![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: to nie moje miejsce na ziemii-niemcy
Tooo... Czego ty od nas chcesz? Nie chcesz rad wiec po co marnujesz nasz czas?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I nie widzę sensu robienia z nas Wizażanek męczennic, bo och, poświęciłyśmy 5 minut na przeczytanie i napisanie paru postów, jak dla kogoś to udręka a nie przyjemność, to nie rozumiem po co sobie głowę zawraca ![]() Marjotka, powodzenia w nowej pracy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie dziękuję (aby nie zapeszyć). i życzę miłego dnia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Mnie zastanowiło tylko jedno: rok mieszka i nie nauczyła się nic po niemiecku? Ja po trzech miesiącach się coś tam nauczyłam. Fakt, że moja mowa gramatyki nie widziała, ale rozumiałam niemal wszystko. Wystarczy telewizję oglądać tak naprawdę. Szczególnie bajki i seriale, tam są proste teksty.
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ja latam tanimi liniami. W styczniu poza sezonem kupilam bilet za 19euro czyli ok. 80pln na trasie Paryz-Krakow. Nizszy koszt podrozy i jej szybki przebieg (2 godziny lotu) umozliwia czeste podroze przy takim cenniku ogranicza Cie juz tylko czas wolny. Nie wiem czemu gardzisz tym rozwiazaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale tu chyba nic nie bylo na temat ze autorka gardzi lotami. Nie bardzo czaje w jakim stopniu to się odnosi do tematu xD |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie napisałam ani jednego zdania o tym, że latam samolotem do Polski czy że gardze takimi lotami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
Skoro ktoś ci "zarzucił" to chyba jakoś cię ubodło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
A jednak nasze gadanie sie przydalo, bo jak sama napisalac dalas sobie kopa do dzialania i nowa praca na horyzoncie sie pokazala, a o to przeciez chodzilo.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Połączenie z Niemiec do polski sa b. Drogie. Polacy od lat jeżdżą albo busami, albo autem,. Jedynie z dortmundu sa tańsze loty, głownie do Krakowa. Ale nie każdy mieszka w Dortmundzie. Czy Krakowie. Z Hamburga do Wrocławia w ogóle nie opłaca sie lecieć. Najtańsza opcja to bus. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem do konca autorki. Podobno szuka kogos w podobnej sytuacji. A wiec o to moja:
Mam 19 lat (niedlugo 20), w wieku 18 lat wyjechalam do Anglii. Jestem juz tutaj jeden rok i 4 msc. Nie wyjechalam tak jak Ty z TZ i psem, ale sama, w Polsce zostawilam mojego uwczesnego chlopaka. Miedzy nami jest jednak roznica - ja gdy wyjezdzalam umialam juz w miare angielski. I nie rozpaczam nad swoim losem, zadnych dofinansowan nawet nie chce, za miesiac zaczynam tutaj studia, co oznacza kolejna przeprowadzke, 5 godzin jazdy dalej. Pracuje 5 dni w tygodniu, sama sie utrzymuje, niby niewiele zarabiam ale np. w zeszly weekend bylam w Paryzu. Takie moje male wakacje, bo na inne nie mam co liczyc. Ale mi sie calkiem podoba, nie chce zycia lvl. easy tylko wlasnie piac sie do gory i cos osiagac. I prosze Cie, nie masz jak sie uczyc niemiecki... Ja mialam w szkole angielski na bardzo marnym poziomie, a to ze jednak wladam tym jezykiem zawdzieczam ogladaniom filmow po ang, czytaniu ksiazek, uzywania duolingo, chatowania w tym jezyku itd. Prosze, opinia osoby w podobnej sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Troche sie wyjasnilo. Z punktu widzenia wtedy jeszcze narzeczonego autorki jej wujek dla niego byl znajomym. Teraz sa powinowaci po slubie. Wujo pewnie naciskal na slub, bo nie chcial pomagac obcemu facetowi. Maz siostrzenicy/bratanicy to co innego. Stad ten stres i pospiech czy na pewno bedzie slub.
Depresja wynika najczesciej z tego, ze wkladasz w cos estra wysilek a rezultat taki sobie. Podroz 4 dni po telefonie zawsze kosztuje duzo energii bez wzgledu na srodek transportu. To tylko takie gadanie co to jest sie spakowac i pojechac. Nie ma co tego bagatelizowac. Nawet pies mogl byc zestresowany nowym miejscem a co dopiero czlowiek. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale dzieki, za tak czy inaczej pozytywny komentarz ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
a co do jezyka. nie napisałam, ze kompletnie go nie znam. I to, że ktoś nauczył się sam jezyka, nie oznacza ze kazdemu przychodzi to tak łatwo... pozdrawiam |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
Hej. Jesli nie przysluguje Ci zaden darmowy kurs jezyka, to nie ma innej rady jak znalezc cos w Internecie moze tak na poczatek? Na deutsche welle jest jakis, ale podobno ogladanie bajek pomaga, bo sa opowiadane prostym jezykiem. Z czasem bedzie lepiej, najgorzej to chyba wlasnie pracowac u Polakow, wtedy jezyka wcale sie nie nauczysz. Jestes ubezpieczona? Idz z kims do lekarza, kto moze tlumaczyc, Twoje lezenie w lozku do 16, plakanie podchodzi pod stany depresyjne,moze potrzebujesz jakiegos leku? Jestem pewna, ze takie doły zabierają Ci dobre 80-90% motywacji. Nie martw się na zapas, popracuj trochę i tyle. I tak wrócicie za jakiś czas do Polski. Jak Ty znajdziesz pracę, Twój facet popracuje, to zaoszczędzicie te 18-20 tysięcy szybciej niż Wam się wydaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hah, wspominając o twoim ówczesnym narzeczonym i psie miałam na myśli ze twoja sytuacja startowa byla lepsza od mojej. Ja w Pl zostawiłam wszystko, Ty przyjechałaś z kims bardzo Ci bliskim i do tego we dwójkę łatwiej sie utrzymać (tańsze koszty wynajmu na 2 osoby itd). Ty sie tłumaczysz jakbym Ci cos zarzucała, ale to Tobie powinno byc łatwiej niz mnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- [1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52255385]Hej. Jesli nie przysluguje Ci zaden darmowy kurs jezyka, to nie ma innej rady jak znalezc cos w Internecie moze tak na poczatek? Na deutsche welle jest jakis, ale podobno ogladanie bajek pomaga, bo sa opowiadane prostym jezykiem. Z czasem bedzie lepiej, najgorzej to chyba wlasnie pracowac u Polakow, wtedy jezyka wcale sie nie nauczysz. Jestes ubezpieczona? Idz z kims do lekarza, kto moze tlumaczyc, Twoje lezenie w lozku do 16, plakanie podchodzi pod stany depresyjne,moze potrzebujesz jakiegos leku? Jestem pewna, ze takie doły zabierają Ci dobre 80-90% motywacji. Nie martw się na zapas, popracuj trochę i tyle. I tak wrócicie za jakiś czas do Polski. Jak Ty znajdziesz pracę, Twój facet popracuje, to zaoszczędzicie te 18-20 tysięcy szybciej niż Wam się wydaje.[/QUOTE] Dzięki za pozytywne nastawienie. Co do mojej depresji. chyba były to przejsciowe momenty bo teraz jest o wielee lepiej. i nie zawsze tak było. Chyba miałam gorszy czas wtedy. pozdrawiam goraco |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
bloguje na bedekims.pl
|
Cytat:
Też nie było mi lekko, też byłam za granicą, wróciłam do Polski i żałuję, że jednak nie zostałam daleko, daleko, że się nie zaklimatyzowałam. Więc póki możesz się uczyć w domu, to się ucz i ciesz się, że możesz siedzieć w domu, a nie zapieprzać jak niektórzy rodacy po 60h w tygodniu. Doceń to co masz, otrząśnij się i ogarnij swoje życie. Młoda jesteś, jeszcze zdążysz do czegoś dojść, tylko musisz sama w dupę się kopnąć i zrozumieć, że deprecha to żadne wyjście, że siedząc w domu tylko sobie szkodzisz.
![]() |
![]() |
#142 | |
Konto usunięte
|
Sorry, ale czego ty oczekiwałaś wyjeżdżając jako 19latka bez żadnych umiejętności, wykształcenia ani języka?
Nawet ludziom z wykształceniem i językiem jest ciężko znaleźć pracę niefizyczną, a ty biorąc pod uwagę twój background naprawdę nie masz co się skarżyć jeśli masz jakąkolwiek pracę. A ludzie głoszący, że w DE otrzymujesz automatycznie socjala to kretyni i tyle. Pewnie sami swojego polskiego grajdoła nigdy nie opuścili, ale w mitycznych Niemczech wszystko lepsze. ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
Jeśli będzie bardzo dobra i będzie angażowała się w życie społeczno-kulturalne może ubiegać się o stypendium z różnych fundacji - ja takie miałam. Ale dostać je jest bardzo trudno, konkurencja ogromna i dla niej to pewnie nie opcja. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2015-08-02 o 13:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Rozeznanie
|
Te opowieści, jak to dobrze się w Niemczech żyje z socjalu pochodziły zapewne od osób z niemieckim obywatelstwem, nie mają zatem wielkiego znaczenia w przypadku osób bez takowego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
Ale bedac dalej w temacie o tych opowiesciach, to wiele osob mysli ze DE to Eldorado. Owszem Eldorado to bylo ale ponad 20 lat temu. te opowiesci byly kiedys prawdziwe i tak sie zylo, ale teraz jest inaczej. Ludzie juz takiej kasy w porownaniu co cen , nie zarabiaja. Owszem sa zawody, gdzie 7-10 tys, to norma, ale zwykly zjadacz chleba dostanie gora 15 euro na godzinie i to najwyzsza stawka jaka moze dostac, to ile zarobi netto na miesiac? Bedac na Steurer Klasse III bedzie to cos ponad 2 tys i na tym koniec, a to nie sa kokosy na miare czasow sprzed 20 lat ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
Arbeitslosegel to dostaniesz jak rok popracujesz. Hartz IV(Arbeitslosegelt II) to co innego i nie ma znaczenia czy masz obywatelsto niemieckie czy nie . Jesli przysluguje ( a nie zawsze przysluguje trzeba spelnic normy) to ponizej 400 euro na dorosla osobe wyplacaja, a przynajmniej jeszcze niedawno tyle bylo. teraz nie mam pewnosci, cos gadali o podwyzszeniu, wiec moze te 400 euro juz bedzie w calosci. zeby sie gadka niepotrzebna nawiazala( bo mam wrazenie ze sie nie rozumiemy, a przynajmniej ja zrozumialam twoja wypowiedz tak ze tylko obywatele niemieccy moga z tego korzystac), to pisze ze i z polskim obywatelstwem dostac Hartz IV mozna, to nie dotyczy tylko osob z niemieckim obywatelstwem. Inne narodowosci tez dostana, ale trzeba spelnic odpowiednie warunki, jak zalozycielka watku ich nie spalniala, to i pomocy socjalnej nie dostala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ja sie za bardzo nie znam na tym w jaki sposob mozna otrzymac zasilek dla bezrobotnych, czy jakikolwiek inny zasilek, ale moge powiedziec, ze raz tylko wystepowalismy o Arbeitslosegeld, chodzilo o czas dwoch miesiecy miedzy Krankengeld a Rente i mimo, ze moj maz ma obywatelstwo, to ilosc papierow i sprawdzanie nas mnie przeroslo
![]()
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Fakt, duzo sie zmienilo, duzo poukrucali.
Moj chlop tez byl niedlugo na Arbeitlose i tylko raz w zyciu. Szybko znalazl nowa prace. Arbeitslosegeld dostaje sie jak sie pracowalo wczesniej, to przez rok wyplacaja iles tam procent wyplaty. Juz nie pamietam ile to jest 60% czy troche wiecej. A po roku przechodzi sie na Hartz IV ( Arbeitslosegeld II). I nie ma tak jak kiedys, ze sie siedzi bez konca. Wysalaja oferty pracy , trzeba sie do nich stawiac co jakis czas i wysylac Bewerbungi do pracy. Robia wszystko zeby sie ludzi pozbyc. No i co land to tez pewnie troche inne wymagania, innym mniej, a innym wiecej zycie zatruwaja, zeby sie ludzi z socjalu pozbyc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
BAN stały
|
Wydaje mi się, że kryteria niedługo zostaną zaostrzone. Żaden system tego nie wytrzyma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.