|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?
Ta to dopiero miała przes***ne. Zero szansy na bara-bara a jeszcze w ciążę zaszła...
---------- Dopisano o 02:20 ---------- Poprzedni post napisano o 02:19 ---------- Hypatię z Aleksandrii znam z bardziej wiarygodnych źródeł niż hollywoodzkie filmy ![]() ---------- Dopisano o 02:32 ---------- Poprzedni post napisano o 02:20 ---------- Cytat:
Rozproszenie i dekompletacja dzieł greckich i rzymskich wynika z upadku cesarstwa zachodniorzymskiego - czyli wojen politycznych a nie religijnej manii palenia greckich dzieł. Część przetrwała w kalifatach, bo kalifaty zajęły po prostu tereny rzymskich prowincji.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#123 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem już, który raz to piszę ale ludzie żalący się na wszystko, co z kościołem związane, na "przymus" przyjmowania sakramentów, niemożność dokonania aborcji czy in vitro (dobre sobie...) i w ogóle na "średniowieczną" Polskę raczej ośmieszają problem, który faktycznie istnieje bo ingerencja KK w niektórych obszarach jest za duża (nieszczęsna religia w szkołach). Tylko że wysyłający dziecko do komunii ateista, płaczący nad wielkim nieszczęściem jakim jest obecność krzyża w sejmie, brzmi trochę niepoważnie. I w ogóle ateista wyszukujący coraz to nowym "smaczków" o życiu katolików brzmi niepoważnie
|
|
|
|
|
#124 |
|
Rozeznanie
|
Chyba niektórzy zapomnieli o znaku zapytania na końcu tematu(Czocherovsky). Lub być może nie przeczytali wszystkich moich wypowiedzi cottan.Napisałem np. o ogromnej roli kościoła w historii Polski i w całym dziedzictwie ludzkości. Chciałbym jednak wyjaśnić czemu takie pytanie zadałem . Przeczytałem właśnie książkę ks. dr Miłosza Hołdy âTeistyczne podstawy nauki. Epistemologiczne argumenty za istnieniem Bogaâ (Biblos, Tarnów 2014). Jest to rozprawa doktorska wyróżniona nagrodą premiera rządu RP w 2015 r.Opisuje on tam tezę, że bez boskiego intelektu niemożliwa byłaby nauka i poznawanie świata przez człowieka. Niedawno wyczytałem historię publicznej szkoły podstawowej w Lubczynie, której prowadzenie powierzono Fundacji św. Siostry Faustyny. Jej prezeska objęła funkcję dyrektorki i wprowadziła nowe porządki: obowiązkowe modlitwy podczas przerw, sprawdzanie dzieciom kanapek w piątki, czy przypadkiem nie są z wędliną, nagabywanie, czy wszyscy nauczyciele żyją w sakramentalnych związkach. Motto szkoły to słowa ks. Piotra Skargi: âNajszkodliwsi są katolicy bojaźliwi, małego serca, którzy gniewem się sprawiedliwym i świętym w obronie czci Boga swego nie zapalają, a gorliwości nie mają i jako straszydła na wróble stojąâ.
Nasze państwo - Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli. Taka treść zawarta jest w artykule pierwszym naszej Konstytucji. Państwo wyznaniowe to takie, które zasady religii przekłada na struktury państwowe. Dochodzi wówczas do fuzji struktur państwa ze strukturami danego wyznania. Czy u nas czasem do tego nie dochodzi.Przecież konstytucja była pisana razem z oficjelami kościoła.Zobaczmy też, że jest coś takiego jak chronienie prominentnych i ważnych członków kościoła przed organami państwa.Chciałbym też podać przykład Danii i Norwegii gdzie tamtejszy kościół luterański ma status religii państwowej.Jest jednak pewna zasadnicza różnica. Kościoły ewangelickie, to wspólnoty wciąż âreformujące sięâ, będące w ciągłym dialogu ze światem i Ewangelią. Kościół katolicki, to wciąż ten sam moloch. Wybór Dudy a potem Pis może być skrętem do tyłu-słowa ks. Henryka Majkrzaka, biorącego udział w obchodach miesięcznicy smoleńskiej w Krakowie. Jak czytamy na portalu gazeta.pl, duchowny powiedział: "Ostatnie lata to były lata pustki i beznadziei. Teraz mamy ogromną nadzieję, że będzie się to powoli zmieniało. W związku z wygraną Andrzeja Dudy budzi się nadzieja na zmianę życia w naszej ojczyźnie. Mamy nadzieję, że zostanie przerwany proces wygaszania Polski w każdym aspekcie". Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-06-11 o 18:39 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:09.