![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny młode po 30-tce ślubujące w 2016
Cytat:
Terha ale Ci sie udalo fajnie z tymi naukami ![]() Edytowane przez Dziewczyna822 Czas edycji: 2015-12-07 o 16:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Ole' guapa!
|
Cytat:
![]() Mogę wiedzieć kiedy się zaręczyliście? Myślałam że nasze tempo jest dość szybkie, ale nas przebijacie ![]() Dziewczyna822 - to fajnie że goście Wam nieco pomogą finansowo, wiadomo że wszystko się nie zwróci ale choć trochę... No i na pewno ułatwieniem jest to, że możecie część kasy zapłacić dopiero z prezentów. My też nie chcemy pisać na zaproszeniach że chcemy pieniądze, to dla mnie bardzo nieeleganckie. Jeśli ktoś zapyta, wtedy powiemy że najbardziej są nam teraz potrzebne pieniądze, więc z tego się najbardziej ucieszymy. Może niektórzy sami się domyślą. Edytowane przez Guapa_ Czas edycji: 2015-12-07 o 17:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Ja nie liczę pieniędzy z prezentów. Wolę być miło zaskoczona.
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Wy kiedy wzięliście się za organizację? Ja się bardzo cieszę,że nie muszę czekać wieczności do ślubu, bo jak już znam datę to nie mogę się doczekać. Ześwirowałabym chyba, gdybym musiała czekać na własny ślub 2-3 lata od momentu podpisania pierwszej umowy (tak jak w niektórych regionach).
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Na początku roku.
![]() |
#126 | ||
Ole' guapa!
|
Cytat:
![]() My zaręczyliśmy się na początku października. Oboje uznajemy że nie ma na co czekać, z początku planowaliśmy ślub w marcu. Ostatecznie kwiecień i dobrze się stało. Pamiętam ze kiedyś, dawno temu, myślałam że chciałabym ślub w kwietniu, bo to mój ulubiony miesiąc i wiosnę czuć w powietrzu. No i tak się stało ![]() Cytat:
Terha, o jakiej umowie mówisz??? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Zakorzenienie
|
To taki optymalny czas na planowanie.
Cytat:
![]() Cytat:
A ile dziewczyny jesteście razem ze swoimi facetami? U nas tak naprawdę to niewiele zmieni, bo od 8 lat jesteśmy parą, od dwóch mieszkamy razem, a od maja spłacamy kredyt za nasze wspólne mieszkanie ![]() ![]()
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-12-08 o 08:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My też nie mieszkamy razem i ślub będzie wiele zmieniał. Nigdy jeszcze nie mieszkałam z facetem i jestem przyzwyczajona do mieszkania sama ![]() A na naukach przedmałżeńskich byliśmy jedną z 2 par nie mieszkających razem i z prawie najkrótszym stażem związku ![]() Edytowane przez Dziewczyna822 Czas edycji: 2015-12-08 o 08:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W psychice jednak ślub trochę zmienia. Pamiętam, że czułam motyle po cywilnym. Po kościelnym zapewne jest jeszcze lepiej.
![]() |
![]() |
#130 |
Ole' guapa!
|
My mieliśmy niedawno pierwszą rocznicę
![]() Oboje długo na siebie czekaliśmy, więc nie potrzebowaliśmy wiele czasu, aby wiedzieć, że to jest to. Poza tym tak jak mówiłam nie mieszkamy razem, więc tym bardziej chcemy jak najszybciej móc to zrobić ![]() Pewnie na naszych naukach będzie podobnie, nie dość że jedni z najstarszych, to pewnie z najkrótszym stażem związku i w dodatku nie mieszkający razem! Dziś to niespotykane. Ale to nasza wspólna decyzja, żadne z nas nie chciało zamieszkać razem zbyt wcześnie. Ja co prawda teraz, gdy data ślubu ustalona, już chciałabym mieszkać z narzeczonym. Ale on musi swoje mieszkanie trochę przystosować, zrobić miejsce w szafie, kupić jakieś meble dla mnie itp. Wytrzymamy ![]() Moje mieszkanie pewnie sprzedamy. Wiele kasy z tego nie będzie, bo większość pójdzie na spłatę mojego kredytu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No u nas na naukach babka z góry założyła, że wszystkie pary mieszkają ze sobą ![]() ![]() No i ja będę musiała mieszkanie przystosować dla przyszłego męża, ale nie wiem jeszcze jak się pomieścimy. Przez ten czas do ślubu muszę zminimalizować ilość moich rzeczy, bo mam tyle ze szok. Drugiego mieszkania nie sprzedaję, bo wynajęłam i narzeczony też swoje ma wynajęte, a teraz póki co mieszka z rodzicami. Żadnego nie sprzedajemy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Tez miałam problem z ilością rzeczy. Wszystko się zmieściło bo mamy spore mieszkanie. Teraz mam wrażenie, że mam jeszcze więcej.
