|
|
#121 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Studentki 2016/2017
Hej dziewczyny
![]() Ja wybieram się na administracje albo bezpieczeństwo wewnętrzne do Opola ale boję się, że się nie dostane :-/ wogóle ta cała rekrutacja to masakra. Zastanawiam się nad wynajmem pokoju zamiast akademiku bo nie wiem czy uda mi się tam dostać miejsce a nawet jeśli to nie wiadomo jak tam będzie. Nie znam nikogo z Opola ani wogóle tego miasta ale może będzie ok
|
|
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;61855611]Akurat z matmą mówiła że spoko, więc głowa do góry!
![]() Powodzenia i obyś była zadowolona, cokolwiek wybierzesz. To może nie będzie tak źle ![]() Nawzajem |
|
|
|
|
#123 | ||
|
フワフワの猫
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;61844871]Nie bój się Poznania, miałam ponad 600 km, znajomych nie zabierałam, odnalazłam się tu mimo wrodzonej ciapowatości i lubię to miasto! Tak bardzo, że kierunek zmieniam, ale Poznań zostaje, chociaż już nie mam sensownego usprawiedliwienia.
W razie czego, służę pomocą! Właściwie to mam też współlokatorkę, która rzuciła towaroznawstwo na UE. A teraz czepiłam się FiRu na UE, więc czepiam się i was, dzień dobry, dziewczęta. (btw, jeśli mam 238 punktów, zeszłoroczny próg to 227, a ja nie rejestrowałam się na nic innego, to jak bardzo jestem głupia?) Hyhyhy, to jest świetna zabawa, polecam. W tamtym roku w OKE Kraków, kiedy już, po chyba godzinie, strona się odetkała, okazało się... że wyników tam nie ma. Na szczęście pozostałam na placu boju pomimo dzikiej histerii, bo pojawiły się nagle chyba w okolicach 3. はじめまして。 )Nie jesteś głupia tylko widocznie nie masz ochoty marnować czasu na bylejakim kierunku. ![]() Cytat:
![]() A zamieszkanie z przyjacielem/przyjaciółką to podobno najlepszy sposób żeby zakończyć przyjaźń, więc ten... ![]() Cytat:
Ja w sumie w tym roku się stresuję bardziej niż w zeszłym. I jeszcze zawsze możesz sobie pomyśleć że jak stajesz po lewej stronie, to gdzieś umiera mały kotek. To będzie motywacja żeby pamiętać o stawaniu po prawej. ![]() A, jeszcze chciałam dodać komentarz do fragmentu Twojego wcześniejszego posta, że "samo dostanie się na UW jest wystarczająco... prestiżowe" i zapomniałam. Wiesz co, też tak myślałam "wow UW, taka super poważna uczelnia, najlepsza w kraju i w ogóle" a potem przyszłam tam i zobaczyłam że to jest jeden wielki cyrk na kółkach. Edytowane przez nekofood Czas edycji: 2016-06-17 o 13:33 |
||
|
|
|
|
#124 | |
|
Konto usunięte
|
No siema!
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;61844871]Nie bój się Poznania, miałam ponad 600 km, znajomych nie zabierałam, odnalazłam się tu mimo wrodzonej ciapowatości i lubię to miasto! Tak bardzo, że kierunek zmieniam, ale Poznań zostaje, chociaż już nie mam sensownego usprawiedliwienia.
W razie czego, służę pomocą! Właściwie to mam też współlokatorkę, która rzuciła towaroznawstwo na UE. A teraz czepiłam się FiRu na UE, więc czepiam się i was, dzień dobry, dziewczęta. Hyhyhy, to jest świetna zabawa, polecam. W tamtym roku w OKE Kraków, kiedy już, po chyba godzinie, strona się odetkała, okazało się... że wyników tam nie ma. Na szczęście pozostałam na placu boju pomimo dzikiej histerii, bo pojawiły się nagle chyba w okolicach 3. Heh, ja mam do Poznania jakoś 540 km i też m.in. o nim myślę. Możesz mi powiedzieć jak to jest z dojazdami - jak często przyjeżdżasz do rodzinnego miasta, nie męczą Cię te dojazdy? Musiałoby mnie czekać tyle godzin jazdy i na pewno z przesiadką, bo nie ma nic bezpośredniego... I no właśnie co do tego "usprawiedliwienia" - ciężko mi rodzinie tłumaczyć, czemu niby chcę do tak dalekiego miasta, w którym na dodatek nigdy jeszcze nie bylam xD Czuję się jakbym musiała się im tłumaczyć, ugh... Ostatnio na jakimś spotkaniu rodzinnym moja rodzina zaczęła ze sobą dyskutować i tak jakby kłócić się na temat tego, gdzie i co powinnam studiować, a ja sobie cicho siedziałam i zabawnie to się obserwowało. Czemu rodzina chce układać nasze życie za nas? Ktoś gdzieś w tym wątku polecał wycieczkę do Poznania, żeby się zapoznać z miastem i chociaż to nie była rada dla mnie, to chyba z niej skorzystam. Planuję coś takiego zrobić w lipcu, ale to już po wynikach. Też podlegam OKE Kraków, więc trochę mnie przestraszyłaś wizją wyczekiwania na wyniki do tej trzeciej... Chętnie sprawdziłabym je dopiero rano, ale wątpię, że dam radę zasnąć tej nocy... Edytowane przez heavydirtysoul Czas edycji: 2016-06-17 o 13:39 |
|
|
|
|
#126 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na szczęście mam ją bezpośrednio - wsiadam w Poznaniu, wysiadam w Rzeszowie i stamtąd już zabierają mnie rodzice. Na przesiadki gdzieś w obcych miastach w środku nocy to bym się raczej nie zdecydowała. W dzień to już lepiej. Zanim zaczęłam studiować, ktoś mi odradzał ten pociąg, ale ostatecznie okazało się, że to strzał w dziesiątkę - większość wagonów na tej trasie jest już modernizowana; albo wygodne bezprzedziałowe wagony, albo przedziały po 6 miejsc, sporo miejsca, ładne kibelki i prąd. Tak to ja mogę jechać i te 10 godzin. Wiadomo, że taka podróż to żadna atakcja, ale ogólnie jakoś mnie to nie bolało w sumie. Byłam w domu 3 razy - na Boże Narodzenie, Wielkanoc (ugh, kilka dni, z czego połowa to pociąg) i ostatnio, jak rzucałam studia. ![]() Na szczęście mam bardzo wyrozumiałych rodziców i mam praktycznie wolną rękę w podejmowaniu takich decyzji. W sumie poza przeprowadzkami, w których mi pomagają, to tę odległość odczuwa tylko mój tyłek w pociągu. OKE Kraków jest niestety jednym z większych i na pewno nie będzie super lekko, ale może w tym roku ogarną się lepiej! Jeśli nie rąbną się znowu z brakiem wyników, to w okolicach pierwszej już powinno się dać wejść. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#127 |
|
フワフワの猫
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;61877806]Właściwie to przypomniałaś mi, jak na kartkówce mieliśmy napisać pingpong (ピンポン), a część ludzi skończyła z ピソポソ. Od tej pory piso poso to mój ulubiony sport! I za to lubię japo.
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie tylko ja zresztą, bo śmialiśmy się z bycia wybitnymi japonistami, którzy znają 400+ kanji, a boją się katakany!
|
|
|
|
|
|
#129 | ||
|
Disaster
|
Cytat:
Cytat:
![]() Odnośnie OKE Kraków, to właśnie chyba jedna z najbardziej przeciążonych, także nie stresuj się jakby coś tam nie chciało za bardzo działać. Ja na szczęście podlegam pod OKE w Łodzi, a tam podobno sprawnie idzie |
||
|
|
|
|
#130 |
|
フワフワの猫
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;61879846]Wyznam Ci w sekrecie, że do samego końca nie nauczyłam się jej porządnie czytać. I zdarzyło mi się pomylić znaki we własnym nazwisku. Na piśmie.
Nie tylko ja zresztą, bo śmialiśmy się z bycia wybitnymi japonistami, którzy znają 400+ kanji, a boją się katakany! [/QUOTE]Uff, nie jestem sama. ![]() Na I roku jest 400 kanji? Na UAMie? Ciekawe, w Warszawie z tego co się orientuję jest koło 800. Chyba że liczą ze złożeniami. |
|
|
|
|
#131 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) 400 kanji.
|
|
|
|
|
|
#132 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nam w każdym razie zapowiadali 4 setki na rok + na pierwszym roku 600 kanji z podręcznika, z czego tylko część pokrywała się z tymi z pisma. Ale to już szło pojedynczymi złożeniami. W każdym razie to jest w sam raz, moim zdaniem, rozsądna liczba, kiedy idzie się całkiem sprawnym tempem, ale zostaje też czas na utrwalenie. Bo czytałam kiedyś wypowiedź jakiegoś pana z UW, że przy ich tempie to jest dzika walka o pozaliczanie, ale potem szybciej ucieka. ![]() W ogóle gdyby liczyć złożeniami, to liczby pofrunęłyby w kosmos. Z tego co pamiętam z robienia fiszek, to wychodziło mi po 500 - 600 na jedną setkę, a to pierwszy rok, kiedy wiele złożeń pomijaliśmy.
Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2016-06-17 o 16:41 |
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Przyczajenie
|
''Pomyśl sobie że co roku tysiące ludzi przeżywają ten sam stres i dają radę - i co, Ty miałabyś nie dać rady?!
![]() A zamieszkanie z przyjacielem/przyjaciółką to podobno najlepszy sposób żeby zakończyć przyjaźń, więc ten... ''Dzięki laski za słowa otuchy ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
jestem stamtąd, więc to byłoby najlepsze rozwiązanie, to miasto jest wspaniałe, kocham je Jak sobie już coś ubzduram to trudno mi to wybić z głowy, chociaż wiadomo wszyscy wokoło mówią, że ''jak można rezygnować z prawa dla Korei..'' Zobaczymy jak będzie, tak jak wcześniej pisałam, trochę się obawiam, no ale
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Przyczajenie
|
Studiuje obecnie filologię angielską w Gdańsku, ale chce przenieść się na filologię romańską na UG lub do UMK
![]() UG szczerze powiedziawszy nie jest moja wymarzoną uczelnią (wręcz sam w sobie mnie od siebie odpycha), ale to jedyna uczelnia, ktora w Gd wykłada tą akurat filologię ![]() Jeżeli chodzi o UMK to bardziej podoba mi się ten uniwersytet, jednak boję się, że będzie spory problem z dojazdem na wykłady (z centrum Gd do Torunia jest ok 2 godz i 40 min pociągiem, a od Dworca do UMK ok 30 min piechotką, czyli w sumie prawie 7 godz w dwie strony), niestety sytułacja finansowa w moim domu nie jest wystarczająca aby zamieszkać w Toruniu a trzeba też z czegoś odkładać na bilety (na razie mam umowe zlecenie do września w mojej pracy) Czy któraś z was studiuje na UMK i wie mniej więcej jak działa system tego uniwersytetu (aktualny plan studiów na str głównej uczelni niestety nie jest możliwy do pobrania) : jakie odbywaja się wykłady, atmosfera, wykładowcy lub jak wygląda sytułacja osób dojerzdzających spoza Torunia ? |
|
|
|
|
#135 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#136 |
|
Przyczajenie
|
Dokładnie tak samo liczyłam.... Zaoczne filologia romańska w Gd kosztują teraz 750 zł (więcej niż zarabiam w miesiąc na obecnej umowie), nie wiem ile w Toruniu, ale podejrzewam, że mogą być to bardzo zbliżone ceny.
Rok temu gdy starałam się dostać na stacjonarne (romanistyka) UG zostałam potraktowana gorzej niż bezpański pies dlatego szukam innych alternatyw
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Disaster
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#138 | ||||
|
フワフワの猫
|
Cytat:
![]() Nam w każdym razie zapowiadali 4 setki na rok + na pierwszym roku 600 kanji z podręcznika, z czego tylko część pokrywała się z tymi z pisma. Ale to już szło pojedynczymi złożeniami. W każdym razie to jest w sam raz, moim zdaniem, rozsądna liczba, kiedy idzie się całkiem sprawnym tempem, ale zostaje też czas na utrwalenie. Bo czytałam kiedyś wypowiedź jakiegoś pana z UW, że przy ich tempie to jest dzika walka o pozaliczanie, ale potem szybciej ucieka. ![]() W ogóle gdyby liczyć złożeniami, to liczby pofrunęłyby w kosmos. Z tego co pamiętam z robienia fiszek, to wychodziło mi po 500 - 600 na jedną setkę, a to pierwszy rok, kiedy wiele złożeń pomijaliśmy. [/QUOTE]Chyba dlatego że na UAMie japonistyka to filologia, a na UW - orientalistyka. Co do reszty uczelni to nie mam pojęcia, więc się nie wypowiadam. ![]() To trochę przesadziłam z tymi złożeniami. Sama nie liczę, więc pewnie wydaje mi się że jest ich mniej niż faktycznie ich jest. ![]() Cytat:
![]() Powiedz im że zawsze mogło być gorzej i mogłaś zrezygnować z prawa dla Korei Północnej. A tak serio, to ja bym się raczej dziwiła "dlaczego miałabyś zostawać na prawie, skoro masz możliwość studiowania koreanistyki". No chyba że masz (tzn. Twoi rodzice/rodzina) mają plecy w branży, to możesz jeszcze przemyśleć zostanie na prawie. Jak nie, to się nie zastanawiaj tylko zabieraj papiery i przyjeżdżaj do stolycy. ![]() Cytat:
Cytat:
Co takiego się stało?
|
||||
|
|
|
|
#139 |
|
.
|
verne002 - też jestem ciekawa, co takiego stało się na UG. A wracając do samych studiów - nie przysługuje Ci stypendium?
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, chciałabym dołączyć do wątku
Aktualnie kończę licencjat. Pod koniec przyszłego tygodnia mam obronę pracy. Jeszcze nie wybrałam konkretnego kierunku. Zastanawiam się pomiędzy Politechniką Gdańską, UG a Akademią Morską Teraz studiowałam zarządzanie przedsiębiorstwem.
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
Problemy już były na początku kiedy poszłam złożyć papiery na kierunek (wielka afera o kolor teczki nie zakupionej w punkcie ksero tylko w papierniczym !), też nie wiedziałam konkretnie gdzie mam się udać a kiedy prosiłam kogoś "z administracji" to udawali, że mnie nie widzą albo odsyłali od jednego do drugiego, bo oni nie zajmują się takimi sprawami (dopiero pan satniarz widzać, że błądze jak dziecko we mgle klarownie mnie poprowadził do każdego punktu wydziału filologiczno-historycznego).
Kiedy już znalazłam się we właściwym dziekanacie (bo na wydziale w rekrutacji też jest ich dużo) gdzie czekałam z 10 innymi osobami na zanieseienie dokumentów to pani z rekrutacji wyszła i powiedziała, że nikogo nie przyjmie, bo ich godziny pracy się właśnie skończyły (nie ważne, że niektórzy czekali tam na nich prawie 30 do 40 min, aż uzyskają jakiekolwiek informacje) Gdy w końcu dostałam list o nie przyjęciu na studia, postanowiłam (o nóż, widelec się uda) wpisać sie na listę drugiego naboru. Pojechałam z powrotem na wydział rekrutacji, poczekałam cierpliwie na swoją kolej. W środku pani z rekrutacji, z którą rozmawiałam (jeżeli tak można nazwać sytułacje, że ja stałam przy drzwiach, a pani szeptała odpowiedzi patrząc ciągle na komputer lub sprawdzając coś na telefonie na drugim końcu pokoju zasłonięta teczkami z podaniami). Wprost powiedziała mi, że nie nadaję się ponieważ, jestem zbyt głupia a UG przyjmuję tylko osoby inteligentne. Potem przez prawie tydzień drażniłam się z nimi, aby zabrać dokumenty (które sami w liście kazali mi zabrać). Naprawde teraz gdy o tym myśle to z boku wyglądało to momentami komicznie, ale rok temu nieźle strzępiłam sobie nerwy. Straciłam prawie 200 zł za opłaty rekruracyjne (bo na zaoczne też mnie nie przyjeli) i do tej pory ich nie odzyskałam. A jeżeli chodzi o stypendium : moi rodzice zarabiaja najniższą krajową, a ja w dobrym miesiącu mam wypłate ok. 700 zł brutto, suma sumarum nawet gdybym nie pracowała to przekraczamy limit o chyba 1 zł i stypendium mi się nie należy. |
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#143 |
|
Raczkowanie
|
Po roku przerwy.. ruszam tyłek i zamierzam iść na Uniwersytet Ekonomiczny do Wrocka. Czy ktoś ma podobne plany?
![]() Mój problem polega na tym, że uparłam się na jeden kierunek i za nic nie mogę dobrać sobie jeszcze jednego 'awaryjnego' ... A swoją drogą jak to jest, jeśli rekrutujesz na 2 kierunki i w pierwszej turze dostaniesz się tylko na jeden, zawieziesz dokumenty i okaże się, że 2 turze drugiej dostałaś się na ten drugi, na który chcesz iść. Można zrezygnować jeśli się już dostarczyło dokumenty? Co wtedy z oryginalnym świadectwem maturalnym, który trzeba dostarczyć wraz ze wszystkimi dokumentami ?
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Swoją drogą, ja dalej mam swoje świadectwo w oryginale. UAM chciał pocztą tylko kopie i żeby potem je poświadczyć, ale potem nie chcieli żadnego poświadczania. Hura.
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Konto usunięte
|
Hej
Jeśli ktoś ma pytania o *Lublin, *KUL, *historię sztuki to śmiało
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Już nawet byłam zdecydowana na to, że najpierw zrobię licencjat z fil. czeskiej, a potem pójdę na edytorstwo, gdy przeczytałam, że edytorzy zarabiają najniższą krajową - co mnie zaskoczyło, bo słyszałam, że zarobki wcale nie są jakieś b. niskie, ani b. wysokie Sama już nie wiem! (Z drugiej strony wierzę, że jak ktoś jest dobry w tym, co robi, to i pieniądze zarobi lepsze. Ale może to ta moja naiwność...)Czy ktoś się orientuje, jak wygląda ścieżka kariery edytora? Czy jest możliwość awansów, wyższych zarobków, wspinania się po "drabince" (co pewnie byłoby dla mnie bardzo motywujące)? Szukałam info o tym, ale oczywiście niczego nie znalazłam |
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też miałam problem z tym drugim 'zapasowym' , niby znalazłam, podobny kierunek i to na tej samej uczelni ale jednak mam nadzieję, że dostanę się na ten co chcę .. w innym wypadku - brak motywacji.. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.

W razie czego, służę pomocą! Właściwie to mam też współlokatorkę, która rzuciła towaroznawstwo na UE.
Na szczęście pozostałam na placu boju pomimo dzikiej histerii, bo pojawiły się nagle chyba w okolicach 3. 

W dzień to już lepiej. Zanim zaczęłam studiować, ktoś mi odradzał ten pociąg, ale ostatecznie okazało się, że to strzał w dziesiątkę - większość wagonów na tej trasie jest już modernizowana; albo wygodne bezprzedziałowe wagony, albo przedziały po 6 miejsc, sporo miejsca, ładne kibelki i prąd. Tak to ja mogę jechać i te 10 godzin. 

Jak sobie już coś ubzduram to trudno mi to wybić z głowy, chociaż wiadomo wszyscy wokoło mówią, że ''jak można rezygnować z prawa dla Korei..'' Zobaczymy jak będzie, tak jak wcześniej pisałam, trochę się obawiam, no ale 

68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58