![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: wspólnie ograniczmy mięso!
Cytat:
![]() zastanawiam sie jak duzy wplyw na cholesterol ma cukier, ktos wie cos wiecej? jakies linki itp? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
O, dzięki! Patrzyłam na niego wielokrotnie i już prawie, prawie miałam go w koszyku ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Cholesterol to też mogą być uwarunkowania genetyczne, stres, tarczyca (tylko nie pamiętam czy nad-, czy niedoczynność). Jeśli od czasu do czas zjesz coś słodkiego to chyba mało prawdopodobne, żeby to wpływało negatywnie na cholesterol...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
a w ogole TU jest fajny film o zywieniu, wklejam z zaznaczonym momentem gdzie pani ktora robi wyklad jasno mowi ze ludzie, ktorzy jedza codziennie za duzo czerwonego miesa sa narazeni na bardzo duze ryzyko raka i chorob ukladu krazenia . Niestety wyklad po angielsku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
wlasnie moj lekarz mowil ze moge to miec genetyczne i namawial do badan. Oboje moi rodzice maja problem z cholesterolem hmmm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci, że na początku nie wiedziałam co i jak gotować. Teraz mięsa mi wcale nie brakuje. Kotlety możesz zrobić ze wszystkich warzyw (polecam brokuły), kasz i fasoli. Zamiast bułki tartej otręby, albo rozdrobnione płatki owsiane. To bardzo syci.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() Dieta wegetariańska może być bardzo urozmaicona, ponadto jest teraz w sieci mnóstwo inspiracji, blogów kulinarnych, można codziennie jeść co innego. Dla mnie ważne są też przyprawy, używam dużej ilości ziół, wyeliminowałam całkowicie wszelkie wegety, magi, sosy sojowe, kostki rosołowe (sama chemia jak dla mnie). Tak mi się smak zmienił, że nie przełknę teraz tak doprawianych potraw, są dla mnie za słone. Używam soli himalajskiej różowej albo tej o obniżonej zawartości sodu i bez antyzbrylaczy. To wszystko tak wchodzi w krew, że po jakimś czasie staje się normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co do kostek rosołowych, możecie poszukać też wersji eko-bio które nie mają tego całego ścierwa w sobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Wolę sama sobie zrobić bulionetkę :P
![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też lubię kaszę z twarogiem, ale jajko? Na twardo, smażone?? Ja również, bardzo często robię w wielkim garze bulion ze smażonych lub pieczonych warzyw. Taki, gęsty, esencjonalny z kilku kilogramów marchwi, pietruszki, selera itd. Potem przelewam do foremek/woreczków i mam bazę do sosów i innych zup. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Konto usunięte
|
Wersja eko-bio to po prostu sprasowane warzywa
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Wątek dla mnie
![]() Niestety, nie mam za bardzo się czym chwalić jeśli chodzi o jadłospis, ale chętnie poczytam wasze. Ze mną jest jeszcze problem, że nie jem wszystkiego i to nie konkretnej grupy (np. z powodu alergii czy coś), ale określonych produktów/połączeń. Dziś na obiad jadłam ryż z warzywami (mieszanka chińska z Biedronki, bez przypraw) zalane pomidorami z puszki (zmiksowane z przyprawami (zioła o. Mateusza)) i czosnkiem. Wczoraj jadłam "na sucho", bo bez sosu (polane odrobiną oliwy. Na jutro też mi zostało ![]() PS Przez niemal trzy miesiące byłam na diecie wegańskiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
Pod wpływem jednej z wizażanek
![]() ![]() ![]() W planach na weekend mam pieczenie pasztetu z zielonej soczewicy, w poniedziałak będę robić falafle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie zgodzę sie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#139 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do jadłospisu - przedwczoraj robiłam sobie mie noodles ze smażonym bobem, porem i twarogiem wędzonym (jezu, kocham bób nad życie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() ![]() Moje ulubione obiady to warzywa na patelnię z kaszami, ryżami, do tego surówki z jogurtem naturalnym. Lubię też sosy warzywne (pieczarkowy) z ziemniakami, sos szpinakowy z makaronem razowym, zapiekanki warzywne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
A jak robicie te kotlety z kasz to jak wygląda reszta posiłku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
mOLDerator
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;53048752]A jak robicie te kotlety z kasz to jak wygląda reszta posiłku?
![]() Ja np. robię kotlety ryżowe, do tego marchewka z groszkiem jako polewa i surówka, czyli warzywa z warzywami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;53048752]A jak robicie te kotlety z kasz to jak wygląda reszta posiłku?
![]() A u mnie to różnie bywa - jak z gryczanej to często robię do tego sos pieczarkowy/grzybowy/cebulowy/koperkowy itp. i do tego warzywa parowane i jakaś surówka. Jak robię kotlety ze strączków (soczewica, ciecierzyca, groch itd.) to podaję je z ryżem/kaszą i surówkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Właśnie planuję kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i sosik pieczarkowy, ale wydaje mi się to jakoś mało? Chyba surówka do tego sprawi, że danie będzie wyglądało na bardziej obiadowe ![]() Czasem brakuje mi polotu... no, ale to dopiero początki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;53051831]Taką opcję to "ogarniam" bez problemu
![]() Właśnie planuję kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i sosik pieczarkowy, ale wydaje mi się to jakoś mało? Chyba surówka do tego sprawi, że danie będzie wyglądało na bardziej obiadowe ![]() Czasem brakuje mi polotu... no, ale to dopiero początki ![]() Surówka np. z pora, marchwi i ogórka kiszonego, ew. z kapusty kiszonej, colesław. Jeśli to mało to zawsze możesz ugotować na parze brokuł, kalafiora, brukselkę. Ja często podaję też jajko - albo w koszulce, albo sadzone czy omlet. Ale ja kocham jajka i mogłabym jeść je kilka razy dziennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Dolaczam chetnie ja tez dopiero zaczynam
![]() Dziewczyny a czy mozecie rozpisac co tak przykladowo jecie w ciagu dnia sniadanie obiad kolacja przekaski ?
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Śniadanie - płatki na mleku z własną mieszanką ziaren i orzechów/wafle ryżowe z "twarożkiem" ze słonecznika lub serkiem czosnkowym /banan lub lody bananowo-truskawkowe/
Drugie śniadanie - owoce/zdrowe ciastka Obiad- np. wczoraj były kotleciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami, tofu i kukurydzą (jedzone same bo na uczelni)/ zupa krem Kolacja- kanapki z pastą z soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów z pomidorem i czarnuszką Przykładowy jadłospis ![]()
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Śniadanie - brak
![]() Ale ja jem raczej mało i niestety niekoniecznie regularnie, śniadania to mój koszmar, nie umiem si ę przełamać. Prez kilka lat jem przykładnie, potem przez kilka lat mam problem z tymi felernymi śniadaniami, no i teraz mam taki zjazd właśnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Sniadanie-queen owsianka
![]() Obiad-jakas kasza (zwykle gryczana) z warzywami (Avocado obowiązkowo), siemieniem lnianym i olejem Kolacja-bardzo bardzo rożnie, zalezy czy mam trening (wtedy jem np tempeh), czasem wyglada jak obiad.. Przekąska (zwykle pomiędzy śniadaniem a obiadem)-wczoraj np dwie kromki chleba z avocado i pomidorem ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.