![]() |
#121 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
Jak będę pełnoletnia to chcę być "honorowym dawcą krwi ".Nie ubędzie za wiele,a pomoże dużo innym
![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
wiem ze centrum krwiodawstwa jest gdzies przy akademikach- przy kredce i olowku, dokladniej nie pamietam ![]() mi przyslali do domu legitymacje, bo ja oddawalam gdy byla akcja na rynku wroclawskim ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
Ja też oddaję krew, co prawda tylko 3 razy do roku, bo częściej nie mogę
![]()
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
Czy mozna oddac krew po skonczeniu 18go roku zycia ale bez daowdu ??
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Dowód osobisty jest chyba niezbędny. Ale zapytaj w stacji czy może być inny dokument tożsamości. Na pewno będzie Ci potrzebny PESEL oraz seria i numer dowodu osobistego przy donacji.
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tereska - baba nie miala prawa drzec sie w poczeklani co i dlaczego Cie dyskwalifikuje - powinien to zrobic lekarz i to nie "bo ostatnim razem" tylko wg tego co teraz sie dzieje |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
[wyedytowano ]
Znalazłam informacje, że opłaty za krew są regulowane ustawowo (Dz. U. Nr 242, poz. 1778), więc nie jest to żaden wymysł i chęć zysków RCKIK, więc edytowałam wcześniejszą wersje postu. http://aktyprawne.rp.pl/aktyprawne/a....spr?id=250791 Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez beti33 Czas edycji: 2008-04-15 o 16:41 Powód: aktualizacja |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
KAZDA jednostka krwi jest przez szpital kupowana
dlaczego? a dlatego, ze zbadanie, przetworzenie i przechowywanie kosztuje krocie duzo drozej wyszloby gdyby kazdy szpital i szpitalik mial swoje zaplecze "krwiodawcze" centra krwiodastwa to sa naprawde kombinaty a to ze szpitale placa za krew to bardzo dobrze - skonczyly sie przynajmniej akcje typu, ze krew byla notorycznie brana "na zapas" i konczyla w smieciach przeterminowana, albo preparat plytkowy wart 500zl caly "szedl" na ziemie bo komus sie nie chcialo sprawdzic podlaczenia wezyka szpitale nie sa zadluzone przez kupowanie krwi, tylko przez marnotrastwo, brak menadzerow i syndrom "czy sie stoi czy sie lezy..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze raz ![]() ![]() A ciekawe jak to się ma gdy się oddaje krew dla konkretnego pacjenta np mamy, taty, babci itp.
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
dokładnie tak samo - co Was tak dziwi???
krew jaka zostawiamy w woreczku nie nadaje sie do przetoczenia, zeby bylo to mozliwe musi zostac przetworzona - TO KOSZTUJE my oddajemy surowiec do wytworzenia leku - szpital kupuje gotowy preparat to tak jakby przyniesc kore wierzby i uwazac, ze szpital powinien za darmo aspiryne dostac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
ja mam okropny lek przed igla potrafilam zemdlec jak szczepili moja siostre. pewnego dnia jednak skusilam sie pojsc oddac krew. nie widizalm ani jednej igly.oczy clay czas zamkniete. i tak oddawlam 4 razy w roku. teraz poszlam oddac tyfzien temu. pai troche przejela sie moja waga ale powiedizala ze ejzeli waze wieej niz 50 kg to jest ok. potewm wystraszylo ja moje cisnienei ( nei przyznalam sie ze ejstem jzu po dwoch kawach i am takei niskie) kazala mi wypic kawe i ostatnie srawdzneie hemoglobina i tu jzu nci sie nei dlao zrobic. wszytko przez to ze sottanio malao jem duzo zyje w ruchu. wstaje przed 7 praca uczleni praaca wracam okolo 23 w koncu jem jakis obiad a potem impreza akbo nauka i ide spac kolo 2. jak na razie zkaupialm tabletki z zelazem i czekam za kilka tygodni mam sie zglosic ponownei moze tym razem sie uda ;D
co do wiekszosci tekstow w stylu nei moge bo.... to wystarczy chciec. zazwyczaj oakzuje sie ze jest sie dobrym dawcom a paralizuej nas starch. aaa no i jestem uniwersalnym dawcom 0 + ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
ja chcialabym oddawac krew ale mam fobie przed igłami.
