![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarjanizm ----tylko jedno pytanie
Kielku, dla Ciebie to tylko fasolka się liczy w kuchni???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
kiełku nie wiem czy to było do mnie
![]()
![]() |
#123 | |
调解人
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem całej tej walki pomiędzy wegetarianami a mięsożercami. Ja naprawde nie wiem już dlaczego nie jem mięsa (zawsze mam przed oczami całego zwierzaka, a to odstrasza). Rośliny podobno też maja zdolność odczuwania (potwierdzone badaniami) ale jakoś mniej do mnie przemawiają na talerzu
![]() Nie potępiam mięsożerców (wszyscy wokół mnie), bo uważam, że mięso jest potrzebne człowiekowi, jako organizmowi "wszystkożernemu" - mamy tak ukształtowany układ pokarmowy, poza tym w mięsie na pewno są takie składniki, jakich nie znajdziemy w roślinach (to się pewnie okaże za 50 lat). Jak będę mieć dzieci, będą jadły mięso. Oczywiście jestem przeciwniczką męczenia zwierząt, mam nadzieję, że człowiek stanie się bardziej ludzki - zapewni spokojny żywot zwierzęciu, a zabije szybko, znienacka. Myślę, że o to właśnie chodzi. Moglibyśmy nie chodzić w futrach, skórach itp., ale cóż zrobić, jak pantofle skóropodobne tak obcierają :-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Aha, chciałam jeszcze dodać, że wegetarianom często brakuje witaminy B12. Niestety nie wiem, jakie produkty ja zawierają, ja kupiłam w tabletkach w aptece (firmy Natura, czy cos takiego).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Proste dania wegeteriańskie
Jakie znacie proste dania wegeteriańskie? Chodzi mi o coś pożywnego, ale prostego i szybkiego w przygotowaniu.
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proste dania wegeteriańskie
jagodo trzaba najpierw sprawdzić w wyszukiwarce
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...getaria%F1skie http://www.wizaz.pl/forum/showthread...getaria%F1skie te dwa wątki znalazłam u nas na forum. polecam ci jeszcze forum cin cin- jest tam masa przepisów, wegetariańskie również http://sys21.de/viewforum.php?f=12&s...e96eb0d29984dd pozdrawiam!
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetariańskie przepisy !!
to ja napiszę co zrobiłam sobie na obiadek( zaznaczam że dla mnie wszystkie warzywa do siebie pasują
![]() -100g makaronu razowego (kocham go ![]() -100g soczewicy (ja miałam zieloną ale czerwona tez będzie super) -puszka kukurydzy -2 pomidorki -jedna cebula -sól, pieprz, bazylia -ząbek czosnku Pomidorki zalałam gorąca wodą, obdarłam je ze skóry ![]() ![]() ![]()
A prayer for the wild at heart, kept in cages... Edytowane przez sylwia18 Czas edycji: 2005-11-08 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
No wlasnie, makaroniki razowe albo zwyczyjne, kasze wszelakie smazone jak rizotta i paelle, z przyprawami i warzywkami, albo kotleciki warzywne albo kaszowe, placuszki z kalafiora albo ziemniakow z maselkiem ziolowo-czosnkowym itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chyba jutro wypróbuję. Przepis ciekawy ![]()
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
nulczyku pycha jest ten makaron
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
![]()
Witam Wszystkich
![]() Być może kiedyś, ktoś na forum poruszył temat wegetarianizmu.... sprawdzałam, szukałam, jednak nic nie znalazłam.... jeżeli jednak zdażyło by się tak... to z góry przepraszam.... za nieświadomy plagiat ![]() Od dobrych kilku lat jestem wegetarianką..., dla mnie wegetarianizm to nie tylko jedzenie, ale również sposób na życie, ma on głębsze przesłanie.... no, ale nie będę nikogo "Nawraca" ![]() Ciekawa jestem tylko ilu mamy wegetarian na forum ![]() ![]() Pozrawiam..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Ja co prawda nie jestem wegetarianka, ale pamietam że pare takich watkow przewinelo sie przez forum. Nie przegladłam ich wogóle, ale mam nadzieje, że najdziesz w nichy cos interesujacego.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...wegetarianskie http://www.wizaz.pl/forum/showthread...wegetarianskie
![]() |
#135 |
Zadomowienie
|
ja jestem wegetarianko ale nie z powodu takich jak niektóre dziewczyny odchudzania, dbania o linie, poprostu brzydze sie jesc takie zabite zwierzatka ooo fujjj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem wegetarianką nie ze względu na to, że się brzydzę zabitych zwierzaków...., ale dlatego...., że jest mi ich najzwyczaniej w świecie szkoda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Po prostu kiedyś znajomi wyciagnęli mnie na wykład o prawach zwierząt. Plusem było dobre przygotawanie (choć z początku nie było kompa ![]() ![]() ![]() "Nawróciłam się" jestem wegetarianką. Choć moze to zbyt duże słowo. Narazie to tylko ponad dwa miesiące, ale mysle, że to sięgnie nawet lat ![]() Moze ktoś podzieli się swoja historią??? Jestem bardzo ciekawa ![]() ![]() ![]() ![]() A moze któraś z Was jest weganką?
![]() |
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
Witam,
zawsze zastanawialam sie co wegetarnianie jedza na codzien, czy moge dostac kilka wskazowek, przepisow, na czym gotujecie obiady? (mam na mysli w zamian miesa), i jeszcze jedno, jecie ryby? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
![]() Dopuszcza natomiast spożywanie produktów mlecznych, nabiału (mleko, sery itd.itp.) sky1980 najbardziej charakterystycznymi produktami dla wegetarian są rośliny strączkowe czyli soja, soczewica, fasola, ciecieżyca, różnego rodzaju kasze, sery tofu. Generalnie rzecz biorąc dieta wegetarian nie rózni się zasadniczo od mięsorzernych ludzików ![]() Nie używamy tluszczy zwierzęcych do smażenia tylko i wyłącznie olejów roślinnych, zupy są gorowane na masełku roślinnym badz specjalnie przygotowywanym wywarze z warzyw (takich samych jak w zwykłym roseole) oraz soji. Z soi równie robimy kotlety mielone, pasztety, pasty do kanapek itd. itp. ![]() Poza tym dużo warzyw: szpinaku, pomidorów, buraczków (ze względu na zawartośc składników mineralnych). pieczywo ciemne, pelnoziarniste, ciasta bez jajek ![]() Ja jestem wege od 5 lat, a mam 21 ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
a według mnie izaunia jest prawie wegetarianka i zadania niezmienie...a u mnie jadłospis niejest długi podstawowe rzeczy to: sery,chleb,płatki róznego rodzaju ziemniaczki,omlet, naleśniki, gofry, warzyw prawie wogóle niejem, a jak napisała wizażanko na gorze o tych pasztetach i kotletach to tez nierobie i niejem i chyba to wszystko jeszcze jakas zupa na masełku roslinnym robiona...nieuwarzam tego za diete dla mnie jest to normalne jedzonko które jem od 11 lat a mam teraz 19latek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
![]()
nie wiem czy ja bym mogla zostac wegetarianka, co do miesa to szczerze mowiac nie zalezy mi na nim,ale nie jesz ryb ? nigdy!!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
shiral faktycznie pasztety i kotlety są niedobre, ale te ze sklepu, a ja sobie robię sama w domu... mniam
![]() sky1980 jestem wege ze względów ideologicznych, więc ciężko było by mi się przemóc i zjeść coś, co wcześniej żyło. Poza tym obawiam się, że było by to niebezpiecznie dla organizmu, który sie już całkowicie przestawił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Przepis na Pasztet Sojowy z pieczarkami, mniam
![]() Potrzebne składniki: ziarna soji (1/2 kg.), jedna duza cebula, duży ząbek czosnku, 4 duże pieczarki, olej słonecznikowy, bułka tarta, przyprawy (sól, pieprz,zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy ![]() - Przed przygotowaniem pasztetu moczymy soję w wodzie przez 12 godzin, np. możemy sobie zostawić ją tak w nocy i idziemy kimać ![]() - pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy z olejem i cenulą. Przygotowanie: - Kiedy juz soja napecznieje, odcedzamy wodę, wlewamy nową i gotujemy (nie solimy !!!) przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Pozniej odcedzamy wode, ale nie dokladnie, zostawiając trochę w garnku.... i miksujemy na "papkę". Jeżeli podczas miksowania soja jest bardzo gęsta, dolewamy troche wody. Po zmiksowaniu, dodajemy oleju (ok. 3- 4 łyżek) oraz 2 łyżki bułki tartej ( jeżeli pasztet jest zbyt żadki dodajemy więcej), przyprawiamy do smaku, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i przesmażone wcześniej pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem i i posmarowanej tłuszczem. Na wierzch kładziemy plasterki masła ![]() - Wkładamy do rozgrzenego piekarkika i pieczemy w temperaturze 180 stopnii, przez ok. 2 godziny ![]() ![]() Acha !!! Pasztet musi być mocno przyprawiony, żeby nie był mdły, z optymalną ilością soli ![]() Smacznego ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
może jak polubie pieczarki i inne rzeczy to kiedyś zrobie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Macie rację dziewczyny
![]() Wprawdzie narazie wykluczyłam tylko mięso, ale musze jakoś rozgraniczyć ten "ubytek" w organizmie, tak to nazwę. Jestem w wieku w jakim jestem, więc musze szczególnie na to uważać. Trzeba dostarczać mnóstwa witamin, podczas gdy ja jeszcze dobrze nie wiem co czym zastępować. Sama też jeszcze nie gotuję na większą skalę, czasem coś eksperymentuje ![]() ![]() ![]() Życzcie mi powodzenia ![]() ![]() ![]()
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem mięsna jednak nie mam nic do wegetarian, sama odwiedzam bary wegetariańskie i czasmi gotuję cos bez mięsnego i bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. iza_15 powodzenia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
ja też jestem wegetarianką jakby co
![]() ![]() ![]()
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
ja jestem wegaterianką od paru dobrych lat i dobrze sie z tym czuje, a mięsożerców nie lubię za te ich docinki typu" to co Ty jesz?"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.