![]() |
#121 | ||
.
|
Dot.: Podniesienie alimentów niepracująca matka 500+
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Jak słyszę takich, co im się "nie opłaca iść do pracy", to mi się nóż w kieszeni otwiera... To żaden powód, aby na to przyzwalać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
.
|
Cytat:
jak na razie dziecko nie ma orzeczenia - to raz. a dwa - ostatnimi czasy bardzo obcięli świadczenia pielęgnacyjne, więc wcale się nie opłaca siedzieć z dzieckiem w domu. zresztą, dziecko nie jest aż tak niesamodzielne.
![]() |
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zacznijmy od tego , ze on w ogóle pracuje , a ona wcale i takie docinki sa nie na miejscu bo on daje tyle ile moze i Tylko on utrzymuje to dziecko jej wkład to tylko zasiłki . Tak mój partner nie na możliwości sie dokształcić bo wszystko kosztuje i wymaga czasu , a nam starcza na podstawowe wydatki i małe oszczędności np na Ubezpieczenie samochodu . Weekendy ma zajęte bo zabiera mała do nas lub do rodzicow takze dochodzą koszty dojazdów 200km w jeden weekend , bo jedzie po nią zabiera do nas i pózniej odwozi i wrócić tez musi . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W wielkim uproszczeniu: sad zasadzajac alimenty bierze pod uwagę usprawiedliwione potrzeby dziecka + możliwości finansowe zobowiazanego do placenia alimentów. Jeżeli Twój partner zarabia tyle ile napisalas, to watpie aby sad zasadzil kwote wyzsza niż 500 zl. No, ale nikt z nas nie wie co ma sedzia w glowie orzekając.
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#127 |
Regulator reniferów
|
Pochwalasz pracę na czarno?
![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem co te kobiety maja w głowach , zero ambicji i jakiś wyższych potrzeb ? A co z latami pracy w takim przypadku przecież nie ma nic Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
.
|
a kto powiedział, że to ma być praca na czarno? ja dostawałam propozycje takich prac na umowę.
![]() |
#130 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Wcale nie zaskakuje, że słowa pozytywnego o matce nie powiedziałaś. ![]() Dokształcać się można po kosztach, jeśli wygospodaruje się odrobinę czasu i wysiłku.
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swojemu dziecku też byś powiedziała, że auto nie jeździ na wodę? To powinno wynikać z troski i chęci ułatwienia dziecku życia, a nie z wyliczeń, kto ile dał. Może warto wziąć drugi etat albo się przekwalifikować a mieć na tą benzynę? A może dziecko ma sobie zarobić, jak rodzicom nie wyjdą wyliczenia od linijki? Wiele par żyje w ten sposób, że kobieta nie pracuje i zajmuje się domem i dziećmi. Ona się zajmuje dzieckiem, domem zapewne też. Ma zasiłki które pewnie nawet przekraczają jej możliwe potencjalne zarobki. Czemu ma na siłę iść do pracy? Jej też należy się odpoczynek po etacie domowym, czemu ma zasuwać na dwa etaty? Jeśli ma się realnie na utrzymaniu dziecko, to nie wydaje się na nie - w dużym mieście! - 450 zł/mies. To jest po prostu nierealne. A jeśli narzeczonego Autorki nie stać na auto, to może niech je sprzeda? Czy auto jest ważniejsze od dobrobytu dziecka? Dla mnie osobiście 4 tys. to nie są żadne luksusy, ale mogę obiektywnie ocenić sytuację dwóch osób żyjących razem za takie pieniądze wynajmując mieszkanie w dużym mieście, bo znam realia. I ten 1000 na dziecko mogą spokojnie wygospodarować, jeśli chcą. Jeśli mają inne zobowiązania, o których nie wiemy - może czas je przemyśleć i się z nich odzobowiązać, lub ewentualnie polepszyć swoją sytuację zarobkową? Dziecko w przeciwieństwie np. do auta jest na zawsze i nie można się od niego odzobowiązać. Matka się wywiązuje ze "swojej połowy" z nadwyżką, głównie zajmując się córką. Praca w domu to również praca. Założę się, że noworodka nie karmili z ojcem dziecka na przemian, po 50% każdy. Podejrzewam również, że w ciąży też po połowę czasu, dokładnie po 4,5 miesiąca nie byli. Nie znosili bólu porodu w 50% ani nie leżeli po połowę czasu w szpitalu po porodzie. I tak dalej. I temu wszystkiemu towarzyszy taki klimat wchodzenia w nowe życie z inną partnerką. No bo "każdy ma prawo zacząć od nowa". Jakby dziecko gdzieś go wiązało, utrudniało coś. A to dziecko powinno być dla ojca wielkim szczęściem i centrum życia, na równi z nową partnerką! Nie musi przepadać za matką dziecka, ale dziecko to nadal centrum - a nie jakieś peryferia - jego życia. A ja tu widzę tylko chęć odczepienia niepotrzebnego balastu. I jest to smutne i krzywdzące przede wszystkim dla dziecka. Edytowane przez januszpolak Czas edycji: 2016-09-09 o 23:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Jestem zdecydowanie przeciwna nigdy bym sie nie zgodziła na prace bez umowy czy w naszym wymiarze , nie mam zaufania do pracodawców, ale takie sa Realia w Polsce , mało jest prywatnych sprzątaczek czy niań z umowami , a tez nie powinno tak być , państwo powinno właśnie dofinansować zeby pokryć chociaż koszty zusu dla niań Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
Matki dzieci niepełnosprawnych to zawsze była grupa żyjąca na koszt podatnika i raczej to się nie zmieni - trzymanie dzieci w domach i wypłacanie zasiłków jest w globalnym rozliczeniu tańsze, niż utrzymywanie całodobowych placówek, personelu, kateringu, itd. Kiedyś miały wcześniejsze emerytury, teraz mają świadczenie, nie dlatego, że są siłą polityczną, tylko dlatego, że to się państwu opłaca. I jakbym miała iść do pracy za 600zł albo dostać 1300zł od państwa, wybrałabym świadczenie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
MadeleineMclean, no niestety, mało kto myśli o latach pracy, kobiety liczą, że misiaczki będą żyły dłużej i 'jakoś to będzie', siedzą w domku, obiad ugotują, a jak owdowieją i zostaną bez emerytury i środków do życia to będzie problem..
![]() |
![]() |
#135 |
Regulator reniferów
|
Przecież jak owdowieją, to dostaną emeryturę po mężu.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ona nie ma żadnego budżetu utrzymuje sie z Twoich podatków , dziecko nie jest obłożnie chore , wręcz nie lubi być w centrum uwagi , wszystko chce "sama" to dziecko w wieku 4 lat samo szykowało sobie jedzenie bo matka siedziała na laptopie ( znam te szczegóły od byłego teścia mojego partnera ) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Tylko ona nie ma męża , zreszta teraz cos pozmieniali i nie ma typowo " po mężu " . Zyje z konkubentem od 4 lat bo przecież gdyby wzięli ślub to nie byłaby juz samotna matka i zasiłki by jej przepadły heh Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
Mam straszny dysonans, czytając ten wątek. Z jednej strony jawisz (jawicie) się jako osoby, którym zależy na dobru małej, chcielibyście zawalczyć o nią (ale nie walczycie, bo nie-wiadomo-co
![]() Wyliczanie pieniędzy tej kobiecie też zakrawa o jakąś obsesję. Wyrzucanie jej braku pracy także. Za to Twój facet jak najbardziej jest pochwalany za 'super zarobki jak na to wykształcenie' (ona mogłaby się podobno w wolnym czasie poduczyć - say what! ![]() I nie, skazana, to dziecko prawie NIE MÓWI i ma deficyty społeczne z zakresu autyzmu! Jakie ono jest normalnie, praktycznie samodzielne i za jaki rok, jak pójdzie do szkoły to matka będzie miała je z głowy i będzie miała czas na pracę i naukę etc.?! Szkoda mi tej dziewczynki strasznie. Wy też dzieciaki jesteście. Ale na tyle starsze, że to potrzeby tego dziecka powinny być solą w oku Twojego faceta i jego matki (i Twoje trochę też, jak się na taką empatyczną kreujesz). Paradny wątek. I trochę pozostawia niesmak. Mam nadzieję, że mała dostanie alimenty odpowiednie do wymagań rozwojowych i rehabilitacyjnych. I że może Twój facet i jego matka się obudzą, że to jest teraz jej, tj. córki, największa szansa na jakieś w miarę dostosowane społecznie późniejsze życie. Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2016-09-09 o 23:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
masz rację
![]()
![]() |
#139 | |||
.
|
Cytat:
pewnie, ojciec ma się urabiać po łokcie, pracować na dwa etaty i jeszcze czynnie uczestniczyć w życiu dziecka. że tak się zapytam- kiedy? mamusia ma wolne kilka godzin dziennie, niech sobie odpocznie, a tatuś wcale nie musi. tak, swojemu dziecku też bym powiedziała, że auto nie jeździ na wodę, bo taka prawda. jeśli faktycznie dodatkowo kupują dziecku ciuchy + wydają kasę na benzynę, żeby je zabrać do siebie to z tych 450zł robi się sporo więcej. no i czym będzie woził dziecko? może sam potrzebuje samochodu w pracy? ![]() skoro piszesz, że znasz realia to mogę powiedzieć, że pie....sz. 4 tysie, wynajem mieszkania w dużym mieście to minimum 1500zł. tysiak na dziecko i nie wiem, jak chcesz zamknąć budżet. 1500 zł masz na rachunki, jedzenie, chemię, opłaty za samochód, lekarzy, leki, ciuchy. normalnie luksusy ![]() zresztą tak jak pisałam - dużo zależy od zobowiązań czy stałych wydatków. skąd pewność, że to taka matka idealna? może zostawia dziecko na pół dnia w przedszkolu a drugie pół zajmuje się nią babcia? ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Cytat:
jakiś czas temu były protesty takich rodziców. tyle, że rodzice zajmowali się dziećmi w bardzo ciężkim stanie. dzieci te nie były w stanie NIC zrobić samodzielnie, czasem nawet oddychać. a tutaj jednak dziecko nie jest w aż tak ciężkim stanie. jeśli dużo się nie zmieni przez ten rok to będzie mogła iść do szkoły specjalnej. chociaż ja bym się zastanowiła czy nie ma tu jakichś zaniedbań ze strony matki. ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- Cytat:
2. matka ma czas już teraz na pracę czy naukę. codziennie po kilka godzin dziecko jest w przedszkolu - idealny czas, żeby zainwestować w siebie.
![]() |
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Obecnie np do ostatniego mamy niecałe 700zl na utrzymanie , a dochodzą koszty paliwa , nie mowię ze kupujemy jej ciuchy co miesiąc za np 200 zł , bo kupujemy wtedy gdy np mam lepsza wypłatę wtedy ze spokojem jedziemy na zakupy i bierzemy jej rzeczy , starczy tez na zabawkę która sobie wybierze , ale nie mamy na tyle stabilnej sytuacji by płacić co miesiąc np 800 zł Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masa ludzi urabia się, aby zapewnić byt swoim dzieciom. I tak, o dziwo, po tej całej katordze jeszcze chcą spędzać z nimi czas! Tragedia po prostu. Może dlatego, że je kochają? I te wysiłki są po to, aby miały lepszy, lżejszy start w życie, a nie są tylko wielką przeszkodą na drodze do szczęśliwego życia? Kiedy dwoje ludzi decyduje się na dziecko, to jest pewna decyzja - w tym decyzja pt. "stać mnie na nie". I tak - uprawianie seksu w sposób ryzykowny zalicza się do takiej decyzji. Tatuś chyba aż tak się nie urabia biorąc pod uwagę, że ma czas budować życie z nową partnerką. A ten czas powinien mieć przede wszystkim dla dziecka. Nie mówię że życie w takich warunkach to luksusy, wręcz przeciwnie - wymaga wyrzeczeń i rozsądku przy planowaniu budżetu. I pewnie, że przyjdzie miesiąc, że ojciec tego tysiaka nie przeznaczy na dziecko, czy nie da rady zawieźć gdzieś bo nie ma na benzynę. Ale przyjedzie miesiąc, gdzie będzie miał z nadwyżką. I kochający ojciec nie wyliczałby miesiąc w miesiąc śmiesznej sumy, ale dawał z siebie ile może. Zwyczajnie z miłości do dziecka i zaangażowania w jego wychowanie, a nie, bo sąd nakazał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez na początku tak przypuszczałam , ze to kwestia zaniedbania , pewnie za dużo TV przez co lewa półkula mózgu lepiej sie rozwinęła , ona nie wykazuje żadnych objawów upośledzenia umysłowego , doskonale rozumie co sie do niej mowi , sama tez zaczyna robić postępy co mnie cieszy niezmiernie . Psycholog ocenił to na blokadę emocjonalna , ona gdy chce umie powiedzieć wyraźnie , a czasami mowi po swojemu , zastanawiałam sie co mogłoby być przyczyna takiego stanu... Ich rozwód wykluczam raczej bo obyło sie bez awantur , moj partner odkąd mała skończyła rok bywał tam tylko na weekendy , czyli jakieś znacznej straty po rozwodzie nie poniosła , natomiast rozwodzili sie rownież jej rodzice , ale to pózniej gdy ona miała jakieś 3-4 lata i nie wiem co ta mała widziała i tego sie nie dowiem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
Tylko , ze my właśnie tak robimy jesli mamy możliwość to dajemy jej więcej . Czyli mężczyzna po rozwodzie nie ma prawa ułożyć sobie życia ? Ma czas zarówna dla nad jak i dla dziecka , nie ma czasu dla siebie , ja dużo pracuje i tez mam dom do ogarnięcia . Za to ona moze żyć sobie z konkubentem i jeszcze każdy będzie jej współczuł , skoro on sie z nią związał rownież powinien brać pod uwagę dziecko i jego utrzymanie jesli ona nie pracuje , ja zawsze mam na uwadze alimenty i unikam zbędnych zobowiązań , ale mamy raty na lodówkę , opłaty za internet telefony itd Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
1. żyje z zasiłków, które są jej dochodem. 2. moje dziecko ma autyzm, jest w spektrum, nie ma diagnozy- więc nie musisz mi tłumaczyć jak mało trzeba się takim dzieckiem zajmować ![]() 3. jeśli zyje z konkubentem to nie jest samotną matką, możesz to zgłosić w odpowiednie miejsce, jeśli uważasz, ze to ma sens.
![]() |
![]() |
#147 |
Regulator reniferów
|
Jeśli twoje dziecko samodzielnie oddycha, to nie powinnaś się skarżyć.
![]() |
![]() |
#148 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mamy zeby dawać co miesiąc , pisałam ze daje gdy mozemy , mój partner np na urodziny dostaje pieniądze to woli kupić cos dla niej niz dla siebie , ja jak dostanę lepsza wypłatę na co nie ma reguły to tez odkładam te pieniądze na wydatki ponad programowe , ale sa to tez wydatki związane z autem , z domem , ale rownież i dla małej bo tłumaczyłam juz , ze ona oszczędza na niej jak sie da . Przejęcie opieki ? Piękna perspektywa tylko dziecko kocha matkę niezależnie jaka jest obiektywnie . Pracować mozna rownież z domu sa rożne ogłoszenia np na Olx , sama o tym mysle tylko nie wiem kiedy będę to robić bo pracuje na cały etat Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- Cytat:
Nie zamierzam zgłaszać bo to by tylko pogorszyło sytuacje dziecka przecież , a nie o to chodzi , rozważałam zgłoszone 500+ bo skoro nie pracuje to zapewne cześć pieniędzy sobie przywłaszcza , a nie ma takiego prawa lepiej by miała odgórnie ustalone na co moze je przeznaczyć Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Regulator reniferów
|
![]() Stygmatyzujmy biedę! Tak jest!
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
500+ jest na dziecko. Czyli tak jakby po 250 zł od rodzica. Więc słusznym jest zmniejszenie alimentów.
Koleżanka z pracy nowy samochód sobie za 500+ zdążyła kupić (stary działał i był tej samej wielkości), więc sobie nie wmawiajmy, że to idzie na dzieci. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.