|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Life is a drink ...
|
Z tego co wiem to jest to jakieś staropolskie imie jak Laliczaj, Małobąd, Bąsław, Rościsław... :P Wydaje mi się, że oryginalne imię to fajna sprawa o ile jest zachowana jakaś 'norma' bo np Mieszko,Bolesław, Siemowit, Wacław Zygmunt, Zawisza to imiona historyczne .
#123 |
Zadomowienie
|
Myślę podobnie, z tym, że Wacław jest dla mnie na spalonym, bo wiadomo - Wacek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Ja mam na imie Dorota, jak byłam mała to imienia nie lubiłam, kojarzyło mi sie staroświeco. od podstawowki, przez gimnazjum az do liceum jestem jedyną Dorota w szkole (mieszkam w małym miasteczku). Teraz mam do imienia obojetny stosunek
![]() Dla mnie najbardziej dziwne było moje bierzmowanie kilka lat temu, każdy wybierał normalne imie, a 3 dziewczyny wybrały Nadzieja, Wiara i Miłość. wiem ze tego imienia sie nie uzywa ale moim zdaniem mogły dać sobie spokój. Z mojego otoczenia znam Madoxa, Iryne i Irmine. Jedynie ostatnie mi sie podoba. Iryna jest ukrainka i ktoś źle zapisał jej imie i ma tak teraz w dokumentach mimo ze na prawde ma Irena. Jednak i tak większosc osób mowi na nią Iryna. Kiedyś gdy przegladałam jakas strone z imionami widziała Delfine ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ja znam chłopaka, którego mama nazwała Ariel
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Life is a drink ...
|
Cytat:
![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
dla mnie Ariel jest spoko
![]() i też całkiem w porządku jest dla mnie imię Milan mimo, że kojarzy się z miastem
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Sama jej mowie, ze jestchamska dupa z twarzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam tak samo na imie jak jedna z najbardziej psychicznych i okrotnych kobiet w historii, ale jakos na pierwszy rzut oka nikt mnie z nia nie kojarzy ![]() ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- A corka Westa North West ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
A co do imion Jagoda, Róża, Kalina to w sumie tylko Róża na pewno wywodzi się od nazwy kwiata, co do Jagody to jakiś dawny skrót od Jadwigi, a Kalina nie wiadomo czy wywodzi się vod rośliny, czy po prostu spolszczenie innego imienia
![]() We Włoszech za to jeszcze jakiś czas temu bardzo popularne było, żeby synów nazywać Primo, Secondo, Terzo, Quarto, Quinto, Sesto, Settimo, Ottavio, Nono, Decimo i tak dalej... co znaczy nic innego jak Pierwszy, Drugi, Trzeci, Czwarty, Piąty, Szósty, Siódmy, Ósmy, Dziewiąty i Dziesiąty :P i to nie było nic mega dziwnego, masa chłopców miała tak na imię i obecnie są to osoby w wieku 50 lat i więcej (sama poznałam kilku tak nazwanych) .... to już zamiast nazywać się Pierwsza wolałabym być jakąś Dżesiką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Biała Dama
|
Cytat:
A "dziadkowe" imiona lubię, np. Włodzimierz jest fajne. Jak się dorobię kiedyś synka to nazwę go Radosław albo Mirosław |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dodam jeszcze Ewy. Niby mile, fajniusie, ale strasznie falszywe. ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#140 | |
Biała Dama
|
Cytat:
Właściwie to nie wiem dlaczego masz takie dziwne skojarzenia z tymi imionami, dla mnie imiona jak inne |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zasiedzenie
|
Pierwsze słyszę, żeby Franciszek kojarzył się z francą, a funkcjonowało to imię w moim otoczeniu i nikt nie miał takich skojarzeń (piszę nie o najbliższej rodzinie, a dużej grupie szkolnej np.). Franciszek to Franek co najwyżej. Tymon z tymiankiem - no ok, jak ktoś się bardzo uprze, ale nie jest to pejoratywne skojarzenie. Ariel - proszek. Poznałam jednego Ariela i dla wszystkich był to po prostu Ariel. Dzieci w podstawówce mogą się przyczepić, ale równie dobrze mogą się przyczepić do Anki, że nosi okulary. Ja mam popularne imię, więc zrobiły sobie rymowankę do nazwiska
![]()
#142 |
ReklaMO(D)żerca.
|
ArabicPrincess, dla mnie na przykład Twoja Jassmine to ten sam kaliber co Jessica.
Trzęsie mnie, kiedy słyszę o Brajanach i Kevinach. Z jednym przyszło mi pracować i zastanawiam się do dzisiaj, skąd 30 lat temu jego rodzice wytrzasnęli to imię. Moje młodsze rodzeństwo chodziło do klasy z dziewczynką o imieniu Jacqueline. Jej starsza siostra ma na imię Vivienne, a matka Ksenia. Wszystko super, ale w połączeniu tych trzech imion z nazwiskiem, które jest określeniem mięsno-tłuszczowego kawałka wieprzowiny... ![]() Ja mam w swoim otoczeniu Fatimę, Krzesimira, Ariela i Janę. Candycotton, skąd Ci się ta kiła wzięła? Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2015-02-12 o 15:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
Znam chłopaka o imieniu Amadeusz- nie lubi tego imienia, jego matka chciała by miał takie "światowe" imię kogoś znanego.
Znajoma mieszkająca za granicą dała synom imiona Grzegorz i Akradiusz- ciężkie do wymówienia dla obcokrajowców, chłopaki chodzą do przedszkola a panie przedszkolanki łamią sobie język gdy chcą coś do nich powiedziec. Koleżanka z pracy gdy była w ciąży naoglądała się jakiegoś serialu gdzie bohaterka dała synowi imię Gniewosz- strasznie się na nie napaliła ale ku uciesze jej męża(nie podobało mu się wybrane imię) urodziła się córka.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |||||
Czekam na Ragnarok
|
![]() A ktoś pisał o Jarzynie. Jest takie imię, ostatnio spotkałam się z nim w pracy, także urząd takie nadał i nie było problemu ![]() Imię Mieszko jest całkiem ładne i kojarzy mi się pozytywnie. Cytat:
---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;50216325]Tylko, że to imię męskie u nas :P Poznałam 2 Arieli. Chyba żaden nie cieszył się, że go ktoś kojarzy z syrenką
![]() wiem wiem, że męskie ![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
![]() więc nie będzie to Jassmine Kowalska czy Nowakowska
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
No właśnie w sumie Arabic Princess ma trochę racji - imię musi pasować do nazwiska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
Ariel był bardzo 'modny' pod koniec lat 90tych. Przynajmniej w moich okolicach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Przypomniało mi się jeszcze- syn znajomych ma na imię Dżonatan.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Z tą oryginalnością to ciekawie popatrzeć, jak się to pojęcie zmieniało na przestrzeni lat
![]() Taka Grażyna na przykład - imię spopularyzowane przez Mickiewicza (i prawdopodobnie przez niego wymyślone) mogło początkowo dziwić i być ekscentryczne. Dzisiaj - tym bardziej! Dla mnie to jedno z najbardziej ciotkowatych imion, jakie znam, bo i szczyt nadań był ok. 60-50 lat temu. Będę mocno zdziwiona, jeśli te imię kiedykolwiek przeżyje swój renesans. Chciałabym wrócić trochę do tej "krzywdy dla dziecka". Z imionami oryginalnymi często jest tak, że swoją inność zawdzięczają dziwnej pisowni. Nie chciałabym być Bożenną (Bożeną zresztą też nie. Ani Wacławem.), która musi na każdym kroku podkreślać i pilnować, że ma w imieniu dwa "n". Albo Dżesiką, która pilnuje polskiej pisowni. Albo Alexandrą przez iks. Dla mnie to jest "krzywda", bo w jakimś stopniu może to utrudniać codzienne funkcjonowanie i zohydzać własne imię. Ile można powtarzać, że jest się Nicole, a nie Nikolą? Rozumiem rodziców, którzy żyją zagranicą i z takiej właśnie perspektywy nadają imię dziecku. Żeby było wygodniej tam. Ale mam wrażenie, że często ta "międzynarodowość" jest mocno naciągana ![]() ![]() Inną kwestią są imiona, które się kojarzą w specyficzny sposób. W życiu nie nadałabym córce imienia Gracja, bo bym się bała, że akurat figurę odziedziczy po mnie ![]() Edytowane przez Minnie_Collins Czas edycji: 2015-02-12 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
zwłaszcza jeśli mieszka się w kraju męża to dajmy na to nazywanie dziecka Katarzyna do arabskiego nazwiska jest dla mnie bez sensu
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.