|
|
#121 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: >Zapychające "niezapychacze" :( WAŻNE
A ja się dołączam do pytania Gabi
|
|
#122 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.geocities.com/mcsworld2000/comedogenic.htm http://www.zerozits.com/Articles/acn...e/article6.htm Te listy na pewno nie sa pelne, ale dobre i to na poczatek ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
aaliyah dzięki
![]() a wytłumacz mi bo ja chyba jestem ciemna masa w tym drugim linku gdzie są buźki przy składnikach, czym sie różni i co to oznacza com grade i irr grade
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz wyjasniam ![]() com grade = comedogenicity - stopien zapychania porow (komedogennosc) ![]() irr grade = irritancy - stopien podrazniania ![]() Najlepsze sa z 0, najgorsze z 5. Osoby z tendencja do krostek nie powinny uzywac skladnikow z ocena 3, 4 i 5 (dotyczy to obu kolumn - zapychaczy i podrazniaczy) ![]() |
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
już sobie sprawdzam, większości ze skadników nie ma na tych stronkach, a te co są to żaden nie był na czerwono, ewentualnie żółte
|
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
Przyczajenie
|
Krem bez zapychaczy!!!
Czesc dziewczyny, mozecie polecic jakis krem mega super nawilzajacy, ale bez zapychaczy..???
Mam cere mieszana, ale jest suchutka po umyciu (niedawno przeszlam silne odwodnienie skóry po zimie i kremach matujacych:/) prócz tego nadwrazliwą, wszystko ja uczula:/ skłonna do podraznień w dodtaku cienka,płytko unaczyniona-na policzkach przy nosie, na jego skrzydełkach i brodzie widac delikatnie naczynka.. Obecnie uzywam Phisiogelu jako jedyny mnie nie uczula i nie podraznia, koi sucha buzie, ale fatalnie mnie zapycha!!!! wieki nie mialam wągrow i zaskorniakow tak jak teraz dostalam po nalozeniu czuje ulge w nawilzeniu ale jednoczesnie jest uczucie ciezkosci (pracuje w klimatyzowanych warunkach:/)Probowalam juz tysiace innych seria Bioderma, Avene, La Roche Posay bez skutku, to samo draznia lub za ciezkie (maja jak dla mnie zbyt wiele skladnikow aktywnych) prosze dziewczyny co radzicie..??? |
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Krem bez zapychaczy!!!
Polecam humektan, lekki kremik moją buźkę bardzo dobrze nawilża.Dostępny jest w aptece.
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
z lekkich dobrze nawilżających kosmetyków polecam odżywkę Nanobase do skóry. Jest najprawdę świetna. moja skóra oddycha, krem jest bezzapachowy, nie uczula i przeznaczony jest do bardzo delikanej skóry. dostaniesz w aptece.
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mi pani derm powiedziała ze on zapycha, uzywam go golnie(koncze opakowanie duze) i wedłyg mnie słabo nawilza i tycke włąsnie zapycha;p
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli mówisz zapycha a masz na myśli zmiany trądzikowe skóry to polecam trochę poczytać o przyczynach takich zmian a jedną z nich są zbyt słabo natłuszczające kremy nawilżające właśnie. Mam taką samą cerę jak ty i ona czuje się lepiej przy kosmetykach półtłustych niż przy nawilżających. ponoć obecnie trądzik u kobiet w wieku 30 lat w Polsce jest dość powszechny z powodu większej popularności i dostępności lekkich kremów nawilżających.
|
|
|
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
ja uzywan lipobase, i bardzo sobie chwale
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zadomowienie
|
Mam lipobase i mnie lekko zapycha, uzywam ja tylko w awaryjnych sytuacjach na mocne przesuszenia. Kwestia indywidualna.
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
Może warto spróbować Iwostinu nawilżającego? Też mam cerę mieszaną, skłonną do wyprysków i jak na razie właśnie iwostin sensitia nawilżający to jedyny, który mnie nie zapycha [i mam nadzieję, że tak zostanie, bo nigdy nic nie wiadomo XD
]. Ale wersja intensywnie nawilż. jest już dla mnie za ciężka. KWC: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...wilzajacy.html
|
|
|
#135 |
|
Raczkowanie
|
ja chyba z tej samej serii co lipobae też mam krem. stosuję wiecxorem na twarz i ciałao. nawet zauwazyłam ostatnio, że wygładził mi drobne zmarszczki. super nawilża. nie czuję, że zapycha. ma fazowe działanie, wiec to chyba dłużej działa
|
|
|
|
|
#136 |
|
Przyczajenie
|
ja też z tych nawilżających to mam lipobase i nanobase, no i teraz jest 3 do serii na przesuszone miejsca, jak pięty i kolana. jestem bardzo zadowolona. W sumie lekka konsystencja, bezzapachowy i moze dla tego mi się wydaje, żę taki delikatny
|
|
|
|
|
#137 |
|
Rozeznanie
|
te kremy mają w sobie zapychacze m.in. wazelina i parafina.
|
|
#138 |
|
Przyczajenie
|
Ja używam AA help kremu nawilżającego i jak dla mnie jest ok, nie zapycha, ale używam go tylko na noc, bo nie wchłania się dobrze, przynajmniej u mnie, ale ja nie znalazłam jeszcze kremu, który dobrze by się u mnie wchłaniał... w każdym razie ten mi najbardziej odpowiada...
|
|
|
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
Krem, który nie zapycha. Proszę o pomoc!
Wizażanki! Mam pytanie
No więc naczytałam się już dużo o kremach na wizażu i innych forach. Poszukuję jednak jakiegoś lekkiego, nie zapychającego, nawilżającego kremu na dzień pod makijaż. Mam 20 lat. Obecnie mam Humektan i Iwostin nawilżający. Jednak naczytałam się, że zawierają one niestety składniki zapychające dla cery mieszanej. Kremiki stoją na półce, a ja już boję się ich używać, dziewczyny czy istnieje jakiś nieszkodliwy krem nawilżający. Myślałam, że w aptece nie znajdę zapychających kosmetyków a jednak. Proszę was o porady!
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Krem, który nie zapycha. Proszę o pomoc!
Każdego zapycha co innego, więc to że doczytałaś się zapychających składników nie znaczy, że te kremy akurat Ciebie zapchają
Musisz wypróbować na własnej skórze co i jak, bo w tym akurat nie ma jednej reguły dla wszystkich. Ja korzystam z kremu Soraya Professional, który na jednym z pierwszych miejsc w składzie ma typowy zapychacz, a mnie mimo to nie zapycha zapycha mnie za to gliceryna
|
|
|
|
|
#141 |
|
Przyczajenie
|
witaj!
jakiś czas temu zabił mnie dermatolog, nakazując pielęgnację twarzy mydłem Bambino i kremem Bambino (nawilżającym, w plastikowym pudełku!!). Od pół roku zarówno ja, jak i mąż używamy tych kosmetyków - on wydawał wcześniej masę pieniędzy na Loreale i inne kosmetyki dla wrażliwej cery z problemami, ja - na Iwostin i Tołpę. Odkąd używamy Bambino (kosztuje grosze!), problemów z cerą jest znacznie mniej, buzia stała się miękka i dobrze nawilżona. Krem (podkreślę - nie ten z cynkiem!) jest leciutki, nie zapycha i świetnie służy wrażliwej cerze mojego małżonka oraz mojej
|
|
|
|
|
#142 |
|
Konto usunięte
|
Mogę Ci polecić żel szałwiowy Flos Leku http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...radzikowej.htm
oraz Sebum Control Clareny http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...trol-Cream.htm Mnie żaden z nich nie zapycha (a mam tłustą cerę) obydwa nawilżają, choć Sebum Control chyba bardziej. |
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#144 |
|
Zadomowienie
|
Znam ten problem, z nawilżaczy (typowych, nie do 'zadań specjalnych') przerabiałam już dużo. Tak dla uściślenia pisze tu o przypadku skóry mieszanej, wrażliwej, cierpiącej przez zaskórniki
Na początek, z powodu parafiny do kosza poszły kremy 'do wszystkiego' - nivea, bambino, ziaja seria ogórkowa/kakaowa itp. Później odpadły żele - flos leku i olay - niestety wcale nie nawilżały, a brak zapychania był pozorny. Wszelakie matujące paskudztwo, szczególnie z serii dla nastolatek - niestety. Więc zdesperowana poszł;am do apteki i kupiłam ziaję med, kurację nawilżającą, krem na dzień. Nie moge powiedzieć że to strzał w dziesiątkę, ale jak na razie niczego lepszego nie znalazłam - nawilża, łagodzi, nie zapycha, aczkolwiek bez pudru zostawia tłustą warstewkę. W kolejce do przetestowania stoi happy per aqua flos leku, którego nigdzie nie mogę znaleźć... Drugim kremem który uwielbiam (np po pilingu, na noc) jest rossmannowski babydream z cynkiem o uroczej konsystencji cementu ![]() Stosuj to co masz, obserwuj skórę i dopiero wtedy będziesz mogła powiedzieć czy krem zapycha, czy nie. |
|
|
|
|
#145 |
|
BAN stały
|
sub
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kremy bez składników zapychających, krem bez zapychaczy.
Ja jestem ciekawa który krem wygrywa pod względem mniejszej opcji zapychania
![]() Na codzień już od długiego czasu używałam humektanu,teraz dodaję do niego jeszcze żel hianuronowy,ale nie czuję nadal dostatecznego nawilżenia. Myślę o zakupie dermoprotektora cetaphil,ale boję się pogorszenia stanu cery,bo mam skłonnosć do zapychania. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...lego-ciala.htm Która opcja w takim razie bezpieczniejsza i bardziej nawilżająca? (Cera niby mieszana,ale bardzo przesuszona i minerały nawet brzydko wyglądają ) Sytuacja awaryjna z tym przesuszem i nie wiem czy jutro mam brać znów humektan,czy ten nowy produkt.
|
|
|
|
|
#147 |
|
Rozeznanie
|
Kachnaaa jeśli nie jesteś zadowolona z Humektanu i nie czujesz że odpowiednio nawilża to nie kupuj go kolejny raz!
Jeśli chodzi o cetaphil to znam i uwielbiam tylko emulsję do mycia twarzy. Dermoprotektor jest wskazany w określonych przypadkach - jeśli któryś z nich to ty warto spróbować - jak nie przypasi twarzy zużyjesz na ciało;-) Może kup jakiś krem półtłusty - lepiej radzą sobie z cerą mieszaną niż nawilżające. |
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Humektan nie nawilża za dobrze,ale ma prosty skład,a że mam zaskórniki zamknięte i ciągle bardzo z nimi walczę,dlatego zapytałam jak w kwestii nawilżenia i zapchania,bo opinie na kwc są podzielone. Edytowane przez Kachnaaaa Czas edycji: 2010-09-29 o 17:20 |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez mam ten problem
juz mialam ladniejsza buzie a teraz to tragedia, krosta na kroscie (zwlaszcza broda) bolace wielkie krosty, w dodatku kolo nosa mam taka sucha skore ze moge ja zdzierac, jest cala czerwona, sucha bolaca a do tego te krosty, podkoskorne i ropne na nosie mam pelno wagrow, cala buzie mam szara i brzydka juz nie moge na siebie patrzec nawet pomalowanie sie nic mi nie daje bo i tak czuje ze jest cala sciagnieta.. wszystko praktycznie mnie zapycha, a juz na pewno parafina.. zastanawiam sie nad kremem Biodermy Cicabio, ale juz sama nie wiem.. potrzebuje czegos co uspokoi moja cere (zapomnialam jesczze o naczynkach) a jednoczesnie nie bedzie nasial mi tych krost bo juz nie moge wytrzymac.. |
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
czy istenije cos co niezapycha??? szlak mnie juz trafia, nawet sylveco nagietkowy mnie zapycha znalazlam info na mazidlach uwazasz ze rewelacyjne http://mazidla.com/biblioteka-mazide...ielgnacja.html o tym jak pielegnowac cere zapychajaca i czego unikac, no alejak mam robic krem z mazidel to az mi sie slabo robi
wole cos prostszego czy zna ktos cos dobrego>??
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.

już sobie sprawdzam, większości ze skadników nie ma na tych stronkach, a te co są to żaden nie był na czerwono, ewentualnie żółte

]. Ale wersja intensywnie nawilż. jest już dla mnie za ciężka. KWC: