|
|
#121 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nie! ale dlaczego nie? Bo jestes KOBIETA…
Cytat:
Ja, jako mała smarkula twardo zapowiadałam, że gotować nie będę, bo będzie to robił mąż. No i robi ![]() Co do spotkań i nasiadówek - w rodzinie męża chłopaki skakali z talerzami aż miło, bardzo dobrze teściowa ich wychowała (może dlatego, że nie ma córki); obecnie przy imprezach w naszym domu przy garach stoi mąż (on to lubi, ja nie znoszę, więc się uzupełniamy). |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Konto usunięte
|
u mnie w domu jak do tej pory były dwie posiadówy
przy kuchence stał mój mąż a po kuchni latała... moja mama nie było dla mnie miejsca aż się jej spytałam czy jest u siebie xd ale ją denerwuje że ja to wolno robię i powiedziała ze "daj ja to ci przekroje lepiej" xd xdddd |
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Ja gotować lubię, uspokaja mnie to
no i mój facet żywi się w pracy, tzn dostają tam obiady za darmo wiec zazwyczaj sama siedzę w kuchni, a tz robi coś dla nas czasem w weekend. No i ja nie mogę jeść tylu rzeczy ze musze gotować sobie. AIe nie zmienia to faktu ze tz piecze i ogólnie jak mu się chce to gotowanie ogarnia
Edytowane przez favianna Czas edycji: 2015-11-05 o 11:50 |
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze mnie bawi to słowo, jako ze dla mnie 'nasiadówka' to głównie moczenie stref intymnych w jakimś wywarze na kuckach, i zawsze wyobrażam sobie dzikie rzeczy słysząc 'nasiadówka z rodziną/przyjaciółmi'
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tak samo, u mnie wśród znajomych takie siedzenie ze znajomymi to posiadówka a nasiadówka to lecznicze siedzenie w jakimś naparze. Wyobraźnia działa
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio miałam sytuacje, wracałam z dawno niewidzianym facetem temat zszedł na prace. Spytał sie mnie czym sie zajmuje na to ja ze pracuje w dużym bankowym korpie na co on:
To pewnie tam kawę robisz? Myślami ze zabije ale wyprowadziłam go z błędu o biedaczek sie nie odezwał do końca przejazdu.
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
). Komu odpowiada sprzedawca? Mojemu tacie oczywiście.
|
||
|
|
|
|
#129 |
|
Konto usunięte
|
Ja uslyszalam, ze nie moge mowic do chlopaka wyliczanek typu "raz dwa trzy, dzisiaj zmywasz ty". Dlaczego? Bo to ja jestem kobieta i to oczywiste, ze ja wykonuje wiekszosc obowiazkow w domu.
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam się wywnętrzać, ale zobaczyłam że nawet tu na wizażu artykuł o kuchennych trickach jest opatrzony zdjęciem kobiety z patelnią (zdjęcie ładne, pani ładna, ale...) i jakoś mi przeszło.
Za to wku!@#$%^&zyła mnie, co moja córa przyniosła z przedszkola. Ma 4 lata. Od początku starałam się kłaść jej do głowy, że może bawić się czym chce, że nie musi różowo i kokardowo, że są DZIECI, owszem dzielą się na chłopców i dziewczynki, ale wszysycy mają takie same prawa. No i okazuje się, że jakąś utopię chciałam dziecku nakłaść do głowy. Od jakiegoś czasu słyszę, że tato nie może pobawić się z nami lalkami, bo to "dziewczynowe", a chłopaki w przedszkolu mieli samochody "takie chłopakowe". No szlak. Edytowane przez No air Czas edycji: 2015-11-05 o 23:01 |
|
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze mi się przypomniało
Kobiety nie mogą dużo jeść, muszą jeść mniej od mężczyzn. U mojej cioci porcje dla kobiet były zawsze o połowę mniejsze od tych dla mężczyzn i chodziłam głodna. Poza tym zdziwienie - ty to wszystko zjesz?!!11Ktoś już pisał, że kobiety nie mogą też pić wódki, a tym bardziej bez popitki - tylko kolorowe drinki z parasolkami i wino. Zawsze wtedy mówię takim "mądrym" mężczyznom, że jeżeli oni muszą z popitką, to chyba nie dorośli do picia wódki
|
|
#132 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Córkę mam w podobny wieku do twojej. Od zawsze jest typem dziewczynki uwieliającej księżniczki, róż, ładny wygląd, podpatruje wykorzystanie kosmetyków itd. Zaskoczyło mnie, bo ja nie byłam dziewczynką z takimi upodobaniami. Nadal czasami słyszę, że to dla dziewczyn, to dla chłopców. Wtedy rozmawiamy na ten temat Wcześniej pisałam, że czytamy książki, które możnaby określić jako feminizujące (Nie wszystkie księżniczki ubierają się w róż; o dziewczynce, która chciała być inżynierem itd.) oraz zabawki edukacyjne np. związane z naukami ścisłymi. Poza tym córka często bawi się ze starszym bratem w zabawy, którychnie określa się jako typowo dziewczęce: walka na miecze, wspinaczka itd. Żeby nie był: nie chcę jej wpychać w ramy bycia naukowcem, wykonywania zawodu, który jest zdominowany przez mężczyzn. Moim celem jest danie jej wyboru i tego, by mogła popróbować róznych zajęć, aktywności na które ma ochotę.
|
|
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
A zauważyłyście, że jest też ścisły podział damskich i męskich sportów? Nie chodzi tylko o uprawianie, ale też o zainteresowania.
Taka historyjka. Moja mama pracuje w sklepie z zabawkami. Akcja działa się ładnych parę lat temu. Przyszedł jakiś facet i po prtostu ględził. Generalnie inetresował się samochodzikami, aż w końcu jego wzrok padł na figurkę bolida F1, replikę Ferrari (to akurat ważne). Facet zaczyna coś gadać o Formule, aż w końcu urywa i mówi: - A nie, to nie dla pani, przecież pani jest kobietą. Coś jeszcze chyba gadał, aż w końcu ze znawstwem w głosie oznajmił - No a takim właśnie bolidem, Ferrari, to Kubica jeździ! Moja mama roześmiała się w duchu, ponieważ wiedziała, że Kubica jeździ w Renault. A skąd? Ponieważ jeden z członków mojej rodziny umilał nam niedzielne obiadki relacjami z torów. Była to moja siostra ![]() Generalnie top moją siostrę ciągnie w stronę motoryzacji, nie ma też problemu z technicznymi sprawami, typu: dokręcanie śrubek. Chociaż zdecydowanie rajcuje ją rozkręcanie. Jak nam się popsuło na amen żelazko, to po kilku godzinach było elegancko rozebrane na części. A jak była w podstawówce, to ojciec przyniósł jej jakieś pudło z mnóstwem elementów w środku. Szczerze mówiąc, już nie pamiętam, co to było, może jakiś niedziałający silnik? W każdym razie dostała komplet śrubokrętów i miała się bawić. Zajęło jej to 4 godziny, ale rozkręciła i skręciła wszystko na nowo.
|
|
#134 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja córka ma 5 lat, niedawno miała urodziny i w przedszkolu powiedziała, że marzy o dinozaurze, to pani z przedszkola, stwierdziła, że dinozaury są dla chłopców.... Też w domu jej wytłumaczyłam, że każdy bawi się czym chce. Ps. Córka dostała 6 malusieńkich, 2 ryczące i jednego ogromnego dino- pluszaka. Jej ulubione bajki to Dino mama i Wędrówki dinozaurów... Wysłane z mojego D6503 |
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja mama i babcia to kopalnia tego typu tekstów:
1) nie pal papierosów, bo kobiecie to tak nie wypada ![]() 2) skoro jestem kobietą to powinnam się interesować jej nowymi firankami za kilka stów 3) jako kobieta powinnam wiedzieć jaki kolor to amarantowy, fuksja czy inny rubinowy i dostrzegać między nimi różnice. No przykro mi, nie. 4) zawsze podczas przygotowań świątecznych dostawałam szału, że brat i ojciec nic nie muszą robić, a ja muszę harować, bo jestem dziewczynką 5) to niemożliwe, że kobieta nie lubi stada rozwrzeszczanych bachorów biegających po domu. Kobieta MUSI kochać dzieci To tylko kilka przykładów. Mogłabym na ten temat książkę napisać, serio. A jeszcze przykład już spoza najbliższej rodzinki, bo oni się już nauczyli co i jak: też tak macie, że jak zepsuje się komuś komputer/telefon/kino domowe trzeba podłączyć/skonfigurować router lub coś w tym stylu, to kobieta jest ostatnią osobą, którą ktoś poprosi o pomoc? Jak mówię, w najbliższej rodzinie już wszyscy wiedzą, że znam się na tych rzeczach, ale dalsi krewni zawsze najpierw zapytają osobnika płci męskiej, a potem patrzą z politowaniem, kiedy brat lub tata mówią, że z takimi rzeczami to do mnie
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
Rozmowa z przedsiębiorcą, klientem mojego biura rachunkowego:
- to kiedy pan rusza z produkcją ? - a jeszcze nie wiem, muszę poszukać kilkanaście 'kobitek' na taśmę, a kiepsko to idzie. - to może niech pan się aż tak nie kieruje płcią ? Co to faceci nie poradzą sobie w takiej pracy ? - a który facet przyjdzie pracować za takie stawki. Normalnie, skisłam. |
|
|
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
Wiecie, ale to też jest coś takiego, że my się tu oburzamy, podczas gdy za większość tych stereotypów odpowiadają same kobiety
Prosty przykład, w gimbazie pojechałam z dwiema koleżankami na zakupy. Jak to zwykle bywa, apetyt na nowe rzeczy odwrotnie proporcjonalny do posiadanych pieniędzy. I motyw pt. ,,Och, ja to bym chciała mieć bogatego męża, żeby mi to wszystko kupował". Na moje szczere zdziwienie pt. że chyba lepiej tak zarabiać, żeby mieć na bogatego męża wyrąbane i samej być bogatą - mur niedowierzania, że jak to?! Kobieta ma sama zarabiać na swoje fanaberie?! W drugą stronę, wkurzają mnie też akcje pt. musisz, bo jesteś facetem - musisz umieć naprawić wszystko w domu, musisz umieć dobrze prowadzić auto (niedawno był taki wątek na Wizażu), musisz być twardy, nie możesz być np. położnym albo nauczycielem wychowania przedszkolnego itd. |
|
|
|
|
#140 |
|
Rozeznanie
|
Muszę przyznać,że w swoich byłych pracach w sklepie częściej spotykałam się z facetami, którzy nie przejmowali się,że jestem kobietą-niską filigranową- a zdarzało się,że parę razy musiałam prosić by wnieśli dostawy piwa czy wódki. Czasem mnie dobijali też kurierzy w innej pracy, gdzie też wielkie ciężkie kartony były dla nich problemem do wniesienia
![]() Wracając jednak do tematu moja szwagierka wstawała sama by mojemu bratu o 5rano bramę otworzyć by samochodem wyjechał ![]() Jak miałam 18lat dorabiałam na warsztacie samochodowym-był tam sklep z częściami i olejami-czasem jak mi się nudziło robiłam proste czynności typu wymiana świec,filtru, panowie zawsze obleśnie pytali czy samochód tez mogę umyć bo przecież tylko z tym im się kojarzy kobieta przy aucie![]() W domu mając 3braci tylko ja miałam obowiązek sprzątać kuchnie i łazienkę prócz swojego pokoju- o co były odwieczne wojny w domu ![]() Happy end jest taki,że Tż robi mi śniadanie-jest wtedy pewny,że nie siedzę w pracy głodna bo rano jak zwykle latam jak szalona by się zebrać gotuje najczęściej ja bo mam więcej wolnego czasu, ale robię więcej by nie stać nad garnkami dzień w dzień Opinie gdy mój Tż był chudy,że go głodzę, nie dbam co to za żona jestem nie dobra przerabiałam jakbym miała go ubezwłasnowolnionego w momencie ślubu, a u nas w domu to Mąż trzyma pieniądze co też jest zgrozą w oczach mojej matki to Mąż powinien oddawać kobiecie pieniądze
|
|
#141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio? ![]() Z tym że kobiety same w pewnym stopniu doprowadzają do tego jak są traktowane też się zgadzam. Choćby ostatnio na wizażu był wątek że TŻ chce jeść coś innego, a dziewczyna nie wiedziała co robić bo mu nie smakuje to co ona ugotuje Albo już chyba tu wspomniane dziewczyny, które wstają wcześniej jak mają wolne żeby zrobić kanapki TŻ do pracy Albo to:Cytat:
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2015-11-06 o 11:25 |
||
|
|
|
|
#142 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Do niedawna kobieta nie była traktowana jak człowiek, a raczej jako włąsność męża. To się na szczęście zmienia. Istnieją kobiety, którym zależność finansowa od mężczyzny odpowiada. Spoko, to jest ich wybór. Bo właśnie możliwość wyboru jest w tym istotna.
|
|
|
|
#143 |
|
Przyczajenie
|
Ja i mój brat mamy rodzinnie sklep zoologiczny i mogę wam powiedzieć, że ludzi wręcz trafia szlag ,gdy kobieta opowiada o akwarystyce.
Przykładowo: Pewnego dnia mój brat poszedł "na halę" (sklep usytowany w galerii handlowej) a do mnie przyszedł klient - pan koło 40-tki , który pierwszy raz zakłada akwarium i chce wiedzieć jakie może mieć rybki na początku. No to zaczynam, że rybki X mogą być z rybkami Y, ale rybki Z pogryzą się z rybkami W itp. Facet niby się nieodzywa, ale widzę w jego oczach taką totalną dezaprobatę. W końcu pokazuję na rybki X na co pan : "Ale no chyba nie mogą być z rybkami Y" na co ja odpowiadam "Owszem, mogą". Wtedy facet posyła mi ochydny, szyderczy uśmiech : "No, chyba nie". (nie ważne,że sama hoduje te rybki od pewnego czasu. Przecież jestem 22-letnią kobietą, więc nie można mi ufać) Ręce mi opadły. Na szczęście bohatersko wraca mój brat, więc odsyłam go szybko do pana i kręce się obok, aby podsłuchać. Brat opowiada DOKŁADNIE to samo co ja, prawie słowo w słowo, ale facet patrzy już na niego z powagą nie rzucając ani jednej głupiej uwagi. Za to dla równowagi ,gdy ja opowiadam o króliczkach czy innych chomikach ludzie mi ufają a na mojego brata patrzą jak na wytwórnie pasztetu
Edytowane przez Elerella Czas edycji: 2015-11-07 o 14:07 |
|
|
|
|
#144 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też, jestem szczerze zdziwiona
Sytuacja raczej wynikała ogólnie z tego, że facet nie lubi jak kobieta wie więcej od niego w jakiejkolwiek dziedzinie poza odkurzaczami
|
|
|
|
|
#146 |
|
Konto usunięte
|
Akwarystyka jest bardzo ,,męska". Ostatnio skrzyczalam tatę, bo też w zoologicznym domagał się żeby pan mu rybki zlowil, a nie pani... a mój tata naprawdę jest tak zazwyczaj bardzo w kontrze do stereotypów.
Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Czego to się można na Wizażu dowiedzieć
Ja właśnie sądziłam, że jak już 'męska' to jest terrarystyka, różne gady i pająki, a dla kobiet rybki, tak na 'spokojnie', co se głupie krzywdy nie zrobią ![]() Czy Wy też macie hiperłącze w każdym "ale" na Wizażu od paru dni? o.O |
|
|
|
|
#148 |
|
Konto usunięte
|
Hiperlacze to ukryta reklama, nie zwracaj na to uwagi. Na forum technicznym jest watek na ten temat, poczytaj sobie.
|
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
Ja w ogóle sądziłam, ze rybki sa bardziej kobiece niz meskie
|
|
|
|
|
#150 |
|
Konto usunięte
|
W sumie jak tak myślę, to serio znam samych akwarystów. Kobiety te akwaria tylko myć mają xd
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.

ale wyprowadziłam go z błędu o biedaczek sie nie odezwał do końca przejazdu.

Od jakiegoś czasu słyszę, że tato nie może pobawić się z nami lalkami, bo to "dziewczynowe", a chłopaki w przedszkolu mieli samochody "takie chłopakowe". No szlak. 

jakbym miała go ubezwłasnowolnionego w momencie ślubu, a u nas w domu to Mąż trzyma pieniądze co też jest zgrozą w oczach mojej matki
<3<3