![]() |
#133 | |
Ole' guapa!
|
Cytat:
U nas kwestia wiary to bardziej motywacja narzeczonego niż moja. Dla mnie głównym powodem, że nie chcę mieszkać bez ślubu jest to, że nie wyobrażam sobie takiego mieszkania bez zobowiązań. Bardzo łatwo moim zdaniem mogłoby się to przekształcić w długoletnie mieszkanie razem, a wtedy tym trudniej o decyzję, bo "po co zmieniać coś co jest dobre, i tak jesteśmy jak małżeństwo, papierek niczego tu nie zmieni". Tego bym nie zaakceptowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei uważam, że powinno się mieszkać razem przed ślubem.
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Ojejku. To młodziutcy stażem jesteście. To po jakim czasie były zaręczyny?
Ja też tak uważam ![]() Byliśmy dziś na naukach i trafiliśmy na naturalne metody planowania rodziny. Jak dla mnie nie było najgorzej, ale faceci umierali z nudów: wychodzili i wracali, ten obok mnie grał na telefonie w pasjansa itd :P. Jestem mile zaskoczona, że następne spotkanie dopiero za tydzień, więc wygląda na to, że cały cykl to tylko 3 spotkania + poradnia + pewnie coś jeszcze 18XII w piątek, bo wtedy jest zakończenie nauk. Dzisiaj co prawda siedzieliśmy tam prawie 2 h, ale i tak wolę w ten sposób niż zawracać sobie gitarę co tydzień po godzinie. I co mnie jeszcze zaskoczyło? Wyobrażałam sobie, że siądziemy sobie w kółeczku, pogadamy... coś na zasadzie grupy AA ![]() ![]()
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
To bardzo dużo! Ciekawe jak będzie u mnie.
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Morele, a Wy kiedy wzięliście ślub cywilny?
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj mieliśmy 3 rocznicę ślubu.
Edytowane przez morelle_ Czas edycji: 2015-12-08 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do mieszkania przed slubem, to każdy robi jak mu sie podoba. Wiadomo jakie są tendencje i ze to praktycznie norma dziś. Ale ze tak robi większosc to do mnie nie przemawia. Juz bardziej statystyki rozwodow, ktorych zdecydowanie jest wiecej wsrod par mieszkających razem przed slubem. Ale glownie decyduje to ze oboje jesteśmy wierzący i praktykujacy i w pełni rozumiemy i przyjmujemy ideę małżeństwa sakramentalnego - gdyby tak nie bylo, to nie decydowalabym sie na slub kościelny. Sama otoczka typu biala suknia, wesele mnie nie interesuja. Tzn nie sa najwazniejsze w tym dniu. A namieszkac sie razem i wpaść w rutynę jeszcze zdążymy. Dla mnie fajne jest że tyle się zmieni w naszym życiu po slubie. A i uwazam ze mozna sie wystarczajaco dobrze poznac przed slubem bez mieszkania razem. Przeciez nie spotykamy sie tylko na randkę na 3 godzinki raz na kilka dni a wrecz juz sporo razem przeżylismy i moj narzeczony sprawdzil sie w wielu sytuacjach, na tyle trudnych ze jestem absolutnie pewna ze jest osobą z którą chcę sie zestarzeć. Najwazniejsze dla mnie ze wyznajemy takie same wartości. Ale zdaje sobie sprawę że malo dzis popularne. Edytowane przez Dziewczyna822 Czas edycji: 2015-12-08 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi się, żeby rozwody wynikały z mieszkania razem przed ślubem.
Moi rodzice rozwiedli się, a wcale ze sobą nie mieszkali wcześniej. Każdy robi jak uważa. Szanuję zdanie innych. Jednak Twój argument nie jest dla mnie poparty faktami i nie przemawia do mnie.
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
To już trochę
![]() Cytat:
Ale oczywiście szanuję Twoje poglądy i nie zamierzam Cię przekonywać na siłę, bo każdy ma prawo do własnego zdania.
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mamy dzieci. Może za rok ![]() Zgadzam się z Tobą. Każda z nas ma swoje przekonania i dobrze. ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Terha, a kiedy macie dokładnie ślub?
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Tak właśnie sobie dzisiaj uświadomiłam, że każda para powinna mieć co jakiś czas jakieś takie doświadczenie, które ożywia związek i sprawia, że zakochujemy się "na nowo". W naszym przypadku takimi pięknymi chwilami było najpierw zamieszkanie ze sobą, potem zaręczyny, teraz myślenie o ślubie, potem przysięga i pewnie za jakiś czas dzieci. Bo pomiędzy tym jest wiele chwil, które sprowadzają nas na ziemię i sprawiają, że mimo tego, że się bardzo kochamy i szanujemy, to jednak ta miłość zagłuszona jest przez milion codziennych spraw. Dobrze myślę, morele? Pytam Ciebie, bo obok mnie masz najdłuższy staż i też mieszkacie razem. No i pisałaś o motylkach po cywilnym
![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- 23.04.2016 o godz. 15.00 ![]()
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-12-08 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Nie chodzi mi o to, ze przez mieszkanie przed slubem są rozwody, bo nie wszystkie takie pary się rozwodzą ani też zamieszkanie razem dopiero po slubie nie gwarantuje ze malzeństwo bedzie udane ns 100 %. A jedynie z badań naukowych, spolecznych, dluzszych obserwacji zwiazkow itd wynika ze pary które nie mieszkaly razem przed slubem rzadziej sie rozwodza niz te mieszkające rzekomo po to zeby sie poznac, sprawdzic. Innymi slowy badając wszystkie rozwody wiekszosc jest wsrod par ktore ze soba mieszkały przed. No i to są badania, statystyki, %, a nie moje wymysly. Stad mieszkanie razem przed slubem nijak sie ma do szczesliwego dlugoletniego małżeństwa.
Edytowane przez Dziewczyna822 Czas edycji: 2015-12-08 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mamy taką samą kolejność. Mój mąż po obudzeniu się rano, następnego dnia pow, że nie myślał iż ślub tak dużo zmienia w psychice i czuje jakby na nowo się zakochał ![]() No to już niedługo! Moja koleżanka ze średniej szkoły ma ślub w ten sam dzień co Ty. Będę ją malować. My mamy 22.07.16 ![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
![]() Wszystko zależy od ludzi.
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ooooo............. ![]() ![]() ![]() A sama będziesz się malować? Ja chcę sama. Ale widzę po aktualnym stanie swojej cery, że teraz jest słabo z jej nawilżeniem mimo że kaloryfery jeszcze nie bardzo grzeją. Mam nadzieję,że na wiosnę odżyje (tak jak zwykle) i że będzie dobrze mi się trzymał makijaż.
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-12-08 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, ale nie czesać bo na cywilnym słabo wyszło ![]()
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
polki.pl/czy-warto-mieszkac-ze-soba-przed-slubem,we-dwoje-psychologia-zwiazki-artykul,10077626.html
To jest mniej wiecej to co chcialam powiedziec i jednocześnie wyjasnienie czemu będą te zmiany w naukach przedmałżeńskich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
"Pierwsza zmiana to wydłużony okres narzeczeństwa nawet do kilku lat. Młodzi dłużej poczekają również na ślub (minimum pół roku), wydłużą się także nauki przedmałżeńskie."
POGIEŁO? Jak ja nie lubię takiego wtrącania się w nie swoje sprawy. Ślubu w ciągu pół roku raczej nikt nie organizuje (poza mną :P), ale zmuszanie kogoś do wydłużania narzeczeństwa to przesada. W końcu nie każdy chce/ma możliwość wziąć ślub w wieku 20 lat. Jak widać po nas czasem życie się różnie układa i zmuszanie kobiety po 30stce do wydłużenia okresu narzeczeństwa jeśli chce mieć dzieci spowoduje dużo większe problemy niż mogłoby się to wydawać. A co do reszty artykułu niektóre podpunkty kompletnie nic nie uzasadniają. Ale jak pisałam wczesniej, nie moja broszka ![]()
Kosmetyki, ubrania i dodatki ![]() Książki, filmy, CD, kasety ![]() Edytowane przez Terha Czas edycji: 2015-12-08 o 21:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Rozbawił mnie ten artykuł
![]() ![]() Taka sama rutyna i brak romantyzmu może nastąpić w drugim przypadku. Tak jak napisalam dla mnie to zależy od ludzi. Nie zamierzam kontynuować tematu. Mamy inne zdanie i tyle. Nie ma co przekonywać się na siłę.
Edytowane przez morelle_ Czas edycji: 2015-12-08 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.