ja jak mam w sobie igłe przez te sekundy przy szczepieniu czy pobieraniu to umieram. nie moge się przemóc. to jest straszne
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Grochacz nie zgodzę się z Tobą, że w większości przypadków kiedy ludzie piszą, że nie mogą z jakichś powodów oddać krwi, są sparaliżowani strachem. U części na pewno jest to strach ale niektórzy mają przeciwskazania ![]() Gratuluję Ci przezwyciężenia strachu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Tereska - a wiesz ilu ludzi sie przekreciło po transfuzjach bezposrednich???
Nie mowiac o ty, ze obecnie baaaaaardzo rzadko przetacza sie krew pelna - ona jest rozbijana na poszczegolne skladniki i to ludzie dostaja Informacje o cenie krwi nie moga byc tajne, bo to podlega pod zamowienia publiczne ![]() Teoretycznie 0+ mozna przetoczyc kazdemu, ale to chyba tylko na polu bitwy ![]() Mimo "uniwersalnosci" przetacza sie krew zgodna, nie mowiac o tym, ze grupa to dopiero poczatek kwestii zgodnosci, jest cala masa innych czynnikow, ktorych sie nie oznacza, a ktore sie sprawdza w probie krzyzowej przed przetoczeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem honorowym dawca juz 3,5 roku- oddalam ponad 3 litry krwi!! I byloby jeszcze wiecej, gdyby nie fakt, ze z powodu lekow mialam roczna przerwe ![]() Uwazam, ze odawanie krwi to dobra sprawa!! Jak juz ktos wyzej powiedzial, mi wiele nie ubedzie, a komus pomoze!! Wole nawet to niz pobieranie krwi!! Tu praktycznie nic nie czuje, a potem zle sie nie czuje wcale!!! Acha igiel tez sie boje i nie lubie ich, ale po prostu sie odwracam i problem z glowy ![]()
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na razie o tym nawet nie myśle. to silnejsze odemnie.
![]() |
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
ja tez oddalam krew pare dni po skonczeniu 18 lat i pani dokto troszku byla niezadowolona z faktu ze mam tylko legitymacje ale w koncu sie udalo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Ja dopiero raz oddawałam krew, jakieś 3 -4 lata temu i oczywiscie musialam zemdlec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Właśnie dzisiaj byłam oddać krew i muszę sie przyznać,że pierwszy raz sie źle czuję
![]() ![]()
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Ashmira ja tez dzis bylam krew oddac i tez poczulam sie slabo po...
A wszystkie badania wyszly ok...Moze jakis dzien zly...
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Teresska oddaję od 18 to będzie już tak 4,5 roku. Chodzę co 4 miesiące, wczoraj badania miałam naprawdę dobre. Tylko potem, jak wracałam do domu, serce zaczęło mi tak strasznie szybko bić, nogi miałam jak za waty
![]() Ale dzisiaj już mi lepiej ![]() ![]()
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
A ja nie mogę oddawać krwi, kiedyś miałam raka i to mnie dyskwalifikuje. Szkoda, bo dawniej strasznie chciałam oddawać też szpik. Ale to nic, dobrze dziewuszki że wy oddajecie i komuś ratujecie tym życie, ukłon w Waszą stronę..
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Przyczajenie
|
...
Edytowane przez Karteluszka Czas edycji: 2008-07-07 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Ja tez planuję oddać krew
![]() A ponoć na 0Rh- jest zapotrzebowanie..
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Ashmira a jaesli moge spytac, to czemu Twoja mama jest przeciwna oddawaniu krwi??Przeciez to dobra rzecz!!
Nikomu tego nie życze, ale ciekawa jestem co by takie osoby zrobily, gdyby to one potrzebowaly kiedys krwi...albo ktos z ich bliskich...Przeciez nie kupi sie jej w aptece!! ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.