wspólnie ograniczmy mięso! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-06, 11:57   #121
favianna
Zakorzenienie

Dot.: wspólnie ograniczmy mięso!

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
A oczyszczałaś kiedyś wątrobę? Kup sobie ostropest plamisty i dodawaj np. do jogurtu naturalnego i płatków. Również pomaga w zbiciu cholesterolu. On jest i na oczyszczenie wątroby i na jej regenerację, a co za tym idzie oczyszczenie organizmu. Jak dla mnie idealne zioło

zastanawiam sie jak duzy wplyw na cholesterol ma cukier, ktos wie cos wiecej? jakies linki itp?
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-06, 12:15   #122
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
A oczyszczałaś kiedyś wątrobę? Kup sobie ostropest plamisty i dodawaj np. do jogurtu naturalnego i płatków. Również pomaga w zbiciu cholesterolu. On jest i na oczyszczenie wątroby i na jej regenerację, a co za tym idzie oczyszczenie organizmu. Jak dla mnie idealne zioło

O, dzięki! Patrzyłam na niego wielokrotnie i już prawie, prawie miałam go w koszyku Chociaż z czystego zapominalstwo-lenistwa nawet nie sprawdziłam czemu służy.

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość

zastanawiam sie jak duzy wplyw na cholesterol ma cukier, ktos wie cos wiecej? jakies linki itp?
Moja lekarka jak zobaczyła moje wyniki cholesterolu powiedziała: "ogranicz czerwone, tłuste mięso", ale jak się dowiedziała, że nie jem, to zapytała, jak bardzo kocham słodycze Ale w moim przypadku to też mylny trop (czasem jem coś słodkiego, ale jakimś wielkim łasuchem nie jestem), więc nie dopytywałam o szczegóły.

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-06, 12:19   #123
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
O, dzięki! Patrzyłam na niego wielokrotnie i już prawie, prawie miałam go w koszyku Chociaż z czystego zapominalstwo-lenistwa nawet nie sprawdziłam czemu służy.

Moja lekarka jak zobaczyła moje wyniki cholesterolu powiedziała: "ogranicz czerwone, tłuste mięso", ale jak się dowiedziała, że nie jem, to zapytała, jak bardzo kocham słodycze Ale w moim przypadku to też mylny trop (czasem jem coś słodkiego, ale jakimś wielkim łasuchem nie jestem), więc nie dopytywałam o szczegóły.
Ja ogolnie staram sie jesc zdrowo, ale czasem jakies slodycze wpadna, wiec tu wietrze problem. Z drugiej strony mam siedzacy tryb pracy i mysle ze to pewnie pierwszy powod wyzszego cholesterolu. W koncu jakos te kalorie trzeba spalic.
Stary 2015-10-06, 12:23   #124
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Ja ogolnie staram sie jesc zdrowo, ale czasem jakies slodycze wpadna, wiec tu wietrze problem. Z drugiej strony mam siedzacy tryb pracy i mysle ze to pewnie pierwszy powod wyzszego cholesterolu. W koncu jakos te kalorie trzeba spalic.
Cholesterol to też mogą być uwarunkowania genetyczne, stres, tarczyca (tylko nie pamiętam czy nad-, czy niedoczynność). Jeśli od czasu do czas zjesz coś słodkiego to chyba mało prawdopodobne, żeby to wpływało negatywnie na cholesterol...?

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-06, 12:25   #125
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Cholesterol to też mogą być uwarunkowania genetyczne, stres, tarczyca (tylko nie pamiętam czy nad-, czy niedoczynność). Jeśli od czasu do czas zjesz coś słodkiego to chyba mało prawdopodobne, żeby to wpływało negatywnie na cholesterol...?
Myślę, że nawet w dużej mierze, u mnie to rodzinne, ale jak widać mnie się udało zbić samym sposobem żywienia. Można się jakoś wspomagać, a jak nic nie będziemy z tym robić to sam nie spadnie

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-06, 12:27   #126
favianna
Zakorzenienie

a w ogole TU jest fajny film o zywieniu, wklejam z zaznaczonym momentem gdzie pani ktora robi wyklad jasno mowi ze ludzie, ktorzy jedza codziennie za duzo czerwonego miesa sa narazeni na bardzo duze ryzyko raka i chorob ukladu krazenia . Niestety wyklad po angielsku.
Stary 2015-10-06, 12:28   #127
bernikula
mOLDerator

Cytat:
a w ogole TU jest fajny film o zywieniu, wklejam z zaznaczonym momentem gdzie pani ktora robi wyklad jasno mowi ze ludzie, ktorzy jedza codziennie za duzo czerwonego miesa sa narazeni na bardzo duze ryzyko raka i chorob ukladu krazenia . Niestety wyklad po angielsku.
Tak, to już jest dawno potwierdzone.

Insta

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-06, 12:28   #128
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
wlasnie moj lekarz mowil ze moge to miec genetyczne i namawial do badan. Oboje moi rodzice maja problem z cholesterolem hmmm
Stary 2015-10-06, 15:03   #129
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
odkrylam watek i zamierzam sie dolaczyc
moge?

Nie planuje calkiem zrezygnowac z miesa, ale chcialabym znacznie je ograniczyc, tak zeby miec kilka dni w tygodniu bezmiesnych. Mam lekko podwyzszony cholesterol i mysle ze mi to pomoze natomiast nie bedzie to tak latwe, bo nie jem mleka i przetworow, staram sie unikac jajek i nie jem glutenu (nietolerancje potwierdzone badaniami).
Kupilam za to wlasnie wyciskarke wolnoobrotowa i szaleje z sokami, a z wytloczyn robie zupy, sosy i kotleciki. Jedyne czego sie obawiam, to ze duzo potraw wymaga dodania choc malego plasterka miesa aby mialy lepszy smak i byly bardziej sycace. Musze pomyslec jak zastapic ta wkladke
Witam w moim wątku
Powiem Ci, że na początku nie wiedziałam co i jak gotować. Teraz mięsa mi wcale nie brakuje. Kotlety możesz zrobić ze wszystkich warzyw (polecam brokuły), kasz i fasoli. Zamiast bułki tartej otręby, albo rozdrobnione płatki owsiane. To bardzo syci.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-07, 08:12   #130
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Witam w moim wątku
Powiem Ci, że na początku nie wiedziałam co i jak gotować. Teraz mięsa mi wcale nie brakuje. Kotlety możesz zrobić ze wszystkich warzyw (polecam brokuły), kasz i fasoli. Zamiast bułki tartej otręby, albo rozdrobnione płatki owsiane. To bardzo syci.
Ja wczoraj robiła kotlety z ryżu, marchewki, pietruszuki, koperku. Pycha
Dieta wegetariańska może być bardzo urozmaicona, ponadto jest teraz w sieci mnóstwo inspiracji, blogów kulinarnych, można codziennie jeść co innego. Dla mnie ważne są też przyprawy, używam dużej ilości ziół, wyeliminowałam całkowicie wszelkie wegety, magi, sosy sojowe, kostki rosołowe (sama chemia jak dla mnie). Tak mi się smak zmienił, że nie przełknę teraz tak doprawianych potraw, są dla mnie za słone. Używam soli himalajskiej różowej albo tej o obniżonej zawartości sodu i bez antyzbrylaczy. To wszystko tak wchodzi w krew, że po jakimś czasie staje się normalne.

Insta
Stary 2015-10-07, 14:26   #131
201701091517
Konto usunięte

Cytat:
Witam w moim wątku
Ja lubię kasza gryczana + twaróg +jajko + przyprawy
A co do kostek rosołowych, możecie poszukać też wersji eko-bio które nie mają tego całego ścierwa w sobie.
201701091517 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-07, 19:56   #132
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lambadaa Pokaż wiadomość
A co do kostek rosołowych, możecie poszukać też wersji eko-bio które nie mają tego całego ścierwa w sobie.
Wolę sama sobie zrobić bulionetkę :P

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
Stary 2015-10-08, 06:08   #133
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:

Ja też lubię kaszę z twarogiem, ale jajko? Na twardo, smażone??

Cytat:
Ja również, bardzo często robię w wielkim garze bulion ze smażonych lub pieczonych warzyw. Taki, gęsty, esencjonalny z kilku kilogramów marchwi, pietruszki, selera itd. Potem przelewam do foremek/woreczków i mam bazę do sosów i innych zup.

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-08, 20:04   #134
201701091517
Konto usunięte

Cytat:
Wersja eko-bio to po prostu sprasowane warzywa Niemcy mają fioła na punkcie eko żywności, mnóstwo sklepów, w drogeriach ogromne półki z zamiennikami itp. Polecam zakupy w niemieckim rosmann, dm, czy po prostu sklepach bio typu basic

Cytat:
Ja też lubię kaszę z twarogiem, ale jajko? Na twardo, smażon

Ja również, bardzo często robię w wielkim garze bulion ze smażonych lub pieczonych warzyw. Taki, gęsty, esencjonalny z kilku kilogramów marchwi, pietruszki, selera itd. Potem przelewam do foremek/woreczków i mam bazę do sosów i innych zup.
Mieszam kasze z twarogiem i surowym jajkiem, wiesz takie niemięsne mielone kotlety
Stary 2015-10-08, 20:28   #135
201708160922
Konto usunięte

Wątek dla mnie
Niestety, nie mam za bardzo się czym chwalić jeśli chodzi o jadłospis, ale chętnie poczytam wasze. Ze mną jest jeszcze problem, że nie jem wszystkiego i to nie konkretnej grupy (np. z powodu alergii czy coś), ale określonych produktów/połączeń.

Dziś na obiad jadłam ryż z warzywami (mieszanka chińska z Biedronki, bez przypraw) zalane pomidorami z puszki (zmiksowane z przyprawami (zioła o. Mateusza)) i czosnkiem. Wczoraj jadłam "na sucho", bo bez sosu (polane odrobiną oliwy. Na jutro też mi zostało

PS Przez niemal trzy miesiące byłam na diecie wegańskiej.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-08, 22:57   #136
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Wątek dla mnie
Niestety, nie mam za bardzo się czym chwalić jeśli chodzi o jadłospis, ale chętnie poczytam wasze. Ze mną jest jeszcze problem, że nie jem wszystkiego i to nie konkretnej grupy (np. z powodu alergii czy coś), ale określonych produktów/połączeń.

Dziś na obiad jadłam ryż z warzywami (mieszanka chińska z Biedronki, bez przypraw) zalane pomidorami z puszki (zmiksowane z przyprawami (zioła o. Mateusza)) i czosnkiem. Wczoraj jadłam "na sucho", bo bez sosu (polane odrobiną oliwy. Na jutro też mi zostało

PS Przez niemal trzy miesiące byłam na diecie wegańskiej.
Czemu zaczęłaś i czemu skończyłaś?

---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ----------

Cytat:
Wersja eko-bio to po prostu sprasowane warzywa Niemcy mają fioła na punkcie eko żywności, mnóstwo sklepów, w drogeriach ogromne półki z zamiennikami itp. Polecam zakupy w niemieckim rosmann, dm, czy po prostu sklepach bio typu basic

Mieszam kasze z twarogiem i surowym jajkiem, wiesz takie niemięsne mielone kotlety
Nie mam dostępu do takich wynalazków. Mieszkam w Polsce

Stary 2015-10-09, 03:00   #137
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Pod wpływem jednej z wizażanek W wątku, w którym się widywałyśmy pisała o akcji "zostań wege na 30 dni". Dziewczyna całkiem niedawno (wtedy) odstawiła mięso, nabiału i tak nie mogła. Pisała bardzo ciekawie, więc się zainteresowałam. Przy czym uznałam, że mogę zrezygnować z nabiału, mięsa i jajek. I zamiast wege na 30 dni, to zostałam wega na jakieś 80 Jakoś potem wróciło wszystko do normy, ale będąc na diecie wegańskiej bardzo, bardzo brakowało mi smaku jajek. Ogólnie jaja można zastępować różnymi składnikami, ale moim zdaniem można zastąpić właściwości, ale nie smak. Ogólnie było to bardzo ciekawe doświadczenie, ale tylko dla wytrwałych i zdeterminowanych

W planach na weekend mam pieczenie pasztetu z zielonej soczewicy, w poniedziałak będę robić falafle
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 04:42   #138
weraa66
Zadomowienie

Cytat:
Jakoś potem wróciło wszystko do normy, ale będąc na diecie wegańskiej bardzo, bardzo brakowało mi smaku jajek. Ogólnie jaja można zastępować różnymi składnikami, ale moim zdaniem można zastąpić właściwości, ale nie smak. Ogólnie było to bardzo ciekawe doświadczenie, ale tylko dla wytrwałych i zdeterminowanych

Nie zgodzę sie zrob sobie kiedys wegańska pastę 'jajeczna' z czarną solą-obiecuje Ci, ze poczujesz jajka ja sie kiedys nabrałam i chciałam lecieć do łazienki płukać usta (zjedzenie jajek powoduje u mnie ostra reakcje alergiczna)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=841721 Zapraszam na wymianę!
weraa66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 06:58   #139
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:

Aaa rozumiem, ale potem formujesz z tego kotlety czy wsuwasz kaszę z surowym jajkiem? Bo ja często robię kotlety z różnych kasz

Cytat:

---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ----------

Pannaatopowa, u mnie np. Leclerc ma największy dział bio, sro, eko i tam widziałam takie kostki bulionowe, pewnie w każdym hipermarkecie można znaleźć.

Cytat:
Pod wpływem jednej z wizażanek W wątku, w którym się widywałyśmy pisała o akcji "zostań wege na 30 dni". Dziewczyna całkiem niedawno (wtedy) odstawiła mięso, nabiału i tak nie mogła. Pisała bardzo ciekawie, więc się zainteresowałam. Przy czym uznałam, że mogę zrezygnować z nabiału, mięsa i jajek. I zamiast wege na 30 dni, to zostałam wega na jakieś 80 Jakoś potem wróciło wszystko do normy, ale będąc na diecie wegańskiej bardzo, bardzo brakowało mi smaku jajek. Ogólnie jaja można zastępować różnymi składnikami, ale moim zdaniem można zastąpić właściwości, ale nie smak. Ogólnie było to bardzo ciekawe doświadczenie, ale tylko dla wytrwałych i zdeterminowanych

W planach na weekend mam pieczenie pasztetu z zielonej soczewicy, w poniedziałak będę robić falafle
Fajna akcja, też w niej brałam udział, bardzo motywowała.

Co do jadłospisu - przedwczoraj robiłam sobie mie noodles ze smażonym bobem, porem i twarogiem wędzonym (jezu, kocham bób nad życie ), a wczoraj robiłam pizze na dyniowym sosie z fetą i warzywami.

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-09, 07:37   #140
bernikula
mOLDerator

Cytat:
ale będąc na diecie wegańskiej bardzo, bardzo brakowało mi smaku jajek
O, tak, mi również brakowałoby jajek, bo je uwielbiam, jednak staram się z nimi nie przesadzać Wczoraj wsunęłam dwa na miękko

Moje ulubione obiady to warzywa na patelnię z kaszami, ryżami, do tego surówki z jogurtem naturalnym. Lubię też sosy warzywne (pieczarkowy) z ziemniakami, sos szpinakowy z makaronem razowym, zapiekanki warzywne.

Insta
Stary 2015-10-09, 09:33   #141
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e
Konto usunięte

A jak robicie te kotlety z kasz to jak wygląda reszta posiłku? Same warzywka, czy coś jeszcze?
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 10:05   #142
bernikula
mOLDerator

[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;53048752]A jak robicie te kotlety z kasz to jak wygląda reszta posiłku? Same warzywka, czy coś jeszcze?[/QUOTE]
Ja np. robię kotlety ryżowe, do tego marchewka z groszkiem jako polewa i surówka, czyli warzywa z warzywami Mi to bardzo odpowiada. Dzisiaj chyba zrobię kotlety ziemniaczane, do tego podsmażane pieczarki z cebulą i surówka.

Insta
Stary 2015-10-09, 10:38   #143
summer_overture
Zadomowienie

[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;53048752]A jak robicie te kotlety z kasz to jak wygląda reszta posiłku? Same warzywka, czy coś jeszcze?[/QUOTE]

A u mnie to różnie bywa - jak z gryczanej to często robię do tego sos pieczarkowy/grzybowy/cebulowy/koperkowy itp. i do tego warzywa parowane i jakaś surówka. Jak robię kotlety ze strączków (soczewica, ciecierzyca, groch itd.) to podaję je z ryżem/kaszą i surówkami.

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-09, 13:39   #144
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e
Konto usunięte

Cytat:
A u mnie to różnie bywa - jak z gryczanej to często robię do tego sos pieczarkowy/grzybowy/cebulowy/koperkowy itp. i do tego warzywa parowane i jakaś surówka. Jak robię kotlety ze strączków (soczewica, ciecierzyca, groch itd.) to podaję je z ryżem/kaszą i surówkami.
Taką opcję to "ogarniam" bez problemu
Właśnie planuję kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i sosik pieczarkowy, ale wydaje mi się to jakoś mało? Chyba surówka do tego sprawi, że danie będzie wyglądało na bardziej obiadowe
Czasem brakuje mi polotu... no, ale to dopiero początki
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 13:48   #145
summer_overture
Zadomowienie

[1=af63d773ced7e0e9556604a 7878ebff427805fcd_6871978 14530e;53051831]Taką opcję to "ogarniam" bez problemu
Właśnie planuję kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i sosik pieczarkowy, ale wydaje mi się to jakoś mało? Chyba surówka do tego sprawi, że danie będzie wyglądało na bardziej obiadowe
Czasem brakuje mi polotu... no, ale to dopiero początki [/QUOTE]

Surówka np. z pora, marchwi i ogórka kiszonego, ew. z kapusty kiszonej, colesław. Jeśli to mało to zawsze możesz ugotować na parze brokuł, kalafiora, brukselkę. Ja często podaję też jajko - albo w koszulce, albo sadzone czy omlet. Ale ja kocham jajka i mogłabym jeść je kilka razy dziennie

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-09, 14:49   #146
201701091517
Konto usunięte

Cytat:

To taka zachęta, jeśli ktoś miałby w planach być w Niemczech to warto porobić sobie zakupy w takich sklepach. Zawsze coś fajnego i nowego A poza tym coraz więcej jest takich stoisk w naszych polskich marketach.

Cytat:
Aaa rozumiem, ale potem formujesz z tego kotlety czy wsuwasz kaszę z surowym jajkiem? Bo ja często robię kotlety z różnych kasz

Co do jadłospisu - przedwczoraj robiłam sobie mie noodles ze smażonym bobem, porem i twarogiem wędzonym (jezu, kocham bób nad życie ), a wczoraj robiłam pizze na dyniowym sosie z fetą i warzywami.
Mieszam wszystko razem, robie pulpeta/kluske, panieruję w bułce tartej i smażę Ale pewnie jakbyś dodała ugotowane jajko i też coś z tego uformowała to będzie też pycha
Stary 2015-10-09, 15:16   #147
Liiii
Zakorzenienie

Dolaczam chetnie ja tez dopiero zaczynam

Dziewczyny a czy mozecie rozpisac co tak przykladowo jecie w ciagu dnia sniadanie obiad kolacja przekaski ?

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 16:52   #148
Lavi92
Zakorzenienie

Śniadanie - płatki na mleku z własną mieszanką ziaren i orzechów/wafle ryżowe z "twarożkiem" ze słonecznika lub serkiem czosnkowym /banan lub lody bananowo-truskawkowe/

Drugie śniadanie - owoce/zdrowe ciastka

Obiad- np. wczoraj były kotleciki z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami, tofu i kukurydzą (jedzone same bo na uczelni)/ zupa krem

Kolacja- kanapki z pastą z soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów z pomidorem i czarnuszką

Przykładowy jadłospis no i czasem pomiędzy jakieś wafle lub owoce czy herbata, zależy co pod ręką i na co mam ochotę.
Stary 2015-10-10, 06:21   #149
summer_overture
Zadomowienie

Śniadanie - brak , ale np. wczoraj u mnie wyglądało to tak: tosty z grahamki z twarożkiem i warzywami, potem zupa-krem z dyni z ciecierzycą i prażonym słonecznikiem zabielana mlekiem kokosowym, potem placki cukiniowo-marchewkowe.
Ale ja jem raczej mało i niestety niekoniecznie regularnie, śniadania to mój koszmar, nie umiem si ę przełamać. Prez kilka lat jem przykładnie, potem przez kilka lat mam problem z tymi felernymi śniadaniami, no i teraz mam taki zjazd właśnie

Wymiana KSIĄŻEK
Stary 2015-10-10, 07:33   #150
weraa66
Zadomowienie

Sniadanie-queen owsianka

Obiad-jakas kasza (zwykle gryczana) z warzywami (Avocado obowiązkowo), siemieniem lnianym i olejem

Kolacja-bardzo bardzo rożnie, zalezy czy mam trening (wtedy jem np tempeh), czasem wyglada jak obiad..
Przekąska (zwykle pomiędzy śniadaniem a obiadem)-wczoraj np dwie kromki chleba z avocado i pomidorem

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=841721 Zapraszam na wymianę!
weraa66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości