Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.10 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-04, 20:50   #121
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz.10

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
tak sobie teraz myślę, że jak Olka była nie mobilna, to była ładniej ubierana. odkąd ruszyła, to jednak getry i bodziaki.
jednak pełzak/czworak w kiecce czy nawet tunice wygląda słabo
pozaklepywałam już kiecki na etap: chodzimy
Dokładnie tak jest!
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-04, 21:02   #122
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Kużwa całą drogę do pracy sie opisałam i my wyyebało w kosmos posta....

Agateczka- bo głównie Tobie się produkowałam. Moja koleżanka ma córeczkę z afazją rok starszą od naszych dzieci, wcześnie zdiagnozowaną ale czy mówić będzie, nie wiadomo...Ale ona się nie poddaje, metodą krakowską w zabawie ćwiczy z córką. Ponieważ jest komputerowcem to mnóstwo prac, zabaw robi sama dla córki, udostępnia je w plikach. Prowadzi bloga -kreatywne.wrota.net
-może wejdź tam, zobacz, mnóstwo fantastycznych prac, zabaw ćwiczeń wspierających motorykę, mnóstwo plansz, szablonów . Myślę, ze znajdziesz cos dla Was.

I tak jak dziewczyny- ja bym sie skonsultowała z innym logo.

Emily piątki wyszły jak miala 19 miesiecy- mało który lekarz w przychodni wierzył.

Demeter i chyba Monika- ja smoczka wywaliłam, byc moze jestem za miekka na chowanie, obcinanie itp, itdTak samo jak Oliwii tak i Emily wywaliłam smoka. Jak pytała powiedziałamze go nie pilnowała i sie zgubił- poplakałą jeden wieczór i zapomniała, a był ulubieńcem- bez dydusia nie ruszyła się z domu. To samo zrobiłam po wakacjach z butelkami- bo w nocy potrafiła ze trzy butle wydoic-przestała jesc w ogóle mm.....

siostro!!!!
oj tych sióstr, to by się nazbierało na wątku
Cytat:
a nasz jest czego

musiałam

Dobra, pytanko. Dwa tyg temu Emily dostała w czw goraczki, ponad 38 stopni, goracza była dwudniowa, u lekarza byliśmy miala tylko albo aż czerwone gardło- dla mnie laika bardzo dla doktorki czerwone. W sb goraczki już nie było, przetrzymałam jeszcze pare dni w domu, poszła do złoba. W sb piekna pogoda po placu zbaw, pokladanie się, jęczydło jeczydlowate -goraczka. Pojechaliśmy na dyżur-> mlody fajny lekarz, stwierdził, ze owszem czerwone gardło ale wiecej nic, a wybadał bardzo dokładnie. Siedzi cały tydzień w domu, stan podgoraczkowy ma dwa dni temu bylo jeszczze do 38 teraz tak 37-37.5. I dziś zauważyłam, ze peka jej skra na plaluszkach- myślałam ze to po obcinanniu pazurków, ale nie tak w rogach i na opuszkach palców. Styknęła się któras z tym?

aaaa, pobiłam BYOU- wmuciłam 10 pączków

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

hmm, jeśli mialoby to pomóc Kubie, to wywaliłabym dwa. Ale to ja
nie wiem, co z tą skóra...ale my tez walczymy z goraczką od wczoraj...co spadnie po czopach to zaraz znów w góre..u lekarza"czysto" na razie bez leków- banki kazała postawic bezogniowe ( nas czasem przy poczatkach infekcji ratują)...
o 20.30 miał 39 stopni dałam paracetamol przed chwila mierze...a tu 38,7 i poprawiłam nurofenem...mam nadzieję, ze trochę ulży.... ta świńska grypa stracha pędzi..

despa pączkożerca- zaraz się okaże, że kupiła sobie 25 dag tych malutkich na wagę i sie szczyci;p;p I dziwi, że jej w cycki nie idą
Ja wczoraj z K. smazylismy faworki..dzis zjadłam tonę+ 2 pąki;p;p
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-04, 21:37   #123
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Lidlowych zeżarłam 8, a one nie małe a pozostałe z jakiejś cukierni w Rynku- takie se były. Lidlowe lepsze.
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 04:11   #124
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Cześć

Dziś postaram się streścić

Pani nie wiem jak to się stało. Powiedziałam, że my z Zuzia idziemy spać i żeby on też się kładł. Dałam mu Zuzi kolderke i zasnął. Sama się dziwilam
brawa za fryzjera

Sorce ubieraj ładnie i wygodnie. U nas teraz sukienki idą w odstawke, bo mała chyba przymierza się do raczkowania, tzn czworakowania bo do tyłu pięknie się przemieszcza. Parę sekund i już w drugim końcu pokoju. Najwygodniej bluzka/tunika i spodnie albo legginsy. Mam już kilka spodniczek na lato. Pewnie będzie już chodziła więc można poszaleć
Widzialysta tą białą co ostatnio na fb kupiłam?

Pociesze Cię, że Filipek miał tylko jeden taki dzień a niektórzy mają to na co dzień
Jak Pchelka? Co w ogóle lekarz zalecił?
Wrzuć jakieś foto do klubu daj choć popatrzeć na bobaska

Despa a o co chodzi z tymi 5-tkami? Że za wcześnie? To źle?
K. na roczek akurat wychodziły 3 i 4-ki i jak miał 13 miesięcy brakowało tylko 5-tek. Kilka miesięcy przerwy było i wylazly chyba jakoś podobnie jak u Was.

Co do paczkow, to pojechaliśmy do mamy a ona robi najlepsze na świecie więc skislabym jakbym nie zjadła. No ale nie mogłam. Znalazłam na mojewypieki przepis bez jajek i mleka i to co wyszło, pączkami tego raczej nie można nazwać. Ładnie rosło (prawie z michy wylazlo, bo akurat w tym momencie mała w dziki płacz bo głodna i śpiąca) już się podjaralam a od ręki odkleic się nie chciało. Ostatecznie mama łyżką wrzucsla na olej. Straszne kluchy wyszły ale z braku laku dobry i kit. Pozarlam z 8.

Klementyna zdrówka

Despa Wam też. Nie wiem co to może być. K. tez miał we wtorek wieczorem gorączkę, potem juz nic, w środę katar, wczoraj już nie

Mogę się pochwalić? jako, że z jedzeniem zuziowym mam jeden wielki stres to wynagradza mi to aktywnością. W szoku jestem jak szybko jej to idzie. K. pierwszy raz ustal w pozycji na czterech (na łapkach i kolanach) jak miał 7,5 miesiąca. Z. miała 5,5 a wwczoraj takie cuda:

Dywan u babci ma moc (tu akurat po materacu smiga ale pierwszy raz tak ustala na dywanie a K. tez na nim pierwszy raz podniósł się na cztery). Do tego raz udało jej się usiąść z pozycji na czterech. Na razie tak niezdarnie, pod skosem jak Jaworowicz ale zdziwiła się dziewczyna co to sie wyrabia i nie wiedziała co dalej. Czy się przewrócić czy co a ja mało jajka z dumy nie znioslam. K.tak robił jak już raczkowal czyli coś ok 9-10 miesięcy. Chyba coś w tym jest, że dziewczynki są szybsze. Albo to dlatego, że drugie dziecko... Albo po prostu tak ma być

No to się strescilam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0481.jpg (64,2 KB, 21 załadowań)
Stary 2016-02-05, 04:18   #125
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Monicca rodzisz?

Alliw odezwij się. Choć w skrócie napisz co u Was. Jak domek? Pewnie już bliżej jak dalej
Stary 2016-02-05, 05:15   #126
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Kwiatuszku, tak. Moja lekarka twierdzila raz ze to niemozliwe a dwa ze piatki kolo 2,5 rz wychodza. Ale wiedzialam, ze to mozliwe bo Zos BYou tez juz chyba piatki mial.

Ciezka noc za mna, mala przez to ze w domu, to nie spi, padla po kapieli o 20, ale obudzila sie 23:30 i do 2 dawala czadu, gadala, spiewala krecila sie. Masakra dzis bedzie.
Zaraz ide w kimono w autobusie, bo sil witalnych mi ttzeba, a po pracy zaraz zabieram Oli na Kraine lodu, z orkiestra do Areny. Chyba ze tam sie kimne ;-)

Kwiatek, brawa dla Zu !!
Stary 2016-02-05, 05:32   #127
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Eee tam głupoty gada. U nas na pewno na.2 latka juz był komplet zębów.

Współczuję nocki. Kto siedzi z Emilka?

Kurka nie mogę spać na plecach. Zastoje mi się porobily i boli. Buu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-05, 06:37   #128
achna79
Rozeznanie

Hej

Nie wiem jak ja cytuje, znów nie mam cytatów, zachował się tylko jeden

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
krew z piwem

A propos... mam wielkiego smaka na alkohol! Od dwóch dni chodzi za mną Monte, czyli soplica orzechowa z mlekiem

Nie piłam jeszcze takiego cuda Muszę spróbować ale to jeszcze "chwilę" musi poczekać gdyż jestem w 14 tygodniu ciąży

Pani melduję iż M. też jeszcze nie był strzyżony i nie mam zielonego pojęcia kiedy to nastąpi Ale ma takie fajne loczki, szczególnie taki jeden z tyłu Na lato coś będziemy kombinować, chyba, że wcześniej wyrazi chęć Na razie nie chce ( i on i ja i w ogóle nikt z rodziny )

Zdrówka dla wszystkich chorujących i gorączkujących dzieciaczków i dużo siły i wsparcia dla naszych małych alergików

A któraś pytała o mufinki. Robiłam tylko z białą i zwykłą czekoladą bez milky way
Stary 2016-02-05, 06:52   #129
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Aaaaaaaaa ale news! Gratulacje!
Mówiłam, że ktoś musi zaciazyc bo jak Monicca urodzi to nie byłoby żadnej ciężarnej. Ale super! Cieszę się! Na kiedy termin? Czujesz się chyba nie najgorzej skoro jeszcze po mężu sprzatalas
Stary 2016-02-05, 07:17   #130
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
ja w domu też rzadko daję szansę ale jak się śpieszymy rano to sama go szybko ubieram, ale z tego co mówią panie w przedszkolu sam potrafi
czy dziecko w przedszkolu musi jiz samo sie ubierac?

M. lubi sie rozbierac sam a ubrac potrafi/chce tylko czapke . ja go ubieram - chyba, jak dziecko samo nie przejawi inicjatywy to nic z tego - my musimy mu tylko dac szanse, kiedy powie TAK

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Dołączam do mam pochwalonych przez dzieci "pycha ryż mamusiu" zwykły suchy biały ryż

K. po podaniu nurofenu przespal ciągiem 12 godzin i gorączki juz więcej nie miał. W dzień raz miał 36,6, raz 37,1 a raz 37,8. Różnie ale 38 nie przekroczyło, zachowuje się normalnie tylko z nosa mu leci.

Dziewczyny chłop nie oplacil cyfry na czas i nam odlaczyli mówię Wam jaka cisza i spokój w domu

Nagroda http://pl.dawanda.com/search?q=tulipany
Zakochałam się w tych materiałowych tulipanach. Marzy mi się bukiecik białych. Kiedyś kiedyś jak w końcu będę miała więcej czasu to sobie uszyje
hehe
albo sucha bulka

oby szybko wyzdrowial - duzo dzieci teraz chorych

bez tv tez sie da zyc

ladne tulipanki
Cytat:
mnie tak nikt nie mówi wprost moja matka, jeszcze jak byłam w ciąży, to naczytała się i powiedziała, że czasy się zmieniły i ona mi światłych rad udzielać nie będzie. i trzyma się kobieta jak już wytrzymać nie może, to mi leci tekstem: "a babcia Hania...." argument babci Hani mam moc

podobnie u nas

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Demeter ja ze smoczkiem poszłam do przedszkolatzn miałam go schowanego w kurtce. Bardzo długo miałam takiego uspokojacza. I jak zaszłam w ciążę to sobie powiedziałam, że mojemu dziecku nie dam. Nie dałam bo cały czas pamiętałam o tym moim moćku w kieszeni
hehe.. ale przeciez byl tylko w kieszeni pamietasz to ? wow
Cytat:
Może zacznij od nauki ubrania czegoś prostego? Majtusie-ja Zosi tłumaczyłam, że np kokardka czy kwiatek ma być z przodu, jedna noga do jednej dziury, druga do drugiej. Podobnie ze spodniami dresowymi. Skarpetki takie luźniejsze, najpierw pokazałam potem ściagałam swoje i mówiłam:3,2,1 start, kto pierwszy. Bluzy to najpierw rozpinane, potem te przez głowę.)
slodkie

M. na razie nie przejawia inicjatywy do ubierania - za to chetnie sie rozbiera
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 07:30   #131
achna79
Rozeznanie

Cytat:
Aaaaaaaaa ale news! Gratulacje!
Mówiłam, że ktoś musi zaciazyc bo jak Monicca urodzi to nie byłoby żadnej ciężarnej. Ale super! Cieszę się! Na kiedy termin? Czujesz się chyba nie najgorzej skoro jeszcze po mężu sprzatalas

Dziękuję dziękuję
Termin mam na 30 lipca.
Teraz czuję się ok. Poprawiałam po nim Ale faktem jest, że ostatnio za dużo mu odpuszczałam i się rozleniwił Musze go trochę naprostować

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-05, 07:30   #132
Moderna
Zakorzenienie

Na razie tyle, bo zaraz musimy wyjsc, dzisiaj do urzedu z dzieckiem, obysmy dlugo nie czekali

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
ale to jeszcze "chwilę" musi poczekać gdyż jestem w 14 tygodniu ciąży
GRATULACJE!
Cytat:
po co się foszysz ?
nie fosze, tylko zloszcze - bo przypisujesz mi nieprawdziwe intencje.

nasz jezyk - moj i M., indywidualny, jak kazdej innej mamy - watpie, by kazda z nas rozmawiala tak samo - tez macie swoj niepowatrzalny jezyk. Znalazlam swoja droge i nia podazam, dobrze nam z tym.

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2016-02-05 o 07:32
Stary 2016-02-05, 09:47   #133
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Achna wow gratuluje!!!

Spokojnej ciazy

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-02-05, 09:58   #134
BYou
MBZ♥

Achna, gratulacje

Moderna, pamiętam a mociek był w kieszeni tylko w przedszkolu, w domu często niestety w użyciu dlatego nie chciałam żeby Roszpunka miała smoczek

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 10:54   #135
jolanT
Zadomowienie

hej

achna- gratulacje!
zycze spokojnej ciazy

kwiatuszek-
tez sie tego boje.. w koncu przyjdzie taki moment ze Olaf bedzie chcial jesc to co Ewa a ja bede musiala odmawiac/ tlumaczyc/ zastepowac..

czyli chyba jednak burak u Was.. a gdzies nawet ostatnio czytalam ze jakies dzieciatko uczulal burak.. ale mnie juz nic nie zdziwi.. wczoraj dalam Olafowi wiśnie i okazuje sie ze tez nie moze.. za kwasne.. na szczescie zaczal pluc i nie zjadl za duzo (ale juz nowych pare plam wyszlo ;/ )
ja probowalam tez owocow i warzyw ze sklepu bio i tez uczulaly ;/

a co do reakcji to u nas wysypuje go- pokazuja sie nowe czerwone suche plamki- świąd, rozdraznienie.. co za tym idzie zle sypia..
no ale niestaty jesli chce urozmaicic mu diete to musze probowac..

ale masz akrobatkę!
u nas Olaf szybszy od Ewy..
przedwczoraj złapał autko od Ewy i przeszedl pchając parę kroczków.. moze z 5
musze mu zniesc pchacza ze strychu i niech działa chłopak

Moderna-
probowalam ostatnio bo zabraklo mi koziego mleka i od razu go wysypalo.. nie duzo ale wyszly plamy..
czytalam ze mleko kozie mozna wprowadzic po 1rz (wczesniej sie nie zaleca bo nie ma kwasu foliowego i wit z grupy b)
no ale co mam zrobic.. w nocy mleko musi byc..
jeszcze sie zastanawiam nad bebilonem pepti bo w polsce pil i dosc dobrze tolerowal (ale wtedy jeszcze nie byl na diecie)
tu w niemczech cholernie drogie te mleko ;/ musialabym zapytac lekarke o recepte.

po szynce wszystko jest ok. jest bezglutenowa i bez laktozy.. konserwanty ma ale sklad krotki.. od czasu do czasu moze przekasic

Byou-
Ty pączkowy pożeraczu!
ja zjadlam 2 wieczorem i jednego dzis do kawy bo zostal ostatni..
ale wieczorem to juz nie to samo.. paczek musi byc swiezutenki..

to ja tez sie pochwale
moje dziecko robi sisi na "duze kibli" juz dawno.. ale teraz robi tez dwojeczke i uwaga- bez podnóżka i bez nakladki wchodzi robi i wola ze "jużżżż!"

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 11:00   #136
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
to ja tez sie pochwale
moje dziecko robi sisi na "duze kibli" juz dawno.. ale teraz robi tez dwojeczke i uwaga- bez podnóżka i bez nakladki wchodzi robi i wola ze "jużżżż!"

Jola, witaj na Insta Tez dopiero co konto założyłam
Stary 2016-02-05, 11:54   #137
BYou
MBZ♥

Kwiatuszku dla Zuuu i Jej wyczynów na babcinym dywanie

Jola podeślij mi maila to wyślę Ci receptury maści
I

Stary 2016-02-05, 12:04   #138
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
M. tez tak dyryguje - mama nie spiewaj! mama nie tak sie bawimy - zabawy ida wedlug jego koncepcji
Oki, też reguły z góry ustala Filip i raczej ich nie nagina. Ale od tych kilku dni on się po prostu złości. To jest takie NIE MÓW TAK, NIE ŚPIEWAJ w nerwach i złości - nie dlatego, że on ma inny pomysł na śpiewy. Nie i już! Brzmi jakby chciał powiedzieć, że go po prostu wkurzam
Nasz język był zwykły, naturalny, szczery i spontaniczny, a w takie trudne dni nie mam pojęcia co robić.
Tż twierdzi, że to antysystemowiec Że chodzi swoimi ścieżkami od malusiego, nie kręci go to co dzieciaki w jego wieku, taki outsider Ja się kurczowo trzymam tego co mówią ciocie w żłobku, że to bardzo inteligentne dziecko tylko czasem czort

Cytat:
punkt drugi - jaki masz wystroj, jakie kolory Cie interesuja?
kolor treaz szary i szaro niebieski, meble naturalne drewno i białe- ale to jeszcze w naszej wspoólnej sypialni. Chcę uszyć pościel Fi, którą niedługo odziedziczy Zosia i będzie pasowała do kolorów w jej pokoju.
Dla Fifka chciałam biały, czarny, drewniany i żółty na przełamanie ale widzę, że idą wszyscy w te klimaty.
A dla Pchły myślałam nad kolorami roku 2016 Rose Quartz i Serenity
Możnaby coś z tąd wybrać: http://allegro.pl/tkanina-bawelna-ma...943376587.html

Cytat:
Sorce do punktu pierwszego, ja M. na co dzien w tym wieku ubieralam wygodnie (wygodnie nie znaczy przeciez nieladnie ) jak dziec zacznie siedziec/chodzic mozna pofantazjowac

Cytat:
Sorce można ładnie i wygodnie tuniki, legginsy, bluzy, itp potem sukienki. :
Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Co do pierwszego to wygoda przede wszystkim. Ale własnie nie znaczy, że nieładnie
Ja moją Z głownie w bluzeczki i legginsy ubieram w domu czy na wyjścia. Sukienki zostawiłam jak będzie cieplej no i raczej tylko na niedzielne obiady u rodziców
No tylko Zoś jest malusia jeszcze, zazwyczaj leży na plecach (nawet jak na boku ją układam to się jakoś przekokosi już na plecki). Najwygodniej mi jak jest w pajacach. Więc dla dla mnie ŁADNIE to już bluzeczki i leginsiki sukienki jeszcze nie nasz level

Cytat:
I dziś zauważyłam, ze peka jej skra na plaluszkach- myślałam ze to po obcinanniu pazurków, ale nie tak w rogach i na opuszkach palców. Styknęła się któras z tym?
a dużo pije? może jakoś się odwadnia, wysusza jak tak długo ma już podwyższoną temp?

Cytat:
a poczekac... ja myslałam ze każdy kęś mnie zbliża do wiekszej miseczki wiec żarłam i żarłam i nic i ewentualnie dupa z tego bedzie
a przez noc Ci nie urosły?

Cytat:
No. nastąpił etap, które wszystkie macie pewnie za sobą
dziś były pierwsze poważne postrzyżyny
brawo!
ja w weekend zrobiłam niepoważne postrzyżyny - nadal wystarczające

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 12:12   #139
Moderna
Zakorzenienie

Jestesmy z powrotem, szybko poszlo, nowe tablice rejestracyjne juz sa

Ksiazeczki juz przyszly - kilka z nich juz przeczytalismy - M. chyba zachwycony Kicia Kocia ja jednak troszke mniej

Idziemy na niedzwiedzia super! Mam tylko ejdno ale - przejscie przez rzeke (ja to juz widze prady rzeczne i jakie to niebezpieczne przechodzic cala rodzina przez rzeke )

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2016-02-05 o 12:13

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-05, 12:22   #140
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć

buahaha
Cytat:
Widzialysta tą białą co ostatnio na fb kupiłam?
ta nowa? taka rozkloszowana?
Cytat:
Pociesze Cię, że Filipek miał tylko jeden taki dzień a niektórzy mają to na co dzień
Jak Pchelka? Co w ogóle lekarz zalecił?
Wrzuć jakieś foto do klubu daj choć popatrzeć na bobaska
Filipek takie dni już ma ze 3-4 ciągiem
Pchełka ok, mam poczekać aż alergia zejdzie i szczepić szybko i tyle Kazała mi nie panikować, a ja naprawdę byłam dość spokojna
Wrzucę, wrzucę jak ją obfocę!

Cytat:

Dywan u babci ma moc (tu akurat po materacu smiga ale pierwszy raz tak ustala na dywanie a K. tez na nim pierwszy raz podniósł się na cztery). :
uu brawo! ale gimnastyczka!
Cytat:
Kurka nie mogę spać na plecach. Zastoje mi się porobily i boli. Buu
ja dzisiaj pospałam jak mops. Pchła najpier 6, potem 5h hurtem i tak do 11 pospałyśmy obie. Piersi już były na granicy przepełnienia A tyle miałam rano zrobić...

Cytat:
Muszę spróbować ale to jeszcze "chwilę" musi poczekać gdyż jestem w 14 tygodniu ciąży
uuu brawo!!!! gratuluję i spokojności do lipca!

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
nie wiem, co z tą skóra...ale my tez walczymy z goraczką od wczoraj...
łoj, zdrówka!

Cytat:
brawo! Muszę grzechotki z piwnicy wnieść
brawo również za "dwójeczkę" Ewy.
Współczuję tych alergii, drżę na samą myśl co u nas będzie skoro już Pchła została "zaatakowana".

Miałam koszmarny sen. Chrzciliśmy Zosię - moja nieżyjąca babcia (ongiś moher pełną gębą) nie chciała do kościoła wejść, jej córka na jakimś statku związana kajdankami pływała (ponoć za bluźnierstwa). Na zakrystii ubierałam Zosię - okazało się, że nie mam dla niej czystych jasnych ubranek. Zakładałam sukienkę od Kwiatuszka na jakieś ciapiate body i ciapiate rajstopki. Mój tata statkiem (!) płynął do naszego mieszkania, żeby przywieźć ubrania, które okazało się, że są brudne od ulewania, zapomniał opaski na łebek Ja nie ubrana, nie pomalowana, ścągałam skarpetki frotowe, żeby założyć buty, które na szybko mi mama z domu wzięła. Moja mama też w torebce jakieś dziwne koperty miała z pieniędzmi (nie na prezent :P). Gości co nie miara zaproszonych było, jak na wesele. A tuż przed wejściem do kościoła okazało się, że nie mam białej szatki i świecy!
Aha...i zorientowaliśmy się, że knajpy na obiad też nie zarezerwowaliśmy

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2016-02-05 o 12:25
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 12:28   #141
Moderna
Zakorzenienie

M. sie wlasnie wysrzela w kosmos (siedzi w pudelku, liczy i startuje )

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
Karola jak usłyszy że Julka mówi nie dobre/nie chcę/nie lubię to nawet nie spróbuje mimo że wsześniej jadł i smakowało dlatego Julce zawsze mówię że ma nic nie mówić
hehe

Cytat:
Kwiatku, też nie zjadłam zadnego pączka, cięzko było Kawałek chrusta skubnęłam tylko.
ohhh ale brawa za wytrwalosc

Cytat:
Zjadłam 4 pączki
Czekają jeszcze 3

Cytat:
Agateczka- bo głównie Tobie się produkowałam. Moja koleżanka ma córeczkę z afazją rok starszą od naszych dzieci, wcześnie zdiagnozowaną ale czy mówić będzie, nie wiadomo...Ale ona się nie poddaje, metodą krakowską w zabawie ćwiczy z córką. Ponieważ jest komputerowcem to mnóstwo prac, zabaw robi sama dla córki, udostępnia je w plikach. Prowadzi bloga -kreatywne.wrota.net
-może wejdź tam, zobacz, mnóstwo fantastycznych prac, zabaw ćwiczeń wspierających motorykę, mnóstwo plansz, szablonów . Myślę, ze znajdziesz cos dla Was.
ojjj

Agatka, a u Was tez jest afazja? czy opozniony rzwoj mowy?

Cytat:
I dziś zauważyłam, ze peka jej skra na plaluszkach- myślałam ze to po obcinanniu pazurków, ale nie tak w rogach i na opuszkach palców. Styknęła się któras z tym?
nie spotkalam sie z tym.

a nie dotykala czegos ostatnio, co moglo na to wplynac? jakies srodki czyszczace moze?
a moze to tylko sucha skora?
Cytat:
No i po pączkach. No nie umiem im się oprzeć.

Cytat:
Ja na diecie, dawno po kolacji, a tu na stole pokrojony pączek dla dzieci.... zjadłam 1/4 pączka
Stary 2016-02-05, 12:33   #142
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Ksiazeczki juz przyszly - kilka z nich juz przeczytalismy - M. chyba zachwycony Kicia Kocia ja jednak troszke mniej

Idziemy na niedzwiedzia super! Mam tylko ejdno ale - przejscie przez rzeke (ja to juz widze prady rzeczne i jakie to niebezpieczne przechodzic cala rodzina przez rzeke )
O widzisz, ja tez wlasnie zamówiłam m.in. Kicie Kocię
Gdzie idziecie? Na niedzwiedzia?

Cytat:
M. sie wlasnie wysrzela w kosmos (siedzi w pudelku, liczy i startuje )
Stary 2016-02-05, 12:49   #143
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
dziś były pierwsze poważne postrzyżyny ale byłam z niego dumna i co ma najfajniejszego pan fryzjer?????

Miotłę
pokaz, plizzz

miotle

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
..ale my tez walczymy z goraczką od wczoraj...co spadnie po czopach to zaraz znów w góre..u lekarza"czysto" na razie bez leków- banki kazała postawic bezogniowe ( nas czasem przy poczatkach infekcji ratują)...
o 20.30 miał 39 stopni dałam paracetamol przed chwila mierze...a tu 38,7 i poprawiłam nurofenem...mam nadzieję, ze trochę ulży.... ta świńska grypa stracha pędzi..

Ja wczoraj z K. smazylismy faworki..dzis zjadłam tonę+ 2 pąki;p;p
ohhh oby nic powaznego sie nie rozwinelo
(on daje sobie te banki postawic? )

ohh zjadlabym taka tone
Cytat:
Ale ma takie fajne loczki, szczególnie taki jeden z tyłu
pokazesz?

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

ahhh zauwazylam widzac cytaty moich wypowiedzi, ze czesto zjada mi literki - mam nadzieje, ze wybaczycie niedbalosc

Cytat:
Co do paczkow, to pojechaliśmy do mamy a ona robi najlepsze na świecie więc skislabym jakbym nie zjadła. No ale nie mogłam. Znalazłam na mojewypieki przepis bez jajek i mleka i to co wyszło, pączkami tego raczej nie można nazwać. Ładnie rosło (prawie z michy wylazlo, bo akurat w tym momencie mała w dziki płacz bo głodna i śpiąca) już się podjaralam a od ręki odkleic się nie chciało. Ostatecznie mama łyżką wrzucsla na olej. Straszne kluchy wyszły ale z braku laku dobry i kit. Pozarlam z 8.

Mogę się pochwalić? jako, że z jedzeniem zuziowym mam jeden wielki stres to wynagradza mi to aktywnością. W szoku jestem jak szybko jej to idzie. K. pierwszy raz ustal w pozycji na czterech (na łapkach i kolanach) jak miał 7,5 miesiąca. Z. miała 5,5 a wwczoraj takie cuda:
:
hehe... ja jestem lasuch straszny, i nawet jak cos nie wyjdzie to obskubie tu czy tam

brawo dla Zu!

Cytat:

Jola, witaj na Insta Tez dopiero co konto założyłam
Insta?
a o co w tym chodzi?

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
u nas Olaf szybszy od Ewy.

Moderna-
probowalam ostatnio bo zabraklo mi koziego mleka i od razu go wysypalo.. nie duzo ale wyszly plamy..
czytalam ze mleko kozie mozna wprowadzic po 1rz (wczesniej sie nie zaleca bo nie ma kwasu foliowego i wit z grupy b)
no ale co mam zrobic.. w nocy mleko musi byc..
jeszcze sie zastanawiam nad bebilonem pepti bo w polsce pil i dosc dobrze tolerowal (ale wtedy jeszcze nie byl na diecie)
tu w niemczech cholernie drogie te mleko ;/ musialabym zapytac lekarke o recepte.

to ja tez sie pochwale
brawa dla Olafa za pchanie i dla Ewy za toalete

dobrze rozumiem, ze Olaf nie dostaje zadnego mleka, ani MM ani KP?
nie wolalabys tego specjalnego mleka na recepte?
mi sie jakos mleko kozie czy krowie jako podstawa diety, kloci u jeszcze tak malego dziecka, ktore nie ma daleko rozszerzonej diety.
Mam nadzieje, ze Cie nie urazilam - tylko glosno mysle
konsultowalas diete z lekarzem prowadzacym?

buzka
Cytat:
O widzisz, ja tez wlasnie zamówiłam m.in. Kicie Kocię
Gdzie idziecie? Na niedzwiedzia?
wazne, by dzeicku sie podobalo - teskt mozna zmodyfikowac
takie schematowe te opowiastki, ale nich beda, takie tez sa na pewno dziecku potrzebne

Ksiazka "Idziemy na niedzwiedzia"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-05, 13:02   #144
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
wazne, by dzeicku sie podobalo - teskt mozna zmodyfikowac
takie schematowe te opowiastki, ale nich beda, takie tez sa na pewno dziecku potrzebne

Ksiazka "Idziemy na niedzwiedzia"
Insta - Instagram

No własnie..mam nadzieję, że K polubi, może Z bo uwielbia kotki Zamówiłam Kicia kocia nie moze zasnąć, Kicia kocia sprzata i Kicia kocia mówi nie.
Poza tym Tak bardzo cię kocham, Mały mis nie chce spać i na próbe Franklina "uczy się jeździć"
Stary 2016-02-05, 13:05   #145
Malpka
Zakorzenienie

Julka ma dziś pierwszy występ fortepianowy w kinie denerwuję się chyba za nią hehe

Cytat:

Dobra, pytanko. Dwa tyg temu Emily dostała w czw goraczki, ponad 38 stopni, goracza była dwudniowa, u lekarza byliśmy miala tylko albo aż czerwone gardło- dla mnie laika bardzo dla doktorki czerwone. W sb goraczki już nie było, przetrzymałam jeszcze pare dni w domu, poszła do złoba. W sb piekna pogoda po placu zbaw, pokladanie się, jęczydło jeczydlowate -goraczka. Pojechaliśmy na dyżur-> mlody fajny lekarz, stwierdził, ze owszem czerwone gardło ale wiecej nic, a wybadał bardzo dokładnie. Siedzi cały tydzień w domu, stan podgoraczkowy ma dwa dni temu bylo jeszczze do 38 teraz tak 37-37.5. I dziś zauważyłam, ze peka jej skra na plaluszkach- myślałam ze to po obcinanniu pazurków, ale nie tak w rogach i na opuszkach palców. Styknęła się któras z tym?

:
ja też nie mam pojęcia co to może być

Cytat:

dziś były pierwsze poważne postrzyżyny ale byłam z niego dumna i co ma najfajniejszego pan fryzjer?????

Miotłę
za fryzjera

miotła , dobre u naszej fryzjerki jest koszyk z zabawkami i malowanki, więc po obcięciu spędzamy jeszcze tam jakieś 30 minut aż się pobawi

Cytat:
Cześć

Dywan u babci ma moc (tu akurat po materacu smiga ale pierwszy raz tak ustala na dywanie a K. tez na nim pierwszy raz podniósł się na cztery). Do tego raz udało jej się usiąść z pozycji na czterech. Na razie tak niezdarnie, pod skosem jak Jaworowicz ale zdziwiła się dziewczyna co to sie wyrabia i nie wiedziała co dalej. Czy się przewrócić czy co a ja mało jajka z dumy nie znioslam. K.tak robił jak już raczkowal czyli coś ok 9-10 miesięcy. Chyba coś w tym jest, że dziewczynki są szybsze. Albo to dlatego, że drugie dziecko... Albo po prostu tak ma być

No to się strescilam
no to udało ci się streścić

Brawa za wyczyny gimnastycze Z.

Cytat:

Nie piłam jeszcze takiego cuda Muszę spróbować ale to jeszcze "chwilę" musi poczekać gdyż jestem w 14 tygodniu ciąży
gratulacje

Cytat:
czy dziecko w przedszkolu musi jiz samo sie ubierac?

:
nie ma takiego wymogu chyba jedyny wymóg to że musi być bez pieluchy

Cytat:

ale masz akrobatkę!
u nas Olaf szybszy od Ewy..

to ja tez sie pochwale
za kroczki i za załatwianie

Cytat:

Miałam koszmarny sen. Chrzciliśmy Zosię - moja nieżyjąca babcia (ongiś moher pełną gębą) nie chciała do kościoła wejść, jej córka na jakimś statku związana kajdankami pływała (ponoć za bluźnierstwa). Na zakrystii ubierałam Zosię - okazało się, że nie mam dla niej czystych jasnych ubranek. Zakładałam sukienkę od Kwiatuszka na jakieś ciapiate body i ciapiate rajstopki. Mój tata statkiem (!) płynął do naszego mieszkania, żeby przywieźć ubrania, które okazało się, że są brudne od ulewania, zapomniał opaski na łebek Ja nie ubrana, nie pomalowana, ścągałam skarpetki frotowe, żeby założyć buty, które na szybko mi mama z domu wzięła. Moja mama też w torebce jakieś dziwne koperty miała z pieniędzmi (nie na prezent :P). Gości co nie miara zaproszonych było, jak na wesele. A tuż przed wejściem do kościoła okazało się, że nie mam białej szatki i świecy!
cóż za sen
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 13:11   #146
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Na razie tyle, bo zaraz musimy wyjsc, dzisiaj do urzedu z dzieckiem, obysmy dlugo nie czekali

GRATULACJE!

nie fosze, tylko zloszcze - bo przypisujesz mi nieprawdziwe intencje.

nasz jezyk - moj i M., indywidualny, jak kazdej innej mamy - watpie, by kazda z nas rozmawiala tak samo - tez macie swoj niepowatrzalny jezyk. Znalazlam swoja droge i nia podazam, dobrze nam z tym.

Moderna specjalnie okrasiłam wypowiedz emotkami, nic Ci nie przypisuje.

Emila nic nie dotykała, nie zmieniałam proszku, nic. Wujek google mi podpowiadał, ze tez taki końcowy objaw szkarlatyny może być. A ona miała gardło czerwone- dla mnie laika bardzo ( bo zaglądałam do buzi)- dwa tyg temu, podczas pierwszego rzutu gorączki. Dla lekarki było ciut zaczerwienione. Ale przeszła gorączka po dwóch dniach i nic się nie działo. W sb wieczorem powtórka z rozrywki.
Dziś chłop był u lekarki, wysłała ich na badania - w pon kontrola.
( i zjeżyła go Pani z rejestracji i to mocno- był opr na całego)

Kwiatuszku, pon wt czw chlop szedł na 14 godzine zostawał kaszalot z mamą i tata moim, w sr wolne miałam ja, dziś chlop- tak ze wymiankowo.

Achna- gratulacje!!!
Stary 2016-02-05, 13:32   #147
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Oki, też reguły z góry ustala Filip i raczej ich nie nagina. Ale od tych kilku dni on się po prostu złości. To jest takie NIE MÓW TAK, NIE ŚPIEWAJ w nerwach i złości - nie dlatego, że on ma inny pomysł na śpiewy. Nie i już! Brzmi jakby chciał powiedzieć, że go po prostu wkurzam
Nasz język był zwykły, naturalny, szczery i spontaniczny, a w takie trudne dni nie mam pojęcia co robić.
Tż twierdzi, że to antysystemowiec Że chodzi swoimi ścieżkami od malusiego, nie kręci go to co dzieciaki w jego wieku, taki outsider Ja się kurczowo trzymam tego co mówią ciocie w żłobku, że to bardzo inteligentne dziecko tylko czasem czort

kolor treaz szary i szaro niebieski, meble naturalne drewno i białe- ale to jeszcze w naszej wspoólnej sypialni. Chcę uszyć pościel Fi, którą niedługo odziedziczy Zosia i będzie pasowała do kolorów w jej pokoju.
Dla Fifka chciałam biały, czarny, drewniany i żółty na przełamanie ale widzę, że idą wszyscy w te klimaty.
A dla Pchły myślałam nad kolorami roku 2016 Rose Quartz i Serenity
Możnaby coś z tąd wybrać: http://allegro.pl/tkanina-bawelna-ma...943376587.html
sorce - czy moge?
lubie jak piszesz o perypetiach z Filipem
kto sie czubi, ten sie lubi

o kolorach musze na spokojnie, moze mi sie ulozy przed oczami jakas koncepcja
Cytat:
ja dzisiaj pospałam jak mops. Pchła najpier 6, potem 5h hurtem i tak do 11 pospałyśmy obie. Piersi już były na granicy przepełnienia A tyle miałam rano zrobić...

to pospalyscie!

alez sen, jak z jakiegos filmu Tarantino
Stary 2016-02-05, 13:34   #148
corka_rosy
Wtajemniczenie

Sorce, mam kilka tych tkanin i mam wrażenie, że różnią się grubością. No ta szara w zwykłe gwiazdki wydaje mi się cieńsza niż szara w gwiazdki śnieżynkowe. I ta druga miom zdaniem na pościel byłaby za cienka. A jaki Ty chcesz wzór? Ja chcę zamówić minky i jakąś fajną tkaninę na narzutę dla WO do większego łóżeczka. Coś z granatem, bo u niego w pokoju biel i granat (ale nie jest po marynarsku).

Achna, GRATULACJE!!!!! Spokojnej ciąży!

Kwiatuszku, jeszcze sobie coś przypomniałam a propos niejedzenia Z. U Wo do 8-9 mies głównym pokarmem było moje mleko, bo nieraz miałam takeigo nerwa na te wysypki, że nie dawałam mu prawie żadnych innych pokarmów tylko samo mleko i zaczynałam rozszerzanie od nowa (z róźnym skutkiem). Dopiero koło 10-11 miesiąca ten jadłospis zaczął wyglądać mniej mlecznie.
Gratulacje za wigibasy na materacu!

Moderna, a jak ta książeczka o niedźwiedziu?

Edit:
Moderna, juz doczytałam.

Jola, brawa dla Olafa za kroczki! Bardzo wczesnie zaczął.

21.04.2013.

Edytowane przez corka_rosy
Czas edycji: 2016-02-05 o 13:39
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 13:49   #149
BYou
MBZ♥

Sorce w szarości bym szła, Zoś ma szarą w gwiazdki, bardzo przyjemna na zmianę mam białą choć bardziej kremowa z kotkami z hm.

Cr gdzie kupujesz minky?

Sorce zauważyłam, że Zoś robi się taka:teraz już natychmiast i domysl się w rej chwili co mam na myśli. Bardzo mnie to męczy jak jesteśmy same.

Despa jak teraz napisałaś o tej szkarlatynie to mi się przypomniało, że w podstawówce jak koleżanka miała to dosłownie cała skóra z palców jej zeszła, bardzo ją swedzialo. Emi się nie skarży?

Stary 2016-02-05, 13:53   #150
corka_rosy
Wtajemniczenie

BYou, chciałam na all, np tu: http://allegro.pl/minky-tkanina-mate...909900868.html
Tylko nie wiem, jak jakościowo. MAm kocyk La Millou i po praniach wygląda bdb, zastanawiam się, czy na tej aukcji jakość zbliżona. Chcę połączyć granat albo z tkaniną w zygzak biały z granatem albo z białą w rowery. I uszyję sama, o!

I kawałek pokoju Wo.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20151008_151357.jpg (95,3 KB, 34 załadowań)

21.04.2013.

Edytowane przez corka_rosy
Czas edycji: 2016-02-05 o 13:57
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości