zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-04-17, 19:35   #121
m0n!k@
Zadomowienie

Dot.: zespół policystycznych jajników

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko
mOn!k@ spokojnie moze az tak żle nie bedzie , zreszta ja jestem zdania ze lepiej sie mile zdziwic niz negatywnie zaskoczyc ...kto wie moze twoja lekarka zrezygnuje z tego aby wykonac na Toibie laparoskopie ?
Ja w każdym bądź razie trzymam kciuki
Uff... rozmawialam z mama i powiedziala, ze moze sie nie zgodzi na ta laparoskopie, tylko na leczenie mniej inwazyjne, czy jakos tak to powiedizla. No coz, moj brzuch sie juz troche uspokoil

Tak a propos - po moich hormonach tez mam taka piekna, prawie gladka twarz (ale uczulenie wcele nie chce zniknac). Czy sadzicie, ze to sie moze niedlugo skonczyc (bo tabletki juz skonczylam)??

I bardzo mi przykro, Margotta, ale te Twoje wyniki mowia mi tyle samo, co wzorek na moje tapiecie (nie bierz tego do siebie!) pozdrawiam cieplutko
m0n!k@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-17, 20:39   #122
Fresa
Zakorzenienie

Monka,leczenie mniej inwazyjne to hormonami.Ajeśli ono nie przynosi pożądanych rezultatów to pozostaje laparoskopia,chyba,że wolisz tradycyjną operację.Co w obecnych czasach chyba już się nie stosuje do tego typu zabiegów.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-18, 11:35   #123
Asiulkaa88
Raczkowanie

GG do Asiulkaa88
Question Dot.: zespół policystycznych jajników

Dziekuje baaaardzo Gizmiatko za odpowiedz Już mama chciała wybrać sie do tej baby, ale uchroniłaś mnie przed kolejnym stresem Ta pani wogóle nie ma podejścia do pacjentki, mogłaby zrozumieć że jest to dla mnie trudna sytuacja i nie krzyczeć Ale podobno zna sie ona na rzeczy i może warto przecierpieć...

Mam pytanko! Hiperprolaktyna nie świadczy jeszcze o PCO?? Bo jeśli dobrze to zrozumiałam to zwiększony hormon PRL powoduje m.in. brak owulacji, ale można to wyleczyć hormonalnie i jest good?? Dlatego tyle tych badać, aby wykluczyć PCO...

* Człowiek który się nie boji, nie ma nadziei *
Asiulkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-18, 12:32   #124
m0n!k@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fresa
Monka,leczenie mniej inwazyjne to hormonami.Ajeśli ono nie przynosi pożądanych rezultatów to pozostaje laparoskopia,chyba,że wolisz tradycyjną operację.Co w obecnych czasach chyba już się nie stosuje do tego typu zabiegów.

Bylam juz leczona hormonami... Mamusiu ja nie chce!!
No ale ja, urodzona optymistka musze znalezc dobra strone - moze (jakby mi to robili, co w sumie jeszcze nie jest pewne) ominie mnie fizyka i chemia? A matematyka to juz napewno (mam codziennie)
Stary 2006-04-18, 14:11   #125
fantyna
Raczkowanie

jesli chodzi o laparoskopie to moge was dziewczyny uspokoić.. co prawda nie miałam robionego zabiegu na jajnikach (usuwano mi pecherzyk żółciowy) ale technika zabiegu jest chyba taka sama.. miałam zrobione trzy naciecia: przez pierwsze ponoc "nadmuchuje sie" brzuch żeby był dostep do organów wewnętrznych, drugim leci ten jakis tam układ optyczny (znaczy do oglądania wnetrza) a przez trzecie wkładali narzedzia i wyciągali mi ten pęcherzyk i to było największe nacięcie. Usypiają cię, robią co tam jest do zrobienia a potem sie budzisz i.. nie ma co ukrywac że troche boli brzuch (jak lezysz to prawie wcale, zaczyna doskwierac przy kazdej próbie podniesienia sie do pozycji siedzacej).. nie wiem czy tak jest przy każdej laparoskopii ale mi jeszcze tego samego dnia wieczorem kazali wstawać i chodzić (przy pierwszej próbie podzwignięcia z łoża miałam mdłości jeszcze po "usypiaczu" i jak tylko usiadłam to musiałam sie kłaść spowrotem), co było istna katorgą dopóki miałam zamocowany dren do odsączania płynów (jak szłam do wc to z kilkunastominutowym "wyprzedzeniem" żeby zdążyc dojść.. starsze panie mnie mijały na korytarzu, tak sie wlekłam ) ale potem spoko.. po 3 dniach mnie wypisali do domu a potem jeszcze musiałam przyjechac na zdjęcie szwów.. Wszystko goiło sie błyskawicznie a blizny zostały praktycznie niewidoczne.. ta w pępku wogóle jakby jej nie było, ta od optyki tez tak malutka że obecnie po 2 latach od zabiegu nie ma po niej praktycznie śladu, a ta największa jest owszem dostrzegalna ale że ma długość około 1 cm to nie szpeci az tak bardzo jakby sie można było obawiać..

fantyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-18, 15:26   #126
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m0n!k@

Bylam juz leczona hormonami... Mamusiu ja nie chce!!
Monka nie martw się na zapas ,może lekarka zdecyduje,że na razie nie trzeba nic robić tylko obserwować .Fantyna napisała szczegółowo o laparoskopii,więc jak widzisz nie jest to taki straszny zabieg .Kiedyś robiono normalne operacyjne usuwanie,co było gorsze,bo przez minimum 7 dni trzeba było leżeć w szpitalu i ból był większy .Więc nie martw się -będzie dobrze

Stary 2006-04-18, 15:41   #127
m0n!k@
Zadomowienie

No ale ide do innej ginekolog... i chyba nie powiem jej o zamierzeniach poprzedniej dzieki za wsparcie(duchowe)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-18, 16:17   #128
Fresa
Zakorzenienie

Dobrze robisz,zawsze warto skonsultować z jeszcze innym lekarzem przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji.Mam nadzieję,że wszystko będzie w porządku

Stary 2006-04-18, 16:33   #129
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez m0n!k@
No ale ide do innej ginekolog... i chyba nie powiem jej o zamierzeniach poprzedniej dzieki za wsparcie(duchowe)

Ja jestem za......mozliwe ze ta druga lekarka bądź lekarz wybierze inna droge leczenia,takze glowa do gory i oczywiscie informuj nas o postępie

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-19, 12:27   #130
m0n!k@
Zadomowienie

Heh, ale postep do dopiero 8 maja bedzie bo oczywiscie kosmiczne kolejki to u nas norma Jak idziesz do lekarza - zapisz sie 3 miesiace wczesniej! Grunt to poczucie humoru
Stary 2006-04-19, 13:11   #131
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Nie tylko u ciebie tak jest ja mam wizyte na 20 czerwca a chyba z 2 miesece temu sie umawialam

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-19, 16:12   #132
aga3008
Przyczajenie

Thumbs down Dot.: zespół policystycznych jajników

Cytat:
Napisane przez cekinowy motylek
Dziewczyny- uważam, że demonizujecie zespół policystycznych jajników!

Opowiem wam jak to było ze mną:
- mam 29 lat, lekarz po dwukrotnym USG dopochwowym stwierdził u mnie PCO.
Okazało się, że hormony mam wszystkie w normie, a też mam nadwagę, nadmierne owłosienie i wysyp pryszczy co jakiś czas.
I co? Mam za to winić PCO, skoro hormony są w normie- bzdura!
Nie można naszego lenistwa, nadmiernego objadania się itp "rewelacji" tłumaczyc PCO!

Żeby zdjagnozowac to schorzenie nie wolno takim partaczom jak mój były już na szczęście lekarz zrobić tylko USG i nawet nie rzucić okiem na dobre wyniki!
Ten konował chciał mnie szpikować Yasmin, nawrzeszczał na mnie, że jeszcze nie mam dzieci- idiota!http://www.wizaz.pl/forum/images/smilies/x_pomidory.gif

Apeluję do was byście sprawdziły po 100 razy, czy wasz lekarz wie co robi. Nie ma sensu szpikowac się chemia z nadzieją, że hormony was wyszczuplą, wygładzą cerę itp- bzdura!

W naszych czasach nadmierne owłosienie to normalka- ale od czego istnieją gabinety kosmetyczne i woskowanie?
Nadwaga? - ejże , czy nie nalezy odstawić słodyczy i zacząc się ruszać?
Zła cera- czy nie ponosi za to winy zła dieta, alkohol, czekolada i ostre przyprawy?

Uważam, że nie ma co szaleć z PCO, bo od tego się nie umiera> nalezy to kontrolowac i zacząc leczyć wtedy, gdy wyniki hormonów są beznadziejne, gdy chce się urodzić zdrowe dziecko.
Ty chyba nie wiesz o czym piszesz!!
Bardzo dobrze że na ciebie nawrzeszczał ,szkoda że w dupę nie dał!!
" Nie ma sensu szpikowac się chemia z nadzieją, że hormony was wyszczuplą, wygładzą cerę itp- bzdura!"
W moim przypadku wygładziły cerę,nie wypadają mi włosy itp.
Fakt hormony nie wyszczuplą -sama to zrobiłam ćwicząc 1h dziennie.
No, a biorę właśnie Yasmin
"W naszych czasach nadmierne owłosienie to normalka- ale od czego istnieją gabinety kosmetyczne i woskowanie?"- nie wiem na jakim ty świecie żyjesz- z całą pewnością nie żyjemy na tym samym !!
I ty masz 29 lat?
aga3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-19, 21:27   #133
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

zapewniam ze kazda z nas skonsultowala swoja chorobe z conajmniej dwoma lekarzami , nie wiem do jakiego rzeźnika Ty trafilas ale większosc z nas trafila do lekarza,kotry ogalda pierw usg pozniej daje skierowanie na hormony nastpenie patrzy i na to i na to i daje jakis plan leczenia na jakis czas ......bynajmniej w moim wypadku tak bylo jak i innych dziewczyn ...

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2006-04-20, 15:06   #134
m0n!k@
Zadomowienie

Ja tam dostalam hormony, ale miedzy innymi z powodow strasznych bolow... To nie bylo juz normalne - jak ja to mowilam "tydzien przed, w trakcie i tydzien po" [okresie rzecz jasna] brzucha bolal mnie tak zarabiscie, ze momentami nie byla nawet mowy o pojsciu do szkoly... a jak juz poszlam, to bardzo czesto bylam zwalniana, jeszcze czesciej uciekalam (od kiedy uslyszalam od pielegniarki ze jestem psychicznie chora i wszystko sobie wymyslam juz do niej nie chodze) Bole nie minel "jak reka odjal" ale nie ma az takiej tragedii, a przynajmniej jestem w stanie wstac z lozka...
Stary 2006-04-20, 17:37   #135
sloncee
Wtajemniczenie

GG do sloncee Wyślij wiadomość przez MSN do sloncee Send a message via Skype™ to sloncee

Dziewczyny! Ratujcie! Dziś poczytałam sobie ten wątek i zaczęłam się zastanawiać czy przypadkiem ja nie mam tej choroby;( Dużo czytałam o tym, że dziewczyny nadmierne owłosienie depilują, woskują. Myślałam, że to normalne
Powiedzcie, czy od tej choroby żyje się krócej? I jakie są najczęstsze objawy? U mnie jest np lekkie owłosienie na twarzy, plecach, na brzuchu też, ale nie są to ciemne włoski Okres mam regularny i bezbolesny, nie mam nadwagi, trądziku też nie, ale mam krostki na plecach (moje koleżanki z klasy też je mają), nie mam senności po jedzieniu.
Czy tylko badania mogą wykazać tę chorobę? A co to jest ta oponka na brzuchu? To taki ciemniejszy pasek do pępka?
Błagam, pomóżcie

''Dreszcz najsłodszy, że pragnę i razem się boję! ''

L.Staff
sloncee jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-20, 18:22   #136
Fresa
Zakorzenienie

Tylko wewnętrzna strona stóp i dłoni jest wolna od włosków.W każdym innym miejscu na ciele są ,nawet ,gdy ktoś nie choruje na PCO .W celu zdiagnozowania tej choroby powinnaś pojść do ginekologa .Ale z tych objawówo których piszesz nie sądzę byś na to chorowała .

Stary 2006-04-20, 18:47   #137
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

ojej ale tu wpisów przybyło
a ja ciągle odkładam wizytę u gina
wstyd i hańba
jutro dzwonię na bank i zapisze się

POZDRAWIAM
rzęsa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-21, 17:47   #138
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

kobietki, któraś z Was (nie mogę teraz znaleźć która) pisala o innym forum, poświęconym PCO
zarejestrowałam się tam wczoraj, ale nie mogę sobie poradzić ( tępota językowa )
PROSZĘ O POMOC
Stary 2006-04-21, 18:57   #139
sloncee
Wtajemniczenie

GG do sloncee Wyślij wiadomość przez MSN do sloncee Send a message via Skype™ to sloncee

Rzęsko, a Ty masz tę chorobę PCO?

L.Staff

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-22, 08:45   #140
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez sloncee
Dziewczyny! Ratujcie! Dziś poczytałam sobie ten wątek i zaczęłam się zastanawiać czy przypadkiem ja nie mam tej choroby;( Dużo czytałam o tym, że dziewczyny nadmierne owłosienie depilują, woskują. Myślałam, że to normalne
Powiedzcie, czy od tej choroby żyje się krócej? I jakie są najczęstsze objawy? U mnie jest np lekkie owłosienie na twarzy, plecach, na brzuchu też, ale nie są to ciemne włoski Okres mam regularny i bezbolesny, nie mam nadwagi, trądziku też nie, ale mam krostki na plecach (moje koleżanki z klasy też je mają), nie mam senności po jedzieniu.
Czy tylko badania mogą wykazać tę chorobę? A co to jest ta oponka na brzuchu? To taki ciemniejszy pasek do pępka?
Błagam, pomóżcie

Po pierwsze uspokoj sie jelsi masz regularne cykle, nie masz otylosci ani sennosci po jedzeniu i jelsi lekarz ginekolog nic szczegolnego nie zuawazyl to pewnie nie masz PCO .
Jelsi chodzi o twoje pytania to , od tego nie zyje sie krocej, to ze masz wloski nie oznacza wcale ze jestes chora na PCO,oponka na brzuchu to jest poprostu tluszcz znajduje sie on pod pępkiem(tak to umniem określic)
krosty na plecach to chyba 90%spoleczenstwa ma szczegolnie w okresie zimowym gdzie ludzie sie ubieraja bardzo grubo.
Tak, badania potwierdzaja ta chorobe wskazywac moga ją szereg objawów których Ty nie masz (ja czytam)Pierwszym badaniem jest badanie usg do pochwowe paozniej lekarz decyduje co dalej .
Jelsi ma jakies przeczucia to daje skierowanie na badania.

Jelsi chodzi o forum z PCO to znajdziecie je tu http://pco.enarea.com/

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2006-04-22, 15:38   #141
sloncee
Wtajemniczenie

Acha, dobrze wiedzieć Dzięki za odp. Chyba i tak powinnam się kiedyś wybrać do ginekologa, bo nigdy nie byłam Ale ja jeszcze zapytam o tą oponkę, jak to wygląda, to tylko tłuszcz?

L.Staff
Stary 2006-04-22, 17:39   #142
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

Cytat:
Napisane przez sloncee
Rzęsko, a Ty masz tę chorobę PCO?
wszystko na to wskazuje, niestety
badań chormonalnych jeszcze nie miałam

jednak mam typowe objawy
usg - potwierdza

słońcee mam nadzieję, że Ty nie masz
ale musisz zrobić badania, żeby stwierdzić skąd u Ciebie to owłosienie
Stary 2006-04-22, 17:46   #143
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko
Jelsi chodzi o forum z PCO to znajdziecie je tu http://pco.enarea.com/
Gizmiatko, dzięki :cmok"

zarejstrowałam się u nich, ale nie umiem założyć nowego postu
chyba coś jest nie tak
bo jak najeżdżam na "new post" to nie "robi się" łapka

zarejstrowałam się do gina i nie wiem co mu powiedzieć
niby najlepszy gin w mieście, ale specjalnie się tym moim PCO nie przejął

z rozmowy wywnioskowałam, że taką postawę u niego spowodował fakt, że mam dzieci

no ale mam okres co 40 dni, który jest bardzo bolesny i trwa 2 tygodnie, albo i dłużej
poposiłkową senność
torbieli JUŻ ostatnio nie było, ale kto wie

w każdym razie nic mi nie zalecił
no i na dodatek dr Kazimierak polecił badania dodatkowe przed założeniem spirali
taka głupia jestem, że chyba to wydrukuję i pójdę z kartką
Stary 2006-04-22, 21:30   #144
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

hmm to zpaytaj sie o te badania tego lekarza
a PCO jakis inny ginekolog ciebie zbadal i zdiagnozowal ta chorobe?
Ten ginekolog powinien ciebie zbadac , ewentualnie na jakies badania wyslac, chodzisz do niego prywatnie czy panstwowo ??
jelsi chodzi o te forum to po zalogowaniu mozna zalozyc watek wlasnie taka lapka sie robi jak sie nacisnie "nowy temat" no i sie otwiera okno gdzie wpisujesz temat itd
Jelsi chcesz to moge za ciebie ten temat zalozyc .....
jak cos to na priv sluze pomoca lub na gg 2005635

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2006-04-23, 11:43   #145
bisskit
Raczkowanie

cześć,
sorki że się wcinam w Wasz super rozbudowany wątek, ale tylko chciałam napisać sloncuu, że regularne miesiączki raczej wykluczają pco- przynajmniej mnie się tak wydaje. nie zawsze nadmierne owłosienie/ "oponka" są objawem pco, a bardzo często nie są objawem żadnej konkretnej choroby

ogólnie jestem pod wrażeniem, że tak się interesujecie swoim zdrowiem i Waszej świadomości zdrowotnej uważam, że to fajne, że jest taki wątek- myślę, jednak, że niektóre posty wprowadzają okropnie nerwową atmosferę- np. to prawda, że zwiększony poziom estrogenów jest jednym z czynników rozwoju niektórych nowotworów, ale nie jest to wcale dramatycznie zwiększone ryzyko, jak zostało to przedstawione przez joannę20. podobnie jak "zrakowacenie" jajnika. bez przesady
bisskit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-23, 14:16   #146
sloncee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bisskit
sorki że się wcinam w Wasz super rozbudowany wątek, ale tylko chciałam napisać sloncuu, że regularne miesiączki raczej wykluczają pco- przynajmniej mnie się tak wydaje. nie zawsze nadmierne owłosienie/ "oponka" są objawem pco, a bardzo często nie są objawem żadnej konkretnej choroby
Dzięki za zainteresowanie moim postem Trochę mnie to uspokoiło.
Ale mam jeszcze pytanie, bo któraś wizażanka pisze, że ma miesiączkę co 40 dni i trwa 2 tyg. Moja koleżanka ma tak samo! Ale ona nic nie wspominała o żadnej chorobie. Ma tesh zbędne owłosienie na brzuchu i twarzy. Czy powinnam jej powiedzieć o tej chorobie?
Piszcie jak uważacie. Z góry dziękuję za odp.

L.Staff
Stary 2006-04-24, 11:33   #147
rzęsa
Zakorzenienie

GG do rzęsa

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko
hmm to zpaytaj sie o te badania tego lekarza
a PCO jakis inny ginekolog ciebie zbadal i zdiagnozowal ta chorobe?
Ten ginekolog powinien ciebie zbadac , ewentualnie na jakies badania wyslac, chodzisz do niego prywatnie czy panstwowo ??
jelsi chodzi o te forum to po zalogowaniu mozna zalozyc watek wlasnie taka lapka sie robi jak sie nacisnie "nowy temat" no i sie otwiera okno gdzie wpisujesz temat itd
Jelsi chcesz to moge za ciebie ten temat zalozyc .....
jak cos to na priv sluze pomoca lub na gg 2005635
dzięki, jak sama nic nie wymyślę
to z chęcią skorzystam

to ten sam lekarz, który mi zdiagnozował PCO
chodzę prywatnie
Stary 2006-04-24, 14:44   #148
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez sloncee
Ale mam jeszcze pytanie, bo któraś wizażanka pisze, że ma miesiączkę co 40 dni i trwa 2 tyg. Moja koleżanka ma tak samo! Ale ona nic nie wspominała o żadnej chorobie. Ma tesh zbędne owłosienie na brzuchu i twarzy. Czy powinnam jej powiedzieć o tej chorobie?
o chorobie mozesz jej wpsomniec ale jesli chodzi do ginekologa to on powieniem to zauwazyc,nadmierne owlosienie i otylosc nie jest koniecznie PCO moze miec to inna przyczyne, tak samo i rozlegulowane cykle czy inne rzeczy.
najlepiej jest isc sie poradzic lekarza

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2006-04-24, 14:45   #149
m0n!k@
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sloncee
Sadze, ze mozesz jej zasugerowac, zeby sie udala do lekarza... Ale moze nie tak bezposrednie mowiac szczerze, to i ja sie zaczynam martwic o moja przyjaciolke, bo ona (blondynka) ma dosc ciemne i dlugie wlosy na rekach, placach, brzuchu, okropne problemy z cera i baaardzo nieregularne miesiaczki... I chyba jej to powiem, ale delikatnie Pozdrawiam
Stary 2006-04-24, 18:06   #150
sloncee
Wtajemniczenie

No to moja koleżanka ma tak jak Twoja, tyle tylko,że jest szatynką. I nigdy nie była u gina. Lepiej gdyby o tym wiedziała, ale z drugiej strony, na pewno to ją by zmartwiło Sama nie wiem

L.Staff
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości