Chamy, prostaki i niekulturalni ludzie - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-28, 12:09   #121
charsi
Zadomowienie

Dot.: Chamy, prostaki i niekulturalni ludzie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
borze co za idiotka w jakim wieku byl ten babsztyl?
jakieś +50, chyba.
sytuacja byłą dla mnie tak kosmiczna, że mnie po prostu zamurowało, teraz żałuję, że jej czegoś nie powiedziałam, ale szybko się zmyła.
nie, nie była to menelica ani niepełnosprawna, raczej taka wielka "dama".
Stary 2015-08-28, 12:11   #122
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Zaczęło się tu Klient był chamski ale obiektywnie rzecz biorąc miał prawo zapłacić stówką i stąd cała dyskusja nt. drobnych w kasie
http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku...amy-prawa.html
obiektywnie miał prawo zapłacić stówką, ale sprzedawczyni miała prawo odmówić sprzedaży ze względu na brak drobnych.

W sumie jestem mile zaskoczona, że wiele dziewczyn pisze, że drobne są załatwiane (wyjątkiem dla mnie były duże markety typu tesco-wiedziałam,że muszą mieć jakiś zapas). Ale do tej pory jak pracowałam w zwykłych sieciówkach musiałyśmy sobie same "zbierać". Osoba prowadzące zmianę chodziła na rozmiane dopiero już w skrajnych przypadkach.

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 12:47   #123
blackcherryx94
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez shiava Pokaż wiadomość
Nie wiem co jest z tymi drobnymi. Pracowalam 10 lat temu w UK w sklepie. Raz w tygodniu zamawialam z banku drobne - byly spakowane w woreczki. Np 5 funtow w 10-pensowkach, 2 funty w dwupensowkach, itd. Kiedy sie na kasie konczyly komus drobne, prosil mnie o np 50 i 20 pensowki. Bralam 2 takie woreczki z sejfu, wsypywalam do kasy w zamian biorac banknot 5 funtowy.
Nikt nie musial prosic klientow ani nie mial pretensji o platnosci duzymi nominalami.
Przeciez to mozna tak zalatwic, nie wiem czemu kierownictwo w sklepach nie dba o to skoro czesto sa problemy z drobnymi.
Słyszałam ,że w Tesco ponoć daja takie woreczki, że tylko się dzwoni ,że nei ma się drobnych i przynosi ktoś, ale te małe supermarkety to inna sprawa, tam trzeba sobie radzić samemu

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
Napisane przez charsi Pokaż wiadomość
galeria handlowa, czekam w kolejce do toalety przed kabinami, gdzieś tam obok kręci się pani sprzątaczka
naglę słyszę jakby woda się lała na podłogę. Otóż nie, pani będąca w jednej z kabin postanowiła zlać się na podłogę - nie to, że "nie trafiła", po prostu lała na środek kabiny. Sprzątaczka to zauważyła i zaczyna krzyczeć, sikająca dama w końcu wychodzi i rzuca tekstem, że nie było papieru toaletowego i nie mogła obłożyć deski żeby usiąść, więc teraz niech sprzątaczka to wytrze.
nigdy nie zapomnę miny tej sprzątaczki, co miała zrobić, weszła i powycierała kałużę po tej krowie.
Co za chamka... i w ogóle .. świnia po prostu. I co moze jeszcze wyszła i spojrzała tej kobiecie w twarz .Szacunek w naszych czasach normalnie podupada.
blackcherryx94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 12:50   #124
201605161428
Konto usunięte

Inna rzecz, ze kasjerzy tez bywaja specyficzni. Gosciu dzis guzdral sie tak, ze myslalam ze go zabije. Ja mam w koszyku lososia 1.5kg ktory sie rozmraza, a ten jak nie mogl kodu z czytac to oznajmil klientce ze ma mu brac i czytac na glos kody, bo on sie nie moze skupic jak ma rownoczesnie czytac i wpisywac.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 13:21   #125
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
galeria handlowa, czekam w kolejce do toalety przed kabinami, gdzieś tam obok kręci się pani sprzątaczka
naglę słyszę jakby woda się lała na podłogę. Otóż nie, pani będąca w jednej z kabin postanowiła zlać się na podłogę - nie to, że "nie trafiła", po prostu lała na środek kabiny. Sprzątaczka to zauważyła i zaczyna krzyczeć, sikająca dama w końcu wychodzi i rzuca tekstem, że nie było papieru toaletowego i nie mogła obłożyć deski żeby usiąść, więc teraz niech sprzątaczka to wytrze.
(...)
Jak w ogóle uważam, że panie koniecznie muszące sikać "na Małysza", czyli z dupką w powietrzu, są odpowiedzialne za syf w toaletach przynajmniej w 50% przypadków. Nieraz wchodziłam za taką panią i cóż, deska z kroplami lub wręcz zasikana. Nie cierpię tego zwyczaju, nie rozumiem go. Sama przecieram sobie deskę chusteczką nawilżającą lub obkładam chusteczkami higienicznymi (bo papieru często nie ma) i sikam. Gdyby natomiast deska była uber brudna, to cóż, idę do innej kabiny.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 13:28   #126
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Ja robię na Małysza, ale jak mi się coś tam nie trafi, to po sobie sprzątam, rękę i tak zaraz umyję, więc mi nie odpadnie. Wolę to niż siadanie, nawet pomimo chusteczek...
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 13:28   #127
Dotka90
Zakorzenienie

Można też kupić w rossmanie nakładki na deskę
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-28, 13:34   #128
blackcherryx94
Rozeznanie

Po co chusteczki, w ogóle po co sikać do toalety, najlepiej w ogóle zlać się na ziemię Albo na stołek zesrać jak u nas w Urzędzie
Stary 2015-08-28, 13:38   #129
2016070953
Konto usunięte

o matko jak to na stołek w urzędzie?
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 14:23   #130
201605161428
Konto usunięte

U mojej mamy w pracy na obsłudze klienta przyszła kiedyś pani w średnim wieku, która obsrała całą łazienkę, korytarz i krzesło przy biurku. Podobno zamknęli po tym cała sale do posprzątania tak śmierdziało.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 14:28   #131
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
nigdy nie zapomnę miny tej sprzątaczki, co miała zrobić, weszła i powycierała kałużę po tej krowie.

...

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez boinnenazwybylyzajete Pokaż wiadomość
obiektywnie miał prawo zapłacić stówką, ale sprzedawczyni miała prawo odmówić sprzedaży ze względu na brak drobnych.

W sumie jestem mile zaskoczona, że wiele dziewczyn pisze, że drobne są załatwiane (wyjątkiem dla mnie były duże markety typu tesco-wiedziałam,że muszą mieć jakiś zapas). Ale do tej pory jak pracowałam w zwykłych sieciówkach musiałyśmy sobie same "zbierać". Osoba prowadzące zmianę chodziła na rozmiane dopiero już w skrajnych przypadkach.
u mnie w jednej pracy w sieciówce przyjeżdżała specjalna firma, rozmieniająca hajs
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-28, 14:29   #132
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
U mojej mamy w pracy na obsłudze klienta przyszła kiedyś pani w średnim wieku, która obsrała całą łazienkę, korytarz i krzesło przy biurku. Podobno zamknęli po tym cała sale do posprzątania tak śmierdziało.
Jerzu jak to?
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 14:38   #133
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez blackcherryx94 Pokaż wiadomość

Co za chamka... i w ogóle .. świnia po prostu. I co moze jeszcze wyszła i spojrzała tej kobiecie w twarz .Szacunek w naszych czasach normalnie podupada.
Ech....rzadko zdarza mi się korzystać z toalet w centrach handlowych, ale czasem no nie ma wyjścia. Za radą jednej z wizażanek, zaopatrzyłam się w rossmanie w takie jednorazowe nakladki na siedziska toalet i pech, musiałam skorzystać. Akurat papier toaletowy w kabinach był. Tylko co z tego, skoro po zajrzeniu do jednej z kabin aż mnie cofnęło. Cała toaleta plus ściany w rzadkiej "dwójce". Nie wiem, jakim cudem nie ziewnęłam w technikolorze.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 15:51   #134
gryx82
BAN stały

