Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-01-21, 09:09   #121
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie
Dot.: Zapomniałam... Przeczytaj proszę...:(

no wlasnie a jak jes z ta d liczba godzin jak sie zapomnie wziasc pigule o stalej porze??? czy liczba godzin we wsystkich tabletkach jest taka sama??? ( chodzi mi o to ze jesli np zapomnialam tabletki wziasc zalozmy o tej 20 to do 8 rano(12 h) moge jeszcze na szybko ja wziasc i bede nadal w pelni zabezpieczona)

podczas przegladania forum znalazlam rozne godziny np 4,6 ,12. czy czy te godziny zaleza tez od tygodnia??? ile mozna sie spoznic z tabletka podczas 1 tyg,2 tyg a 3 tyg? czy z mini pigulkami jest tak samo???np ostatnio spoznilam sie z pigulka rowne 2 h i to bylo podczas 1 tyg brania. czy nie bedzie zadnych "skutkow ubocznych'? przez te rozbieznosci jestem troszke zamotana
Stary 2006-01-21, 09:19   #122
Intuicja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olkie
no wlasnie a jak jes z ta d liczba godzin jak sie zapomnie wziasc pigule o stalej porze??? czy liczba godzin we wsystkich tabletkach jest taka sama???
Tak, regula ta dotyczy wszystkich pigulek jednofazowych.

Cytat:
( chodzi mi o to ze jesli np zapomnialam tabletki wziasc zalozmy o tej 20 to do 8 rano(12 h) moge jeszcze na szybko ja wziasc i bede nadal w pelni zabezpieczona)
Tak, na przyjecie kazdej pigulki bez zachwiania skutecznosci masz 12 godzin

Cytat:
podczas przegladania forum znalazlam rozne godziny np 4,6 ,12. czy czy te godziny zaleza tez od tygodnia???
Godzine przyjmowania wybierasz sobie sama, taka ktora jest najodpowiedniejsza dla ciebie i jej sie trzymasz, nie zmieniajac przez caly cykl. Pore przyjmowania zmienic mozna dopiero od kolejnego opakowania. Czyli jesli pierwsza tabl. przyjelas np. o 20, to tej godziny musisz trzymac sie przez cale opakowanie pigulek, bez wzgledu na tydzien .

Cytat:
ile mozna sie spoznic z tabletka podczas 1 tyg,2 tyg a 3 tyg?
Najlepiej nie spozniac sie wcale Systematycznosc to podstawa w antykoncepcji hormonalnej.
Regula 1, 3, 3 tygodnia dotyczy zas pominiecia tabletki, nie spoznienia, tzn. w przypadku pominiecia tabletki (czyli jesli przerwa trwa dluzej niz 12 godzin), inaczej postepuje sie w 1, 2, 3 tygodniu.

Cytat:
ostatnio spoznilam sie z pigulka rowne 2 h i to bylo podczas 1 tyg brania. czy nie bedzie zadnych "skutkow ubocznych'? przez te rozbieznosci jestem troszke zamotana
Nie, nie bedzie zadnych skutkow ubocznych , skutecznosc jest zachowana.
Stary 2006-01-21, 09:24   #123
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

super rozwialas moje watpliwosci buziaczek
Stary 2006-01-21, 10:38   #124
tutusia
Rozeznanie

Zwymiotowana tabletka - PILNE!!

Witam! We wtorek wzięłam tabletkę (piata tabletka w drugim tygodniu opakowania), ale jakieś 2 godizny później wymiotowałam. Nie wiem czy ona się wchłonęła i czy ją zwymiotowałam, bo wymiotowałam tym co chwilę wcześniej zjdłam, ale jest to całkiem możliwe. Niestety nie skojarzyłam tego faktu, że tabletka mogła mi się nie wchłonąć i nie wzięłam kolejnej tylko dopiero następnego dnia z zwykłej porze. Nastepnego dnia kochałam się ze swoim TŻ. Co mam teraz zrobić? Wystarczy jak wezmę 2 opakowania pod rząd czy powinnam lecieć szybko po postinor? (nie minęły jeszcze 72 godziny, al ejuż niedługo)
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-21, 11:48   #125
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Zwymiotowana tabletka - PILNE!!

Cytat:
Napisane przez tutusia
Witam! We wtorek wzięłam tabletkę (piata tabletka w drugim tygodniu opakowania), ale jakieś 2 godizny później wymiotowałam. Nie wiem czy ona się wchłonęła i czy ją zwymiotowałam, bo wymiotowałam tym co chwilę wcześniej zjdłam, ale jest to całkiem możliwe. Niestety nie skojarzyłam tego faktu, że tabletka mogła mi się nie wchłonąć i nie wzięłam kolejnej tylko dopiero następnego dnia z zwykłej porze. Nastepnego dnia kochałam się ze swoim TŻ. Co mam teraz zrobić? Wystarczy jak wezmę 2 opakowania pod rząd czy powinnam lecieć szybko po postinor? (nie minęły jeszcze 72 godziny, al ejuż niedługo)
Tabletka mogła ale nie musiała się wchłonąć. Radziłabym wizytę u lekarza jeśli to mozliwe. On najlepiej zadecyduje.

Edytowane przez Sanderek
Czas edycji: 2006-01-21 o 13:35
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-21, 12:11   #126
lilithin
Wtajemniczenie

ja tam mysle ze nie masz sie czym martwic, a juz na pewno nie brac 2 opakowan od rzad
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 11:51   #127
spray
KWC

tabletka wchłania się około 12 godzin więc przez tydzien musisz stosować dodatkowe zabezpieczenie. I tyle
spray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 12:30   #128
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

spray tabletka wchłania się 2 do 3 godzin a nie 12 rowniez radzilabym odwiedzic lekarza-ciezko powiedziec czy zdazyza sie wchlonac....
Stary 2006-01-22, 12:31   #129
AniaD
Raczkowanie

12 godzin? Pierwsze słyszę, nawet w ulotce napisane jest,że ryzyko zwymiotowania tabletki istnieje od 3-5 godzin po zazyciu. Po tym czasie juz powinna sie wchłonać.
Skad masz takie dane i pewnosc ?
AniaD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 14:03   #130
wisienk@
Raczkowanie

to byl drugi tydzien, wiec wg mnie nie masz sie czym przejmowac. to tak samo jakby sie spoznilo z pigulka (w drugim tygodniu) 12 godzin, ale nalezy ja wiasc jak najszybiej.
jesli wymioty nastapily do 4 godzin to nalezy wziasc kolejna bo tamta sie nie wchlonela-tak mi przyjaciolka mowila,
wisienk@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 14:10   #131
tutusia
Rozeznanie

Dięki dziewczęta za odpowiedź. No więc nie wzięłam wczoraj postinoru, a dzis już za późno. Ale sądzę, że ryzyko ciąży jest minimalne, bo nie jestem pewna czy zwymiotowałam rózwnież tabletkę, bo zwróciłam tylko to co chwilę wcześniej zjadłam (też nie wszystko), a tabletke już jakiś czas wcześniej połknęłam. Poza tym nawet jeśli ją zwymiotowałam, to przecież nie cała. Część się na pewno wchłonęla. No a poza tym to drugi tydzień był.Czyli ten najbezpieczniejszy. Teraz na wzięcie tej tabletki już za późno.. Skojarzyłam fakty dopiero 2 dni po tym.. Ale sądzę, że wszytko jest ok. Wezmę teraz 2 opakowania tabletek pod rząd i tyle.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-22, 14:13   #132
wisienk@
Raczkowanie

wg mnie nie ma koniecznoisc wziescia dwoch opakowan pod rzad.to dot 3 tygodnia
wisienk@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 07:49   #133
Malwina12320
Raczkowanie

narozrabialam -HELP(tabletki)-do Ginekologa

od prawie 2lat biore tabletki po ponad roku zrobilam przerwe i dzien brania mi sie przesunal i za ktoryms razem zamais wziac w czwartek wzielam w srode a jaby tego bylo malo to po 20dniach zapomnialam wziac tabletki, neiwiem co robic?? jak brac kolejne opakowanie??czy od 1 dnia meisiaczki czy od czwartku??
Malwina12320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 08:00   #134
margitta
Zakorzenienie

Dot.: narozrabialam -HELP(tabletki)-do Ginekologa

Kolejnych opakowań nie bierze się już przecież od pierwszego dnia miesiączki! To, że zapomniałaś 21 tabletki to żaden problem. Pamiętaj tylko, że przerwa między opakowaniami absolutnie nie może trwać więcej niż 7 dni. Dlatego jeśli nie wzięłaś ostatniej, to powinnaś wziąć we wtorek.
Stary 2006-01-23, 10:57   #135
Malwina12320
Raczkowanie

ja nie wzielam tabletki w polowie brania, czyli nci sie eni stalo ze wzielam o dizen wczesnije tabletke??zni zalezaja po 7dniach??bo ja wzidlam dzienwczesniej i sie teraz skapowalam ze cos nietak jest i ze np one neidzialaj jzu zbyt dobrze a potem po 10dniach zapomnialam wziac tabletki czyli uplynely ponad 24h i wiem ze do konca opakowania msuze sotsowac dodatkowe zabezpeiczenia ale sie balam ze wpadlam bo wizelam dizne wczesniej . cyzli teraz moge wziac w srode , czy lepiej od razu po skonczeniu opakowania , czy tak jak ciagle bralam do czwartku??
Stary 2006-01-23, 11:08   #136
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

jelsi zapomialas ostaniej tabletki wziasc i jej nie wzielas np dzien pozniej to traktuj to tak jakbys ja wziela czyly tydzien przerwy i zaczniej jesc od srody.
Tzn jesli ostanie opakowanie ktore bralas zaczelas brac w srode to nastepna musisz tez zaczac od srody no nie ? a jelsi bralas od czwartu to zacyznasz od czwartku
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 13:40   #137
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina12320
ja nie wzielam tabletki w polowie brania, czyli nci sie eni stalo ze wzielam o dizen wczesnije tabletke??zni zalezaja po 7dniach??bo ja wzidlam dzienwczesniej i sie teraz skapowalam ze cos nietak jest i ze np one neidzialaj jzu zbyt dobrze a potem po 10dniach zapomnialam wziac tabletki czyli uplynely ponad 24h i wiem ze do konca opakowania msuze sotsowac dodatkowe zabezpeiczenia ale sie balam ze wpadlam bo wizelam dizne wczesniej . cyzli teraz moge wziac w srode , czy lepiej od razu po skonczeniu opakowania , czy tak jak ciagle bralam do czwartku??
czy nie mogłabyś pisać jakoś jaśniej i poprawniej? Bo np ja nic nie rozumiem z tej wypowiedzi
Stary 2006-01-23, 15:07   #138
Malwina12320
Raczkowanie

wiem bo ja to namieszalam tabletek jest 21 w opakowaniu, robi sie 7dniowa przerwe wypadaloby tou mnie w czwartek, ze powinnam wziac ale ja sie pomylilam i wzielam je dzien wczesniej czyli w srode, nastpenie w tym samym cyklu 10dnia brania tabletek(zapomnialam o wzieci tabletkie czyli w piatek) i dopiero wzielam je kolejnego dnia. balam sie ze opakowanie nie dizala na mnie ooniewaz wzielam dizen wczesniej a nasptenie w polowie opakowania zapomnialam o tabletce. ja neizaponnialam o ostatniej tabletce lecz o tabletce w polowie cyklu. i sie boje ze jestem w ciazy??a jak nie to czy powinnam jak zawsze brac od czwartku czy ta moja pomylka ze wczensiejszym wzieciem tabletki nie szkodzi tzn czy tabletki przez te dni dizalaja.
Stary 2006-01-23, 15:16   #139
margitta
Zakorzenienie

Przede wszystkim nie możesz wziąć w czwartek, jeżeli poprzednie opakowanie zaczęłaś w środę, bo przerwa wyniesie 8 dni, policz to dobrze, bo to bardzo ważne. 10-ta zapomniana tabletka, jeżeli ją w końcu wzięłaś, chociażby dzień później, nie osłabia działania tabletek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-23, 17:56   #140
Malwina12320
Raczkowanie

wiecie tabletki rpzekroczyli 24h cyzli zgodnie z ulotka moje zabezpeiczenie ejst znikome czyli do konca opakowanai musze sie zabezoeiczac tez cyzms dodatkowym. dziekuje za odp juz ebde spokojneijsza czyli moge zaczac brac tabletki znow od srody i z tymi 7dniami to chodzi oto zeby nei koniecznie po 7dnaich do razu tylko ze to jet czas w jakim moge zazyc tabletke czyli moge to zorbic wczesniej tka jak zorbilam czyli dnia 6.
Stary 2006-01-23, 18:12   #141
naanahanae
Zadomowienie

tak, teraz zawsze od srody. takie skracanie przerwy jest powszechnie stosowaną metopdą przesuwania krwawienia
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 18:59   #142
Malwina12320
Raczkowanie

bardzo dizkeuje za odp
Stary 2006-01-23, 19:18   #143
Malwina12320
Raczkowanie

tabletek jest 21 w opakowaniu, robi sie 7dniowa przerwe wypadaloby tou mnie w czwartek, ze powinnam wziac ale ja sie pomylilam i wzielam je dzien wczesniej czyli w srode, nastpenie w tym samym cyklu 10dnia brania tabletek(zapomnialam o wzieci tabletkie czyli w piatek) i dopiero wzielam je kolejnego dnia. balam sie ze opakowanie nie dizala na mnie ooniewaz wzielam dizen wczesniej a nasptenie w polowie opakowania zapomnialam o tabletce. ja neizaponnialam o ostatniej tabletce lecz o tabletce w polowie cyklu. i sie boje ze jestem w ciazy??a jak nie to czy powinnam jak zawsze brac od czwartku czy ta moja pomylka ze wczensiejszym wzieciem tabletki nie szkodzi tzn czy tabletki przez te dni dizalaja.

prosze pilnie o odp

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2006-01-23 o 20:33
Stary 2006-01-23, 19:41   #144
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: pytanie do dr Wojciecha Kazimieraka.

1.Nie zakładaj kilku takich samych wątków.
2.Dziewczyny odpowiedziały ci już wcześniej.
3.Doktor Kazimierak jest na urlopie.
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 19:49   #145
naanahanae
Zadomowienie

nie dubluje się wątków, ponadto wszystkie wizażaniki na tym forum liczą na odpowiedz pana dr (bo jeszcze nie widziałam postu do naanahanae), po 3 w tytule powinno być czego post dotyczy a nie do kogo jest.
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 19:51   #146
margitta
Zakorzenienie

no niestety widzę, że się nam nie ufa...

Doktor Kazimierczak, jeżeli tylko jest obecny, czyta na forum WSZYSTKIE wątki. Nie trzeba do niego specjalnie adresowć.
Stary 2006-01-23, 20:03   #147
Marilyn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malwina12320
prosze pilnie o odp
Proszę pilnie zapoznać się z wątkami redakcyjnymi
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 20:35   #148
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wątki łączę, ale tylko dlatego, że być może w tym nowszym jest nieco jaśniej napisane, w czym problem. Proszę wątków nie dublować.
Dziewczyny juz odpowiedziały na zadane pytanie. A Pan Doktor jest obecnie na urlopie, proszę zapoznać się z wątkiem przypiętym na górze forum "Urlop".
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-23, 21:37   #149
Malwina12320
Raczkowanie

Chialabym przeprosic ze znow zakladalam taki sam watek. Chcialam by pewna osoba mi uwierzyla i sie przestala martwic. chcialam by doktor sie wypowiedzial ,zeby mi uwierzyla.
Stary 2006-01-24, 10:43   #150
santi19
Raczkowanie

GG do santi19
Question Dot.: Zwymiotowana tabletka - PILNE!!

ja mam podobny problem! otóz jakiś czas temu również zwymiotowałam tabletkę (2 godziny po przyjęciu) Zaznaczę że biorę Harmonet (czyli tabletki jednofazowe-każda o takim samym składzie) Wyczytałam wtedy w ulotce, że powinnam wziąśc następne z zastępczego opakowania (jakie podobnio powinnam zawsze miec) Tak tez zrobiłam. I teraz zastanawiam się, czy to opakowanie z którego wzięłam tą jedną tabletke musze spisac już na strary, ewentualnie zatrzymac je, na wypadek podobnych przygód. Szkoda mi go nie wykorzystac, bo jakby nie było to jest 37 zeta w plecy... Czy któraś z Wizażanek może mi podpowiedzie czy mogę zażywac tabletki z tamtego niepełnego opakowania, opuszczając wzięcie tablety np w ostatni dzień, a potem aż do czasu rozpoczęcia kolejnego opakowania będę się dodatkowo zabezpieczac...

ale sie rozpisałam
santi19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości