Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-31, 07:26   #121
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?

Mijanou, a jakie dokladnie ksiazki chcesz kupowac za zarobione pieniadze?

Hultaj, prosze Cie, prezerwatywy byly znane juz w starozytnosci. Jakos nie ma statystyk zwiekszonej liczby wpadek u niezameznych 17latek w latach 80tych, ani nie wierze ze one wszystkie czekaly do slubu i raczki na kolderce.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2015-03-31 o 07:33
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-31, 19:21   #122
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Renko,
to tylko przykład.
Nie chodzi mi o to, by zarabiać tyle, żeby codziennie na lunch wcinać kawior i zapijać szampanem ale o to, by zarobione pieniądze pozwalały mi nie tylko popłacić rachunki i jeść ale też i realizować swoje pasje i zaspokajać przyjemności.
Nie rozumiem, dlaczego mam się cieszyć, że zarabiam tyle, że nie chodzę głodna i mam na bieżąco zapłacony czynsz i media. I jeszcze mam być z tego zadowolona, bo "inni nawet tego nie mają". To jest dla mnie tok myślenia niewolnika, prezentowany przez większość ludzi w tym kraju, czyli: "Masz co jeść, więc bądź zadowolona". Przeraża mnie ten tok myślenia.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 07:32   #123
Rena
Zakorzenienie

Kawior to raczej na przystawke, nie daje sie go na danie glowne na lunch. Raczej sie nie najesz, poza tym niektorzy nie cierpia smaku ryby i uwazaja neutralniejszego karpia za nieszczescie. Picie alkoholu w dzien w dzien szkodzi zdrowiu.

Ksiazki znajdziesz za darmo w bibliotece, chyba ze to jakis rzadki tytul. A zagranica sie ksiazki w innym jezyku, ale ok niektorzy wola.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2015-04-01 o 07:38
Stary 2015-04-01, 07:35   #124
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Kawior to raczej na przystawke, nie daje sie go na danie glowne na lunch. Raczej sie nie najesz, poza tym niektorzy nie cierpia smaku ryby i uwazaja neutralniejszego karpia za nieszczescie. Picie alkoholu w dzien w dzien szkodzi zdrowiu.
Jak nikt wylapujesz clue wypowiedzi.

Coz. Najsmutniejsze jest to, że raczej nie ma perspektyw na podwyzke. W takich okolicznościach również uważam, że to nie powalajaca kwota, jeśli się nie chce się już prowadzić studenciakowego stylu życia.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 09:15   #125
Rena
Zakorzenienie

Clue wylapuje tylko przyklady zle dobrane. Duzo lepszy - idzie panna na zakupy swiateczne. Kupuje zurek, jajka, kielbase. Chce jeszcze szynke i farbki do zrobienia pisanek, ale na to juz brakuje. Bieda? Bieda.

Buty sie rozkleily a i plaszcz tez ma juz dziure. Ale kasa jest na to albo na to albo na to. Wiec albo boso albo w samej koszuli. Bieda? Bieda.
Stary 2015-04-01, 09:39   #126
justynalenka
Zadomowienie

Kurcze, naprawdę jestem zaskoczona Waszymi odpowiedziami i argumentami....
Trochę poznałam ostatnio realia zatrudnienia w dużo większym (niż 10tys) mieście i okolicach i wcale nie jest łatwo znaleźć pracę za takie pieniądze... Ba, w zasadzie nie trafiłam na ofertę powyżej 2000zł netto (nie mówię tu o jakichś specjalistycznych zawodach).

Natomiast ilość osób, które muszą przeżyć za pensję w okolicach minimalnej krajowej jest niewyobrażalnie duża.

Dlatego 2500zł netto to według mnie (i kilku osób które o to zapytałam w moim otoczeniu) bardzo dużo.

Zawsze należy starać się odpowiednio ubierać myśli w słowa,myśleć zanim słów się użyje i używać słów,które ukazują że się myśli.
justynalenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 11:58   #127
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justynalenka Pokaż wiadomość
i wcale nie jest łatwo znaleźć pracę za takie pieniądze... Ba, w zasadzie nie trafiłam na ofertę powyżej 2000zł netto (nie mówię tu o jakichś specjalistycznych zawodach).

Natomiast ilość osób, które muszą przeżyć za pensję w okolicach minimalnej krajowej jest niewyobrażalnie duża.
zgadzam się, ale to, że pracodawcy nie chcą tyle płacić nie oznacza, że to dużo. jeszcze raz powtarzam, że jak musisz sama się utrzymać za takie pieniądze, to na pewno dasz radę, ale żeby żyć normalnie i w sklepie kupować co chcesz bez zastanawiania się, czy wystarczy tobie kasy do konca miesiąca, to raczej nie. a jak ci zepsuje się laptop? z czego będziesz nowy kupować? albo telefon? a jak chcesz na wakacje pojechać? a jak musisz iść na dentysty? bo raczej przez NFZ musisz poczekać pół roku.
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-01, 12:46   #128
uniperfect
Rozeznanie

Cytat:

Hultaj, prosze Cie, prezerwatywy byly znane juz w starozytnosci. Jakos nie ma statystyk zwiekszonej liczby wpadek u niezameznych 17latek w latach 80tych, ani nie wierze ze one wszystkie czekaly do slubu i raczki na kolderce.
Ja jestem po 30 moi rodzice po 60. Koleżanka w moim wieku ma mamę po 50, ale ta ją urodziła w bodajże w wieku 20 lat, bardzo młodo . Po 40 ta kobieta już babcią była. Także zgadzam się z tobą, że w latach 80 nie rodzono dzieci tylko w wieku 18 lat, rodzono je także po 30.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Clue wylapuje tylko przyklady zle dobrane. Duzo lepszy - idzie panna na zakupy swiateczne. Kupuje zurek, jajka, kielbase. Chce jeszcze szynke i farbki do zrobienia pisanek, ale na to juz brakuje. Bieda? Bieda.

Buty sie rozkleily a i plaszcz tez ma juz dziure. Ale kasa jest na to albo na to albo na to. Wiec albo boso albo w samej koszuli. Bieda? Bieda.
Bardzo dobrze powiedziane Albo wybór wykup leków czy nowe buty jak się stare rozwalą . Albo sa święta, piecze się placki i taka osoba się zastanawia jak upiec placka w miarę taniego a dobrego i wysokiego bo na droższego ją raz na rok nie stać .

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość
zgadzam się, ale to, że pracodawcy nie chcą tyle płacić nie oznacza, że to dużo. jeszcze raz powtarzam, że jak musisz sama się utrzymać za takie pieniądze, to na pewno dasz radę, ale żeby żyć normalnie i w sklepie kupować co chcesz bez zastanawiania się, czy wystarczy tobie kasy do konca miesiąca, to raczej nie. a jak ci zepsuje się laptop? z czego będziesz nowy kupować? albo telefon? a jak chcesz na wakacje pojechać? a jak musisz iść na dentysty? bo raczej przez NFZ musisz poczekać pół roku.
Z dentystą się zgodzę bo to pierwsza potrzeba jest, komp też do życia potrzebny, ale wakacje nie są do życia niezbędne, nie są pierwszą potrzebą niezbędną do życia. Mając 2500 bez problemu jesteś w stanie odłożyć 300 zł na dentystę w miesiącu . No chyba, że ktoś żyje na wysokim poziomie - jada w restauracjach, pizza co 2 dzień to nie odłoży.
Według mnie 2500 zł to bardzo dużo.

Edytowane przez uniperfect
Czas edycji: 2015-04-01 o 12:50
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 13:12   #129
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
[/COLOR]
Z dentystą się zgodzę bo to pierwsza potrzeba jest, komp też do życia potrzebny, ale wakacje nie są do życia niezbędne, nie są pierwszą potrzebą niezbędną do życia. Mając 2500 bez problemu jesteś w stanie odłożyć 300 zł na dentystę w miesiącu . No chyba, że ktoś żyje na wysokim poziomie - jada w restauracjach, pizza co 2 dzień to nie odłoży.
Dla mnie bardzo dużo jest wtedy, kiedy mam na dentystę, kupuję nowy płaszcz jak stary mi się zniszczy, jeżdżę na wakacje, kupuję dobre a nie tanie kosmetyki i stać mnie na hobby.
Przy zarobkach 2500 w dużym mieście, ciężko jest o to wszystko, z czegoś trzeba zrezygnować, szczególnie gdy nie ma się swojego mieszkanie. Dlatego 2500 w mieście jest ok, da się przeżyć i to nie w biedzie ale na samochód oszczędzać trzeba bardzo długo.

Mam wrażenie, że w tym wątku niektórzy mylą pojęcie dobre zarobki ogólnie a wystarczające do przeżycia.
Potem się dziwić, ze jak się szuka pracy, przychodzi osoba która się ceni, wie co umie i ile powinna za swoją pracę dostać, a pojawia się ktoś inny komu wystarczy najniższa krajowa bo przecież za tyle przeżyje. Tak się psuje rynek.
Stary 2015-04-01, 13:17   #130
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Ja jestem po 30 moi rodzice po 60. Koleżanka w moim wieku ma mamę po 50, ale ta ją urodziła w bodajże w wieku 20 lat, bardzo młodo . Po 40 ta kobieta już babcią była. Także zgadzam się z tobą, że w latach 80 nie rodzono dzieci tylko w wieku 18 lat, rodzono je także po 30.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Bardzo dobrze powiedziane Albo wybór wykup leków czy nowe buty jak się stare rozwalą . Albo sa święta, piecze się placki i taka osoba się zastanawia jak upiec placka w miarę taniego a dobrego i wysokiego bo na droższego ją raz na rok nie stać .

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

A teraz przytocz post, w którym bieda została inaczej zdefiniowana bo walisz truizmy.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Nameria Pokaż wiadomość

Mam wrażenie, że w tym wątku niektórzy mylą pojęcie dobre zarobki ogólnie a wystarczające do przeżycia.
Potem się dziwić, ze jak się szuka pracy, przychodzi osoba która się ceni, wie co umie i ile powinna za swoją pracę dostać, a pojawia się ktoś inny komu wystarczy najniższa krajowa bo przecież za tyle przeżyje. Tak się psuje rynek.
Dokładnie.
Stary 2015-04-01, 13:30   #131
zakonna
Naczelna Nastolatka

2,500 tysiąca to jest na podstawowe życie. Same rachunki, bez kredytów, wynoszą u mnie około tysiąca. Nie wliczam w to samochodu, zwierząt itp. To jest suma na przeżycie. Dobrze dziewczyny piszą, że jak ząb się złamie albo pies pochoruje albo auto zepsuje to człowiek jest w czarnej, finansowej doopie.
Stary 2015-04-01, 14:09   #132
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
skoro to bardzo dużo to powinno Cię być stać na coś więcej niż tylko "pierwsze potrzeby". A to, że wakacje pierwszą potrzebą nie są to się zgodzę, ale nie zarabia się dużo, skoro po roku ciężkiej pracy jedyną opcją wypoczynku to nad zalewem parę ulic od swojego bloku/ na działce pod miastem.
Serio, mam chyba inną definicję słowa dużo.
Zanim mnie zlinczujecie to napiszę tylko, że znam realia i zdaję sobie sprawę, że pracodawcy płacą jak płacą ale to nie oznacza, że z taką wypłatą czułabym się zadowolona, bo to bardzo dużo.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 14:11   #133
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
oczywiście, wakacje nie są niezbędne. spędzasz 1/3 roku w pracy do tego dojazdy, a na urlopie odpowczniesz sobie leżąc na kanapie. z czego mam odłożyć 300 zł, wynajem mieszkania 1600 plus rachunki, internet 80 zł, komórka 100 zł, karta miejska 110, kosmetyki i chemia 100 zł, jedzenie min 500 i już zabrakło mi 90 zł. i to bez wyjść na miasto, ale oczywiście, można nie kupować sobie żeli pod przysznic, myć się mydłem, płynu do płukania też można nie kupować, perfumy też nie są niezbędne, no i antyperspirant po co kupować, można sobie pośmierdzić i na miasto po co wychodzić, przecież można na kanapie przed tv cały wieczór spędzić.

uniperfect, a możesz coś poradzić osobie, która wynajmuje mieszkanie, a chce nazbierać na wkład własny, ale nie ma z czego?

i tak ogólnie, czytam niektóre komentarze i zaczynam rozumieć, że pracodawcy myślą tak samo jak wy, że 2500 zł to za dużo, bo wakacje nie są niezbędne
Stary 2015-04-01, 14:39   #134
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
oczywiście, wakacje nie są niezbędne. spędzasz 1/3 roku w pracy do tego dojazdy, a na urlopie odpowczniesz sobie leżąc na kanapie. z czego mam odłożyć 300 zł, wynajem mieszkania 1600 plus rachunki, internet 80 zł, komórka 100 zł, karta miejska 110, kosmetyki i chemia 100 zł, jedzenie min 500 i już zabrakło mi 90 zł. i to bez wyjść na miasto, ale oczywiście, można nie kupować sobie żeli pod przysznic, myć się mydłem, płynu do płukania też można nie kupować, perfumy też nie są niezbędne, no i antyperspirant po co kupować, można sobie pośmierdzić i na miasto po co wychodzić, przecież można na kanapie przed tv cały wieczór spędzić.

uniperfect, a możesz coś poradzić osobie, która wynajmuje mieszkanie, a chce nazbierać na wkład własny, ale nie ma z czego?

i tak ogólnie, czytam niektóre komentarze i zaczynam rozumieć, że pracodawcy myślą tak samo jak wy, że 2500 zł to za dużo, bo wakacje nie są niezbędne
zamiast burżuazji i mieszkania wynająć pokój

25.08.2012

Aparatka

Stary 2015-04-01, 14:50   #135
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
zamiast burżuazji i mieszkania wynająć pokój
a no tak, nie pomyślałam o tym tylko mamy po 30 lat i taka opcja nie jest dla nas...chociaż wynajmowałam pokój całe studia i jeszcze prawie 1,5 roku po studiach, ale teraz już jestem za stara na taka opcję
Stary 2015-04-01, 15:05   #136
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Dziwi mnie slowo "bardzo duzo" Jak jeszcze zrozumiem: wystarczajaco, ok, moglabym tyle zarabiac, ale to okreslenie.

Bardzo duzo to by bylo gdybym mogla sobie chodzic do restauracji kiedy chce, kupowac ciuchy jakie chce i ile chce, jezdzic na wakacje gdzie chce(Australia, Karaiby, Brazylia? no problem, a nie ze ledwo starczy na wycieczke do Rzymu i generalnie postawa pt cos sie dzieje-mam kase, cos chce-kupuje.

Za 2,5 tysiaca to mozna egzystowac od 1 do 1, bez zadnych regularnych zyciowych szalenstw. Aktualnie nawet tyle nie mam, ale nie o to chodzi. Fakt jest taki, ze to MALO kasy. Swiata za takie grosze niestety nie zwiedze.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 15:34   #137
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Dla osób, które ledwo wiążą koniec z końcem, bo zarabiają np. 1300, czy 1500 złotych to JEST bardzo dużo (w ich obecnej sytuacji), zrozumcie... Znam takie osoby, bliskie mnie, i wiem, że gdyby im zaproponowano taką kasę na rękę to by chyba ich normanie do Tworek w kaftanie bezpieczeństwa odwieźli z radości.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 16:35   #138
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
a no tak, nie pomyślałam o tym tylko mamy po 30 lat i taka opcja nie jest dla nas...chociaż wynajmowałam pokój całe studia i jeszcze prawie 1,5 roku po studiach, ale teraz już jestem za stara na taka opcję
takie złote rady dostałam tu w wątku tylko przekazuję

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50890857]Dla osób, które ledwo wiążą koniec z końcem, bo zarabiają np. 1300, czy 1500 złotych to JEST bardzo dużo (w ich obecnej sytuacji), zrozumcie... Znam takie osoby, bliskie mnie, i wiem, że gdyby im zaproponowano taką kasę na rękę to by chyba ich normanie do Tworek w kaftanie bezpieczeństwa odwieźli z radości.[/QUOTE]

w ich obecnej sytuacji. Dobrze napisałaś. Ale ogólnie dużo na przeżycie to to nie jest.

25.08.2012

Aparatka

Stary 2015-04-01, 16:41   #139
201604130936
Konto usunięte

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50890857]Dla osób, które ledwo wiążą koniec z końcem, bo zarabiają np. 1300, czy 1500 złotych to JEST bardzo dużo (w ich obecnej sytuacji), zrozumcie... Znam takie osoby, bliskie mnie, i wiem, że gdyby im zaproponowano taką kasę na rękę to by chyba ich normanie do Tworek w kaftanie bezpieczeństwa odwieźli z radości.[/QUOTE]

To więcej niż mają, ale to dalej malo, nie będą to duże pieniądze tylko dlatego, że ktoś maniej.

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

"W mojej sytuacji", kiedy bylam w 5 klasie, 10 zl to byla kuuuuupaaaa kasy.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-04-01 o 17:23

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-01, 17:05   #140
201608010929
Konto usunięte

No tak, ale pytanie jest czy wg nas te 2,5 tys to dużo a nie czy zdaniem pana Mietka, który robi za 1300 zł to dużo.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 17:35   #141
marynka42
Zakorzenienie

miasto 60 tys. mieszkancow - wg mnie duzo dla oosby ze srednim wyksztalceniem.
ja zarabiam 1800 z wyzszym (technolog chemik) i uwazam, że to malo, ale moj maż informatyk niewiele wiecej, a uwazam, że w jego branzy takie zarobki to juz masakra. splacamy kredyt, mamy niskie rachunki, 1 dziecko, gdybysmy tyle oboje zarabiali i zyli w miare oszczednie (jedzenie na miescie od czasu do czasu, kino itd) bylibysmy w stanie cos oszczedzic, ale tu chodzi raczej o oszczednosci na wakacje, taka np budowa domu - bez szans.

jesli chodzi o zycie w duzym miescie - pewnie duuuuuzo ciezej i domyslam się, ze w w-wie ciezko cos odlozyc z takimi zarobkami.

Edytowane przez marynka42
Czas edycji: 2015-04-01 o 17:36
marynka42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 18:07   #142
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marynka42 Pokaż wiadomość
miasto 60 tys. mieszkancow - wg mnie duzo dla oosby ze srednim wyksztalceniem.
ja zarabiam 1800 z wyzszym (technolog chemik) i uwazam, że to malo, ale moj maż informatyk niewiele wiecej, a uwazam, że w jego branzy takie zarobki to juz masakra. splacamy kredyt, mamy niskie rachunki, 1 dziecko, gdybysmy tyle oboje zarabiali i zyli w miare oszczednie (jedzenie na miescie od czasu do czasu, kino itd) bylibysmy w stanie cos oszczedzic, ale tu chodzi raczej o oszczednosci na wakacje, taka np budowa domu - bez szans.

jesli chodzi o zycie w duzym miescie - pewnie duuuuuzo ciezej i domyslam się, ze w w-wie ciezko cos odlozyc z takimi zarobkami.
już nie mówiąc o tym, że w większych miastach mieszkania są droższe niż w mieście z 60 tys., czyli i rata kredytu wyższa.

powiem tak, na studiach czasami miałam tylko 800 zł na wszystko (pokój, jedzenie, karta miejska, tel, xero itd), ale na 5 roku zarabiałam 1900 na rękę (2 prace) i wynajmując pokój i oszczędzając na jedzeniu nawet sporo odłożyłam. ale z czasem miałam już dość takiego studenckiego życia, prawie nie jadłam warzyw i owoców, mięsa nie kupowałam, do fryzjera nie chodziłam. dlatego mam wrażenie, że osoby, które piszą,że 2500 zł to jest dużo, to są właśnie studenci albo nawet nastolatki, które dostają tylko kieszonkowe i myślą sobie "aaa, 2500, jak dużo, ile ciuchów sobie kupię"
Stary 2015-04-01, 19:37   #143
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

To jest straszne, zeby w spoleczenstwie nadal tkwilo przekonanie, ze 2,5tys to bardzo duzo. To nawet jak sie kredytu nie ma na glowie to malo, a wez tu jeszcze zanos polowe tego do banku co miesiac...
Jasne, ze mozna zyc bez samochodu i wakacji. Tak samo jak mozna zyc bez faceta, dzieci, zwierzat, w wynajmowanym pokoju, bez telefonu, bez internetu, w starych ciuchach i butach zywiac sie zupkami chinskimi. Da sie zyc, bo od tego sie nie umiera (chociaz tutaj mozna dyskutowac o wplywie takiego zywienia na zdrowie). Tylko co to za zycie...
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 20:24   #144
Tutli
Zadomowienie

Zgadzam się, że dla dorosłego człowieka będącego na własnym utrzymaniu te 2500 zł. to pieniądze pozwalające po prostu na skromne utrzymanie się. Połowa tej kwoty przecież idzie na rachunki i ratę kredytu, więc jak można uważać, że 2500 zł. to DUŻE pieniądze?! Dla studenta mieszkającego u rodziców to owszem, dobra kasa, ale trzeba sobie uświadomić, że to jest dla niego jak +4000 zł. dla osoby płacącej samodzielnie za swoje życie.

Niestety, ale też mam poczucie, że ludzie w tym kraju mają mentalność niewolnika "pan pozwala mi przeżyć od 1 do 1, jak on dobry, bo sąsiadowi to nie starcza a mnie tak".

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 20:25   #145
marynka42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Niestety, ale też mam poczucie, że ludzie w tym kraju mają mentalność niewolnika "pan pozwala mi przeżyć od 1 do 1, jak on dobry, bo sąsiadowi to nie starcza a mnie tak".

niestety zgadzam się, że tak jest
marynka42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 20:37   #146
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość

i to jest bardzo przykre. Ludzie się nie cenią, biorą pierwszą lepszą pracę za marne a potem płacz i lament, bo na nic nie starcza. Dopóki ludzie będą myśleli w ten sposób, nigdy lepiej nie będzie.
Stary 2015-04-01, 21:07   #147
justynalenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nameria Pokaż wiadomość
i to jest bardzo przykre. Ludzie się nie cenią, biorą pierwszą lepszą pracę za marne a potem płacz i lament, bo na nic nie starcza. Dopóki ludzie będą myśleli w ten sposób, nigdy lepiej nie będzie.
A jesli Ci ludzie nie sa w stanie znaleźć innej pracy i nie maja wyjścia, muszą zgodzic sie na tą minimalną krajową zeby miec na chleb?

Zawsze należy starać się odpowiednio ubierać myśli w słowa,myśleć zanim słów się użyje i używać słów,które ukazują że się myśli.
justynalenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 21:48   #148
201604130936
Konto usunięte

O widzę, że wchodzimy już w dramatyczną tonacje i głodne dzieci.

To wtedy taka praca jest pracą przejsciowa i caly czas szuka się lepszej, a nie złapanie boga za nogi.
Stary 2015-04-01, 21:51   #149
zakonna
Naczelna Nastolatka

To się tak fajnie mówi żeby szukać lepszej pracy. Gdzie ma szukać lepszej pracy pani sprzątaczka mojego bloku moim śmiesznym mieście? Gdzie ja mam szukać tutaj innej pracy? Taka praca jak mam ja, w moim regionie, to jak złapać pana boga za nogi. A płatna właśnie 2 500 maksymalnie.
Stary 2015-04-01, 21:57   #150
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
To się tak fajnie mówi żeby szukać lepszej pracy. Gdzie ma szukać lepszej pracy pani sprzątaczka mojego bloku moim śmiesznym mieście? Gdzie ja mam szukać tutaj innej pracy? Taka praca jak mam ja, w moim regionie, to jak złapać pana boga za nogi. A płatna właśnie 2 500 maksymalnie.
Ale to dalej nie zmienia sytuacji, że takie zarobki to żaden szal czy to slynne "bardzo duzo".
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości