![]() |
#121 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Architektura wnętrz
Cytat:
W kazdym badz razie... Musisz najpierw i jak najszybciej zdecydowac sie czy ma byc to asp czy architektura na politechnice. Bo od tego zalezy czego masz sie uczyc. Egzaminy na obie uczelnie wygladaja inaczej. Jezeli sie nie okreslisz jednoznacznie trudno ci cokowiek radzic. Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-02-03 o 14:57 Powód: przywrócenie treści |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
lo zaoczne u mnie w miescie polega na tym, ze do szkoly chodzi sie co 1,2 tyg przez 3 dni. moglabym wtedy rozwinac umiejetnosci rysownicze, bo w obecnej sytuacji nie ma takiej opcji niestety..
waham się pomiędzy tymi dwiema mozliwosciami, ale o wiele bardziej jestem nastawiona na ASP. dlatego chcialabym, zeby osoby ktore uczeszczaja na jeden z powyzszych kierunkow wypowiedzialy sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Rozumiem, ze teraz idziesz na II rok LO wiec masz 2 lata na przygotowanie sie do egzaminow? Wiec jestes w idealnej sytuacji jezeli chodzi o czas ktory mozesz poswiecic. Ja to widze tak:
Nie ma sensu isc do tego lo, tzn. tak mi sie wydaje, bo sadze ze nie bedzie tam wyzszego nauczania niz w plastyku a sam plastyk to najczesciej za malo aby dostac sie na asp. Najlepszym rozwiazaniem sa zajecia prywatne (w grupach kilkuosobowych) z rysunku i malarstwa, musialabys sie zorientowac czy u ciebie w miescie takie sa (jak jestes z gornego slaska to moge ci kogos polecic) odbywaja sie one albo popoludniami 2x w tygodniu albo w weekendy. Dodatkowo oplaca sie isc na kilka zajec architektonicznych - bo znajomosc perspektywy jest brana pod uwage na egzaminach. Do tego caly czas szkicowac ale o co w tym chodzi sie dowiesz na zajeciacjach i powinnas sie za 2 lata znalesc na liscie kilkunastu szczesliwych studentow architektury wnetrz ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-02-03 o 14:58 Powód: przywrócenie treści |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
[1=794f4f7fd0b0868ccd574eb 97c8ebd94d2e43545_60bea4f 1edd75;36558647]Rozumiem, ze teraz idziesz na II rok LO wiec masz 2 lata na przygotowanie sie do egzaminow? Wiec jestes w idealnej sytuacji jezeli chodzi o czas ktory mozesz poswiecic. Ja to widze tak:
Nie ma sensu isc do tego lo, tzn. tak mi sie wydaje, bo sadze ze nie bedzie tam wyzszego nauczania niz w plastyku a sam plastyk to najczesciej za malo aby dostac sie na asp. Najlepszym rozwiazaniem sa zajecia prywatne (w grupach kilkuosobowych) z rysunku i malarstwa, musialabys sie zorientowac czy u ciebie w miescie takie sa (jak jestes z gornego slaska to moge ci kogos polecic) odbywaja sie one albo popoludniami 2x w tygodniu albo w weekendy. Dodatkowo oplaca sie isc na kilka zajec architektonicznych - bo znajomosc perspektywy jest brana pod uwage na egzaminach. Do tego caly czas szkicowac ale o co w tym chodzi sie dowiesz na zajeciacjach i powinnas sie za 2 lata znalesc na liscie kilkunastu szczesliwych studentow architektury wnetrz ![]() tak II lo ![]() uczeszczajac do lo ogolnoksztalcacego zaocznego, mialabym ten komfort posiadania czasu: i na nauke przedmiotow ktore bede zdawac na maturze i na przygotowanie sie do egzaminow na asp ![]() poza tym widzisz, 100 % mojej klasy kierunkuje sie na prawo, pscyhologie, historie. biorac pod uwage moje plany, mam wrazenie jakbym uczyla sie rzeczy mi niepotrzebnych i marnowala czas, ktory moglabym poswiecic na cos co sie wiaze z tym co chce robic. mam taka obawe, ze jesli zostane w lo w ktorym teraz jestem i nawet biorac te lekcje rysunku raz na ruski rok to sie nie dostane tam gdzie chce ...:P takie obawy egzystencjonalne. wiem, mozg sie lasuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeszcze masz opcje taka, zeby zamiast zmieniac lo olac torche ta nauke ![]() Tak jestem. Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-02-03 o 14:59 Powód: przywrócenie treści |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
_________________________ ____ projekty domów warszawa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
Dot.: Architektura wnętrz ! Gdańsk/Sopot?
Jestem na II roku AW w SSW.
Co mogę powiedzieć.. żałuję, że nie zdecydowałam się na odłożenie studiów o rok i wybranie się na ASP. Mimo, że niektórzy profesorowie starają się jak mogą, przynoszą materiały kupione za własne pieniądze spędzają ze studentami czas po godzinach są też i tacy, którzy olewają sprawę " bo to nie politechnika ani asp i mało mi płacą". Do tego dochodzi strasznie wysokie czesne, częste odwoływanie wykładów ( to dotyczy przynajmniej mojej grupy - bywało tak, że w dniu zaplanowanym na uczelni od 8-20 spędzało się na wykładach 2- 4 h. ) i ciężkie w kontakcie panie z dziekanatu. Nie chcę, żeby zabrzmiało to tak, że tylko krytykuję tą uczelnie, bo nauczyłam się tam sporo i poznałam masę świetnych ludzi, ale nie da się ukryć, że są tam rzeczy, które należałoby poprawić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
oOGloRiAaOo dziękuję za odpowiedz
![]() czy mogła byś powiedzieć cos o poziomie nauczania na SSW? boje sie że ze wzgledu na to że jest to prywatna szkoła może być tam za "łatwo" ? no i czy orientujesz się jak jest z pracą po tym kierunku i prywatnej uczelni? zdaje sobie sprawe z wysokiego czesnego ale jesli ten kierunek jest tego wart to mozna zainwestowac w to pieniazki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Cześć,
Jestem na drugim roku studiów 1 stopnia o kierunku fotografia i film. O architekturze wnętrz zawsze skrycie marzyłam, ale wydawało mi się to abstrakcyjne i nieosiągalne dla mnie.. Po za tym, żeby iść na architekturę wnętrz na studia trzeba dosyć wcześnie podjąć decyzję i zacząć coś robić w tym kierunku jakieś kursy rysunku, czy odpowiednie technikum itp A ja w gimnazjum- liceum miałam sieczkę w głowie, byłam zbyt smarkata, żeby poważnie myśleć o przyszłości, więc poszłam oczywiście do ogólniaka (odbębnić 3 lata i z głowy). Teraz bardzo tego żałuję, ale stwierdziłam, że może jeszcze nic straconego, w końcu na naukę nigdy nie jest za późno. I tu pytanie do osób, które studiują Architekturę wnętrz, lub studiowały. Jakie kroki powinnam zrobić, aby przybliżyć się do dostania na wymarzone studia? Próbować zamierzam w roku 2014/2015, wolałabym na ASP niż Polibudę bo nie jestem umysłem ścisłym, matma leży całkowicie. Moje zamiary są takie: 1. Warsztaty plastyczne- rysowałam/malowałam zawsze lepiej niż przeciętnie, ale to by było na tyle, wybitna nie jestem, tym bardziej, że nigdy szczególnie nie rozwijałam talentu plastycznego, tyle co w szkole. 2. Kurs rysunku przygotowujący do egzaminów wstępnych. 3 Od października wybiorę się do szkoły policealnej 1 rocznej o kierunku Dekorator wnętrz. Co jeszcze mogę zrobić? Może polecacie jakąś literaturę? Czasopisma? Jakieś inne kursy? Strony internetowe? Tak żebym zapoznała się z trendami, nazwiskami projektantów itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Przyczajenie
|
zazdroszcze Wam, ze wybieracie sie na ten kierunek
![]() ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-02-03 o 15:00 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
Ja też proszę o odpowiedź, sama właśnie zastanawiam się nad wyborem: Architektura wnętrz na ASP czy w SSW. Kwestia czesnego SSW nie jest dla mnie problemem, po prostu pójdę do pracy i na nie zarobię. Jak wygląda nauka poszczególnych przedmiotów w SSW? Bo wydają się być interesujące...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Przyczajenie
|
Hej, jest tu może ktoś z Architektury Wnętrz na Krakowskich Szkołach Artystycznych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Koleżanka wyżej chyba na zaocznych jest, bo nie kojarzę
![]() Ja byłam na dziennych (tzn ciągle jestem, ale właśnie mi się kończy zdrowotny urlop dziekański i od września przeniosę się na zaoczne) i ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że chyba jednak lepiej postarać się dostać na ASP. SSW to fajna uczelnia, atmosfera jest bardzo rodzinna, ale część wykładowców traktuje tę uczelnię trochę jako 'dorabianie'. Większość to pracownicy (lub absolwenci pracujący w zawodzie) ASP lub PG, często na kolejne terminy zaliczeń (albo wpisy) życzą sobie przyjeżdżać do siebie właśnie tam. Zgodzę się, że czasem zajęcia są odwoływane (często dowiadujesz się o tym 5min przed rozpoczęciem). Są wykładowcy, od których nauczyłam się bardzo dużo (np. p.Karolina i dość 'specyficzny' pan Rafał ![]() To nie do końca tak jest, że prywatnie więc lżej. Zajęć jest sporo, ale wyniesiesz z nich tyle, ile sama będziesz chciała. Ok, trzeba się baaardzo postarać żeby uwalić rok (miałam koleżanki, które na zajęciach pojawiały się raz na kilka tygodni a przeszły), ale też trzeba sporo dać od siebie, żeby wyrobić sobie dobrą opinię i zasłużyć na lepsze oceny. Poziom jest różny, dużo osób jest mega zdolnych, ale są też osoby co ledwo ołówek potrafią utrzymać. Przeważnie jednak wykładowcy podchodzą bardzo bardzo indywidualnie, więc tych różnic aż tak się nie czuje. Aha, zresztą wiele zajęć prowadzona jest w ten sposób, że na początku jest jakieś wprowadzenie w temat a potem trwają konsultacje 1 na 1 z wykładowcą ![]() Ja traktuję tę szkołę dość hobbystycznie (jak tam zdawałam była specjalizacja projektowanie form użytkowych i biżuterii, ale chyba mi ją wywalili niestety), najbardziej interesuję się projektowaniem przedmiotów i mebli a w tej kwestii niestety jest dość ubogo, kierunek nastawiony głównie 'wnętrzarsko'. A może jest tu ktoś, kto w tym roku będzie na II roku zaocznym? Bo chętnie poznam kogoś z 'nowej' grupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
Nie mogę nigdzie znaleźć pełnego spisu przedmiotów, plainJane, mogłabyś go podać? Byłabym bardzo wdzięczna
![]() Jestem ciekawa, czy na SSW jest obowiązkowy język obcy, i czy jeżeli tak, to jest to tylko angielski, czy można wybrać jakiś inny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
język (ang/niem) w-f ![]() podstawy projektowania architektury wnętrz rysunek projektowanie architektoniczne podstawy dokumentacji projektowej historia architektury podstawy historii sztuki projektowanie rzeźbiarsko-architektoniczne geometria wykreślna techniki prezentacji budownictwo ogólne projektowanie kierunkowe architektury wnętrz rysunek techniczny i inwentaryzacyjny malarstwo komputerowe wspomaganie projektowania projektowanie wystaw materiałoznawstwo i technologie projektowanie detalu i sprzętu estetyka socjologia konstrukcje budowlane podstawy ekonomii i zarządzania TI kolor Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
Dziękuję, o to mi chodziło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
Myślę, że przy takiego typu studiach najważniejsza będzie teczka z pracami, a nie super zdana matura. Najlepiej dowiedzieć się u źródła.
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
Czy jest ktoś, kto mógłby opisać mniej-więcej przebieg rozmowy kwalifikacyjnej? i na co zwrócić uwagę przy kompletowaniu teczki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Przyczajenie
|
złożyłam wczoraj dokumenty na architekture wnetrz na SSW
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Ann870 Dzięki za odpowiedź, wysłałam Ci PW
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Przyczajenie
|
Witam,
W szkole zawsze Nam tłumaczono, że dekorowanie i architektura wnetrz to dwie rozne rzeczy. Dla architekta wnetrz dekorowanie to ostatni najprzyjemniejszy etap. Chyba, ze ktos jest AW i jego zadanie polega tylko na kolorach scian i dodatkow. W watku tym pisalam w 2009 gdy zaczynalam szkole. Dzis jestem juz po szkole. Nie zaluje swojej decyzji. Szkola byla przyjemna ale trzeba byc systematycznym. Jesli chodzi o prace w tym kierunku trzeba byc dobrym miec umiejetnosci i dobre portfolio. Rynek niestety jest juz nieco napchany architektami! Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-02-03 o 15:02 Powód: przywrócenie treści |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Przeszukałam kilka tematów ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ![]() Zapisałam sie do Szkoły Wnętrz i Przestrzeni na KSA, (zajęcia zaczynają sie w przyszły weekend a ja dalej mam watpliwości) troche nie przemyślana decyzja bo dopiero po wpłacie wpisowego dotarło do mnie ze jest tam duzo rysunku, nie jest ze mną zle w tym temacie ale mogłoby byc duzo lepiej ![]() Chęci u mnie bardzo duzo ![]() Proszę o ogólne informacje jak to wszystko wyglada ![]() Może jest tu ktoś kto wybiera sie w tym roku na studia zaoczne? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
A jak radzicie sobie z matma? Czy na zwyczajnej architekturze lub architekturze wnetrz jest duzo matmy?
![]() |
#147 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Przyczajenie
|
dzieki wielkie za odpowiedz!!
![]()
![]() |
#149 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
A czy po takich studiach praca jako polecany architekt wnętrz jest opłacalna? Jak to się ma do zarobków? Bo zastanawiam się czy nie zacząć właśnie tego kierunku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.