![]() |
#121 | |||||
Konto usunięte
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Cytat:
Natomiast nie wiem, z jakiej paki ktoś miałby wynajmować salę i robić komuś imprezę za darmo. Cytat:
![]() Cytat:
Po drugie - Ty też bredzisz. Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
Znam jedną taką parę, chłopak bardzo wierzący i praktykujący, wręcz ma za złe dziewczynie jak nie pójdzie do kościoła, ale seksu przedmałżeńskiego sobie nie odmówi. Ja nie dziwię się wierzącym, że nie przestrzegają wszystkich zasad, bo zwyczajnie się nie da. Dziwię się, że wierzący nie znają zasad swojej religii i nie zauważają absurdalności zasad KK.
Mama mojej koleżanki miała męża alkoholika. Poszła do księdza po poradę i ten kazał jej się rozwieść. Wg mnie jako człowiek doradził dobrze, ale to równocześnie pokazuje jak niepraktyczne i absurdalne są zasady kościoła w sprawie rozwodów i nawet niektórzy księża to zauważają, ale i tak taka osoba ma grzech ciężki - bez sensu. ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Nikt tu nic takiego nie sugerował. Mowa jest tylko o ślubie. Jeśli masz firmę, która zajmuje się organizacją wesel to naturalne, że płacisz, ale KK z założenie nie jest przedsiębiorstwem usługowym i nie działa na takich zasadach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast właśnie spora część katolików uważa to za absurd. Cytat:
No o ślubie. Ktoś Ci robi imprezę, z muzyką, dba o to, żeby Ci z dachu nie ciekło na głowę i żebyś się nie wywaliła na dziurawej posadce, poświęca czas, pisze mniej lub bardziej pokręcone kazanie i ma pełną świadomość, że niekoniecznie chodzi o przeżycia duchowe i chęć życia w zgodzie z zasadami KK, ale o tradycje/nacisk rodziny/romantyczną atmosferę. I że na końcu i tak mu zadek obrobią. Nie wiem, dlaczego ktoś miałby to robić za darmo, inną sprawą jest sposób, w jaki ściągają klientów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
Czyli wychodzi na to że faktycznie katolikow to jest 10% skoro wiekszosc jednak uprawia seks przed slubem lub stosuje antykoncepcje po slubie. Ksieza czasem sami uprawiaja seks a chyba powinni dawac przykład a ne sami maja słabą wole. Ja tam uwazam że w tych czasach mało możliwe jest stosowanie NPR i majac 1-2 dzieci. Wiec niektore zasady KK maja mało sensu bo ksiadz nie utrzyma 5 dzieci gdy pary nie stac na tyle a sa katolikami. Co do seksu po ślubie to ma to zalety ale i wade.
Ciezko być 100% katolikiem teraz. Niestety ale w duszpasterstwach jest przewaga dziewczyn wiec dla jakiejs nie starczy tego wierzącego. ![]() Edytowane przez aleks_90 Czas edycji: 2016-08-29 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#126 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Autorka wątku pyta o związek z wierzącym chłopakiem. LadyChatterbox odpowiada, że była w takim, ale wzięli ślub cywilny i jest spoko. Dla mnie jest to jakby sugerowanie, że można zastosować takie rozwiązanie. Niestety jest to wprowadzanie w błąd, bo dla tak bardzo praktykującego katolika, jest to rozwiązanie żadne, bo ma świadomość, że po ślubie cywilnym seks nadal jest grzechem. W tym wypadku ślub cywilny nie jest alternatywą dla kościelnego. I przypuszczam, że ksiądz tutaj w błąd nie wprowadził, tylko LadyChatterbox zrozumiała to co chciała zrozumieć. Przypuszczam, że powiedział, że jak się wyspowiadają przed ślubem kościelnym to dostaną rozgrzeszenie. Ale do takiego czegoś nie trzeba ślubu cywilnego. Naprawdę szczerze wątpię, żeby powiedział, że po cywilnym mogą uprawiać seks i że daje im odpust na zaś ![]() ![]() Cytat:
Ja też nie rozumiem ludzi, którzy płaca tyle pieniędzy. Co łaska to co łaska i tyle. To jest ich obowiązek i trzeba im to przypominać, bo niestety troszkę się im w głowach poprzewracało. Teraz naprawdę jest mało księży z prawdziwego powołania. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli ktoś jest przekonany, że nie robi nic złego i nie kłóci się to z jego wiarą, to co najwyżej jest herezja, a nie hipokryzja. Cytat:
![]() Musiała się ugiąć? WTF? Uznam, że nie to miałaś na myśli i nie będę ciągnąć wątku. Wypieram to. Również wśród ludzi niewierzących nie brak osób, które by się na taki układ zgodziły (już pomijam panów, którzy mają swoisty fetysz dziewictwa, u kobiety, oczywiście, a czekanie na tego jedynego uważają za duży plus). Wg mnie często zbyt pochopnie i entuzjastycznie, ale nie uważam, żeby to zawsze i wszędzie pomysł skazany na porażkę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
on tired little feet
|
ok, ale czy w tym "co łaska" nie zawiera się też opłata dla organisty, za ogrzewanie, sprzątanie itd? serio pytam, bo nie wiem.
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
Ksiadz da slub za darmo tylko wystarczy do niego isc i porozmawiac
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#130 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczyna z duszpasterstwa nic nie będzie musiała, a już na pewno się uginać. Co najwyżej będzie mogła, a jeśli nie będzie chciała, to jej potencjalny facet może zrezygnować dla niej z seksu przed ślubem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | ||
Konto usunięte
|
meliandra - nie wypowiedziałaś się w tonie kogoś, kto chciał sprostować nieprawdziwe informację. Połowę w ogóle wyciągnęłaś z najgłębszych czeluści, bo LadyChatterbox tego nie napisała. Nie poprosiłaś nawet o doprecyzowanie.
Ja DOSKONALE wiem, o co Ci chodzi, to nic oryginalnego. Z jakichś powodów masz problem z tym, że ktoś uważa się za katolika, uprawia seks i nie posypuje z tego powodu głowy popiołem. Podczas gdy zarówno wiara, jak i życie seksualne, są prywatną sprawą każdego i wyśmiewanie kogoś z ww powodów jest po prostu słabe. Nie mam nic przeciw dyskusji i prostowaniu nieprawdziwych wyobrażeń, ale nie w tym tonie, który tutaj byłaś łaskawa zaprezentować. To zwykła chęć pojechania po kimś, żeby poczuć się lepiej, a nie głęboka potrzeba niesienia kaganka oświaty. Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On nie był jej mężem z punktu widzenia wiary i Kościoła. Gdyby był jej mężem to nie musiałaby się z tego spowiadać lub zatajać. Byłoby to normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedys był taki watek tutaj i były komentarze że czemu to on ma czekać. Czemu to ona nie zmieni swoich przekonań i nie dostosuje sie do niego czyli nie zacznie seksu przed ślubem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie, absolutnie nie wiesz o co mi chodzi pomimo, że wydawało mi się, że dokładnie to wytłumaczyłam. Ja nie mam problemu z tym, że ktoś uważa się za katolika i uprawie seks przed ślubem. Mnóstwo osób tak robi i ja tego nie krytykuję. Nie krytykuję też ani nie wyśmiewam jak ktoś z tym do tego ślubu czeka. Naprawdę szanuję zdanie innych. Skoro ktoś głęboko wierzy to ok. Ale śmieszy mnie jak ktoś się robi z siebie wielkiego katolika, mówi że nie ma szans na seks przed ślubem, a potem szuka wymówek, drogi na skróty i głupiego usprawiedliwienia. I to jest dla mnie słabe, bo nie na tym taka wiara polega. Gdyby ktoś powiedział, że wierzy, ale niekoniecznie zgadza się z tą zasadą KK to nie ma problemu. Ma do tego prawo i przynajmniej nie jest zakłamany. I uwierz mi, że ja naprawdę nie chcę poczuć się lepiej. Zwyczajnie mam uczulenie na pie******** głupot ![]() Uwierz mi, że praktykowanie nie ma tu nic do rzeczy. W mieście z którego pochodzę była kiedyś afera. Zmarła pewna skromna, wierząca kobieta. Miała tylko córkę, która po tak wielkiej stracie musiała się jeszcze użerać z naszym proboszczem. Dziewczynie się nie przelewało, a on nie przyjmował do wiadomości 'co łaska'. Dodatkowo powiedział, że ceremonia nie odbędzie się w kościele tylko w jakieś małej pseudokapliczce na cmentarzy, bo jej mama nie była zasłużonym obywatelem naszego miasta, także tego... Niestety takich historii jest mnóstwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;64701771]Nie wszyscy katolicy skupiają się w duszpasterstwach.
Dziewczyna z duszpasterstwa nic nie będzie musiała, a już na pewno się uginać. Co najwyżej będzie mogła, a jeśli nie będzie chciała, to jej potencjalny facet może zrezygnować dla niej z seksu przed ślubem.[/QUOTE] Duzo na pielgrzymkach wiadomo tam najłatwiej o męża/żone |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli naromiast ktoś się upiera w byciu super katolikiem, ale tu się przekręci jakąś zasadę, tu się znajdzie kruczek to już wzbudza lekki uśmieszek zażenowania z mojej strony. Bo ja też mogę powiedzieć - jestem wiary katolickiej, nie chodzę do kościoła, nie wierzę w Jahwe ani w życie pozagrobowe i uwielbiam uprawiać seks na wszystkie możliwe sposoby, unikając wytrysku w pochwie. Po co się oszukiwać?
![]() |
![]() |
#139 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym ona w żadnym miejscu nie prosiła o Twoje głupkowate heheszki, poadła przykład takiego właśnie związku i tego, jak to się u nich potoczyło. Cytat:
Po co ma mówić, że jej ta zasada nie pasuje, skoro jej widać pasuje, tylko się do niej nie stosuje. Nikogo nie wyśmiewa, nie jest agresywna, przynajmniej w tym wątku, uczciwie mówi, jak jest i jakie ma poglądy, a ktoś ma ból dupy. Cytat:
Bo chce. Bo może. Czemu? I kto napisał, że ona się uważa za super katolika, a kto ma oceniać, czy czasem nim nie jest? Może i jest "lepszym" niż niejedna osoba czekająca do ślubu, ale co tam, pośmiejmy się trochę. Tak dobrze ludziom robi na nastrój wyśmiewanie cudzego życia erotycznego, aż żal marnować okazję. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |||
Zakorzenienie
|
technicznie rzecz biorąc to jest ten sam poziom; nie kradnij to siódme przykazanie, nie cudzołóż - szóste.
Cytat:
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;64690576]Jeśli chodzi o hipokryzję i grzeszenie przed ślubem - katolik popełnia też inne grzechy oprócz seksu przedmałżeńskiego, dlaczego nikt wtedy nie nazywa go hipokrytą i "naginającym" swoją wiarę, tylko każdy mu do wyra zagląda? ![]() mnie tam czyjeś łóżko średnio interesuje, ale jeśli katolik nazywa się katolikiem, a np. nie chodzi do kościoła, to sorry batory, katolikiem nie jest. może być chrześcijaninem, protestantem, ale nie katolikiem - bo bycie katolikiem jest jasno i konkretnie określone. Cytat:
Cytat:
100% racji! seks jest super sprawą i warto się nim cieszyć. ale tak samo jak seksu przy zapalonym świetle nie nazywamy bdsm (choć skrajna wanilia może by spróbowała), tak seksu przedmałżeńskiego nie określamy jako zgodnego z naukami kościoła (choć wielu by chciało). |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
Konto usunięte
|
Oczywiście, wymienienie jednym tchem seksu z własnym chłopem i mordestwa jest jak najbardziej w porządku i nie ma nic wspólnego z tanią manipulacją
![]() Cytat:
Cytat:
Sensem bycia katolikiem czy chrześcijaninem NIE JEST ABSTYNENCJA SEKSUALNA. Chociaż bardzo wiele osób lubi temat do tego spłycać. Można dyskutować o wszelkich wersjach semi-wegetarianizm, a o nich nigdy bólu dupy nie miałam i myślę, że osobami, które się z nich naśmiewają, rządzi ta sama potrzeba wywyższania się. No chyba, że mówimy o przypadku, który sam terroryzuje otoczenie, a po cichu zajada schabowe, aczkolwiek wegeterrorystom mówię nie, chociażby sami byli frutarianami i odparzali nogi w plastikowych butach. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ad.2 To ufaj również w punkcie 1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ad. 2 - czyli jeśli zakładam, że oni i ich owieczki lepiej wiedzą, kogo można nazwać katolikiem, to muszę się zgadzać z resztą tej wizji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I z punktu KK jest różnica zależnie od nastawienia, w zasadzie kluczowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
powtarzam - niech seks uprawiają, bo to super sprawa. niech eksperymentują, odkrywają i czerpią ogrom przyjemności z każdego orgazmu. tylko, na miłość (sic!) boską, po cholerę próbują naginać rzeczywistość, by żyć po swojemu i jednoczenie przypisać sobie jakiśtam tytuł, który ich nie określa? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Odpuszczenie winy dostanie kazdy jak tuz przed slubem pójdzie do spowiedzi. Jej sytuacja nie rozni sie niczym jesli chodzi o grzech od par ktore mieszkają bez slubu kościelnego. Jedynie to ksiadz moze spojrzec przychylniejszym okiem na taka pare, ale grzech jest. Nie mogli by w tym okresie pojsc do komunii, bo zyja w grzechu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
.
|
Cytat:
ja bym nie wzięła w ciemno ślubu.
![]() |
![]() |
#150 | ||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A w tym konkretnym wypadku katolików łamiących VI przykazanie, to akurat te osoby, które się czepiają, nie mają racji i nie znają poprawnej "definicji". Cytat:
Cytat:
![]() & mają prawo tego "tytułu" używać. Cytat:
Cytat:
To nie chodzą. Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-08-29 o 19:11 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.