|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: drzewka bonsai
Jestem nową posiadaczką tego drzewka, w zasadzie to mój TŻ trzyma narazie u siebie - bo u mnie jest remont. Postanowiliśmy go trzymać na dworze ( na balkonie ) osłonięte żeby nie miało za dużo światła i nie było mu za gorąco. Jest to wiąż drobnolistny.
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: BONSAI- jak wyhodować, pielęgnować, ukształować?????
Mam takie pytanie:
Widział ktoś gdzieś ostatnio jakieś młode bonsai w sklepach tymu castorama/obi/biedronka/netto/nomi ? Jeśli tak, to proszę o informację
|
|
|
|
|
#123 |
|
Przyczajenie
|
Widziałam w Castoramie, wybór drzewek Bonsai był naprawdę imponujący, że się tak wyrażę od wyboru do koloru, więc można coś ciekawego znaleźć.
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam dwie zaszczepki fikusa beniamina, czekam na ch ukorzenienie
zdecydowałam się wykształcić z nich drzewko bonsai. Zajmie mi to kilka latek, ale będę co jakiś czas dawać znać o postępach![]() Może w ten sposób nauczę się cierpliwości... <hope so>
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() dołączę do Was, jezeli pozwolicie Moja przygoda z bonsai zacznie się niebawem. Zaczęlam od kilku dni intensywnie czytac o drzewkach, choć przyznam, że ciezko jest mi znalezc pewne informacje ![]() Ale od początku... Ostatnio usłyszałam od mojego narzeczonego, że kiedyś (daaawnooo temuuu) obiecał sobie, że na 18tkę posadzi sobie drzewko i będzie je formował (strasznie podoba mu się bonsai - ma wręcz fioła na ich punkcie). Niestety do tej pory jakoś nie udało mu się zmobilizowac i ziścić marzenia. A że niedługo zbliżają się jego urodziny - postanowiłam zadziałać Zamówiłam na All nasiona ficus carica, doniczke ceramiczną do bonsai, specjalną ziemię i nawóz. Dodatkowo wzięłam jeszcze nożyczki do przycinania, które wprawdzie nie będą narazie potrzebne, no ale kiedyś mam nadzieję się przydadzą ![]() Wiem, że większość z Was uważa, że od nasionek to baaardzo długa droga - fakt, no ale skoro tak to miało wyglądać to spóbujemy ![]() Stąd moje pytanie - czy o czymś na poczatek powinnam jeszcze pomyslec?? Czy startując "od zera" wystarczy narazie tylko doniczka, nasiona i ziemia? Czytając o wymaganiach fikusa, trafiłam na informacje, że powinno się ziemię pomieszać z kredą albo piaskiem dla uzyskania odbowiedniego odczynu. Szczerze mówiąc nie mam o tym narazie pojęcia - ale cały czas czytam tak więc jeśli ktoś może słuzyć pomocą - będę szalenie wdzięczna
|
|
#127 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Sama coś w tym kierunku robię i pewnie wstępne efekty pojawią się najwcześniej za 2 lata ![]() no ale przede wszystkim, cierpliwość i WIEDZA. Od podstawowej, jak odpowiednie podlewanie, po bardziej szczegółową. Tak 'na czuja' nie ma sensu. ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
No chyba, że oni się nie cenią lub to jakaś zwykła masówka bez serca i pasji Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2011-02-28 o 15:30 |
||
|
|
|
|
#128 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bonsai to inaczej drzewko na tacy (wolne tłumaczenie) a warunki jego przechowywania jak i pielęgnacji zależą w głównej mierze od rośliny z jakiej go wyhodowano. Np. świerk, klon, sukulenty, fikusy. Mam sukulenty - tak więc skromne podlewanie, a nawet jego braki i dużo słońca. Nim zacznie się hodować bonsai trzeba mieć podstawową wiedzę a później bardziej szczegółową Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2011-02-27 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: drzewka bonsai
Myślę, że w dziale 'Ogród' znajdziecie więcej
.
|
|
|
|
|
#130 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie dowiesz się co robiłaś źle, jeśli nawet nie wiesz jaki gatunek roślin miałaś przystosowany na bonsai. Każdy gatunek ma swoje potrzeby a BONSAI NIE JEST GATUNKIEM tylko określeniem dla skarłowaciałych roślin regularnie formowanych. Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2011-02-28 o 17:18 |
|
|
|
|
|
#131 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co go zabiło? Przyczyną mogło być ciągłe przenoszenie z miejsca na miejsce, różne sposoby podlewania. Brak podstawowej wiedzy w warunkach hodowli tego gatunku. ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
Tworzenie bonsai z materiału w formie dorosłej już rośliny pozyskanej właśnie ze szkółki jest jedna z metod tworzenia bonsai. Dementuję "poniekąd" ponieważ w tym co napisała mmm3m jest trochę prawdy. Cena jest adekwatna do jakości. Powiedzenie o roślinie kupionej w hipermarkecie "bonsai" jest niemal bluźnierstwem. Dlaczego? Ponieważ po ich cenie widać ile ktoś w nie włożył pracy. Najczęściej są to rośliny hodowane masowo, w odpowiednim czasie drastycznie przycięte, gdzieś tam odrutowane drutem który raz że rdzewieje a następnie wrzyna się w korę drzewa, wpakowane do kontenera i wysłane do hipermarketu? Dlaczego taki przebieg nie czyni z tej rośliny bonsai? Ponieważ bonsai to 90% sztuki i 10% ogrodnictwa. To co widzicie w hipermarketach jest odwrotnością ![]() Pozdrawiam ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- 1. Dużo światła! Ficusy tolerują słabe naświetlenie ale im więcej światła tym lepiej. 2. Pilnować aby ziemia była zawsze wilgotna. Nie dopuścić do przesuszenia podłoża. 3. Postawić w jednym miejscu i nie ruszać. 4. Cierpliwie czekać. Jeśli drzewko nie przemarzło to osłabienie listowia spowodowane jest najprawdopodobniej słabym oświetleniem i procesem aklimatyzacji się rośliny w nowym otoczeniu. Pozdrawiam |
||
|
|
|
|
#132 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Będzie nam łatwiej. |
|
|
|
|
|
#133 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
BAN stały
|
Dąb, brzoza i sosna to drzewa normalnie z lasu.
Wszelkie bonsai z nich to drzewka typu outdoor (na dworze) dlatego nie powinno się ich trzymać w pomieszczeniach tylko trzymać na zewnątrz. Ponieważ mamy zimę trzeba odpowiednio chronić je przed mrozem i wiatrami (np. osłaniając gałęziami sosny) ale one z natury lepiej czują się w naszym klimacie więc może dlatego padły trzymane w domu. Może ciepło z grzejników je zabiło?
Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2011-03-03 o 11:46 |
|
|
|
|
#135 |
|
Raczkowanie
|
Dąb, brzoza i sosna jeśli nie uschły z tego powodu, że były trzymane wewnątrz to pewnie i tak by uschły. Napisałaś orota7, że wytrzymały maksymalnie do zimy. Czyli wszystko wskazuje, że uschły bo nie były trzymane na zewnątrz. Rośliny wyczuły, że zbliża się zima po tym, że dni stawały się coraz krótsze a temperatura nie spadała, więc został zaburzony ich naturalny tryb życia. Gatunki te potrzebują zimowego odpoczynku. Muszą zrzucić liście itd.
Czemu padł ficus? Ciężko powiedzieć bo ficusa żeby zabić trzeba na prawdę tego chcieć. Obawiam się, że wszystkie 4 gatunki jakie miałaś padły z powodu braku podstawowej wiedzy na temat ich hodowli. Następnym razem jak będziesz się przymierzać do wykopania, zakupu jakiejkolwiek rośliny czy to będzie kwiatek, krzew czy drzewo przeczytaj jakie musi mieć zapewnione warunki do życia. Pozdrawiam
Edytowane przez bonsaista Czas edycji: 2011-03-03 o 14:07 |
|
|
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
Bonsei 010.jpg
Bonsei 011.jpg Bonsei 012.jpg Bonsei 013.jpg Bonsei 014.jpg Bonsei 015.jpg Bonsei 016.jpg Witam ![]() Wkoncu trafilam na forum dla mnie . Szukam pomocy dla mojego bonsai , pisalam juz na innych forach , ale zawsze uslyszalam odpowiedz "poczytaj na internecie jak pielegnowac drzewko". No to chyba normalne ze jakbym znalazla jakas pomoc to bym nie szukala jeszcze pomocy na forach , ale oki nie wazne . Dziewczyny macie przecpiekne bonsai . Ja tez mam juz troche mojaego bonsai , ale nie stety niewiem jaka to odmiana , w jakiej ziemi siedzi (bo juz mnie sie o to na innych forach pytali) itp Poprostu zrzucil wszytkie liscie (myslalam ze to przez zime ) , ale nic sie nie dzieje . Podlewam go regularnie , zraszam , nawet nawoz kupilam specjalny i nic Prosze pomozcie mi jak moge go uratowac Dolanczam zdjecie zeby bylo wiadomo moze co mu jest Dziekuje z gory i serdecznie pozdrawiam
|
|
#137 |
|
Konto usunięte
|
chce kupic bonzai sa sliczne i nie sa strasznie drogie
na wyhodowanie wlasnego nie mam cierpliwosci |
|
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
no to teraz kolej na moje 'babcine' drzewko
![]() już je oskubałam bo było strasznie zarośniete , nie ukrywam, że szkoda mi ucinać i wywalać te rozgałęzienia ale więcej szczepek nie potrzebuje bo ma już mały lasek ![]() teraz poprosze o konkretne rady co jeszcze usunąć i ewentualnie jak ,co niepotzrebnie usunełam etc ewentualnie jakieś fotki może jakieś podpowiedzi w jakim stylu bonsai moze byc moje drzewko albo do jakiego dążyć, za wszystkie uwagi dziękuję
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Narazie to może nic nie usuwaj bo go zabijesz. Jak odzyska liście i wyrosną pędy to wtedy się odezwij. |
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
poprzednim razem wyglądał bardzo podobnie i zarósł konkretniemyslę żęby mu jeszcze pousuwać te mniejsze gałązki na pniu |
|
|
|
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
tak wyglądał poprzednim razem a teraz powtóka z rozrywki,wiosna idzie a z niego twrda sztuka
proszę o radę co usunąć żeby po zarośnięciu wyglądał ciekawie , bez zbędnej paniki ...
|
|
|
|
|
#142 |
|
Rozeznanie
|
To drzewko szczęścia jest... Nie?
|
|
|
#143 |
|
Rozeznanie
|
Tak, to drzewko szczęścia, inaczej grubosz lub crassula.
Może już za późno na odpowiedź, ale ja bym proponowała zajrzeć na forum o bonsai, są chyba 2 polskie fora, na których udziela się dużo osób z doświadczeniem w tej dziedzinie. Na pewno ktoś Ci tam pomoże. |
|
|
|
|
#144 |
|
Rozeznanie
|
Jakoś mi ten gatunek nie pasuje na bonsai...
|
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
a posiadacie takie drzewka które pochodzą z sadzonek a nie z Castoramy?
![]() Ja właśnie takie hoduję, kształtuję, obecnie mam 3 swoje i jedno kupne drzewko. Szkoda bardzo mi je ciachać więc po prostu nadaję dziwne kształty gałązka ![]() Wstawcie zdjęcia jeśli macie takie "własne" drzewka
|
|
#146 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie chcę kupować gotowego drzewka. Przymierzam się do kupna nasion, ale na razie mam zbyt małą wiedzę na temat hodowania i kształtowania drzewek, więc się za to nie zabieram
|
|
|
#147 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#148 |
|
Raczkowanie
|
To bardzo ambitne że chcesz zacząć od nasion. Tylko że to jest tak jakbyś swoją przygodę z motoryzacja zaczynała od zbudowania samochodu od podstaw. Wiele osób zniechęca się na początku zaczynając od nasion. Jeśli uda Ci się cokolwiek uzyskać z nasion to zanim będzie z tego bonsai może minąć kilka, kilkanaście lat. Do tego trzeba brać pod uwagę to że nie każda roślina pozyskana z nasion będzie miała cechy odpowiednie dla bonsai.
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak się zniechęcę to kupię sobie coś gotowego.
|
|
|
|
#150 |
|
Konto usunięte
|
ja mam drzewko typu fikus ginseng i teraz sie martwie, bo jade na 3 tygodnie do Polski i nie bede mogla go podlewac. czy macie jakies sposoby?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:26.

zdecydowałam się wykształcić z nich drzewko bonsai. Zajmie mi to kilka latek, ale będę co jakiś czas dawać znać o postępach

i zarósł konkretnie