|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Korepetycje z j. angielskiego, II gimnazjum
Ja udzielam korepetycji z matematyki, ale uczeszczałam na korki z angielskiego. Zdarzało się (rzadko), że moja korepetytorka korzystała ze słownika i uważam to za zupełnie normalne
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Na pierwszą lekcję możesz przygotować też test diagnostyczny, żeby mniej więcej zorientować się co uczeń już potrafi ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Przyczajenie
|
Dot.: Problemy z korepetytorami
Ja właśnie pracuje nad projektem korepetycji online. Jeśli tylko admini pozwolą to jak będzie gotowe to się pochwalę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
Dot.: Korepetycje. Kłopotliwe sytuacje z uczniami, rodzicami, stawki za lekcje - ZBIO
Ja zastanawiam się nad udzielaniem korepetycji z języka norweskiego,ale mam trochę stracha, bo sama się go jeszcze uczę. Jestem na poziomie B1/b2, więc w grę wchodziłyby jedynie podstawy,co myślicie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Dot.: Korepetycje. Kłopotliwe sytuacje z uczniami, rodzicami, stawki za lekcje - ZBIO
Szczerze, to nie zapisałabym się na lekcje do kogoś na takim poziomie. Sama znam dwa języki na +/- b2 i bałabym się kogoś uczyć, błędy z samego początku nauki bardzo ciężko potem skorygować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Lulumka, dziękuję za pomoc. Uczeń okazał się, no cóż, kompletnie zielony z angielskiego.
Ma problem nawet z poprawnym zrozumieniem poleceń w podręczniku. Kompletnie nie rozróżnia podstawowych czasów, przy przyporządkowywaniu słów do zdań (1-a, 2-d itd.) nawet nie rozróżnia, gdy do niego mówię, co to jest 'ej' a co to 'di' i wpisuje źle. Do tego mi się coś pomyliło i źle mu podyktowałam. Na szczęście w porę się zorientowałam. Widać było, że się chłopak mocno denerwował. Z drugiej strony on chyba chce to wszystko zrobić 'na odwał' czyli głównie 'niech mi pani dyktuje co ja mam pisać' przy odrabianiu zadania domowego. Robiliśmy tylko zadania z jego zeszytu ćwiczeń. Nie rozumie też, gdy mówię, np. goin' (going) zamiast 'goING'. Nie wiem, czy jeszcze będzie chciał, żebym przyszła. ---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:11 ---------- Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie - Czy ja mam uczyć uczniów takiej na serio poprawnej wymowy, której zaczęto mnie w sumie uczyć dopiero w liceum? Np. nieme 'g' w końcówce 'ing', 'ket' (cat) zamiast 'kat'.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Naczelna Nastolatka
|
Co to za pytanie??? Tak
Masz uczyć serio poprawnej wymowy. wysłane telepatycznie
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Lepiej uczyć poprawnej wymowy od razu. Ja w gimnazjum miałam nauczycielkę co chciała słyszeć takie twarde 'ing' na końcu itp. Potem ciężko się od tego odzwyczaić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I tak, ja rozumiem, że wymowa jest bardzo ważna i trzeba poprawiać błędy, ale hiperpoprawność chyba jednak wręcz trzeba sobie odpuścić. Nie ma czasu na to, żeby osobno omawiać sposób wymieniania każdej głoski i dlaczego tak, a nie inaczej. Niestety, ale megapoprawna wymowa nie jest pożądanym efektem korepetycji. Rodzic raczej nie będzie oczekiwał tego, żeby dziecko odróżniało głoskę zadziąsłową od dziąsłowo-podniebiennej, tylko żeby w miarę dobrze radziło sobie z materiałem w szkole i ogólnie ogarniało i potrafiło się dogadać.
Piszę. ![]() Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2016-09-22 o 23:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
Sama mów poprawnie oczywiście i staraj się poprawiać ewentualnie jakieś masywne błędy, które sprawiają, że wyraz jest niezrozumiały albo zmienia znaczenie. Oczywiście możesz powiedzieć i przypomnieć parę razy jakieś "zasady", jak z tym ingiem, czy żeby nie mówić mazynt i kent itp.
![]() Staraj się włączyć do zajęć nagrania i filmiki, w ramach 'osłuchania'. Takich uczniów z prawie zerową wiedzą chyba jest najwięcej, szczególnie jeśli się jest samemu uczniem czy studentem, a nie jakimś nauczycielem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
Wiesz, problem w tym, że uczeń nie zawsze chce iść na lekcji po sznurku, czasami może o coś zapytać, a pytania mogą być z kosmosu
![]() Nie wiem, jak to wygląda w norweskim, ale na przykładzie hiszpańskiego: są tematy z podstaw niby proste łatwe i przyjemne, ale żeby je naprawdę ogarniać na tyle, żeby kogoś uczyć trzeba być zdecydowanie powyżej b1/b2. Edytowane przez casus_belli Czas edycji: 2016-09-22 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie znając języka mega dobrze, odważyłam się pomagać dziecku z podstawówki w zadaniach domowych i to w zupełnych podstawach. Inaczej nie ma opcji. Czasem uczeń pyta, jak powiedzieć takie zdanie, jak powiedzieć takie i tu problem - nie tylko ze względu na słownictwo, ale i gramatykę. Mimo szczerych chęci i bardzo dobrego przygotowania, ciężko jest uniknąć błędów. Ja jestem zdania, że jak coś robić, to porządnie.
![]() |
![]() |
#133 |
Inez
|
W jakim wieku powinien być waszym zdaniem korepetytor? Pytanie z ciekawości. Wiadomo, że na wysokim poziomie musi to być osoba dobrze obyta z językiem, więc automatycznie też starsza. Ale na poziomie podstawówki, gimnazjum? Mam znajomą, która jest niepełnoletnia i uczy gimnazjalistów (języki, chemia, fizyka, matma), chce trochę mniej pieniędzy niż konkurencja w okolicy. Nie wiem jak jej tam idzie. Zdecydowalibyście się na oddanie dziecka starszemu dziecku do nauki?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Zależy z czym dziecko miałoby problemy i za jaką cenę. Ale ogólnie nie zdecydowałabym się na to.
![]() |
#135 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chcę udzielać korepetycji. Jak zacząć?
Miałam założyć oddzielny wątek, ale znalazłam ten. Od paru lat udzielam korepetycji, mam stałych klientów i jestem w stanie się z tego utrzymać (po najmniejszej linii oporu, ale jednak). Ze względu na brak pracy i perspektyw w swoim mieście chciałabym się przeprowadzić do Wawy. Zrobiłabym to nawet teraz, ale szkoda mi właśnie korepetycji, dlatego zostawiam przeprowadzkę na wakacje. Mam pytanie, czy w Stolicy łatwo znaleźć uczniów? Pytanie może wydawać się śmieszne, ale zauważyłam, że na warszawskich stronach z ogłoszeniami jest parę tysięcy ogłoszeń. Jak zwykły człowiek, który nie potrafi się jakoś specjalnie zareklamować może w takim gąszczu się odnaleźć? Poza tym u siebie w mieście miałam to szczęście, że wychodziłam z pracy o 15, do najbliższego ucznia miałam 15 min drogi pieszo, do najdalszego 40min. Warszawa za to jest ogromna i do tego godz. pracy niekoniecznie mogą być korzystne. Czy ktoś z was miał podobny problem, albo udziela korków w Wawie i mógłby się wypowiedzieć?
Moja mama twierdzi, że gra jest nie warta świeczki, skoro mogę nadal szukać u siebie klientów i z tego żyć. Problem w tym, że strasznie ciężko w mieście z pracą. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zawsze udzielani korepetycji traktowałam jako dodatkowy grosz, miałam dwóch stałych uczniów, więc w skali miesiąca wpadło kilka stówek na przyjemności ![]() Udzielałam korepetycji z matematyki na poziomie szkoły podstawowej/gimnazjum. Przedmioty ścisłe nie są mi obce. Materiały zawsze opracowywałam sama w oparciu o podstawę programową ucznia oraz jego indywidualne potrzeby. Czyli po prostu żeby zrozumiał, to co ma w szkole jednocześnie realizując materiał. Jeden z moich uczniów (wnuczek sąsiadów) to była moja istna droga przez mękę przez 2 lata. Zarozumiały gimnazjalista, przemądrzały, a jak przyszło co do czego, to kierował się zasadą "ja posiedzę i popatrzę, a Ty mnie naucz, bo Ci płacę". Szczerze mówiąc był dla mnie istnym wyzwaniem wychowawczym (studiuję reso ![]()
"Pamiętaj, że każdy napotkany człowiek czegoś się boi, coś kocha i coś stracił." Edytowane przez Lilllu Czas edycji: 2017-02-23 o 22:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
P.S. Ja też udzielam korków z matematyki. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ile za korepetycje?
Ja chciałam zapytać o taką sprawe - mam trzy siostrzenice 10, 12, 13 lat. Chce im oplacać korepetycje, w zasadzie wszystkie sa na podobnym poziomie, czyli w czarnej dupie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
Raczej za trzy, albo w ogóle będzie jakaś inna stawka. To już jest mała grupa, więc praca wygląda trochę inaczej niż z jednym dzieckiem.
![]() |
#143 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedz, właśnie przejrzałam korepetytorów u mnie w mieście i okazało się, że moj dawny nauczyciel daje lekcje szkola w ktorej pracuje jest o rzut beretem od dziewczynek więc mam nadzieje, że bedzie dla mnie łaskawy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczynki są na poziomie szkoły podstawowej - jeśli już nawet 10latka jest w czarnej d, to... gdzie są rodzice dzieci? Jak można dopuścić do tego, by dziecko nie było w stanie realizować matmy na takim podstawowym poziomie? A korepetytor nie będzie prowadził 3 dzieci na 3 różnych poziomach za obniżoną stawkę, to jest usługa PŁATNA. nie chciało się przypilnować dziecka? To płacić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Chciałabym zacząć brać indywidualne korepetycje z języka obcego i chciałabym, żeby odbywały się w kawiarni. Czy ktoś z Was praktykuje coś takiego? Taka kwestia mnie zastanawia - jak jest się w kawiarni, to wypada coś zamówić, i czy jak wezmę dla siebie kawę to powinnam też postawić korepetytorowi? Czy nie przejmować się tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Przyczajenie
|
Fajna firma https://buki.org.pl/ można znaleźć korepetytora dla siebie oraz znaleźć pracę jeśli jesteś korepetytorem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Udzielam korepetycji w domu ucznia. Uczę polskiego, angielskiego i niemieckieckiego, 30 zlotych za 50 minut, plus 6zl za dojazd do ucznia. Razem 36 zlotych za 50 minut. Jestem nauczycielem języka polskiego, posiadam CAE oraz ZMP. Uczę także biologii i geografii na poziomie szkoły podstawowej. Dorywczo pracuję jako dziennikarz.
Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
Mam problem. Od kilku lat udzielam korepetycji jednemu chłopcu. Dotychczas mieliśmy zajęcia stacjonarnie (ja do niego dojeżdżałam), natomiast z uwagi na obecną sytuację lekcje przenieśliśmy online. Przez cały okres kiedy zajęcia mieliśmy u niego w domu NIGDY nie było problemów z płatnością, zawsze się rozliczaliśmy po każdej lekcji. Obecnie jego mama nie podjęła w ogóle kwestii zapłaty za zajęcia. Byłam pewna, że na początku lekcji albo tuż po niej ona podejdzie do komputera i rozwiążemy tę kwestię, tzn. poprosi o przesłanie numeru konta i tyle. Po pierwszych zajęciach tak się nie stało, ale myślałam, że to może "emocje", bo to jednak coś nowego. Ale widzieliśmy się już kilka razy, a ona nic... Nie wiem jak rozwiązać tę kwestię, głupio mi się upomnieć o własne pieniądze, z drugiej strony lekcje online nie są charytatywne, tak samo się do nich przygotowuję i poświęcam mój czas... Macie pomysł jak grzecznie się upomnieć o zapłatę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.