<dobra, nie cytuje, więc tak ogólnie>

U nas na prowincji Straży Miejskiej nie ma, a Policja woli spisać starego żula, pijącego piwo pod śmietnikiem w godzinach popołudniowych, albo wlepić mandat kobiecie, bo przeszła przez ulicę nie po pasach Kilkanaście pijanych/naćpanych osób, drących mordy w środku miasta (boisko szkolne, wokół domy jednorodzinne i bloki) to widocznie nie problem. Co jeszcze - komendant stwierdził dzisiaj, że zgłoszenie może być anonimowe, to żaden problem (wpisują nn), więc co miał znaczyć ten cyrk dzisiaj w nocy?
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 18:26   #135
blackcherryx94
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hardgirl123 Pokaż wiadomość
o matko jak to na stołek w urzędzie?
Normanie przyszedł ktoś i się zesrał ,a potem jakiś człowiek jeszcze w to usiadł, bo nie zauważył , no i oczywiście z pretensjami do Urzędniczek ,że jak mogą takie coś w Urzędzie tolerować
Stary 2015-08-28, 18:39   #136
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jak w ogóle uważam, że panie koniecznie muszące sikać "na Małysza", czyli z dupką w powietrzu, są odpowiedzialne za syf w toaletach przynajmniej w 50% przypadków. Nieraz wchodziłam za taką panią i cóż, deska z kroplami lub wręcz zasikana. Nie cierpię tego zwyczaju, nie rozumiem go. Sama przecieram sobie deskę chusteczką nawilżającą lub obkładam chusteczkami higienicznymi (bo papieru często nie ma) i sikam. Gdyby natomiast deska była uber brudna, to cóż, idę do innej kabiny.
Ja wolę jednak na Małysza w publicznych toaletach, bo po prostu myśl o złapaniu jakiejś infekcji mnie przeraża, już za dużo ich w życiu miałam i każdy kto miał, wie, jakie to upierdliwe Nawet obłożonej papierem desce jakoś nie ufam.
No ale obsikanej deski bym za sobą beztrosko nie zostawiła
Stary 2015-08-28, 19:51   #137
tworazka
Zakorzenienie

W duzym Kerfurku mialam taka akcje.
Tupie przed trzema kabinami, wszystkie zajete. Babeczki na caly glos opowiadaja sobie miedzy kabinami, gdzie sie cos znajduje na jakies ulicy. W koncu jedna wyszla. Pani po 50-tce ( ale to chyba nie ma znaczenia ), szybko wchodze za nia, a na desce mocno zolte plamy.

Bez zastanowienia krzyknelam:
- O Boze!!! Co za kultura nie ma co.

Wyszlam w polowie i czekam na kolejna. Ta pani zszokowana.

- O co Pani chodzi?
- Chyba Pani nie posprzatala po sobie.
- A ty dziecko raczek nie masz?

Nie wygladalam na ekipe sprzatajaca, a kultura zobowiazuje. Wyszla szybko druga dama. Weszlam za nia, i jeszcze przez cale ich mycie rak debatowali o wyszczekanych dziewuszyskach.
Stary 2015-08-28, 20:04   #138
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 20:16   #139
tworazka
Zakorzenienie

Z dziwniejszych akcji toaletowych. W tym roku znalazlam pusta puszke od piwa pod sedesem.
To musialabyc rozkosz z konsumpcji
Stary 2015-08-28, 20:59   #140
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:

Aha, czyli można odmówić jednak. Dobrze wiedzieć, choć to klientów dobrze nie nastraja
Ale ten fragment
Cytat:
Skoro sprzedawca tak utrudnia nam życie, nie chcą rozmienić pieniędzy, odmawia sprzedaży ze względu na brak mniejszych nominałów gotówki, to może odegrać się zapłatą za towar w małych kwotach o wysokiej łącznej wartości? Mamy taką możliwość.
mi się wydaje idiotyczny. Przecież jak sklep nie ma drobnych to klient płacący bilonem jest błogosławieństwem raczej, czy czegoś nie rozumiem?
Cytat:
Sprzedawca ma obowiązek przyjąć cenę płaconą przy użyciu jakichkolwiek banknotów i monet złotowych i groszowych oraz nie może czynić między nimi różnicy. W Ustawie o Narodowym Banku Polskim znaleźć można przepis, który wyraźnie wskazuje, że znaki pieniężne emitowane przez NBP są prawnymi środkami płatniczymi na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej, dotyczy to zarówno banknotów jak i monety opiewające na złote i grosze” – zauważa Ceranek.
To znowu można interpretować w obie strony, jak trzeba przyjąć worek grosza to trzeba i przyjąć dwusetkę.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Inna rzecz, ze kasjerzy tez bywaja specyficzni. Gosciu dzis guzdral sie tak, ze myslalam ze go zabije. Ja mam w koszyku lososia 1.5kg ktory sie rozmraza, a ten jak nie mogl kodu z czytac to oznajmil klientce ze ma mu brac i czytac na glos kody, bo on sie nie moze skupic jak ma rownoczesnie czytac i wpisywac.
To chyba jakiś początkujący zwątpił biedak

Webook
Filmweb
Last.fm

Edytowane przez _Matilde_
Czas edycji: 2015-08-28 o 20:57
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 21:07   #141
lwia paszcza
Zakorzenienie

Wkurzają mnie w biedronce baby blokujące dojście do bankomatu, który stoi przy samym wejściu, a te muszą akurat TAM stać i gadać i niechby tylko ktoś im na to zwrócił uwagę - już draka!
lwia paszcza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 21:39   #142
blackcherryx94
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tworazka Pokaż wiadomość
Z dziwniejszych akcji toaletowych. W tym roku znalazlam pusta puszke od piwa pod sedesem.
To musialabyc rozkosz z konsumpcji
JA miałam też taką akcję w toalecie w URZĘDZIE po raz setny . Była to toaleta publiczna, dla mężczyzn jak i dla kobiet. Trochę bez sensu bo były to dwudrzwiowe szalety ze znaczkami ,że jeden damski ,a drugi męski . No to bardzo chciało mi się siusiu. No to weszłam szybko do toalety na małysza i patrzę ,a w drzwiach nie ma zamka , no to trzymam te drzwi ćwicząc wszystkie mięśnie przy tym załatwiając się na małsza i nagle słyszę jak ktoś włazi i jeszcze szarpie mi drzwi. Krzyczę ,że zamknięta ,a ktoś dalej mi szarpie . Jak już wyszłam z toalety okazało się ,ze to jakaś staruszka. Byłam w szoku ,ze miała tyle siły . A drugi raz jak tam weszłam to facet sobie stał przy pisuarze i szczał z otwartymi drzwiami. No serio zero skrupułów. dodam ,że jeszcze był obrócony przodem do wejścia ten pisuar, bo jakby był tyłkiem to jeszcze by przeszło. W ogóle ,kto robi wspólne toalety!?
Stary 2015-08-28, 22:10   #143
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość

u mnie w jednej pracy w sieciówce przyjeżdżała specjalna firma, rozmieniająca hajs
to pełen luksus.
ale jakoś zawsze mam farta, potrafię wciągu jednej zmiany zupełnie wyprztykać się z drobnych, a pod koniec mieć pełną kasetkę.

Cytat:
Aha, czyli można odmówić jednak. Dobrze wiedzieć, choć to klientów dobrze nie nastraja
Ale ten fragment mi się wydaje idiotyczny. Przecież jak sklep nie ma drobnych to klient płacący bilonem jest błogosławieństwem raczej, czy czegoś nie rozumiem?
edit: jeszcze inaczej to jest - ja jako sprzedawca wole np 2zł w całości, jak 2zł w 10groszówkach. bo rzadko mam jak się pozbyć monet typu 10, 20 gr

Cytat:
To znowu można interpretować w obie strony, jak trzeba przyjąć worek grosza to trzeba i przyjąć dwusetkę.[COLOR="Silver"]
bo klient ma "obowiązek" dać odliczoną kwotę. to jak mi facio da pełną kwotę za zakupy w jednogroszówkach to mam obowiązek wziąć, ale jak mi da 200zł, a ja pusto to mogę mu odmówić sprzedaży.

Mother

Edytowane przez boinnenazwybylyzajete
Czas edycji: 2015-08-28 o 22:12
Stary 2015-08-28, 22:50   #144
tworazka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackcherryx94 Pokaż wiadomość
JA miałam też taką akcję w toalecie w URZĘDZIE po raz setny . Była to toaleta publiczna, dla mężczyzn jak i dla kobiet. Trochę bez sensu bo były to dwudrzwiowe szalety ze znaczkami ,że jeden damski ,a drugi męski . No to bardzo chciało mi się siusiu. No to weszłam szybko do toalety na małysza i patrzę ,a w drzwiach nie ma zamka , no to trzymam te drzwi ćwicząc wszystkie mięśnie przy tym załatwiając się na małsza i nagle słyszę jak ktoś włazi i jeszcze szarpie mi drzwi. Krzyczę ,że zamknięta ,a ktoś dalej mi szarpie . Jak już wyszłam z toalety okazało się ,ze to jakaś staruszka. Byłam w szoku ,ze miała tyle siły . A drugi raz jak tam weszłam to facet sobie stał przy pisuarze i szczał z otwartymi drzwiami. No serio zero skrupułów. dodam ,że jeszcze był obrócony przodem do wejścia ten pisuar, bo jakby był tyłkiem to jeszcze by przeszło. W ogóle ,kto robi wspólne toalety!?

Od razu mi sie kojarzy cytat z Blok Ekipy

(Chlopak pijacy piwo) - Eliksir odwagi zaczynaaaaa działaaaać

Na stres, sa inne równie dobrze działajace środki, ale piwerko na sedesie
Stary 2015-08-28, 22:50   #145
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
bo klient ma "obowiązek" dać odliczoną kwotę. to jak mi facio da pełną kwotę za zakupy w jednogroszówkach to mam obowiązek wziąć, ale jak mi da 200zł, a ja pusto to mogę mu odmówić sprzedaży.
Ano możesz, tylko jak sklep odmawia sprzedaży to zbyt dobrym sklepem nie jest, co tu ukrywać

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 22:55   #146
Calla001
Raczkowanie

Cytat:
Skoro sprzedawca tak utrudnia nam życie, nie chcą rozmienić pieniędzy, odmawia sprzedaży ze względu na brak mniejszych nominałów gotówki, to może odegrać się zapłatą za towar w małych kwotach o wysokiej łącznej wartości? Mamy taką możliwość.
bardzo mnie drażni takie sformułowanie. tak jakby sprzedawca robił na złość bo nie chce rozmienić. tylko z czego ma rozmienić jak nie ma i nie ma skąd wziąć... (najczęściej)
równie dobrze można powiedzieć, że klienci utrudniają życie sprzedawcy nie mając odliczonej kwoty
Calla001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 23:03   #147
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Cytat:
Ano możesz, tylko jak sklep odmawia sprzedaży to zbyt dobrym sklepem nie jest, co tu ukrywać
myśle, że to są pojedyncze przypadki. ja nigdy nie odmówiłam - pożyczałam drobne od koleżanki lub wydawałam bardzo drobno... ale jak mówiła któraś dziewczyna u góry - istnieje dziwna tendencja do płacenia grubymi. Nie zliczę ile razy usłyszałam, że klient nie poszuka mi końcówki bo mu się nie chce.

ja tam wole mieć w portfelu banknoty jak sakiewkę drobnych.

jak klient jest uprzejmy i poprosi o dyszkę w 2 bo ma mame w szpitalu i chce na telewizor, czy myjnia, czy parkometr i jak mam to daje bez problemu. i wole jak klient powie mi prawdę niż jak kłamie, że nie ma drobnych, a widze, że aż bokami się wysypują.
przecież jak się odpowie "potrzebuje drobnych dlatego nie dam" to sprzedawca nie będzie drążył tematu jak głupek

Mother
Stary 2015-08-28, 23:38   #148
201604140952
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201604140952
Czas edycji: 2016-04-13 o 22:13
201604140952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 23:41   #149
tworazka
Zakorzenienie

Serio ktos rozbijal skarbonki na bulke??
Stary 2015-08-29, 10:50   #150
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tworazka Pokaż wiadomość
Serio ktos rozbijal skarbonki na bulke??

Uzbierał, nie rozbijał. Np. mi brat zawsze dawał wszystkie drobne pieniądze po 2, 5 gr, a ja mu grubsze, bo lubiłam mieć dużo drobnych
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości