|
|
#121 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: EMPiK- Kolos na glinianych nogach?
Hmm, chciałabym zauważyć, że księgarnie w Polsce prosperują tak świetnie, że w przeciągu ostatnich lat w samej Warszawie zamknęło się co najmniej 20 księgarni. Jestem akurat z księgarskiej rodziny, więc wiem dobrze, jak wygląda rynek i jakie szanse ma dziś mały podmiot na utrzymanie się na rynku - żadne, mój ojciec w tym roku zamknął 2 placówki w Polsce, bo od paru lat zarabiał na czynsz i pensje dla pracowników. Księgarnie, jeśli jeszcze żyją, to utrzymuje je sezon podręcznikowy, bez tego nie ma szans - giganci sprzedają często
książki w cenach NIŻSZYCH od ceny zakupu dla przeciętnego księgarza, więc o czym my tu mówimy. Wszystkie branże edytorialne (książka, film, muzyka) tracą od paru lat od kilkunastu do kilkudziesięciu % sprzedaży rok do roku (chyba nie muszę wyjaśniać, dlaczego sprzedaż filmów i muzyki leci na łeb, na szyję), więc myślenie, że Empik wprowadza inny asortyment, bo chce się nachapać jeszcze na innych polach jest naiwne, on stara się po prostu utrzymać wyniki finansowe z minionych lat... Możemy więc opowiadać "fu, chińszczyzna, oddajcie stary Empik", tylko, że tym starym Empikiem nikt nie jest dziś zainteresowany i nikt nie zapewni mu przetrwania na rynku. Cytat:
http://oleosa.blogspot.com Kobiety-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie. Obiecuję, że nie będzie statystyki. Edytowane przez Tutli Czas edycji: 2015-02-06 o 20:48 |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Ja unikam Empiku od kilku lat, od czasu jak pojawiły się te doniesienia o tym jak wyzyskują pracowników i dostawców. To, że jest tam chiński kiermasz to swoją drogą.
|
|
#123 |
|
Wredny kotecek
|
Przyznaję się bez bicia, że czytałam tylko 1 stronę wątku. Ja o empiku mam coraz gorsze zdanie i robię tam coraz rzadziej zakupy a może i już wcale nie będę
![]() 1. wkurza mnie rozbieżność w cenach na półce i ich stronie internetowej. Za cholerę nie rozumiem dlaczego ta sama książka na ich własnej stronie internetowej jest 10-15zł tańsza niż na półce Zamawiam przez neta z darmowym odbiorem w salonie ![]() 2. chamskie ściemniane promocje. Wypatrzyłam sobie ostatnio różne śmieszne chusteczki higieniczne (z nadrukiem euro, w czaszki itp), normalnie bym nie wzięła po 3,99 za paczkę ale miały naklejone na czerwono -70% (wszystkie które wybrałam). Wzięłam jeszcze jakąś prasę i dopiero w domu kopara mi opadła Jedne chusteczki weszły z promocją, inne z jakąś mniejszą zniżką, a jeszcze inne bez żadnej!! Wyszło, że za 5 opakowań głupich chusteczek zapłaciłam ponad 10zł a powinnam niecałe 5.... no niby groszowe sprawy ale wielki niesmak pozostał :/ nie chciało mi się przez pół miasta wracać po 5zł więc olałam sprawę. Ale więcej tam nic nie kupię.3. Syf na półkach. Książki poupychane aż wypadają. Często okładki są przez to zniszczone... Ale jak się upycha coraz więcej książek, bo coraz więcej półek trzeba zwolnić na jakieś chińskie badziewie to co się dziwić.... Niech się bujają
|
|
|
|
|
#124 |
|
Wtajemniczenie
|
Coś musi być z tymi warunkami pracy w Empiku, bo w Warszawie już parę razy widziałam strajk pracowników w centrum, z drugiej strony paru moich znajomych tam pracowało (tyle, że już kilka dobrych lat temu) i nie narzekali.
Osobiście lubię Empik i często tam chodzę. No niestety, ale w mniejszych księgarniach i kioskach wybór książek i gazet jest mocno ograniczony, więc najczęściej kupuję albo w empiku albo przez neta. |
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#126 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jeśli jednak chodzi o większe sieciówki (Matras, Muza) to jednak wychodzą na swoje, funkcjonują i bez chińszczyzny. Więc to może jednak nie od tego zależy powodzenie danej sieci księgarskiej? Zaznaczam, ze mam na myśli duże podmioty gospodarcze. Wiadomo, że niewielkie księgarnie nie mają szans z sieciowymi. Chyba, że oferują towar dla koneserów i na koneserów się nastawią i będą oferować to, czego w sieciówkach nie ma. Ostatnie to jedynie moje pobożne życzenie. Nie mam nic wspólnego z ekonomią, ale gdybym oferowała to samo, co dziesięciu innych to jednak starałabym się oferować coś, co mnie wśród tych dziesięciu wyróżni i na tym zbudować pewną renomę. O ile się nie mylę, EMPiK właśnie tak zaczynał. Oferował między innymi to, czego nie było w innych tego typu sklepach. Tam nabyłam kilkadziesiąt płyt. Nawet z musicalem Romeo et Juliet, której bezskutecznie poszukiwałam w Polsce.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-02-07 o 07:16 |
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...asciciela.html |
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, z jednej strony to ludzie nie kupują już tak dużo książek, ale ciężko w sumie dziwić się przy dosyć niskich zarobkach w Polsce ogólnie i cenach książek. Ceny książek w Empiku są dosyć wysokie, ja też często nie kupuję książek, częściej wypożyczam, a jak kupuję, to częściej w Matrasie czy w Znaku przez Internet, gdzie ceny są przystępne i jest wiele fajnych promocji.
Edit: No i fakt, te durnostujki mogą denerwować. W Warszawie to ciężko przejść zwłaszcza jak dużo ludzi i jeszcze trzeba ominąć te półki właśnie z tymi rzeczami. Ja miałam raz niefajną sytuację w Empiku, ale wiem, z mojej winy. Z koleżanką byłam i oglądałam taką durnostujkę pozytywkę no i nie wiem jak to się stało, ale upadła mi Lekko tam coś się na dole z nią stało, pani ochroniarz była i na szczęście nie wyciągnęła konsekwencji, wzięła to ze sobą. Chociaż z drugiej strony pewnie takie "wypadki" mają wliczone, bo wiadomo, może się zdarzyć, tym bardziej, że wiadomo, że nie zrobiłam tego specjalnie. No więc wtedy często chyba odpuszczają i spoko. A co do tych czekolad i innych to przy kasach też jest tego masa, no w mniejszych Empikach jeszcze tak nie, ale w tych dużych choćby warszawskich tak. Są też te bukiety z Chupa Chups i inne zawsze chyba jak patrzyłam praktycznie. Książki no fakt, są poupychane, bo jest ich wiele (no komercyjne bardziej, ale wiele ich), no to wiadomo, czasem okładki pewnie trochę się poniszczą... No jest to pewna wada, jasne, że tak. Zwłaszcza, że za tę cenę książka powinna być idealna tak naprawdę.
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2015-02-07 o 15:09 |
|
|
|
|
#132 |
|
Zadomowienie
|
Wiesz, ale Empik jest na rynku od kilkudziesięciu lat, nie od roku czy pięciu i przez wiele lat zwykłe księgarnie sobie radziły, bo Empik nie oferuje niższych cen, niż małe księgarnie, tak samo Matras. Problemy i Empiku i małych księgarni zaczęły się wraz z rozwojem handlu internetowego, w szczególności pojawieniem się np. Bonito, które oferuje książki w cenach niższych, niż cena hurtowa dla księgarzy...
Jeśli zaczynasz obserwować na swoich głównych branżach spadki rzędu 20-30% co rok, to zaczynasz wprowadzać więcej towaru, który się nie sprzedaje, czy zastanawiasz się nad wprowadzeniem czegoś zupełnie innego, z czego masz świetną marżę? No chyba każdy wybrałby opcję 2. Nie mylmy przyczyn ze skutkami - Empik nie stracił klientów, BO zaczął sprzedawać chińszczyznę, tylko zaczął sprzedawać chińszczyznę, BO stracił klientów. Przez Empik mogą przelewać się tłumy, tylko co z tego, skoro mnóstwo z tych osób przychodzi wyłącznie przejrzeć książkę a potem ją kupić online albo wskoczyć po torebkę na prezent? Zresztą, jestem często w największym Empiku w ciągu tygodnia i cóż, tłumów to tam nie widuję, na dziale książki czasem ciężko kogokolwiek wypatrzeć... No i nie, żadna sieć księgarni nie wychodzi na swoje, wszystkie są w opłakanej sytuacji, można o tym poczytać choćby w internecie. Sieci próbują się ratować coraz to nowymi otwarciami i tylko to ratuje im wynik finansowy.
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zwykle masę ludzi widzę w Empiku, ale mówię najczęściej w Warszawie jak jestem, bo tak w innych Empikach nie bywałam, no chyba, że te w Jankach, tam gdzie wtedy pracowałam. No, ale oczywiście to prawda, że wielu ludzi pewnie przegląda, a nie kupuje, wiadomo każdy ma takie prawo, sama często tak robię w jakiś sklepach. Nawet jak akurat nie mogę nic kupić lub nie chcę, to lubię po prostu coś popatrzeć czasem. Normalna sprawa raczej
No, ale fakt, jak jestem przy książkach w Empiku to jakiś tłumów to tam nie ma, aż tak to nie. A w święta to są tłumy, oj są, wszyscy na prezenty kupują i nie ma jak ruszyć się |
|
|
|
|
#134 |
|
Zadomowienie
|
Owszem, ale jest różnica, czy zostawiasz tę nadwyżkę sobie i dajesz żyć innym, czy uprawiasz niemal dumping, aby tylko jak najwięcej wychapać (np. Bonito) i skasować konkurentów z rynku.
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a i nawet wybór książek jest całkiem niezły.to jest cieżki biznes bo trzeba się wstrzelić z ofertą, jak ma się to samo co wszyscy to może być ciężko, trzeba mieć w ofercie książki których nie ma u konkurencji i dlatego też kupuję w tej małej bo mają to czego nie ma Empik czy Matras w magazynie. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#136 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Druga sprawa - sporo osób narzeka, że kiedyś Empik był takim fajnym miejscem, że były kanapy i fotele i można było w spokoju poczytać, a teraz nie ma już miejsca. Ja szczerze powiedziawszy wcale się Empikowi nie dziwię, że to zmienił. Ludzie przychodzili, czytali książkę, a potem odkładali ją na półkę i wychodzili bez niczego. Takiej zniszczonej nikt potem już nie kupi, więc sklep zamiast zarobić dodatkowo na tym stracił. Wiele razy widziałam osoby, które bez żenady czytały książkę zaginając okładkę, a potem - jeśli już zdecydowały się na zakup - brały z półki nowy egzemplarz. |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zadomowienie
|
Ja się głęboko dziwię, że dalej pozwalają na to w Juniorze. Sytuacja sprzed świąt: na piętrze z książkami jest też kawiarnia, więc oczywiście ludzie obsiedli wszystkie miejsca, w jednej ręce kawa, w drugiej książka, na stoliku cały stos. Niektórzy siedzieli godzinami, więc po pierwsze, zajmowali przez ten czas stolik, z którego mogłaby skorzystać inna osoba, z drugiej - te książki niestety nie wracały na miejsce w półce, tylko zostawały na stoliku. Ludzie zachowują się jak by mieli zero wyobraźni, zostawiają książki tam, gdzie stoją a potem zdziwienie "Jak to?! Na stanie są 2 szt. i nie można ich znaleźć?!", no zaskakujące, nie powiem. Te wszystkie książki były zbierane pod koniec dnia do kontenerów a następnie próbowano je odłożyć na miejsce, ale że tak powiem, w harmonogramie pracownika nie ma na to czasu, więc z dnia na dzień stos porzuconych na salonie książek powiększał piramidę "do odłożenia".
Cytat:
|
|
|
#138 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Szczytem była sieć kawiarni (7th Heaven chyba) na terenie większych salonów. Ludzie rozsiadali się z kawą (tak, jak to opisałaś) a potem zapominali o Bozym świecie a książka nieraz tam zostawała lub wracała zalana kawą i utytłana paluchami. Sama uwioelbiam czytać przy kawie (a przy jedzeniu to już w ogóle) ale po pierwsze staram się książki nie zniszczyć i nie niszczę a po drugie to jest moja książka.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-02-07 o 18:13 |
|
|
|
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
Podczytywałam ten wątek, więc dziś wyruszyłam do Matrasa zamiast jak zwykle do Empiku.
Ceny mniej więcej takie same jak w Empiku, trochę więcej promocji. Ale co z tego, skoro nic nie umiałam znaleźć |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#140 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#141 | |||
|
.
|
Cytat:
więc nie ma się co dziwić, że ceny są całkiem inne, w sieci niższe.Cytat:
Cytat:
nie lubię zawracać gitary ludziom na sklepie, chyba, że łażę jak kretyn i czegoś nie mogę znaleźć. chyba nie pracowałyście w sklepie, bo nie wiecie, jak męczące jest informowanie wszystkich ludzi, którzy od wejścia szarpią za rękaw i chcą, żeby im pokazać, gdzie stoi dany produkt. sama miałam okazję pracować w rossmannie i szału szło dostać. tym bardziej jak pracowników mało, nie wiadomo, w co ręce włożyć i co kilka minut podchodzi ktoś, żeby zaprowadzić do produktu. empik jak na kolosa ma strasznie wysokie ceny. i trochę nie rozumiem, skąd się to bierze. z tego powodu też książki kupuję w sieci albo innych księgarniach.
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wymagam znajomości całego asortymentu, ale widzę różnicę między chęcią pomocy klientowi, a machnięciem ręką, że to będzie 'gdzieś tam' i sama sobie znajdź. Ja też nie zawracam głowy sprzedawcom, jeśli nie MUSZĘ. Tutaj musiałam, bo a) spieszyłam się b) szukałam, ale nie znalazłam książki. I trzecia rzecz - tak, pracowałam w sklepie. Także cały Twój post to z lekka jak kulą w płot, bo kompletnie nie przeczytałaś mojego posta, w którym dokładnie opisałam to, co wyżej. |
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zadomowienie
|
Fragment z Wyborczej :
"Empik przez rok stracił 76 proc. na giełdzie i gdyby nie pożyczka od jednego z właścicieli w wysokości 100 mln zł, sieć musiałaby pod koniec roku ogłosić bankructwo. Matras od ubiegłego roku ma nowego właściciela, który z własnej kieszeni wyłożył pieniądze na częściową spłatę zadłużenia. Merlin zmienia obecnie profil działalności po nieudanym ubiegłym roku. Nieoficjalnie słyszymy, że banki nie chcą kredytować sieci, a nawet, że może ona w tym roku zostać wystawiona na sprzedaż. Read more: http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,...#ixzz3RZ2BcXUn " Nie sądziłam, że finansowo jest aż tak źle |
|
|
|
|
#144 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No lol. Jedna czy druga sieć zniknie, powstanie wyrwa, którą wykorzysta ktoś inny i zarobi. Co autor miał na myśli, ściepę narodową na Empik z Matrasem?
|
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Konto usunięte
|
To chyba nie tylko Empiku się tyczy, bo zauważyłam, że większość znanych mi sklepów oferujących także sprzedaż internetową w sieci ma ceny niższe niż w stacjo.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 |
|
Konto usunięte
|
załamka
byłam dziś w empiku na matarnii -dzień dobry przepraszam szukam encyklopedii -nie jestem z działu książek myślę sobie: kobieta pracuje w ksiegarni i nie jest z dzialu ksiazek, ok ;_; znalazłam inną panią encyklopedii - nie ma słownika - nie ma podręczników, biografii, dziejów literackich, epok czegokolwiek - nie ma xDDDDDDDDDD ale loom bands są |
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
Przestałam ich pytać po tym jak szukałam dobrego słownika do łaciny, była masakra ze znalezieniem czegokolwiek, to dziękuję za pomoc na kolejny raz.
|
|
|
|
|
#150 |
|
Konto usunięte
|
http://spisekpisarzy.pl/2015/02/jak-...u-ksiazek.html
tutaj o małych wydawnictwach i Empiku |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:43.

Zamawiam przez neta z darmowym odbiorem w salonie
Wyszło, że za 5 opakowań głupich chusteczek zapłaciłam ponad 10zł a powinnam niecałe 5.... no niby groszowe sprawy ale wielki niesmak pozostał :/ nie chciało mi się przez pół miasta wracać po 5zł więc olałam sprawę. Ale więcej tam nic nie kupię.

Lekko tam coś się na dole z nią stało, pani ochroniarz była i na szczęście nie wyciągnęła konsekwencji, wzięła to ze sobą. Chociaż z drugiej strony pewnie takie "wypadki" mają wliczone, bo wiadomo, może się zdarzyć, tym bardziej, że wiadomo, że nie zrobiłam tego specjalnie. No więc wtedy często chyba odpuszczają i spoko. A co do tych czekolad i innych to przy kasach też jest tego masa, no w mniejszych Empikach jeszcze tak nie, ale w tych dużych choćby warszawskich tak. Są też te bukiety z Chupa Chups i inne zawsze chyba jak patrzyłam praktycznie. Książki no fakt, są poupychane, bo jest ich wiele (no komercyjne bardziej, ale wiele ich), no to wiadomo, czasem okładki pewnie trochę się poniszczą... No jest to pewna wada, jasne, że tak. Zwłaszcza, że za tę cenę książka powinna być idealna tak naprawdę.

No, ale fakt, jak jestem przy książkach w Empiku to jakiś tłumów to tam nie ma, aż tak to nie. A w święta to są tłumy, oj są, wszyscy na prezenty kupują i nie ma jak ruszyć się
więc nie ma się co dziwić, że ceny są całkiem inne, w sieci niższe.