![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nauczyciel tez czlowiek
Kopiuje z innego forum..Nie trafiłam sama na to:
"Byłem na tej lekcji ----- sumienie nie pozwala mi już dłużej milczeć !! Wszystko przygotowaliśmy starannie. Sor miał pytać kumpele i wiadomo że mogła tylko przylufić. Ustaliliśmy z nią że gdy będzie chciał ją przypałować, to ona cichutko złoży mu propozycję sexu za lepszą ocenę. My w razie czego filmowaliśmy gdyby facio żle zareagował zeby go miec -no miec haka na niego. a on sie zdenerwil zamiast przyjąć uslugi kumpeli. facio za bardzo się stara amy nie chcemy umieć i juz. i to ganze oto wypowiedź jednego z ucznió łódzkiej szkoły . Przytaczam w calosci za onet.pl . " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
potwierdza sie moja teoria o ustawieniu sytuacji ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
Hehe, ciekawe tylko ile w tym wszystkim jest prawdy
![]() ![]()
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Jestem nauczycielam.Oglądnęłam ten film dwukrotnie i przeczytałam wypowiedzi wizazystek.Uważam,że w tej sytuacji nauczyciel zachował się skandalicznie.Nerwy, nerwami, ale to On wybral sobie taki zawód,który do czegoś zobowiązuje.Nie uczę w idealnej szkole,zdarzają się różne trudne sytuacje z młodzieżą,ale to nauczyciel ma się wykazać kulturą.Wiem,że często tak nie jest.Nie zwalajmy winę tylko na młodzież.Krzywdzimy pozostałych wspanialych uczniów.Jaki przykład dal ten nauczyciel?W oczach uczniów pozostanie jako cham.Nie boję się użyć tego słowa.To nie sztuka wywolać u uczniów strach,wstręt do przedmiotu i do jego osoby.Nie przypuszczam, aby to był jedyny wyskok tego pana.Jeżeli już ktoś raz odważy się zwracać do dzieci w ten sposób to potem staje się już nawykiem.Niektórzy twierdzą, że uczniowie spreparowali ten filmik.A może Oni w ten sposób się bronią?Mają dość poniżania, obrażania.Jakim prawem nauczyciel za zgłoszenie np (do którego uczeń ma prawo) wstawił ocenę ndst, obniżyl ocenę z zachowania.Może ktoś powie,że pluję we własne gniazdo,ale dla mnie nauczyciel powinien być bez zarzutu.Jeżeli ja jestem ok to i uczniowie traktują mnie z szacunkiem.Rozumiem,że można mieć zły dzień, ale nie upoważnia do odreagowania tego na kimś innym!Owszem młodzież jest agresywna,ale takie zachowanie belfra dolewa oliwy do ognia.Uczę 15 lat i miałam także uczniów "trudnych",ale zawsze udawalo mi się w nich znależć też dobre cechy i je wyeksponować.Młodzież to też ludzie.Szanujmy ich a oni będą szanować nas.Ale się rozpisałam.Wściekam się,gdy czytam o takich incydentach.Ale jak w każdym zawodzie niestety są osoby z przypadku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
to sa moje poglady. tak jak ja to widze. i z tego co slysze od mamy. to chyba normalne ze kazdy czasem narzeka? przeciez napisalam na poczatku ze moja mama poczuła powołanie do tego zawodu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ufciu chodzi mi o taka właśnie różnice w wyrazaniu poglądów na temat pracy nauczyciela w twoim poście (na ten temat wypowiadam sie po raz ostatni) a tym który właśnie cutuje. Asiu życze wszystkim aby mieli takich nauczycieli jak ty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Asiu calkowiecie sie zgadzam z tym co napisalas.Mamy podobne zdania na ten temat.Nie wyobrazam sobie co uczen musialby zobic,zeby nauczyciel tak sie zachowywal.
Natomiast wogole nie wierze w to co napisal ten "niby uczen" o filmiku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Tak jak napisała Elly- też mogę napisać, że jestem z tej szkoły, że składałam propozycję temu naczycielowi
![]() Bedę neutralna- nie popieram zachowania nauczyciela, bo uważam, że skoro ktoś jest powołany do swojego zawodu, to musi mieć świadomość, że łatwo nie będzie i że nie raz będzie musiał stawić czoła problemom, zwłaszcza jeśli pracuje się z młodzieżą, a nie oszukujmy się- dzisiejsi uczniowie są naprawdę straszni- widzę po swojej klasie... Poza tym uważam, że uczniowie też nie są bez winy- nikt bez powodu nie wpada w furię. To oni uruchamiają mechanizm "zaraz nie wytrzymam i ich pozabijam". Kiedyś jeden z drugim dostawał linijką po łapach i był spokój. Mało tego- kiedyś uczeń na myśl "wyślą mnie do dyrektora" trząsł gatkami jak nigdy- dziś nic sobie z tego nie robi. Poza tym uczniowie pamiętają o swoich prawach w szkole, ale jakoś ich uwadze umykają zasady szkoły, pewne regulaminy... Szkoda gadać- brak słów.
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
Oczywiscie Juda,masz racje w tym co napisalas.Zgadzam sie tez,ze bez powodu nauczyciele nie denerwuja sie ale mnie chodzi caly czas o jedno-wszystko ma swoje granice.Do czego nauczyciel moze sie posunac?Czy ta granica jest przekroczona tyklo wtedy gdy odwazy sie uzyc sily wobec ucznia/przemocy?Czy moze uzywac takich slow?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, opieram się na swojej klasie. Więc jeśli ja miałabym uczyć moją cudowną klasę to ktoregoś dnia musiałabym wpaść z siekierą...
Dosłownie. Po prostu potrafią wyprowadzić nie jednego z równowagi. Nauczycielki płaczą, krzyczą, wrzeszczą... Była taka co i o mało krzesłem nie rzucała- ale naprawdę nie dziwię się. Wiesz rozumiem, że przemoc jest w szkole absolutnie zakazana, ale nikt nie jest idealny. Widocznie po prostu nauczyciel minął się z powołaniem.
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
A oto przykłady zachowań w mojej klasie:
- Dziewczyny siedzą malują się, przeglądają sie w lusterkach a jak nauczyciel żartownie powie "no piękna jesteś ![]() - nauczyciel pyta ile do końca lekcji a uczeń odpowiada " za pięć MINET", no to już jest trochę niesmaczne, zwłaszcza jeśli nauczycielowi robi się głupio, a ta cała banda się śmieje... -nauczyciel prowadzi lekcje- uczniowie sobie wstają, przechodzą do innych ławek, gadają, podrzucają nowe katalogi Avonu czy też Oriflame... Nauczuciel prosi żeby wrócił na miejsce po czym słyszy "no dobra... ehem.. zaraz tylko coś jeszcze jej powiem" - ksiądz w akcie złości mówi do największego debila klasowego pana T : "ty to byś sie nadawał do cyrku.. " po czym słyszy odpowiedź : "Achaa... Tam gdzie księdza uczyli? " - Nauczyciel od niemieckiego prosi aby uczeń przeczytał tekst. On mówi, że nie... bo po prostu mu się nie chce. -Należało napisać pracę z organizacji. Większość nie przyniosła (czasu nie mieli..och) nauczycielka w podniesionym tonie mówi, że olewają i potem się dziwią skąd te jedynki, kiedy nagle słyszy " no i o co buczysz?" Ręce opadają......
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
http://wiadomosci.onet.pl/1215637,11,item.html hehehe czego to ludzie nie wymysla. Hah dobre...nauczyciele poczuli sie urazeni...az glowa boli od tej glupoty
![]()
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja tak lubilam ta reklame.... Juda moja klasa tez byla dosc niedobra.Ale nie kazdy.Bylo w klasie kilku takich uczniow i nieraz pozostalym bylo az szkoda tych nauczycieli,bo niektorzy byli w porzadku. Natomiast nigdy nie zachowywali sie tak,jak pan z filmu. Nigdy-oprocz mojej nauczycielki od historii sztuki-jak juz pisalam wczesniej. Ale zgadzam sie,teraz mlodziez pozwala sobie na o wiele ze duzo. Kiedys-jak ja bylam w szkole podstawowej,nie do pomyslenia bylo,zeby przxyjsc z pomalowanymi paznokciami(chyba ze byly pomalowane bardzo jasno i nie rzucaly sie w oczy)juz nie wspominajac o makijazu. Teraz widze jak do szkoly paraduja dziewczynki w butach na obcasach,pomalowane i tel komorkowymi.Dodam ze mieszkam obok szkoly wiec to moj codzienny widok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiscie nie tlumacze zachowania tego nauczyciela z filmu, bo na jego miejscu nie pozwolilabym sobie na taka reakcje, jednak przytoczone przez jude cytaty dowodza temu, ze nauczanie w takich szkolach to nie lada wyzwanie. zycze wytrwalosci wszytskim nauczycielom, szczegolnie tym poczatkujacym. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Uczeń ma prawo do zgłoszenia nieprzygotowania do odpowiedzi (tak zwana "szansa" ![]() Co do oceny z zachowanie miała ona byc obniżona za zachowanie tej uczeninnicy (czyli niby propozycje seksualną względem nauczyciela) i to równiez jest dopuszczalne. Jesli jesteś nauczycielką wiedziec takie rzeczy jest Twoim obowiązkiem! Zdziwiło mnie to pytanie, więc moze w szkole, w której uczysz obowiązuje jakiś całkiem inny system oceniania np. dowolna ilośc "szans", ale to byłoby chyba jakies dziwne? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Przecież nie wiadomo, czy ta osoba, która napisała o propozycji seksualnej jest rzeczywiście uczniem tamtej szkoły. Każdy mógłby się tak w necie podpisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
![]()
Dlatego napisałam "niby", bo w sumie to nie wiadomo
![]() Edytowane przez Annique Czas edycji: 2005-12-21 o 09:50 Powód: Niechcący wysłałam dwa razy - Sory! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Dlatego napisałam "niby", bo w sumie to nie wiadomo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
Nie zapominajmy, Nauczyciel jest dla ucznia - nie odwrotnie...
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Niesprawiedliwy nauczyciel to nie jest "nauczyciel dla ucznia". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Annique mi zupelnie nie o to chodzilo...ja mowilam ogolnie, nie odwolywalam sie do zadnych nieprzygotowac itp. Bo u mnie w liceum tez tak bylo...mozliwe 2 lub jedno nieprzygotowanie. Nauczyciel jest dla ucznia...czyli ma mu za wszelka cene pomagac (jesli sie tylko da) i przede wszystkim nie wyladowywac sie na uczniach...Tylko o to mi chodzilo
![]()
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Zgadzam się z Tobą, nauczyciel powinnien pomagać uczniowi, to prawda. Pisałas, że nie miałas wielu takich nauczycieli z poowołania, to szkoda :-( Ja przyznam, że znam dośc dużo takich osób. Myśle też, że to troche zależy od Dyrekcji danej szkoły, czasami do pracy zatrudnianie są osoby niesprawdzone np. bez zadnej praktyki a potem Dyrekcja nie kontroluje ich pracy. Niestety czasami cierpi na tym potem i opinia o szkole i uczniowie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super pomysł z tymi testami. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam sytuacje, kiedy to uczniowie prują mordki ![]() Myślcie sobie, co chcecie, ale ja raz nazwałam ucznia "idiotą", kiedy przeszkadzał mi w prowadzeniu zajęć i nie reagował na moje wielokrotne uwagi. Od tamtej pory nie przeszkadza mi w zajęciach, nikomu także nie zgłosił faktu, widocznie uznał, że sam sobie zasłużył na moją złość. Z niektórymi nie należy się "cackać". Zgorszone osoby zapraszam do popracowania przez tydzień w szkole, najlepiej w gimnazjum, i stosowania się do zasad "bezstresowego wychowania" podczas zajęć. W ogóle nie rozumiem, o co tyle zamieszania z tym nauczycielem. Uczniowie nieraz wyzywają nauczycieli jeszcze gorszymi wyzwiskami, a ludzie z kuratorium, siedzący w wygodnych fotelikach, oczekują, że nauczyciel będzie pozwalał sobą pomiatać i uśmiechał się, kiedy plują mu w twarz? Sorry, ale mój charakter i moja godność mi na to nie pozwala. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
Przeczytałem przerażającą rzecz. Nauczyciele ze wsi przez 25 lat "Wolnej Polski" otrzymywali dodatek wiejski za to, że niektórzy z nich pracowali na wsi! 200-300 złotych do pensji! Ile to musiało kosztować podatników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.