AKWARIUM - część I - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-11-18, 19:12   #121
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas
Dot.: AKWARIUM - początki !!

A ile krewetek potrzeba na 45 l. akwarium?
Czytalam, że kosiarki są w tym najlepsze, ale, to prawda, do większych zbiorników i najlpiej hodować więcej nić jedną - bo to rybka stadna i towarzyska .
anetkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-18, 19:19   #122
edytcia
Zakorzenienie

Mirynka piękne akwarium.

Nie myślałaś może żeby między akwarium a szafkę położyć jeszcze na całej powierzchni styropian?
Przy tak dużych akwariach istnieje niebezpieczeństwo, żę pęknie, przy np. okazji przesuwania, czy nieznacznego skrzywiena szafki.
To rada mojego męża.
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-18, 20:07   #123
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez edytcia
Mirynka piękne akwarium.

Nie myślałaś może żeby między akwarium a szafkę położyć jeszcze na całej powierzchni styropian?
Przy tak dużych akwariach istnieje niebezpieczeństwo, żę pęknie, przy np. okazji przesuwania, czy nieznacznego skrzywiena szafki.
To rada mojego męża.
edycia bardzo dziekuje za rade ale ja mam pianke pod akwarium czego na zdjeciu pewnie nie zauwazylas gdyz jest w czarnym kolorze.
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-19, 06:41   #124
fajna laseczka
Raczkowanie

GG do fajna laseczka

Ktoś napisał: '' Mogą zyc w kuli, ale to nie znaczy ze czują sie w niej dobrze '' -nieprawda! Taka rybka najczęściej czdycha,każdy sprzedawca ci to powie.Ja nie mam kuli,co prawda miałam ale zamieniłam na akwarium 50l
fajna laseczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-19, 08:06   #125
edytcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mirynka
edycia bardzo dziekuje za rade ale ja mam pianke pod akwarium czego na zdjeciu pewnie nie zauwazylas gdyz jest w czarnym kolorze.
No przypuszczałam, że coś masz, bo tak duże akwarium to byloby strach trzymać na szafce bez niczego. A pianki nie zauważyłam
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-19, 09:15   #126
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fajna laseczka
Ktoś napisał: '' Mogą zyc w kuli, ale to nie znaczy ze czują sie w niej dobrze '' -nieprawda! Taka rybka najczęściej czdycha,każdy sprzedawca ci to powie.Ja nie mam kuli,co prawda miałam ale zamieniłam na akwarium 50l

--------------------------------------------------------------------------------

Cytat:
Grzałki i filtru nie potrzebuję bojownik i welon(rodzaj złotej rybki,piękny)to ryby zimnowodne i jako jedyne moga żyć w ''kuli''

Napisane przez kasiulka
Mogą zyc w kuli, ale to nie znaczy ze czują sie w niej dobrze
--------------------------------------------------------------------------------

Fajna laseczka, no przeciez to Ty pierwsza napisałas ze te rybki mogą zyc w kuli, a ja po prostu napisałam sprostowanie do Twojego postu, przeczytaj jeszcze raz uważnie własny post i moją pod nim odpowiedź . No chyba ze sens Twojej wypowiedzi był inny to mi wytłumacz bo nie bardzo rozumiem

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-19, 14:08   #127
ankabe
Przyczajenie

Mirynka, Kasiulka sliczne sa wasze akwaria!
w ogole jak tak czytam to wszystko to az mi sie zal robi ze ja juz nie mam
u mnie zlikwidowalismy wszystkie akwaria (a w pewnym momencie bylo ich 5) bo w mieszkaniu zaczelismy miec problemy z wilgocia...
a teraz jak to wszystko ogladam to az chce mi sie od razu biec wykopac caly sprzet spowrotem (wszystko lezy dalej wsrod innych "gratow")
ankabe jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-19, 14:26   #128
ewunia123
Rozeznanie

Jakie wy macie cudne te akwaria Ja chyba jestem zbyt leniwana na takie rzeczy .Miałam kochanego bojowanika , niestety zdechł mi kilka tygodni temu Ale miał już 3 latka więc staruszek . Nie moge go odżałować , bo miałam do niego wielki sentyment i wspomnienie .... Trudno . Ale naprawde zazdroszcze wam takich rozkosznych rybek
pozdrawiam
ewunia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-19, 14:40   #129
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Strasznie się cieszę, że piszecie w tym wątku. Ja zbzikowałam na punkcie akwarium . Ja i cała moja rodzinka. W sklepach interesują mnie tylko akcesoria do akwariów, roślinki itp., czytam tylko o tym i ciągle oglądam moje rybki. Nie przypuszczałam, że to tak wciąga.

I zanim się za to zabrałam, też myślałam, że nie będzie mi się chciało. A teraz nie chce mi się nic innego. Tylko rybki, rybki, rybki ....
Stary 2005-11-19, 14:47   #130
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anetkas
Strasznie się cieszę, że piszecie w tym wątku. Ja zbzikowałam na punkcie akwarium . Ja i cała moja rodzinka. W sklepach interesują mnie tylko akcesoria do akwariów, roślinki itp., czytam tylko o tym i ciągle oglądam moje rybki. Nie przypuszczałam, że to tak wciąga.

I zanim się za to zabrałam, też myślałam, że nie będzie mi się chciało. A teraz nie chce mi się nic innego. Tylko rybki, rybki, rybki ....
My na początku tez tak mielismy, jak tylko jechalismy do innego miasta to odrazu szukalismy sklepow akarystycznych no i do dzis nam to zostalo. teraz planujemy zmienic wystroj akwa i pewnie znow wpadniemy w trans kupowania.
Stary 2005-11-19, 15:17   #131
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Za 6 dni kupuję rybki!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-20, 08:33   #132
fajna laseczka
Raczkowanie

GG do fajna laseczka

Napisałam że w kuli mogą żyć bojowniki i welony a inne ryby absolutnie nie mogą!
fajna laseczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-20, 09:39   #133
agu.s
Zadomowienie

Anetkas jestes z Wroclawia a we Wroclawiu jest gielda zoologiczna na ktorej mozna kupic o polowe tansze roslinki, rybki i wogole caly osprzet. Sklepy nazucaja sobie 100 % marży jak nie wiecej, lepiej zagladnij na nią
agu.s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-20, 15:06   #134
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez agu.s
Anetkas jestes z Wroclawia a we Wroclawiu jest gielda zoologiczna na ktorej mozna kupic o polowe tansze roslinki, rybki i wogole caly osprzet. Sklepy nazucaja sobie 100 % marży jak nie wiecej, lepiej zagladnij na nią
Dzięki agu.s .
Bylam na tej gieldzie w piątek - faktycznie jest mnóstwo rzeczy akwarystycznych i dużo tańszych. Kupilam sobie oczywiście roślnkę, testy...
Szkoda tylko, że ta gielda jest do 15-tej (ewentualnie do 16-tej),a ja do 16-tej prację.
Stary 2005-11-20, 17:06   #135
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałam że w kuli mogą żyć bojowniki i welony a inne ryby absolutnie nie mogą!
Aa, rozumiem . Moje zdanie jest jednak takie - żadne rybki, nawet bojowniki czy welony nie powinny byc w kuli trzymane, bo mimo że przeżyc w niej moga jednak jakosc takiego życia pozostawia wiele do życzenia. Uzasadnienie do swojej opinii napisałam zreszta wczesnie.j Ciesze sie ze zrezygnowałas z kuli.
Pozdrowienia

Oliwka
Stary 2005-11-20, 17:13   #136
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankabe
Mirynka, Kasiulka sliczne sa wasze akwaria!
w ogole jak tak czytam to wszystko to az mi sie zal robi ze ja juz nie mam
u mnie zlikwidowalismy wszystkie akwaria (a w pewnym momencie bylo ich 5) bo w mieszkaniu zaczelismy miec problemy z wilgocia...
a teraz jak to wszystko ogladam to az chce mi sie od razu biec wykopac caly sprzet spowrotem (wszystko lezy dalej wsrod innych "gratow")
Dziekuję Ankabe .
Wiem o czym piszesz... ja mam w tej chwili 2 akwaria w jednym pokoju (kiedys byly 3) i tez myslimy zeby przeniesc jedno bo faktycznie wilgoc w pomieszczeniu wzrasta i przy oknie zaczął pojawiac sie grzyb . To rzeczywiscie jeden z minusów posiadania akwarium, szczególnie nieco większego litrażu (do innych zaliczam wysokie rachunki za prad no i ogolne koszty - jednak te wszystkie preparaty, specjalistyczne świetlówki, witaminki, odżywki sporo kosztują ) . Jednak nie wyobrażam juz sobie mojego domu bez rybkolandii, moge siedziec przy akwarium godzinami i obserowowac ten podwodny swiatek.

Oliwka
Stary 2005-11-20, 18:52   #137
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Trochę zmieniłam wystrój mojego akwa.
Oprócz Killerka mieszkają w nim jeszcze dwa otoski (gdzieś się schowały).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03238a_kopiaa.jpg (108,5 KB, 189 załadowań)
Stary 2005-11-20, 19:04   #138
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
Trochę zmieniłam wystrój mojego akwa.
Oprócz Killerka mieszkają w nim jeszcze dwa otoski (gdzieś się schowały).
Fajne akwarium.
A mogę cos doradzic ? ... to tak na przyszłosc jak bedziesz re-aranżowac. Roslinki dużo lepiej wyglądają gdy są posadzone w większych grupach, nie pojedynczo, bo w zasadzie tak rosliny rosna w przyrodzie... I korzonek troszkę bym ustawila asymetrycznie, ale to juz w zasadzie rzecz gustu. Ogólnie bardzo fajne akwarium, jezeli to sa Twoje początki to naprawde jest świetnie
No i przesliczny ten Twoj bojek

Oliwka
Stary 2005-11-20, 19:26   #139
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Fajne akwarium.
A mogę cos doradzic ? ... to tak na przyszłosc jak bedziesz re-aranżowac. Roslinki dużo lepiej wyglądają gdy są posadzone w większych grupach, nie pojedynczo, bo w zasadzie tak rosliny rosna w przyrodzie... I korzonek troszkę bym ustawila asymetrycznie, ale to juz w zasadzie rzecz gustu. Ogólnie bardzo fajne akwarium, jezeli to sa Twoje początki to naprawde jest świetnie
No i przesliczny ten Twoj bojek
Dziękuję Kasiulka . Killerek się ucieszy .
Roślinki mam nadziję, rozrosną się, a i co jakiś czas dosadzam coś nowego. Na razie przez kilka dni chyba muszę dac im odpocząć, bo po ostatnich zmianach chyba są w nie najlepszej kondycji. Szczegolnie żabienica i ta jasniejsza trawka - gniją im listki.
Z korzeniem to byla poważniejsza sprawa - to są dwa korzenie, a i nie mialam zbyt dużego wyboru jesli chodzi o ich ustawienie, ponieważ wcześniej grzalka byla zamontowana w pokrywie, czyli w akwarium byla mniej więcej w tym samym miejscu co rurka od filtra, tylko po przeciwnej stronie. To bardzo ograniczalo możliwości. Teraz grzalka przyklejona jest do szyby i faktycznie można coś pokombinować .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-20, 20:33   #140
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
Dziękuję Kasiulka . Killerek się ucieszy .
Roślinki mam nadziję, rozrosną się, a i co jakiś czas dosadzam coś nowego. Na razie przez kilka dni chyba muszę dac im odpocząć, bo po ostatnich zmianach chyba są w nie najlepszej kondycji. Szczegolnie żabienica i ta jasniejsza trawka - gniją im listki.
Osłabionym roslinkom powinny pomoc tabletki z nawozem pod korzonki, dobrze robi też żelazo lane bezposrednio do wody (np. Ferro-aktiv z Tropicala). Jak sie roslinki rozrosną bedzie super, kabomby szybko rosną, żabienice też, wiec bede czekała na nowe fotki. Strasznie lubie ogladac akwaria

Oliwka
Stary 2005-11-20, 20:45   #141
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a
Hello akwarystki

No więc decyzja zapadła, jutro jadę po 200 litrów Co prawda na raty(jeszcze zobaczymu czy mi dadzą, bo mam też inne rzeczy), ale normalnie nie mogę się doczekać. Akwarium + szafka, pokrywę robię sama.
Potem filtr, korzeń, rośliny i myślę że za miesiąc ruszy (no góra dwa).
Zastanawiam się nad oświetleniem, czy tradycyjnie świetlówki czy lampa wisząca nad akarium (ryby mogą wyskoczyć).(generator mgły mi się też marzy )
Chciałabym coś w stylu japończyka ale zrobię coś po swojemu
Na razie zakupiłam gurami marmurkowe i dokupiłam neony.

Pozdrowionka, nie mam czasu czytać wszystkich postów, ale jutro nadrobię zaległości.

P.s. W pewnej "fachowej książce" przeczytałam że bojowniki można trzymać nawet w szklance wody, co jest wielką BZDURĄ. Dziewczyny nie maltretujcie zwierząt!! Kiedyś miałam parkę bojoników -samiczka i samiec- i wiem z jaką lubością mój bojownik pływał po całym akwarium, poprostu maratończyk!!
UWOLNIĆ BOJOWNIKI

No jak ten wątek tak się będzie dalej rozwijał, to może zażądamy własnej, akwarystycznej emotikonki

Edytowane przez Laura2112
Czas edycji: 2006-06-17 o 20:02 Powód: post pod postem
Ivon.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-20, 21:54   #142
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez Ivon.a
Hello akwarystki

No więc decyzja zapadła, jutro jadę po 200 litrów Co prawda na raty(jeszcze zobaczymu czy mi dadzą, bo mam też inne rzeczy), ale normalnie nie mogę się doczekać. Akwarium + szafka, pokrywę robię sama.
Potem filtr, korzeń, rośliny i myślę że za miesiąc ruszy (no góra dwa).
Zastanawiam się nad oświetleniem, czy tradycyjnie świetlówki czy lampa wisząca nad akarium (ryby mogą wyskoczyć).(generator mgły mi się też marzy )
Chciałabym coś w stylu japończyka ale zrobię coś po swojemu
Na razie zakupiłam gurami marmurkowe i dokupiłam neony.

Pozdrowionka, nie mam czasu czytać wszystkich postów, ale jutro nadrobię zaległości.

P.s. W pewnej "fachowej książce" przeczytałam że bojowniki można trzymać nawet w szklance wody, co jest wielką BZDURĄ. Dziewczyny nie maltretujcie zwierząt!! Kiedyś miałam parkę bojoników -samiczka i samiec- i wiem z jaką lubością mój bojownik pływał po całym akwarium, poprostu maratończyk!!
UWOLNIĆ BOJOWNIKI
Doskonale Cię rozumiem !
I cieszę się ogromnie z Twojego nowego akwarium .
Ja jeszcze jednego dobrze nie urządzilam, a już marzy mi się nowe. Zakochalam się w paletkach i pielęgnicach papuzich. Ale na razie mogę o tym tylko marzyć, nie mam jeszcze porządnie umeblowanego pokoju, a co dopiero takie akwarium!
W takim to faktycznie można pokombinować, np. z oświetelniem. A co to jest generator mgly? Jaki to daje efekt?
Jesli chodzi o bojownika, to podpisuję się pod tymi wszystkimi opiniami! Chyba będę musiala blagać mojego o wybaczenie za to, że trzymalam go w kuli. Jak widzę, jak on sie teraz zachowuje, jak baraszkuje w wodzie wyplywającej z filtra, przeciska się pod roślinkami, nawet pod taką malą trawką. Chyba teraz jest szczęśliwą rybką.
Masz rację
UWOLNIĆ BOJOWNIKI !!
Stary 2005-11-20, 22:36   #143
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a

Anetkas znajdę zdjęcia i wkleję z tym generatorem Fajnie to wygląda.
Jak założę nowe akwarium i dorwę jakiś aparat to wkleję zdjęcia, chyba że nie będę zdowolona z efektów hihi. Czekam na twoje zdjęcia
Nowe hasło propagandowe: UWOLNIĆ BOJOWNIKI
Ktoś się jeszcze podpisuje ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-20, 22:42   #144
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a

Znalazłam, wklejam link do innego forum, bo boję się zamieszczać zdjęć http://www.holenderskie.pl/forum/vie...ghlight=mg%B3a
Stary 2005-11-21, 13:54   #145
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Aa, rozumiem . Moje zdanie jest jednak takie - żadne rybki, nawet bojowniki czy welony nie powinny byc w kuli trzymane, bo mimo że przeżyc w niej moga jednak jakosc takiego życia pozostawia wiele do życzenia. Uzasadnienie do swojej opinii napisałam zreszta wczesnie.j Ciesze sie ze zrezygnowałas z kuli.
Pozdrowienia
Moje zdanie jest takie same
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-21, 15:25   #146
mirynka
Wtajemniczenie

no dziewczyny przekonakyscie mnie, uwolnie mojego bojownika z kuli, w sumie wczesniej sie nad tym nie zastanawialam ale jesli faktycznie on zle sie tam czuje to przeniose go do innego akwarium.
Stary 2005-11-21, 21:12   #147
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

Cytat:
Napisane przez mirynka
no dziewczyny przekonakyscie mnie, uwolnie mojego bojownika z kuli, w sumie wczesniej sie nad tym nie zastanawialam ale jesli faktycznie on zle sie tam czuje to przeniose go do innego akwarium.
Cudownie !!

UWOLNIĆ BOJOWNIKI !!
Stary 2005-11-22, 14:56   #148
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mirynka
Mirynka
Jesteś cudowna

Jak tam wasze rybki ??
Moja molinka ma się kocić
a po za tym gut

Edytowane przez Laura2112
Czas edycji: 2006-06-17 o 20:04 Powód: post pod postem
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-11-23, 22:04   #149
anetkas
Raczkowanie

GG do anetkas

To gratulacje serdeczne !

Mój bojownik zaczyna zachowywć się jak otoski - plywa za nimi (jest bardzo ciekawski) przy dnie, grzebie w kamykach, jest taki śmieszny . Ale one mu ciągle uciekają. No a za 2 dni kupuję neonki.
Aa, i zmienilam zwyklą świetlówkę na FLORA-GLO.

pozdrowionka
Stary 2005-11-24, 08:46   #150
kasiulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anetkas
. Zakochalam się w paletkach i pielęgnicach papuzich.
Anetko, nie wiem czy wiesz ale pielegnice papuzie to bardzo kontowersyjna rybka wsród akwarystów. To jest gatunek nie wystepujacy w naturze, ale hybryda sztucznie stworzona przez człowieka na skutek różnych krzyżowek, ich dosc dziwaczny jak na rybke kształt to wynik deformacji kregosłupa i pyska (rybki pyszczka nie potrafia nawet zamknąć ) , niektóre egzemlparze wrecz wygladaja jakby były okaleczone, widziałam juz (w sklepach) takie praktycznie pozbawione ogonów, pływające kulki. Poza tym sa czesto sztucznie podbarwiane na intensywnie czerwony czy żółty kolor, no i z tego co wiem nie maja zdolnosci samodzielnego rozmnażania.
Mnie tez kiedys przez chwile sie podobały (ten niby-usmiechniety pyszczek) ale jak poczytałam to dałam sobie z nimi spokój.
Za to paletki - cudo, moje marzenie, ale ciagle nie czuje sie gotowa do ich posiadania, za mało jeszcze wiem, nie mowiac juz o kwestiach finansowych

Oliwka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości