przezroczysty aparat ortodontyczny - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-08, 21:39   #121
_fraise_
Raczkowanie

Dot.: przezroczysty aparat ortodontyczny

Cytat:
Napisane przez 00aga00 Pokaż wiadomość
Ja żadnych ukrytych opłat ponosić nie musiałam w sumie...Przed założeniem aparatu na górę kosztowało zrobienie zdjęć rentgenowskich. Zębów żadnych nie musiałam (na szczęście) wyrywać. Co miesiąc wizyta i po pół roku noszenia założony drugi aparat na dolne ząbki. Od tej pory o 30zł droższa wizyta co było niespodziewane. Za 1-2 m-ce będę miała ściągnięty aparat z góry i retencyjny - chyba kosztuje około 250zł...Wybielanie ząbków też bym chciała Więc coś czuję, że dodatkowe koszta przede mną...

To i tak niezle. Oferta ortodonty u ktorego bylam: ok 1700 za luk metalowy + wizyty 60 zl + przygotowanie do zalozenia aparatu (wykonanie zdjecia aparatem ) ok 100 zl i samo zalozenie 250 i jeszcze jakies tam dodatkowe oplaty. zrezygnowalam wiec

_fraise_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 21:56   #122
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _fraise_ Pokaż wiadomość
To i tak niezle. Oferta ortodonty u ktorego bylam: ok 1700 za luk metalowy + wizyty 60 zl + przygotowanie do zalozenia aparatu (wykonanie zdjecia aparatem ) ok 100 zl i samo zalozenie 250 i jeszcze jakies tam dodatkowe oplaty. zrezygnowalam wiec
No to rzeczywiście dziwinie. Wykonanie zdjęcia aparatem? Takim zwykłym? Jeśli mieszkasz w większym mieście, to można przebierać w ortodontach Nie zrażaj się więc i na pewno trafisz na odpowiedniego
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 22:01   #123
_fraise_
Raczkowanie

Moze poszukam gdzies poza moim miastem.

Stary 2008-05-08, 22:03   #124
_fraise_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 00aga00 Pokaż wiadomość
No to rzeczywiście dziwinie. Wykonanie zdjęcia aparatem? Takim zwykłym? Jeśli mieszkasz w większym mieście, to można przebierać w ortodontach Nie zrażaj się więc i na pewno trafisz na odpowiedniego

Tak, aparatem żeby kontrolowac przebieg leczenia . Narazie odstraszaja mnie ceny. A i jeszcze co mnie zdziwilo to podpisanie umowy ktora zawiera koszty leczenia i co dziwne informacje o mozliwosci niepowodzenia leczenia ("ortodoncja bowiem nie jest nauka scisla...") oraz ewentualne szkody typu uszkodzenie stawow itp. Mysle ze ortodontka zabezpieczyla sie przed ewentualnymi niepowodzeniami i wyplacaniem odszkodowania. A szkoda, bo wiem ze babka niezla jest pod wzgledem leczenia wad zgryzu.

No coz, szukam wiec dalej

Stary 2008-05-08, 22:20   #125
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _fraise_ Pokaż wiadomość
Tak, aparatem żeby kontrolowac przebieg leczenia . Narazie odstraszaja mnie ceny. A i jeszcze co mnie zdziwilo to podpisanie umowy ktora zawiera koszty leczenia i co dziwne informacje o mozliwosci niepowodzenia leczenia ("ortodoncja bowiem nie jest nauka scisla...") oraz ewentualne szkody typu uszkodzenie stawow itp. Mysle ze ortodontka zabezpieczyla sie przed ewentualnymi niepowodzeniami i wyplacaniem odszkodowania. A szkoda, bo wiem ze babka niezla jest pod wzgledem leczenia wad zgryzu.

No coz, szukam wiec dalej
Ta umowa to dość dziwna sprawa Moja mama (bo wtedy nie byłam pełnoletnia) też chyba podpisywała na początku jakąś umowę, ale nie było tam nic o nie braniu odpowiedzialnosci przez ortodonte w razie jakichś szkód Rozumiem, że to gabinety prywatne, ale lekarz to lekarz i błąd w sztuce lekarskiej nie zależy od tego czy ośrodek jest publiczny czy nie. I "ortodoncja nie jest nauką ścisłą"... Bardzo dobrze, że jesteś czujna i nie zdecydowałaś się na skorzstanie z usług tego gabinetu Znam już takie przypadki, gdzie ludzie w trakcie leczenia musieli zmieniać ortodonte, który widocznie minął się z powołaniem...
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca

Stary 2008-06-18, 16:00   #126
pylinka
Raczkowanie

tez tak sadze... ja zakladalam aparat niedawno i zadnej umowy nie podpisywalam;p
aparatki mam prosbe...czy ktoras z Was ma fotke z gumkami bardzojasnoniebieskimi czy rozowymi? otoz sama mam aparat szafirowy ale gumki - perlowe- przebarwily mi sie juz po tygodniu ;/
a ponoc kiedy sie wezmie baaaardzojasnoniebieskie ,wyglada to dosc siwezo a koloru jest tylko poswiata wiec malo go widac...zaciekaiwlo mnie to nie powiem ;p bo mam dosc juz tych zolkniejacych gumek! chyba ze ktoras z was zna sposob zeby to odbarwic ;>
a na dodatek to jeszcze sie pilnowalam zeby nie jesc nic barwiacego, curry , kawy czy cus...
:p
pozdrawiam wszystkie aparatki!
i polecam szafirki )
pylinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 19:08   #127
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pylinka Pokaż wiadomość
tez tak sadze... ja zakladalam aparat niedawno i zadnej umowy nie podpisywalam;p
aparatki mam prosbe...czy ktoras z Was ma fotke z gumkami bardzojasnoniebieskimi czy rozowymi? otoz sama mam aparat szafirowy ale gumki - perlowe- przebarwily mi sie juz po tygodniu ;/
a ponoc kiedy sie wezmie baaaardzojasnoniebieskie ,wyglada to dosc siwezo a koloru jest tylko poswiata wiec malo go widac...zaciekaiwlo mnie to nie powiem ;p bo mam dosc juz tych zolkniejacych gumek! chyba ze ktoras z was zna sposob zeby to odbarwic ;>
a na dodatek to jeszcze sie pilnowalam zeby nie jesc nic barwiacego, curry , kawy czy cus...
:p
pozdrawiam wszystkie aparatki!
i polecam szafirki )
Hm, ja z kolorami nigdy nie eksperymentowałam, ale też słyszałam o tym triku z niebieskimi gumkami Ja polecam do płukania jamy ustnej płyn Colgate Plax wybielający Aha, odbarwiają też niektóre zupki chińskie (SER W ZIOłACH!!!!!!!!!!!)
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-31, 17:12   #128
madi1996
Przyczajenie

Mi próbowali wcisnąć te gumki ale już mialam dość tych nowości ^^
madi1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 17:39   #129
omeczka
Raczkowanie

a ja mam takie pytanko dotyczące aparatu na górną szczękę, ale ściąganego.

No więc na aparacie jest strzałeczka w którą stronę kręcić, żeby był ciaśniejszy.
U mnie pokazuje w górę, ale od niedawna jak kręcę tym kluczykiem w tą stronę co zawsze to się nie zwęża tylko rozszerza i o co tu chodzi[?] więc zaczęłam skręcać w drugą stronę (w tył) i staje się ciaśniejszy a powinien robić się szerszy.
No i jak już skręciłam go do maksa w tą druga stronę (w tył) to już bardziej się nie da, więc nie wiem czy dobrze robie, czy może powinnam kręcić w tą stronę gdzie strzałka wskazuje.
..nie wiem czy to tak ma być czy się rozwalił bo mam tylko krzywe jedynki i dwójki.
Ale jak skręcam w górę w ta stronę co strzałeczka wskazuje to poszerza sie tylko tył aparatu a przód jest ciągle tak samo ściśnięty, jejQ, jejQQ nie wiem czy coś z tego zrozumiecie, ale może ktoś miał podobnie??
Stary 2008-12-04, 08:12   #130
_Paulinka_
Zakorzenienie

Hej ;* chciałabym trochę odświerzyć wątek, bo muszę się zdecydować niedługo na aparat ten zwykły czy ten przezroczysty? I jak to jest? Który lepszy? Bo dużo osób mówi o tych przebarwieniach, i czy one są aż tak widoczne? Może macie jakieś zdjęcia?
_Paulinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-12, 17:26   #131
♪olinka♪
Przyczajenie

myśle, że lepiej jest mieć przezroczysty, zdjęć nie mam niestety.
przebarwienia może nie robią się tak hopsiup, mam przezroczysty kilka dni,było bardzo ok, ale zjadłam ten SER W ZIOŁACH i momentalnie zżółkły [szkoda, że wcześniej tu nie zajrzałam ] .
♪olinka♪ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-12, 17:27   #132
♪olinka♪
Przyczajenie

myśle, że lepiej jest mieć przezroczysty, zdjęć nie mam niestety.
przebarwienia może nie robią się tak hopsiup, mam przezroczysty kilka dni,było bardzo ok, ale zjadłam ten SER W ZIOŁACH i momentalnie zżółkły [szkoda, że wcześniej tu nie zajrzałam ] .
♪olinka♪ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-01, 13:50   #133
17agusia17
Przyczajenie

Hej, mam pytanie, może ktoś z Wasz wie, czy podczas noszenia aparatu można usunąć kamień z zębów, bo zrobił mi się pod drutem. Jeśli tak, to kto to robi, dentystka czy ortodontka ? Bardzo mi na tym zależy, z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
17agusia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-03, 12:12   #134
Justyna Agnieszka
Przyczajenie

GG do Justyna Agnieszka

Cześć wszystkim !!!

Bardzo długo zastanawiałam się nad założeniem aparatu.
lecz w końcu postanowiłam: WSZYSTKO ŻEBY BYC PIĘKNA i chciałam sie was poradzić na temat aparatu stałego przeźroczystego !!! no wiecie czy warto, wszystkie ciekawostki a przedewszystkim jak długo trzeba go nosic i JAKIE SĄ KOSZTY . Z góry dziękuję i prosze o pomoc

MAM JESZCZE JEDNO PYTANKO CZY W SZKOLE LUDZIE Z APARATAMI SĄ INACZEJ TRAKTOWANI ITP. ITD.

A czy noszenie aparatu wybiela zęby ???

Edytowane przez Justyna Agnieszka
Czas edycji: 2009-01-03 o 12:14
Justyna Agnieszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 10:52   #135
kaalgiz
Przyczajenie

Hej wszystkim!
Ja mam aparat przezroczysty, noszę go już przeszło pół roku i jak narazie nie mam na nim żadnych przebarwień. I sprostuję, że mój jest z porcelany, a nie z plastiku jak niektóre aparaty, które przebarwiają się po jakimś czasie. Jak już ktoś się decyduje na taki aparat, to polecam porcelanowy zdecydowanie jest droższy od innych, ale warto.
kaalgiz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 12:26   #136
kreolkaxx
Przyczajenie

Hej wszystkim ! Też będę musiała zacząć nosić aparat, choć i wcześniej mogłam się na to zdecydować. Ale teraz już przekonałam się, że będę nosić, bo efekty będą I wybieram ten przezroczysty. Chciałam spytać po jakim czasie już widać różnicę? Wiem, że to zależy od nierówności ząbków, ale ja mam jedynie problem z lekko wysuniętą jedną jedynką i chyba dwójką. Ile trwa zakładanie aparatu? I czytałam, że u jednych boli przez jakieś dwa dni uinnych z tydzień czy wiecej, więc co ma na to wpływ? Z góry wybaczcie, jeśli już ktoś o to pytał a ja powtarzam takie pytania^^ ale masa tu postów i nie spełna byłoby wszystkich przeczytać, a nawet przejrzeć^^
Pozdrawiam ; )
Stary 2009-04-09, 23:15   #137
Naitine
Raczkowanie

GG do Naitine

heej dziewczyny

mam pytanie bo chciałaby zacząć nosić aparacik na górnych zębach i tez z przezroczystymi zamkami i metalowym drucikiem to jest kosmetyczny, a kosmetyczne się dzielą na porcelanowe i z kryształu tak? bo już się pogubiłam w tym wszystkim

Naitine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 15:00   #138
Agatkaaaaa91
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Naitine Pokaż wiadomość
heej dziewczyny

mam pytanie bo chciałaby zacząć nosić aparacik na górnych zębach i tez z przezroczystymi zamkami i metalowym drucikiem to jest kosmetyczny, a kosmetyczne się dzielą na porcelanowe i z kryształu tak? bo już się pogubiłam w tym wszystkim
Dokladnie tak Kosmetyczne dziela sie na porcelanowe i z krysztalu. Roznica jest taka ze porcelanowe sa w kolorze zebow, a z krysztalu -przezroczyste. Z tego co wiem roznia sie tez cena, ale tego juz nie jestem taka pewna. Krysztalowy jest podobno drozszy ..
Agatkaaaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 16:32   #139
emi220783
Przyczajenie

Ja mam aparat kryształowy juz 19 miesiecy i za dwa miechy ściagam)))))))))))
Drogi byl,bo 3000 zł-tylko sam dół,ale warto-- nic nie widać,może trochę teraz,bo juz zęby sie naprostowały i troszke widoczny jest,ale tak to gicior
emi220783 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 22:01   #140
LilyMunster123
Raczkowanie

Ja jeszcze aparatu nie mam założonego, ale zdecydowałam się na porcelanę : ) Mój chłopak nosił taki przez około 3 lata i mówił, że jemu nie zżółkł, ale trzeba dbać bardzo o higienę jamy ustnej. No i najlepiej unikać papierosów, kawy, tych ciemnych, palonych herbat, coca-coli itd, które mogą barwić przeźroczyste gumki.

Pozdrawiam ^^
LilyMunster123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 17:35   #141
S1oneczko
Raczkowanie

Kochani, mamy 2009 rok, a temat jest dość stary. Jak wyglądają dzisiaj ceny aparatów przezroczystych w porównaniu ze zwykłym blaszakiem? Cey ida w dół? Orientujecie się może? próbowałam wyszukac cenniki na stronach gabientów, ale i z tym ciężko, chyba nie chca odstraszac pacjentów
S1oneczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 17:53   #142
angela0033
Zadomowienie

hmm... chyba niewiele ci pomogę wiecej możesz znaleźć w medycynie estetycznej,tam jest wątek o aparatach

jeśli chodzi o moją ortodontkę to zakłada aparat przezroczysty od 2000 zł.
Stary 2010-03-02, 14:52   #143
Fistach
Przyczajenie

Heja ;d
Byłam przed feriami u ortodonty, aparat muszę nosić i to stały ;<
Trochę się podłamałam, ale zaczęłam myśleć o aparacie kosmetycznym, najlepiej porcelanowym ;>
Wczoraj wpadłam do dentysty, żeby zobaczyła co tam się dzieje z moją szóstką bo tak mi kazał ortodonta. ona powiedziała, że ortodonta się nie określił i wysłała mnie do innej ortodontki. Tak więc muszę zadzwonić i umówić się na wizytę. Pozostaje narazie czekać. Dzisiaj mnie wzięło i poczytałam trochę ;D
I teraz mam problem. Mam drobną twarz, łagodne rysy, także aparat metalowy odpada, bo będę wyglądała jak jakiś... no nie wiem ^^
Myślę nad tym przezroczystym. Zastanawiam się właśnie, czy ładnie wyglądałby z kolorowymi gumkami;D Na przykład taki przezroczysty z różowo zielonymi gumkami, ale nie pastelowymi, takimi bardziej wyrazistymi. Nie będzie jak klaun? ;o

Podobno przezroczyste gumki żółkną,tak? ;F
Stary 2010-03-02, 15:48   #144
wiewioora83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fistach Pokaż wiadomość
Heja ;d
Byłam przed feriami u ortodonty, aparat muszę nosić i to stały ;<
Trochę się podłamałam, ale zaczęłam myśleć o aparacie kosmetycznym, najlepiej porcelanowym ;>
Wczoraj wpadłam do dentysty, żeby zobaczyła co tam się dzieje z moją szóstką bo tak mi kazał ortodonta. ona powiedziała, że ortodonta się nie określił i wysłała mnie do innej ortodontki. Tak więc muszę zadzwonić i umówić się na wizytę. Pozostaje narazie czekać. Dzisiaj mnie wzięło i poczytałam trochę ;D
I teraz mam problem. Mam drobną twarz, łagodne rysy, także aparat metalowy odpada, bo będę wyglądała jak jakiś... no nie wiem ^^
Myślę nad tym przezroczystym. Zastanawiam się właśnie, czy ładnie wyglądałby z kolorowymi gumkami;D Na przykład taki przezroczysty z różowo zielonymi gumkami, ale nie pastelowymi, takimi bardziej wyrazistymi. Nie będzie jak klaun? ;o

Podobno przezroczyste gumki żółkną,tak? ;F
Owszem, możesz założyć sobie kolorowe gumki na aparat kosmetyczny, ale skoro chcesz się wyróżniać, to jaki jest sens zakładania takiego aparatu? Przecież aparat porcelanowy zakłada się po to, żeby był jak najmniej widoczny. Nie lepiej w Twoim przypadku założyć metalowy, tańszy i do niego dobrać sobie jakieś kolorowe gumeczki? To, że masz drobną twarz nie ma nic do rzeczy. Wiele takich osób nosi aparat metalowy i dobrze wyglądają, a metalowe zamki są nawet mniejsze niż porcelanowe.

Ja mam aparat porcelanowy i przyznaję - przezroczyste gumki niestety żółkną po pewnym czasie.

Edytowane przez wiewioora83
Czas edycji: 2010-03-02 o 15:50
wiewioora83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 15:54   #145
Fistach
Przyczajenie

No właśnie. Teraz myślałam i może się zdecyduję na ten metalowy;D
nie wiem, no boję się, jak będę wyglądać. Jestem dość ładna xD i nie wiem, jak to będzie z tymi drutami wyglądało ;<
Chciałabym kolorowo i jednocześnie chcę niewiedocznie. Nie wiem ;O
Stary 2011-07-23, 11:05   #146
Aria93
Zakorzenienie

Hej, temat jest dosyć stary i chciałabym go odświeżyć.
Nosiłam kiedyś aparat ruchomy, ale pod koniec leczenia przestałam no i teraz, po 2 latach, ząbki zaczęły się cofać .
Chciałabym nosić aparat ortodontyczny, najlepiej stały kryształowy, jednakże boję się, że będzie widoczny, a noszę okulary i nie chciałabym wyglądać jak Brzydula Betty. Wprawdzie okulary noszę tylko do komputera/tv i są bardzo twarzowe, no ale jednak skojarzenie z tymi dwoma rzeczami naraz mnie nieco przeraża.

Czy kryształowy aparat ulega przebarwieniu? Czy jest widoczny?
Warto?
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 08:59   #147
galanonim15
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Aria93 Pokaż wiadomość
Nosiłam kiedyś aparat ruchomy, ale pod koniec leczenia przestałam no i teraz, po 2 latach, ząbki zaczęły się cofać .
Chciałabym nosić aparat ortodontyczny, najlepiej stały kryształowy, jednakże boję się, że będzie widoczny, a noszę okulary i nie chciałabym wyglądać jak Brzydula Betty. Wprawdzie okulary noszę tylko do komputera/tv i są bardzo twarzowe, no ale jednak skojarzenie z tymi dwoma rzeczami naraz mnie nieco przeraża.

Warto?
Hej. Aparat kryształowy jest prawie niewidoczny, jeśli założysz do niego biały drut to już w ogóle ( z odległości 2m w ogóle nie widać że masz coś na zębach), ale te druty podobno są nieopłacalne, bo odpryskuje z nich biała farba i wyglądają brzydko. Sam aparat nie zmienia barwy, przebarwiają się ligaturki, czyli te gumki założone na każdy zamek. Mi po założeniu przebarwiły się po 3 dniach na żółto, musiałam zjeść coś barwiącego, ale kupiłam sobi ligaturki na allegro i sama wymieniłam i jest spoko. Lepiej wybrać te perłowe niż przezroczyste.
galanonim15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 09:06   #148
galanonim15
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Aria93 Pokaż wiadomość

Warto?
Aparat kosmetyczny (najlepiej ten przezroczysty) jest prawie niewidoczny, a jeśli założysz do niego biały drut, to w ogole go nie widać (tych podobno nie warto zakładać, bo odpryskuje z nich farba i wyglądają niestetycznie). Sam aparat się nie przebarwia, zmieniają kolor ligaturki, czyli te gumki które orto wymienia Ci co miesiąc. Perłowe wytrzymują dłużej niż przezroczyste, ale mi kiedyś bardzo zżółkły po 3 dniach. Ale zawsze można sobie je kupić tanio na allegro i w krytycznej sytuacji samej wymienić [
Stary 2011-11-19, 09:08   #149
galanonim15
Przyczajenie

Heej, nie wiem czy ktoś tu jeszcze obserwuje ten wątek, ale chciałam zadać pytanie osobom, które noszą/nosiły aparat kosmetyczny. Czy mieliście biały drut czy metalowy? Ja mam aparat z białym drutem, ale ortodontka powiedziała mi,że kolejne będzie zakładać metalowe, bo białe są badziewne i odpada z nich farba i ona ich nawet nie zamawia,tylko dla mnie zrobiła wyjątek i zamówiła ten jeden :c. Czy rzeczywiście ten biały drut jest taki nieopłacalny? A, i (pytając przyszłościowo) czy można jakoś wyczyścić przebarwione ligatury? Czy nie ma rady na to? Z góry dziękuję za odp!
Stary 2012-11-10, 20:54   #150
AguchaG
Raczkowanie

Orientuje sie ktos ile taki aparat moze kosztowac?
AguchaG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości