![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filologia polska
Brrrrrrrrr ale jestem wsciekla!!! Wlasnie wrocilam z egzaminu z opisowki, wszytsko powiedzialam bezblednie, tylko mialam pytanie: "Analiza słowa miś" no i wszytsko po kolei powiedzialam dobrze (to bylo ostatnie pytanie) tylko powiedziałam, że ś jest przedniojęzykowo-dziąsłowe , za miast prepalatalne właściwe i babka kazała mi douczyć się fonetyki i przyjść dopowiedzieć w poniedzialek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie załamuj się, głowa do góry ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A powiedz mi k-n, mialas moze kiedys cos z panem Indianinem P.R. ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Z panem Indianinem nr 1 czyli z P.R nie miałam zajęć ale z panem Indianinem nr 2 (D.L.) -> ![]()
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
hehehe aaa Beatka... zapisalam sie do niej na historyczna, ale dziewczyna z III roku przechodzila obok jak mowilam kolezance , ze sie do niej zapisalam i zaczela wrzeszczec, zebym szybko szla sie przepisac, poki czas, bo pani B.K. jest najwieksza... na uczelni
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie zaczynam swoją przygodę z scs
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
widzę, ze większość filolożek (jak to mówi nasz pan od KJP
![]() ja jestem na drugim roku polskiej na uniwerku w Poznaniu (czyt. -->UAM ![]() zauważyłam, że co uczelnia to inne przedmioty, inny program studiów, inne wymagania na pierwszym roku nie podobało mi się specjalnie, ale teraz jest ok, może to sprawili świetni wykładowcy ( i pan od SCS, który niewiele wymaga ![]() czekoladka pisała, że specjalności psują caly wizerunek studiów na UAM-ie, a ja myślę, że nie; wydaje mi się, że to dzięki nim te studia mają sens, choć przyznam, że z wyborem ( a co dopiero będzie z dostaniem się) specjalności mam problem; nauczycielską zrobię na pewno, bo nie koliduje z innymi, a poza tym myślę o edytorsko-wydawniczej, ale tlumy się na nią wybierają; poza tymi dwiema inne specjalności do wyboru to: dokumentalistyczna, dziennikarska, komparatystyczna, krytycznoliteracka, z historii i teorii tearu muzycznego (międzywydzialówka z muzykologią). Teatrologia i filmoznawstwo to u nas osobne kierunki, ale też na naszym wydziale ogólnie nabieram z czasem przekonania, że te studia mogą być miłe i ciekawe ( ps nie lubię poetyki - ale to chyba ze względu na panią prowadzącą ![]() pozdrówka dla filolożek polskich ( ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
A wie ktoś może ile trzeba uzyskac pkt z matury,zeby sie dostac na AP do krk na filologie polską?
![]()
Jestem przeciez wirtualna. Jak anioł. Anioly też sa wirtualne. Zawsze takie były. Nawet na tysiac lat przed Internetem. Ale w moim przypadku to kłamstwo. Ja TYLKO jestem wirtualna. Nic nie mam wspólnego z aniołem Być szczęśliwym - tego trzeba się uczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Witam! też jestem na polonistyce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny gdzie jestescie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Witam, skończyłam polonistykę jakieś 3 lata temu. Studia wspominam miło. Jeśli chodzi o część "merytoryczną", tzn. przedmioty, specjalizacje, kółka naukowe - super, natomiast część "towarzyska" do bani. Może po prostu trafiłam na taki rocznik.
Wiedza, którą zdobyłam, przydaje mi się w pracy w jakichś 20 - 30%. Dla niezdecydowanych: po fp można robić wszystko, czego jestem chyba najlepszym przykładem. Niemniej trzeba liczyć się z tym, że będą też potrzebne studia podyplomowe. Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe polonistki i życzę sukcesów w poszukiwaniu pracy ![]() Edytowane przez Emilla Czas edycji: 2015-03-28 o 19:26 Powód: poprawa literówek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam.mam problem z podjęciem decyzji które studia wybrać.proszę byćsie napisali coś na temat w/w studiów.jak przebiega nauka.Jest bardzo ciężko?? czy warto to studiować?? Będę wdzięczna za wasze informacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do Studentów filologii polskiej bądź samych filologów
Ja już dawno po studiach polonistycznych (6 lat). Skończyłam uniwerek w Gdańsku. To był najlepszy okres mojego życia. Dużo ciekawych zajęć, możliwość wyboru fakultatywnych, wykłady monograficzne. Najciężej było na egzaminach z literatury polskiej XX wieku (kobyła), no i na - chyba nieśmiertelnej na wszystkich uczelniach - gramatyce historycznej.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Jest już wątek na temat tego kierunku
![]() Łączę je ![]()
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
nooo ja jestem na 2 roku filologii polskiej w Tarnowie
![]() ![]()
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
ja od października zaczynam studia na filologii polskiej i mam nadzieje ze bedzie fajnie, aczkolwiek po tym co tu zobaczyłem i przeczytalem to nie wiem czy wybierac ta specjalizacje nauczycielska ?? jak myslicie dziewczyny ?? fajnie bedzie ?? prosze o porade i odpis, pozdrawiam - jarek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
A jestes na studiach I stopnia czy jednolitych magisterskich?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W pażdzierniku 'wchodzę' na 'II stopień' (ale mam zamiar wybrać inną specjalizację ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
na I stopnia ale chyba na uzupelniajacych tez pojde na nauczycielska poniewaz bardzo chciałbym uczyc w szkole heheh nie wiem czy to jakeis zboczenie zawodowe ale odczuwam taka chec
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Na aktorstwo i kulturoznawstwo też chciałam iść
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A przy okazji... Emilla, jakie studia podyplomowe kończyłaś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
iwciunia, skończyłam Public Relations na AE. Studium było takie sobie - niektóre przedmioty, jak np. zarządzanie kryzysowe, na bardzo niskim poziomie, inne - np. gospodarka rynkowa - w ogóle nie potrzebne. Rozumiem, że też się wybiarasz na jakąś podyplomówkę? Mała rada: przy wyborze studiów nie kieruj się nazwą uczelni (jak ja "prestiżową" AE w K-cach) ani wysokością czesnego (płaciłam ok. 4 tysięcy za rok, ale warto zerknąć ile to samo kosztuje na SGH np. - załamać się można), tylko programem. Zastanów się też nad swoimi predyspozycjami czy kompetencjami, żebyś później nie żałowała, że wydałaś mnóstwo kasy, a jesteś nieśmiała lub się jąkasz, więc przed kamerą czy większą publiką nie wystąpisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() ![]()
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
coś ode mnie, dumnej studentki II roku filologii polskiej na uw
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Na Wrocławskim jest nieco inny program niż Warszawskim w takim razie
![]() ![]() ![]() ![]() Prace niestety są 2 w ciągu roku, chociaż niektórzy wykładowcy na zaliczenie też życzą sobie jakiejś pracy zaliczeniowej. Chociaż przez pierwsze 2 lata miałam może 2 zaliczeniowe, oprócz 2 semestralnych, na trzecim jakby się wszyscy zmówili były 2 semestralne, 4 zaliczeniowe i licencjacka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
uff...ufff ufff
![]() ![]()
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam na pierwszym roku egzamin z: filozofii, łaciny, podstaw psychologii i pedagogiki, literatury staropolskiej i historii Polski
![]() ![]() ![]() ![]() Zajęć też było baaardzo dużo, przedmiotów na jeden semestr wypadało ok. 15 ![]() ![]() A jak jest u was? macie jakieś przedmioty na 'zal', czy też wszystkie na ocenę? ![]() Prac w sumie nie pisaliśmy wiele, poza licencjacką oczywiście ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
oo tak, zapomniałam o łacinie na 1 roku
![]() Nie martw się Divine, każdy kiedyś zaczynał. Bardzo szybko załapiesz o co chodzi ![]() iwciunia- u nas wykłady są na zal, a ćwiczenia, konwersatoria itd. na ocenę. Oczywiście wykłady na zal tylko w semestrach, które nie kończą się egzaminem z tego wykładu, bo niektóre przedmioty trwają kilka semestrów. Wszystkie wykłady poza kulturą języka kończą się egzaminem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:07.