Czy sprawdzacie składy kosmetyków, produktów spożywczych i ubrań? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-16, 22:55   #121
Pigeons
Zadomowienie

Dot.: Czy sprawdzacie składy kosmetyków, produktów spożywczych i ubrań?

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Na fali sprawdzania składów pomyślałam ostatnio o zrezygnowaniu z antyperspirantów z aluminium. Tylko... no własnie. Stałam ostatnio przy półce w Rossmannie i wyrywkowo czytałam etykiety. Aluminium jest wszędzie. Może nie sprawdziłam absolutnie wszystkich, ale brałam po jednej sztuce różnych producentów. Zalazłam tylko dwa Alterry bez tego składnika. Jeden wylądował w koszyku, ale KWC sprawdziłam oczywiście dopiero po zakupie. I cóż, recenzje nie dają wielkich nadziei - wg większości nie działa. Jutro czeka mnie dzień próby, ale na wszelki wypadek chowam do torebki też resztkę starego.
No właśnie, czy któraś z Was używa antyperspirantu bez aluminium i to z powodzeniem? I jaki to?
A istnieją antyperspiranty bez aluminium? Ja trafiałam tylko na dezodoranty...
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-16, 22:59   #122
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
A istnieją antyperspiranty bez aluminium? Ja trafiałam tylko na dezodoranty...
No w sumie ta Alterra to "balsam" w kulce, więc może nie istnieją. Możliwe, że bez aluminium nie da się zahamować pocenia, tylko się maskuje... Nie wiem, ale chciałabym coś znaleźć takiego w miarę chociaż :/
Stary 2016-06-16, 23:01   #123
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
To już wymaga bardziej zaawansowanej wiedzy
E, nie. Popularne leki bazują zwykle na kilku składnikach.
Najczęściej biorę przeciwbólowe, coś innego bardzo rzadko, więc to nie jest duży zakres wiedzy do ogarnięcia.
Zapisz
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-16, 23:04   #124
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Nigdy nie słyszałam o antyperspirancie bez soli glinu. Może i jakieś są, ale nie sądzę, by były porównywalnie skuteczne.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-17, 11:08   #125
201703241651
Konto usunięte

Ziaja Liście Oliwki jest bez soli glinu, bardzo ładnie pachnie i działał na mnie. Jednak ostatnio zniknął z mojego Rossmanna.

Wysłane z mojego X600 przy użyciu Tapatalka
201703241651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-17, 11:47   #126
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hadilan Pokaż wiadomość
Ziaja Liście Oliwki jest bez soli glinu, bardzo ładnie pachnie i działał na mnie. Jednak ostatnio zniknął z mojego Rossmanna.

Wysłane z mojego X600 przy użyciu Tapatalka
Aż sprawdziłam i niestety to dezodorant.
"Polecamy dezodorant bez soli glinu. Zawiera esencję z liści zielonej oliwki oraz substancje bakteriostatyczne i neutralizujące zapach potu. Daje uczucie świeżości. Nie podrażnia. Nie plami odzieży, bez względu na kolor."

Ja się poddałam i używam normalnego antyperspirantu. Chyba, że nie wychodzę z domu, jest bardzo zimno, biorę leki hamujące potliwość itd. wtedy nakładam Alterrę.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-17, 16:14   #127
Juleczka35
Przyczajenie

zawsze sprawdzam produkty zywnosciowe bo wiekszosc jest poteznie zasyfialych roznym badziewiem . Wyjatkowo irytuje mnie pakowanie syropu glukozowo-fruktozowego do lodow.
Juleczka35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-18, 00:31   #128
jaksy
Zasiedzenie

Dzisiaj miałam pierwszy dzień z Alterrą i... no... nie zdała próby. Na szczęście mało się pocę, bo efekt był właśnie taki jakbym niczego nie użyła. Może na chłodniejsze/mniej zabiegane dni czy krótsze wyjścia. Chyba nie odstawię jednak antyperspirantu, ale spróbuję przynajmniej ograniczyć.
Znalazłam przy okazji wątek na wizażu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=349424
I jak tak przeglądam różne artykuły w necie, to znowu każdy sobie przeczy. Może nie warto się przejmować?
Stary 2016-06-18, 12:28   #129
palomama
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Na fali sprawdzania składów pomyślałam ostatnio o zrezygnowaniu z antyperspirantów z aluminium. Tylko... no własnie. Stałam ostatnio przy półce w Rossmannie i wyrywkowo czytałam etykiety. Aluminium jest wszędzie. Może nie sprawdziłam absolutnie wszystkich, ale brałam po jednej sztuce różnych producentów. Zalazłam tylko dwa Alterry bez tego składnika. Jeden wylądował w koszyku, ale KWC sprawdziłam oczywiście dopiero po zakupie. I cóż, recenzje nie dają wielkich nadziei - wg większości nie działa. Jutro czeka mnie dzień próby, ale na wszelki wypadek chowam do torebki też resztkę starego.
No właśnie, czy któraś z Was używa antyperspirantu bez aluminium i to z powodzeniem? I jaki to?
Od wielu miesięcy używam dezodorantu w spray'u Lavera (pomarańcza i rokitnik) i sprawdza się doskonale.
Nie mam porównania z antyperspirantem, bo tych nie używam od wielu lat i już nie pamiętam jak to było z efektami
W każdym razie z dezodorantem Lavera nie mam żadnych problemów z poceniem, nie mam mokrych pach, nie ma absolutnie żadnego nieprzyjemnego zapachu przez wiele godzin. Nie ma też żadnych podrażnień skóry - to dziwne, bo mam skórę dość wrażliwą, a tutaj na pierwszym miejscu składu mamy alkohol.
Dla odmiany wersja tego samego dezodorantu z dziką różą zupełnie się u mnie nie sprawdziła - czułam brzydki zapach po paru godzinach.
Próbowałam też dezodorantu Alterra - nie sprawdził się. Jeden z najgorszych dezodorantów, jakie miałam.
palomama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-22, 22:52   #130
Costa_Chic_
Raczkowanie

Swego czasu przerzuciłam się na eko kosmetyki i pamiętam, że testowałam również produkt z Alterry. U mnie zupełnie się nie sprawdził... już po paru godzinach czułam od siebie bardzo nieprzyjemny zapach, mimo że na co dzień nie mam problemów z nadmierną potliwością. używałam go przez ok. tydzień, później wylądował w koszu na śmieci
Stary 2016-06-23, 12:26   #131
lara
Rozeznanie

Najczęściej czytam skład produktów spożywczych, głównie pod kątem zawartości cukru, jednak ostatnio kupuję dużo więcej świeżych owoców i warzyw niż czegokolwiek innego, więc nawet jak się zdarzy jakiś mniej zdrowy element w koszyku to nie panikuję Jak ktoś tu już napisał, polecam stronę czytajsklad. Świadomie zrezygnowałam z kupnych soków i napojów słodzonych, poza colą zero

Z kosmetykami idzie mi gorzej, ale jeśli mam czas na przemyślenie zakupu i poczytanie recenzji, to raczej wybiorę właściwie. W tym przypadku staram się kupować też częściej polskie produkty.

A co do ubrań to rzadko czytam metkę, po dotyku wiem czy będzie mi się dobrze nosiło Jak już, to chciałabym sobie móc pozwolić na ciuchy z firm, które na pewno nie wykorzystują pracowników, ale cenowo nie jest to takie proste, poza tym wiem, że "wyprodukowano (nie w Bangladeszu)" wcale nie musi oznaczać, że nie produkowano tam np. samej tkaniny...
lara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-23, 14:53   #132
Zzziajana
Zadomowienie

Ja w sumie sprawdzam tylko skład mięsa, jednak ile jest mięsa w mięsie to mnie interesuje A tak to czasem ilość cukru, na przykład w jogurcie. Składu ubrań raczej nie sprawdzam, chyba, że czuję pod paluszkami, że to coś mega sztucznego to z ciekawości zerkam.
Zzziajana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-13, 09:18   #133
201803120844
Konto usunięte

Jedzenie tak, ale jem w większości produkty nieprzetworzone lub sprawdzone zatem nie mam, co za bardzo sprawdzać.
Z kosmetykami to jest bardziej tak, że nie wcisną mi drogich produktów z marnym składem, a nie, że jestem eco. Niestety mój ulubiony krem po retinoidach to Ava Mustela.
Na zimę mam w zasadzie same kaszmirowe sweterki, wierzchnia odzież też z porządnych materiałów. Zwracam uwagę, by skórzane buty były również skórzane wewnątrz.

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ja kupuję tam gdzie mam blisko. Po prostu.
Czyli 95% zakupów robię w tesco, lidlu, biedrze i merkusie.

+ w sezonie warzywa, owoce na straganie.
- jaja od chłopa
- zcasem mieśo i przetwory miesne "od baby" z samochodu
Ja również. Dawniej do B. chodziłam z 1 raz w miesiącu, teraz mam blisko i przynajmniej raz w tygodniu, ale nie po wszystkie rzeczy, bo w sezonie warzywa kupuję u Pani z warzywniaka (też blisko), a najwięcej podstawowych produktów w polskiej sieci sklepów z mojego regionu(też blisko).

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;61854426]Nigdy nie słyszałam o antyperspirancie bez soli glinu. Może i jakieś są, ale nie sądzę, by były porównywalnie skuteczne.[/QUOTE]

Antyperspirant zawiera sole glinu, może być wręcz bezzapachowy, a i tak podziała. Ja często stosuję dezodoranty nawet latem i też są skuteczne, ale jednak zapach mają. Warto jednak wybrać taki, który szybko ulotni się i nie będzie kolidował z perfumami , a substancji bakteriobójczych będzie sporo. Sprawdzone to te w sprayu lub atomizerze Chanson d'eau, Pret a porter, a ostatniego lata używałam Fission Nike i sprawdził się w ekstremalne upały, w czasie całodziennego zwiedzania. Ale o suchości pod pachami jednak trzeba zapomnieć.
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-13, 09:41   #134
syyyyyylwia
cat lady

Ostatnio staram się kupować tylko ubrania dobrej jakosci. Czyli akryl i poliester tylko jeśli coś mi się wyjątkowo podoba i jest w super promocji. A poluje na wszystko naturalne, lny, welny itp.
Jeśli chodzi o kosmetyki to sprawdzam tylko poczatek skladu, np czy reklamowany ekstrakt faktycznie jest w sensownej ilości. Ważne np przy odzywkach.
Jedzenie dla kotow - mam alergika, najpopularniejszy skladnik karm, czyli kurczak, uczula mocno. Zawsze caly sklad dokladnie analizuje, dbam o zawartosc miesa i inne czynniki.
Jedzenie ludzkie - sklady mnie rzadko obchodza. Ważny jest smak. Tylko np chce miec duzo miesa w wedlinach. Lubię też dobry nabiał, glownie kupuje z małej lokalnej osm, smakują jak powinny.
Z jedzenia za to bardzo krytycznie podchodzę do warzyw i polskich owoców, część sama sobie wychoduje, na reszcie się znam. Tak samo miod.

Edytowane przez syyyyyylwia
Czas edycji: 2016-11-13 o 09:44
syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-13, 10:01   #135
201803120844
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Tak samo miod.
Ja kupuję w Centrali Pszczelarskiej, bo nawet od ludzi mających pasieki mam obawy czy aby nie oszukany.

---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;60330151]Ja na co dzień kupuję w małych sklepach, których właściciele nie zatrudniają nikogo, tylko sami obsługują klientów, bo przynajmniej moje pieniądze realnie komuś pomagają, a nie trafiają do koncernów zagranicznych typu Lidl, Kaufland, Biedronka itp. A znam właścicieli tych sklepików, bo kupuję u nich od lat.[/QUOTE]

To byłoby ideałem, w moim przypadku tak jest w warzywniaku.
Pieczywo z osiedlowej piekarni lub społemowskiej, też lokalnie.
Nabiał, wędliny regionalnych producentów w sieci polskich sklepów, ale niestety nie mają świeżych ryb, a i mrożonych słaby wybór, nie ma też tam wołowiny, królika.
Wodę zamawiam do domu od regionalnego wytwórcy w szklanych wymiennych butelkach.
Krewna mojej koleżanki prowadzi niewielki sklep, głównie z mięsem, zatrudnia 2 osoby, może niewiele im płaci, ale na normalną umowę. Niestety mięso kupuje w Makro.

Edytowane przez 201803120844
Czas edycji: 2016-11-13 o 10:06
201803120844 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości