![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nastolatki - seks i antykoncepcja
To nie jest tak że wszystkie 16-latki są tak samo rozwinięte fizycznie i psychicznie.. Znam pare takich dziewczyn które mają 16-17 lat, wyglądają na 20 i są bardzo dojrzałe psychicznie.. Mają facetów starszych i nie idą z nimi od razu do łóżka. To nie jest tak. Są rozsądne i wiedzą czego chcą.. Z drugiej strony znam też rówieśniczki, które nie miały jeszcze facetów i nie uganiają sie za nimi zbytnio. Są jeszcze niedojrzałe psychicznie i o seksie czasem tylko powiedzą tak dla szpanu, ale nie wiedzą o czym mówią bo to widać.. Są też takie, które nie mówią o seksie i twierdzą że jak już znajdą faceta to albo po ślubie albo krótko przed nim i nie szukają ich na siłe.. Tak więc na prawde to nie jest tak że wszystkie 15-17 latki są nieodpowiedzialne.. Więc nie uogólniajcie nas tak!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Czytając niektóre posty, zastanawiam się czy się śmiać czy płakać nad głupotą niektórych osób
![]() ![]() ![]()
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Fajny temat...
![]() Ja mam w tej chwili 17 lat, kocham sie ze swoim chlopakiem od roku. I kilka dni temu podjelismy deczyzje o wstrzemizliwosci do moich 18 urodzin ( czyli przez 6 misiecy). Dlaczego? Najwieksza przeszkoda staje sie oczywiscie odpowiednie miejsce - oboje mieszkamy z rodzicami, wiec jest to raz, że niewygodne, a dwa nie daje poczucia bezpieczenstwa. No i czywscie element strachu przed ciążą - wolę mieć wpadkę po osiągnięciu pełnoletności,Tak poza tym jestem PRZECIW PIGUŁKOM dla nastolatek. ja ani razu nie zastanowilam sie nad inna antykoncepcja niz prezerwatywa. Nie wybrazam sobie ingerencji w cykl miesiaczkowy, ktory jeszcze nie jest staly i pewny. Nie czuje si jeszcze w pełni dojrzała fizycznie, choć psychicznie jak tak, choć o tym tez mozna dyskutować. Ale na pewno niczego nie żałuję. ![]() ![]() ![]() ![]() A i jeszcze. Myślę, że każda dziewczyna musi przejść przez miłość delikatnie aseksualną... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
" miłość delikatnie aseksualną" . Zaintrygowałaś mnie ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
noo czemu przepisuje antykoncepcje hormonalną szesnastolatce?? bo powinna...
16latka ma uz prawo, juz moje wspolzyc z chłopakiem i ma prawo isc do lekarza on bez powiadomienia rodzica jesli nie ma przeciwskazan przepisuje...a staruszki zazdroszcza bo jak miały 16 lat to nie wiedziały o co chodzi ![]() nie rozumiem was dajcie spokoj dziewczyna jest z chłopakiem poltora roku i poszła do lekarza widać ze jest bardziej odpowiedzialna od wielu z was pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tia a staruszki siedzą i wposminają jak to było 10 lat temu... PRzestań! ![]() Cytat:
Proszę sobie darowac takie dywagacje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, że dopiero dzisiaj przeczytałam ten wątek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i nie uważam, że mama powinna chodzić z młodą dziewczyną do lekarza z prośbą o pigułki. wiele osób nie ma dobrych relacji ze swoją matką, co w efekcie oznaczałoby nie pójście do ginekologa, co potem może się skończyć nie zawsze skuteczną gumką lub niechcianą ciązą. i tu odniosę się do cytatu. bo nie za bardzo rozumiem: nie pozwolę mojej córce żeby brała homrony? to chyba będzie jej osobista decyzja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
prawda jest ze w tym wieku dziewczyny jeszzce dorastaja i branie tabl hormonalnych nie jest zbyt dobre dla ich zdrowia... choc dobzre jest slyszec ze sie chociaz by zabezpieczala a nie kochala sie bez zabezpieczenia, a potem ew. wpadka.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Zabranianie typu "nie pozwolę mojej córce" jest tak samo bezsensownym stwierdzeniem jak "ziemia jest płaska" ;-)
Dziewczyna jeśli będzie chciała - to rozpocznie współżycie a wtedy wiele zależy od tego czy się zabezpieczy. Zakazy i nakazy nie zdadzą egzaminu - jeśli będzie Jej zależało to zrobi Tobie na złość i dosłownie "puści się" w szkolnej toalecie na długiej przerwie z kolegą z klasy. Bo nastolatki już takie są, że robią to, czego im się zakazuje. Warto byłoby się zastanowić, czy nie lepiej pozostawić wybór córce a ograniczyć się do rozmowy na temat miłości, odpowiedniego przygotowania i ewentualnych rozczarowań? Jeśli zaś chodzi o powyższy post - są tabletki o tak małej ilości hormonów, że odpowiednio dobrane nie robią szkód w gospodarce hormonalnej. Wszelkie powikłania następują najczęściej przy złym doborze tabletek czy nieodpowiednim Ich stosowaniu. Nie chcę, by ktoś tutaj źle mnie zrozumiał - nie jestem za tym, by przepisywać nastolatkom tabletki jak cukierki - ale wychodzę z założenia, że lepiej zadbać o zdrowie psychiczne córki rozmawiając z Nią na temat antykoncepcji i pozwolić, by sama dokonała wyboru - niż ograniczać się do własnego świata p.t.: "ja jej nie pozwolę, więc ona tego nie zrobi a jak to zrobi, to..". To - no właśnie, co? A jeśli zajdzie w ciążę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Przyczajenie
|
Wydaje mi się, że tu mało zalezy od wieku. Ja osobiście z mamą mam i miałam dobry kontakt zawsze. Często, od tak, rozmawiałyśmy (i rozmawiamy
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Dla wszystkich fanek seksu u nastolatek polecam lektrurę http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obc...1,3169167.html oraz http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obc...1,3169185.html
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Głupie są te wasze stwierdzenia ja tez rozpoczęłam współżycie w ieku 16 lat wraz z tabletkami antykoncepcyjnymi i nie narzekam. Żadnych skutków ubocznych moja mama wiedziała, może niekoniecznie to popierała ale zna moje podejście do życia wie że jestem odpowiedzialna i uwielbia mojego chłopaka. I tak choćby nie wiem jak się jakaś mama starała to i tak córka będzie się bała jej o tym powiedzieć. Moja mama wie w sumie od zawsze byłyśmy przyjaciółkami i tak już zostanie. Bardzo kocham zarówno swoją mame jak i chłopaka. Pozdrowienia i pamiętajcie że ludzi nie po wieku sie ocenia. i każdy człowiek szybciej lub póżniej dorasta. Znam wielu ludzi starszych ode mnie i o wiele bardziej infatylnych i niedojrzałych.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
czasami sie zastanawiam, czy swiat sie przewrocil na glowe czy ja jestem staroswiecka do szpiku kosci. zgadzam sie z przedmowczynia, ze trzeba rozmawiac z dzieckiem, bo inaczej okaze sie ze nawet 13- latki sa w stanie zaczac wspolzycie. Kopmletna komercjalizacja seksu i jego popularyzacja wychodza tylko na szkode dzieciakom, bo jak mozna inaczej nazwac 16- tke? Ewentualnie wczesna mlodzieza. Skonczenie szkoly podstawowej i pojscie do sredniej nie daje nastolatkom prawa do doroslosci ani do calkowitego decydowania o sobie. ![]() Edytowane przez sagefighter Czas edycji: 2006-03-16 o 17:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Za młoda???
mnie smiesza tez te wypowiedzi 16 latek ktore mowia o wielkiej milosci... echhhhhhhhh.. w tym wieku to sie duzo rzeczyw ydaje nawet milosc... za pol roku czy iles okazuje sie ze albo on znalazl inna albo ona innego.. bo kto w wieku 16 lat jest w stanie okreslic ze z tym facetem chce dzieci miec i za maz wyjsc??? bzdura totalna..... a chyba decydujac sie na sex powinny o tym pomyslec... bo jak wpadnie nie daj co to co wtedy powie ze jej taki chlopak w ktorym byla zakochana sie na ojca nie nadaje i wielki placz potem... i zgrzytanie zebami jak rodzice nie pomoga to umarl w butach.. co za swiat powinni w szkole wiekszy rygor wprowadzic a nie panienki chodza jak by pod latarnie je wyslac a potem sie dziwia ze sex w wieku 15 lat jest czy 16 heh..
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Dot.: Za młoda???
ja nic nie mowie, ale jak czytałam posty na team mojego pierwszego razu to wiele osób miało 16 lat... ja mam teraz 16 lat i mimo, ze mam chłopaka starszego od siebie to mi sie nie spieszy do tego "pierwszego razu"mimo, ze mam WIELE kolezanek, które sa już po i nienarzekaja... moim zdaniem to jest raczej osobista sprawa... a poza tym dziewczyna na początku postu pytała sie o radę a otrzymała w większości słowa krytyki...Moim zdaniem już jest odpowiedzialna za to, ze chce sie w jakiś sposob zabezpieczyć...pozdrawiam
![]()
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
Też sadze, że dziewczyny 15sto, 16letnie nie powinny uprawiać seksu. Ale jesli już chca to robić to powinny sie zabezpieczać, ponieważ jesli wpadłyby to niedość że zrobiłyby sobie krzywde to jeszcze temu dzidziusiowi. Uważam osobiście, że osoba dorosła powinna przy tym być. Zreszta z taka nastolatką rodzice powinni duzo rozmawiać na takie tematy.
Uważam, że seks powinno uprawiać się z osoba kochaną, a nie sądze, aby w tym wieku można było wiedzieć, czy będzie sie z tą osoba do końca życia itd. W wieku dorosłym to inna sprawa. Trzeba byc pewnym tej osoby. A co moga o seksie wiedzieć dziewczyny w tym wieku?!
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
ja myślę, że nie warto generalizować
przede wszystkim trzeba uświadomić dziecko jak odpowiedzialną decyzją jest rozpoczęcie współżycia, porozmawiać o powodach chęci rozpoczęcia go i przede wszystkim - wcześniej wychowywać dziecko tak, by naturalnym było dla niego przyjście do nas ze swoim problemem. Widzę dookoła dużo dziewczyn które sypiają ze swoimi chłopakami (mam 18 lat) i naprawde jest ogromny przekrój.
![]() |
![]() |
#140 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czasami 15 latki sa przekonane, ze beda z tym jedynym chlopakiem do konca. Ja mam 20 lat i nie wiem, czy z moim obecnym TZtem bede do konca moich dni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawdę mówiąc irytuje mnie takie uogólnianie, że skoro ma 16 lat to jest ograniczoną, słodką idiotką chcącą szapanować w świecie i być dorosłą. Tak naprawdę nic nam do tego, kto uprawia seks w jakim wieku. Jesli jest nastolatka odpowiedzialna to się zabezpiecza. Nie odpowiedzialna to zostaja matką. Trudno, taka kolej losu. Sama zaczęłam wczesnie współzyć i nie czuję się jakaś gorsza z tego tytułu- co można wywnioskować po niektórych wypowiedziach, których nie mam zamiaru przytaczać.
![]() |
![]() |
#142 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jestem zbulwersowana,bo jak dla mnie seks owszem jest dla ludzi,ale dla ODPOWIEDZIALNYCH!!!!!!A niestety większośc takich małolatek zalicza wpade,aż żal patrzeć na takie młode matki ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
BAN stały
|
Nati02 no to w takim razie,jesteś wyjątkiem od reguły.Nie wszystkie takie są jak opisałam owszem,mam nadzieje że jest więcej takich dziewczyn jak ty,trzeżwo myślących.Przywracasz wiare w człowieka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę jest ich wiele, jednak one się nie wychylają. Są zwykłymi, szarymi kobietami które wiedzą czego w życiu chcą i pytają gdy nie wiedzą bądź nie są pewne. Te, które robią wokół siebie wiele szumu to przeważnie gwiazdeczki, które chcą czyms sprowokować by ktoś zauważył ich nowe kozaczki w panterkę. Często nic nie robią tylko wiele krzyczą ![]() I więcej optymizmu życzę ![]() Nie wszyscy są taki źli na świecie ![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Przebrnelam przez caly watek
![]() W dosc mlodym wieku (14 lat) z powodow zdrowotnych zmuszona bylam zazywac hormony (na szczescie dawka byla niewielka) lecz do najprzyjemniejszych rzeczy to nie nalezalo - mimo tych "plusow" jakimi sa uregulowanie okresu czy poprawy cery. Wydaje mi sie, ze wine za obecna sytuacje (coraz mlodsze kobiety faszerujace sie hormonami) ponosi cale spoleczenstwo - ktore niejako zaakceptowalo coraz wczesniejsze wspolzycie mlodych ludzi i za jedyny problem uznalo kwestie zabezpieczenia. Odkad siegam pamiecia wszelakie szkolne prelekcje dotyczace seksu oscylowaly wokol schematu dzialania spiralki domacicznej a kwestia psychiczna nie byla poruszana praktycznie wcale. Nie dziwcie sie wiec zatem, ze rzesze nastolatek zamiast pytac CZY rozpoczac wspolzycie pytaja JAK sie zabezpieczyc. Ja mialam to szczescie, ze moja matka bedac lekarzem uswiadomila mi jakie skutki zdrowotne moze niesc zazywanie pigulek, ze to jednak jest chemia a nie tylko poprawa cery; nie mowiac juz o tym, ze kazdy organizm reaguje na dany lek (tak pigulki antykoncepcyjne to LEK o czym wiele mlodych kobiet zapomina) innaczej. Lecz sa matki, ktore same daja swoim 15sto letnim corkom plastry antykoncepcyjne na obozy czy kolonie. Nie mam zamiaru prawic tu kazan ani oceniac, ktory sposb wychowania jest lepszy(choc to co napisalam do tej pory moze o tym swiadczyc). Po prostu mozna pokazac dziecku, ze seks jest czyms normalnym, dla ludzi lecz jak na wszystko - jest na to odpowiedni czas i miejsce. Bardzo czesto mlodym ludziom wydaje sie, ze przeczytawszy w internecie sklad Postinoru Duo wiedza na temat seksu i antykoncepcji wszystko, jak i ze wlasnie spotkali swoja druga polowke z ktora spedza reszte zycia. Nie uwazam by bylo w tym cos zdroznego (jakby nie patrzec sama mialam takie poglady w wieku lat 16-17) bo nawet jesli pozniej zwiazek okazuje sie niewypalem to z sama inicjacja moze byc milym wspomnieniem o czym mowilo juz kilka wizazystek ![]() ![]()
![]() |
#147 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nati02, bardzo lubię Twoje posty. Są takie mądre, pełne przesłania, jesteś zdecydowana swojego zdania i pewna tego co piszesz ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Dodam, że biorę tabletki i mój partner to ułożony, 23letni mężczyzna ![]() Cytat:
A swoją drogą to uwielbiam być przytulana i cmokana po prostu bez okazji. Daje mi to wtedy niesamowite poczucie bezpieczeństwa, czułości a przede wszystkim miłości ze strony mojej drugiej połowy ![]()
![]() |
![]() |
#150 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też uwielbiam całowanie i przytulanie, nie ma innej większej rzeczy, która da to piękne poczucia bezpieczeństwa ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.