Terapie przeciwtrądzikowe: DIFFERIN - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-29, 17:40   #121
Kachulec
Zakorzenienie

Dot.: Differin - kto przeżył wielki wysyp?????? [!!!]

Witajcie

Ja znam ten bol i wiem,że to nic przyjemnego taki wysyp
Ale pocieszcie sie mysla,ze to minie i pewno szybciej niz sie wam wydaje

Ja mialam wysyp i trwal on ok. 2-3 tygodni(z tego co pamietam bo to bylo daaawno ) Ale uwazam,ze jest to jeden z lepszych takich srodkow (nie jest najlepszy bo mi na poczatku bardzo podraznil skore jako iz mam bardzo delikatna to cierpialam niesamowicie ) Jak sama piszesz wybijaja Ci sie krostki i szybciej sie goja-to jest dobry znak rzeklabym ze nawet bardzo dobry
Dodam tez ze jesli chcesz aby tradzik szybciej zszedl to NIE WOLNO (!!!) Ci wyciskac. Wiem,ze to nic wspanialego taka biala krosta,ale przynajmniej nie nabawisz sie blizn no i na prawde szybciej wyleczysz sie z CALEGO tradziku
Zycze rychlego wyleczenia z tej paskudnej przypadlosci

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 22:21   #122
Sylvie_
Przyczajenie

Kurde, chyba z rozpędu zrobiłam sobie krzywdę tym wyciskaniem, bo mam teraz full paskudnych strupków na twarzy. Postanowiłam przez kilka dni niczego nie wyciskać i zobaczyć, co z tego wyniknie. Wasze posty bardzo mnie podnoszą na duchu. Dzięki.
Sylvie_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-03, 21:12   #123
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Hej, ja tez mam przepisany differin. Odstawiałam go kilka razy, jak zaczynał mi sie wysyp. Dermatolog mi nie powiedziała ze maze tak byc. Mam tylko prośbe co z tym oczyszczanie u kosmetyczki. Ja chętnie bym sie wybrała jak mi te wągry i zasórniki wyłażą to juz nie moge na siebie patrzec. Napiszcie mi prosze czy wolno czy nie, bo juz nie wiem . Niektóre z was piszą ze tak inne że nie
kimi1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-03, 21:21   #124
MigdalEder
Raczkowanie

Lekarka kazała mi iść na oczyszczanie cery w trakcie kuracji differinem. Byle był to dobry gabinet kosmetyczny i nie spieprzył sprawy. Możęsz tez spytać swojego lekarza co o tym sądzi. Ja byłam zadowolona, bo kiedy tak wszystko wyłaziło, to ładnie zeszło po kosmetyczce, owszem potem było jeszcze trochę, ale zdecydowanie mniej
MigdalEder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-03, 22:32   #125
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Cytat:
Napisane przez MigdalEder
Lekarka kazała mi iść na oczyszczanie cery w trakcie kuracji differinem. Byle był to dobry gabinet kosmetyczny i nie spieprzył sprawy. Możęsz tez spytać swojego lekarza co o tym sądzi. Ja byłam zadowolona, bo kiedy tak wszystko wyłaziło, to ładnie zeszło po kosmetyczce, owszem potem było jeszcze trochę, ale zdecydowanie mniej
dziękuję Ci za odpowiedź
no sie jednak wybiore bo nie moge juz na siebie w lusterku patrzeć
pozdrawiam
Stary 2005-10-04, 14:10   #126
GABISZ
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kimi1000
Hej, ja tez mam przepisany differin. Odstawiałam go kilka razy, jak zaczynał mi sie wysyp. Dermatolog mi nie powiedziała ze maze tak byc. Mam tylko prośbe co z tym oczyszczanie u kosmetyczki. Ja chętnie bym sie wybrała jak mi te wągry i zasórniki wyłażą to juz nie moge na siebie patrzec. Napiszcie mi prosze czy wolno czy nie, bo juz nie wiem . Niektóre z was piszą ze tak inne że nie
. tzn nie ma przeciwskazań abyś szła na oczyszczenie cery u kosmetyczki. ja nie byłam i przetrzymałam ten wielki wysyp. potem nie musiałam iść do kosmetyczki bo po prostu zaskórniki znikły. pamiętaj o mojej prywatnej wiadomości do ciebie.pa
GABISZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-04, 19:04   #127
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Hej obebrałam już PW, dzieki
Szykuje sie na WIELKIE WYSPSKO. Z tą kosmetycznką to nie wiem , ciągnie mnie bardzo jeszcze jak widze jak to wszystko wyłazi, fuj fuj...Jednak pójde.
papatki, 3mcie sie dziewczyny w walce z pryszczandią

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-08, 20:20   #128
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Ja właśnie zaczełam kuracje Differine stosuje go na noc , a na dzień mam Zineryt. Dermatolog też mi kazał udać się do kosmetyczki, tyle że ja narazie mam zero na koncie więc poprosiłam mame która skończyła jakąś szkołe kosmetyczną dawno temu o zrobienie oczyszczania w domu sopobami których się kiedyś uczyła, mam nadzieje że to mi nie zaszkodziło. Wysypu jeszcze nie dostałam i mam zamiar go przeczekać jeśli takowy wogóle się pojawi, jak narazie widze niewielkie rezultaty działania ale je widze co jest wielkim sukcesem. Wcześniej stosowała sam Zineryt ale rezultaty były bardzo słabe. Jestem pod wrażeniem działania Differinu, bo moja twarz i plecy są w opłakanym stanie.

wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723

wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247

Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii.
Sunniva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 20:01   #129
Sylvie_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez GABISZ
. tzn nie ma przeciwskazań abyś szła na oczyszczenie cery u kosmetyczki. ja nie byłam i przetrzymałam ten wielki wysyp.
a ile to trwało i jak wyglądało? ja zaczynam mieć dość, a na kosmetyczkę nie mam kasy :-(
Stary 2005-10-11, 19:22   #130
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Mozesz sobie w domu zrobić oczyszczanie poprzez tkzw. parówke , przynajmniej ja tak zrobiłam bo szkoda mi było kasy dodatkowo jeszcze na kosmetydzke, same maści drogo mnie wyszły. Zaangażowałam do tego mame która sie troszke na tym zna.

wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723

wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247

Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii.
Sunniva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 22:25   #131
MigdalEder
Raczkowanie

Ostrożnie z domowym oczyszczaniem! Jak ktoś nie potrafi, moze zafundować sobie brzydkie blizny i differin wtedy cudów na te blizenki nie zdziała.
Można zerknąc tutaj: http://www.luskiewnik.gower.pl/infor...rpien2005.html

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-31, 08:28   #132
meexxx
Przyczajenie

a to z portalu dla lekarzy o differinie - ja tez go stosuje i wysyp na poczatku to norma - jednak co jednym słuzy drugim wcale nie musi...

Adapalen
adapalene
antiacneticum
D10A

Działanie: Pochodna kwasu naftalenokarboksylowego o działaniu podobnym do retinoidów. W wyniku wewnątrzkomórkowego łączenia się z receptorami jądrowymi kwasu retinowego zmienia ekspresję genów i syntezę mRNA. Jest silnym modulatorem rogowacenia komórek mieszków włosowych, modyfikuje metabolizm keratynocytów, nasilając ich proliferację, przez co wykazuje działanie keratolityczne. Hamuje procesy zapalne: peroksydację kwasu arachidonowego, odczyn chemotaktyczny i chemokinetyczny limfocytów wielojądrzastych. Zapobiega powstawaniu zaskórników (otwartych i zamkniętych), zmniejsza stan zapalny (grudki i krosty) i hamuje rozwój bakterii (Propionibacterium acnes).

Wskazania: Łagodne i średnio nasilone postacie trądziku pospolitego, zaskórnikowego, grudkowo-krostkowego.

Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na składniki preparatu, wyprysk, łojotokowe zapalenie skóry.

Interakcje: W czasie leczenia adapalenem nie należy stosować kosmetyków zalecanych do pielęgnacji skóry trądzikowej, środków o działaniu złuszczającym, wysuszającym i drażniącym. W przypadku równoległego stosowania innych leków przeciwtrądzikowych (np. stosowane miejscowo preparaty erytromycyny, klindamycyny lub nadtlenku benzoilu) należy aplikować rano.

Działanie niepożądane: Rumień, pieczenie, podrażnienie i wysuszenie skóry, zaostrzenie zmian trądzikowych. Na skutek zmniejszenia grubości warstwy rogowej naskórka może dojść do uwrażliwienia skóry na działanie promieni ultrafioletowych, preparatów stosowanych miejscowo w celach leczniczych i kosmetycznych; w czasie leczenia należy unikać nadmiernej ekspozycji na słońce.

Ciąża i laktacja: Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią.

Dawkowanie: Początkowo nakładać małą ilość preparatu na skórę całej twarzy, z wyjątkiem okolicy oczu i ust oraz fałdów nosowo-policzkowych, raz dziennie najlepiej wieczorem 10-15 min po umyciu i osuszeniu twarzy.
meexxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 17:35   #133
Sylvie_
Przyczajenie

już to czytałam, ale wściekła jestem na dermatologa, że nie poinformował mnie o niczym - szczególnie o zaostrzeniu trądziku. raz jest lepiej, raz gorzej. akurat teraz znów wysypało. to trwa już drugi czy nawet trzeci miesiąc i zaczynam wymiękać.

zastanawiam się, co oznacza sformułowanie "początkowo stosować tak i tak". czy później można częściej stosować differin?

i dlaczego dermatolodzy zapisują tak drogą maść, którą stosować trzeba długo, a zatem kuracja jest kosztowna, skoro w gabinetach kosmetycznych można złuszczyć skórę twarzy jednorazowo. ostatnio była promocja w salonach kenzo - koleżanka zapłaciła 100 zł - buzia goi się szybko i efekt widoczny jest od razu (w punkcie wyjścia wyglądałyśmy podobnie).

na początek postanowiłam nie wracać więcej do tego dermatologa (przepisuje b. drogie leki, najchętniej każdy rodzaj trądziku leczyłby diane, nie ostrzega o efektach ubocznych kuracji, ogólnie niesympatyczny typ, ale na wizytę nie trzeba czekać, przyjmuje bez zapisów). teraz poczekam jeszcze dwa tygodnie, ale może tym razem będę zadowolona. może nawet miła pani doktor zdoła mnie przekonać do differinu, który zresztą stosuję cały czas, licząc na nagłą poprawę.
Stary 2005-11-01, 11:15   #134
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Hej. Ja mam za soba juz miesiąc kuracji i zauwazyłam poprawe. Pory mi sie zmiejszyły, niektóre wągry zniknęły wogóle nie mam juz zaskórników i takich grudek. Wybieram sie do kontrolli do mojego dermatologa. mam prosbe napiszcie po jakim czasie cała buzia sie oczysciła? na oczyszczaniu twarzy u kosmetyczki podczas kuracji nie byłam.

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

Stary 2005-11-01, 14:51   #135
Sylvie_
Przyczajenie

w takim razie ja się poddaję! może mój trądzik ma jakieś inne podłoże i dlatego differin robi mi krzywdę?
Stary 2005-11-01, 16:19   #136
MigdalEder
Raczkowanie

Krzywdę? Masz na myśli wysyp? Ale przecież piszemy, że przy differinie najpierw następuje pogorszenie! To oznacza, że krem działa.
Stary 2005-11-02, 08:47   #137
Sylvie_
Przyczajenie

od sierpnia go stosuję, bez przerwy, wszystko zgodnie z zaleceniami. i żadnej poprawy nie widzę. jestem zrozpaczona!
Stary 2005-11-02, 13:33   #138
MigdalEder
Raczkowanie

Efekty mogą się pojawić nawet dopiero po 6 miesiącach. Jeśli nie widzisz efektów i Cię to denerwuje spytaj lekarza o zdanie.
Stary 2005-11-02, 14:18   #139
meexxx
Przyczajenie

posłuchajcie - wysyp krost jest zjawiskiem jak najbardziej normalnym - differin wyciaga wszystkie zgłogi które sa po skórą - na pewno jeśli wysyp jest duży należy skojarzyc to z jakims antybiotykiem - ale z tego co wiem to differin najlepiej stosowac sam bez żadnych innych leków i uzywać łagodnych kosmetyków do pielęgnacji (zreszta jest to na ulotce)
meexxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-02, 16:25   #140
magnum_357
Zadomowienie

Unhappy Dot.: Differin - kto przeżył wielki wysyp?????? [!!!]

Cytat:
Napisane przez limbo
o jaaaaaa właśnie wróciłam od lekarza, który przepisał mi Differin i Clindacne... Differin na noc, a natybiotyk na rano. Mam smarować buzie i plecy, chociąz buzia wcale taka zła nie jest. PRzeczytałam opinie i jestem przerażona!!! NA prawde bo Differnie następuje taki wysyp, plecy jak plecy, ale pewnie się będę fatalnie czuć z taką wysypaną buzią Czy Clindacne może jakoś zmniejszyć ten pierwszy efekt Differinu. PRoszę o odpowiedź, bo nie wiem czy zaczynać kurację

p.s. mi lekarz ten polecił iwostin lub hydraphase... ale ja wybiorę iwostin, nie mam kasy na bilety autobusowe, wszystko idzie w leki. czasem się zastanawiam czy to ma sens
mi dermatolog przepisal dzisiaj to samo- differin i clindacne u mnie buzia tez wcale nie jest taka zła...i juz sie boje tego wysypu ktory najprawdopodobniej mnie czeka chyba go nie wytrzymam mnie tez dermatolog nie poinformował o tym ze stan cery moze sie pogorszycah ci lekarze
limbo- jestem z Tobą wydaje mi sie ze ten clindacne moze troche pomóc na ten wysyp ale jak czytam na ulotce jakie są skutki uboczne to normalnie wymiekam pozdrawiam!
magnum_357 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-02, 19:47   #141
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylvie_

zastanawiam się, co oznacza sformułowanie "początkowo stosować tak i tak". czy później można częściej stosować differin?
Może nie tyle częściej, co mocniej tzn. można smarować grubszą warstwą.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-03, 07:37   #142
Sylvie_
Przyczajenie

I jeszcze się zastanawiam, czy można stosować (czy stosowałyście) w trakcie kuracji differinem maseczki oczyszczające pory. Przyznam się, że ostanio użyłam ze dwa razy maseczki rozgrzewającej, pory trochę się oczyściły i tych pryszczy jest jakby mniej (piszę "jakby", bo nie chcę zapeszyć). Co jakiś czas, gdy skóra zaczyna się mocno łuszczyć, nakładam w ciągu dnia maseczkę nawilżającą. Mam nadzieję, że nie zniweczę w ten sposób ewentualnych efektów kuracji...
Stary 2005-11-03, 11:31   #143
magnum_357
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sylvie_
I jeszcze się zastanawiam, czy można stosować (czy stosowałyście) w trakcie kuracji differinem maseczki oczyszczające pory. Przyznam się, że ostanio użyłam ze dwa razy maseczki rozgrzewającej, pory trochę się oczyściły i tych pryszczy jest jakby mniej (piszę "jakby", bo nie chcę zapeszyć). Co jakiś czas, gdy skóra zaczyna się mocno łuszczyć, nakładam w ciągu dnia maseczkę nawilżającą. Mam nadzieję, że nie zniweczę w ten sposób ewentualnych efektów kuracji...
nie sądzę zebys coś zniweczyła, moim zdaniem takie maseczki tylko pomogą
ja wczoraj pierwszy raz posmarowałam buzię differinem i dzis juz jest duzo gorzejwysypaly mnie jakies drobne krostki na całym czole a takich jeszcze nie mialam zastanawiam sie czy dalej sie nim smarowac bo chyba nie wytrzymam z takim czołem długo
LIMBO jak u ciebie???
magnum_357 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-04, 14:32   #144
ewcialinka
Raczkowanie

Question DIFFERIN-ktos używał ??

Używał ktos z Was DIFFERIN ?? mam wągry na twarzy,czarne krosty brr pomogło cos???
Stary 2005-11-04, 15:52   #145
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylvie_
Mi dermatolog powiedział, że przy złuszczaniu można stosować maseczki oczyszczające.
Ja tak samo, kiedy skóra za mocno mi się łuszczy, nakładam maseczkę nawilżającą.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-04, 16:07   #146
ewcialinka
Raczkowanie

kurde ja wcoraj to kupiłam no to jak ma to tak wyglą

dac to ja dziękuje///wydałam 43 zł i po co
Stary 2005-11-04, 21:44   #147
Czarna14
Wtajemniczenie

Ja zamierzam iść do dermatologa i chcę żeby przepisał mi właśnie differin mam silną wolę jak już się zdecyduje to nie zrezygnuję.Oczywiście boję się że będę na początku okropnie wyglądać ale jeżeli ma to zniknąć to mogę męczyć się i 2 miesiące
Czarna14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 11:42   #148
mia17str
Raczkowanie

Dot.: DIFFERIN-ktos używał ??

Hej
Ja jestem właśnie w trakcie leczenia Differinem i dodatkowo łykam Tetralysal. Stosuje Differin od jakiś 3 tygodni. Na początku byłam załamana, bo troszkę miałam więcej pryszczy, jednak teraz wiem, że dzieki Differinowi te wszustkie świństwa co mi siedza pod skórą teraz właśnie wyłażą. Wiem, że niemiło jest tak czekać, ale ja mam nadzieję, że Diffderin mi będzie coraz bardziej pomagał. Ja go stosuję raz dziennie na noc. Nie zniechęcaj się, jeśli na początku Cię wysypie.
3maj się pa
mia17str jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 11:51   #149
mia17str
Raczkowanie

Smile Dot.: Differin - kto przeżył wielki wysyp?????? [!!!]

Hej
Ja używam Differin razem z Tetralysal od jakiś 3 tygodni. Na razie jest idealnie, musiałam przejść przez ten tzw. wysyp. Jeszcze mam trochę tych paskudztw na twarzy, ale mam nadzieję, że niedługo znikną. Na ulotce Differinu jest napisane, żeby w czasie stosowania nie używać żadnych kosmetyków do pilęgnacji skóry trą
dzikowej, więc ja wszelkie maseczki itp. odrzuciłam i na razie nie żałuję tej decyzji. Ktoś może uznać, że jestem nienormalna, ale od czasu używania Differinu odrzuciłam również toniki, żele itp. Używam mydełka Babmino, które jest, jak wiadomo, delikatne.
Pozdrawiam wszystkie istoty pokładające nadzieje w Differinie.
mia17str jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-06, 12:39   #150
indiego
Raczkowanie

Dot.: DIFFERIN-ktos używał ??

diferin to bardzo dobry lek, szczegolnie jesli tradzik ma charakter zaskornikowo krostkowy adapalen powoduje ze zaczopowane rponie otwieraja sie (stad pogorszenie stanu cery w pierwszych dniach stosowania) jednak po paro tygodniowym stosowaniu skora zaczyna byc oczyszczona gladka a stany zapalne zlikwidowane!! szczegolnie dobrze jest tolerowany przez skore tlusta!!

pozdr
indiego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości