![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: patola | patologia | anomalia | bieda
https://www.youtube.com/watch?v=YUFUkVivh_M
nie wiem czy to to czy nie widziałam dłuższego hm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
BAN stały
|
Cytat:
Btw, jeśli chodzi o Malowany Ptak Kosińskiego, to - nie chcę umniejszyć autorowi, ale z tego co ja wiem, ta konkretna ksiązka to akurat fikcja literacka. Nawiasem mówiąc to jak się zestawi obraz kreowany przez tego kuratora, który mówi, że osoby z tych środowisk mają bardzo wysoki popęd oraz inne rzeczy, które porusza, to nie do konca do mnie przemawia znęcanie się nad kobietą, która udostępniała swoje wdzięki (przykład Judith z butelką gnojowicy), raczej to odebrałam jako taką bardzo hardkorową powtórkę z wywożeniem Jagny ze wsi na gnoju. Poleciłabym, jesli można użyć takiego słowa, Pamiętnik Narkomanki i My, dzieci z dworca zoo. Nie są to najmłodsze ksiązki, ale warte lektury. Pamiętam też, choć nie powiedziałabym, że to o patologiach, taki dokument ''takiego pięknego syna urodziłam'', moim zdaniem to był taki przedsmak programów dokumentujących środowiska rodzinne, i też ogólnie ciekawy w swym obrazie. Wątek bardzo ciekawy, destabilizuje strefę komfortu (co bardziej wrażliwym), skłania do refleksji i skłania do spojrzenia na problem choćby oczami osób pracujących z tymi środowiskami (chocby wspomaniengo wcześniej kuratora). Natomiast zdziwiłam się, że tak dogłębnie siedzicie w temacie, strasznie jednak dużo czasu na te opisy patologii, gdyby ktoś chciał zainteresować się tym tematem, te seriale głównie, w gruncie rzeczy to wciąż w mojej ocenie samo, patologia - zdegenerowanie, alkoholizm, przemoc, popęd seksualny/wykorzystywanie, bieda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za znalezienie bloga .
Kiedyś trafiłam a potem juz nie umiałam. Mnie najbardziej jednak ruszył motyw Vaneski i jej burdelmamy działąjacej dzięki celowej slepocie systemu. No chyba prawda, bo jak w końcu rodzina na stałe mieszkajaca w krainach mlekiem i miodem płynacych : Belgia/UK kłapnie dziobem niechcący jak naprawdę jest, to tak własnie jest, mimo że oni i tak "parę klas wyżej" siedzą. Ci z Belgii dodatkowo wprowadzaja motyw praktycznie przejecia juz państwa europejskiego przez muzułmanów. Tolerancja znaczy się, nie to co u nas. Statystyka ciaz u nieletnich i ilości "robienia sobie cycków" w UK też swoje mówi. I ja się zawsze zastanawiam, gdzie mają rozumy Ci, co nawołują ze u nas powinno byc jak tam, bo u nas ciemnogród a tam cywilizacja ![]()
![]() |
#124 | |
Konto usunięte
|
o tak "takiego pięknego syna urodziłam" - nie wiem czemu, to było strasznie smutne. nie umiem nazwać tego rodzaju dokumentu, ale było też coś podobnego...
tak https://www.youtube.com/watch?v=3pEbNXTgaSQ to bodajże ten sam autor, znowu - zaburzone rodzinne więzy. nie jest to szok z serii kartoteka kryminalna ani "zły" ale jest po prostu smutne. ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do drugiego. Ciesze się, że ktoś skumal idee watku. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-05-02 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
O RLY?
|
polski serial nakrecony przez tvp wpisujacy sie w temat, czyli "gleboka woda"
o pracownikach socjalnych: http://www.filmweb.pl/serial/G%C5%82...da-2011-624592 wg mnie calkiem niezly. wg pracownikow socjalnych jednak podkoloryzowany (np. zbyt wielu "klientow" chce pomocy, pracownicy mops w rzeczywistosci nie sa tacy bohaterscy etc.) ale z drugiej strony, gdyby byly w nim przedstawione tylko suche fakty wyszedlby z tego drugi program Jaworowiczowej.
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem tylko co ma do tego gnojowka, o której ja pisałam. Byl poped, byla pani, a to żony się zemscily butelka. Co ci tu zgrzyta? Ja to noe odebrałam jako hardkorkowa jagbe tylko kolejny przyklad prymitywnego i zdziczalego, zwyrodnialego spoleczenstwa.
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-05-02 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
co xD?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
a okej już rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Na wątasa się rzuciłam jak szalona, dzięki Drabina, bo tematyka mi bliska, a teraz widzę żem się sama tu znalazła. Fejm!
''Kiedyś będziemy szczęśliwi'' Pawła Wysoczańskiego o Lipinach było piękne, ale widzę że z jutuba skasowali. Może ma ktoś? Wszystkie historyjki z mojego bloga są niestety prawdziwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Naczelna Nastolatka
|
Jessu, ja Ciebie podziwiam. Pracuję w normalnej, polskiej podstawówce i czasami nie wyrabiam z szaleńcami. Ty jesteś chyba święta.
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
No i w końcu mamy wiadomości z pierwszej ręki
![]() jak jest teraz? jak sobie radzisz? nie dotarłam jeszcze do notatek z 2015 roku. dalej tam pracujesz w ogóle? ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- czy kiedyś będziemy... jest kręcone telefonem komórkowym przez młodego człowieka? :P jeśli tak, to widziałam. czy odczuwasz fizyczny strach w klasie? ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- i co to są holki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Haha, holki to po czesku dziewczynki
![]() Co do strachu - tak. Często się bałam, czy to w klasie, czy na dyżurze na przerwie - jeden z uczniów miał zwyczaj walić z pięści w ścianę tuż obok mojej głowy. Jeszcze o nim będzie. Ze szkoły już odeszłam, nie wyrobiłam, ale bloga będę pisać póki nie wyrzucę tego z systemu na dobre. Czasem mi się śni, że znów tam jestem. Ale z patologią się nie pożegnałam, chyba jest mym albatrosem ![]() Ten film waszej uwadze polecam: https://www.youtube.com/watch?v=ftMNyn6kgos |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
odeszlas? kurcze muszę czytać szybciej jestem dopiero w czerwcu 2014. kiedy taką decyzję podjęłaś i czym to było podyktowane? jesteś nauczycielem z wykształcenia?
przepraszam za gradobicie pytań, jestem na rozstaju dróg jesli chodzi o wykształcenie i podjęcie kariery zawodowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Odeszłam już w zeszłym roku, i doprowadzono mnie do tego szykanami - nowa szefowa np. do mojej najgorszej 11 klasy dołączyła grupę dziesięciu uczniów, których nie chciał uczyć nikt - więc miałam na jednych zajęciach dwie klasy, przerabiające całkiem inny materiał. Zabroniła innym nauczycielom kontaktu ze mną. Na maile nie otrzymywałam odpowiedzi, nawet od dyrektorki. Pełen ostracyzm. No kosmos. I to tylko po to, by zrobić na złość byłej szefowej, z którą miała na pieńku.
Jestem z wykształcenia nauczycielem, i proszę cię Drabina, nie sugeruj się blogiem w wyborze drogi. Owszem, tu tak jest, ale może tylko tu? Z polskiego gimnazjum też nie mam najlepszych wspomnień, co prawda, ale za to kilku uczniów do tej pory utrzymuje ze mną kontakt. Ja lubię uczyć. Ale miną lata, zanim do tego wrócę. O ile. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
Też jestem z wykształcenia nauczycielem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Było sporo dobrych chwil, i wielu uczniów lubiłam. Dobre wspomnienia mam o większości dzieci imigrantów, wielu budziło we mnie rozczulenie i wręcz macierzyńskie uczucia. Oczywiście jest różnica między dwunastolatką z Gambii, płaczącą w kącie za mamą, a huliganem z łysą pałą, łapiącym się za krocze na twój widok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Przyczajenie
|
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,1415...amywaczki.html
Artykuł o rodzinach, które w nielegalny sposób zajmują i przywłaszczają sobie mieszkania. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Konto usunięte
|
więc czemu nie chcesz do tego wrócić?
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
pamiętam to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;5125056 3]Wprawdzie rzecz się nie działa w Polsce, a Irlandii, ale patologia straszna, zwłaszcza, że większość tej patologii działa się pod okiem księży i sióstr zakonnych. Pewnie nie jedna z was słyszała o pralniach Magdalenek.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49744...wyznania-kathy "Przerażające wspomnienia Kathy O’Beirne, kobiety, której życie stało się piekłem. W dzieciństwie doznawała systematycznych upokorzeń ze strony własnego ojca; była wykorzystywana przez starszych kolegów. Niezdolna zwierzyć się komukolwiek ze swego dramatu popadła w apatię, z czasem też pojawiła się agresja. Psychiatrzy uznali ją więc za dziecko niezdolne do życia społecznego. W rezultacie tej diagnozy, jako ośmioletnie dziecko opuściła dom rodzinny, by trafić pod opiekę szeregu instytucji kościelnych i państwowych. Wszędzie tam była bita i upokarzana, zwłaszcza w pralniach u sióstr magdalenek…"[/QUOTE] czytałam. to była pierwsza tego typu książka, którą przeczytałam, a lat dużo nie miałam więc zbierałam szczękę z podłogi. Arizona i Takiego pięknego syna urodziłam - jakieś dwa tygodnie temu oglądaliśmy na zajęciach. straszne. smutne. nie wiem, brakuje mi odpowiedniego słowa, ale w trakcie zajęć chciałam po prostu wstać i wyjść, bo nie mogłam tego oglądać. :x |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Sent from my mind using the Force. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Nie chcę wrócić, bo jestem Adasiem Miauczyńskim i muuuuuuszeeee odpocząąąąąąąąąć
Na jutubie jest kilka reportaży z cyklu Polska bez fikcji,polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jak się spojrzy na to przez pryzmat tego co pisze u siebie kurator, wychodzi na to, że w środowiskach patologicznych ''każdy z każdym'' (tak wysoki popęd i niskie morale miewają te osoby - takie są moje wnioski) to w sumie trudno trochę uznać, że akurat za przygodny seks ktoś miałby na takiej wsi być ukarany. Szczególnie, że o ile pamiętam, u Kosińskiego w tym samosądzie nie tylko zazdrosne kobiety brały udział. Nie wiem, takie moje luźne spostrzeżenie. A jeśli chodzi o książkę to z tego co pamiętam i wiem to właśnie książka przyniosła z uwagi na swoją szokującą treść sławą Kosińskiemu ze względu na jej rzekomą wiarygodność, przede wszystkim chyba w Stanach, nie dyskutuję już czy to był zamierzony zabieg czy nie, bo nie powołam się na źrodła (z tego co ja wiem to oczywiście tak - książka stała się taka głośna bo zdaje się była przedstawiana jako historia prawdziwa) no a potem okazało się, że była to właśnie fikcja. Ale nie interesuję się tym aż tak bardzo, może jakiś literaturoznawca czy ktoś taki się wypowie na ten temat. W każdym razie na podstawie mojej wiedzy ja uważam, że to pisarska bujda a sam autor takich traumatycznych doświadczeń z dzieciństwa nie miał. ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- z wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Malowany_ptak Cytat:
---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ---------- ze strony: http://ksiazki.wp.pl/gid,15734981,pa...a,galeria.html http://ksiazki.wp.pl/gid,15734981,pa...a,galeria.html Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To wiadomo, ze on tam figo faho z faktami, ale w końcu przyznal, ze ksiazka ma tylko ELEMENTY biograficzne. Co w sumie nie zmienia faktu, że niby duży kraj po środku Europy, a jeszcze niecałe sto lat temu ludzie żyli jak zwierzęta bo świat o nich zapomniał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o tą książkę to moim zdaniem w żaden sposób nie daje ona obrazu o którym mówisz (pogrubione). Patologie były i są, istotna jest skala. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.