|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 64.
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89108730]No właśnie, a te pokoje nad morzem to zazwyczaj prywatne, rozbudowane kiedyś o kilka-kilkanaście dodatkowych pokoi domy, w których mieszka właściciel z rodziną. Zazwyczaj nie zatrudnia żadnych pracowników, bo ani nie serwują jedzenia, ani nie zapewniają innych usług. Sprzątają już po Twoim wyjeździe i robią to sami.
W zasadzie jedyny koszt jaki generuje klient swoją obecnością to zużycie prądu i wody, no i te parędziesiąt groszy na środki czystości żeby po nim poprać i posprzątać. Ile to będzie na dzień? Mniej niż 5 złotych? Do tego dochodzą oczywiście koszty związane z podatkami i ewentualnymi składkami, ubezpieczeniem itp., ale taką działalność można prowadzić równie dobrze jako jednoosobową, albo może nawet i na innych zasadach, bo właściciele to często starsze osoby, już na emeryturze. Albo i tak mają inne źródło dochodu, bo taki wynajem to zazwyczaj kilka miesięcy w roku. Często mają nawet swoich stałych klientów, a gości przyciągają właśnie niską ceną. Pewnie wyciągają na tym miesięcznie kilka-kilkanaście tysięcy i to im w zupełności wystarcza, bo żadne z nich rekiny biznesu nie są.[/QUOTE]A praca w obiekcie? A koszty remontów? W ogóle zużycie domu? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1472 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89108730]No właśnie, a te pokoje nad morzem to zazwyczaj prywatne, rozbudowane kiedyś o kilka-kilkanaście dodatkowych pokoi domy, w których mieszka właściciel z rodziną. Zazwyczaj nie zatrudnia żadnych pracowników, bo ani nie serwują jedzenia, ani nie zapewniają innych usług. Sprzątają już po Twoim wyjeździe i robią to sami.
W zasadzie jedyny koszt jaki generuje klient swoją obecnością to zużycie prądu i wody, no i te parędziesiąt groszy na środki czystości żeby po nim poprać i posprzątać. Ile to będzie na dzień? Mniej niż 5 złotych? Do tego dochodzą oczywiście koszty związane z podatkami i ewentualnymi składkami, ubezpieczeniem itp., ale taką działalność można prowadzić równie dobrze jako jednoosobową, albo może nawet i na innych zasadach, bo właściciele to często starsze osoby, już na emeryturze. Albo i tak mają inne źródło dochodu, bo taki wynajem to zazwyczaj kilka miesięcy w roku. Często mają nawet swoich stałych klientów, a gości przyciągają właśnie niską ceną. Pewnie wyciągają na tym miesięcznie kilka-kilkanaście tysięcy i to im w zupełności wystarcza, bo żadne z nich rekiny biznesu nie są.[/QUOTE]No ale o co chodzi? Zaczelo sie od tego, że nie ma noclegow za 50 zl nad morzem czy w górach a jak są to nory nie z tej ziemi. A norą może być i hotel a nie musi być kwatera prywatna nad morzem. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1473 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1474 |
Konto usunięte
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89108745]A praca w obiekcie? A koszty remontów? W ogóle zużycie domu?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Jak praca w obiekcie? Sprzątają właściciele, może im dzieci albo wnuki na wakacje coś pomogą. Nie muszą nic za to płacić. W okół domu też robią wszystko sami, naprawiają sami, a remontu co roku się nie urządza, tylko raz na kilka-kilkanaście lat, to sobie przez ten czas zaoszczędzą. ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- No ja się przecież z Tobą zgadzam, dyskutuje z gypsy_heart, która nie wierzy jak takie niskie ceny za pokój mogą się opłacać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1475 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89108749]A ktoś napisał, że hotele i obiekty funkcjonujące na bookingu nie są norami z zasady?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dla mnie wydzwiek byl jasny - że nie ma czego się spodziewac po tak niskiej cenie. No jakby cena w dzisiejszych czasach była jakimś wyznacznikiem. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1476 | |
Konto usunięte
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89108751]Jak praca w obiekcie? Sprzątają właściciele, może im dzieci albo wnuki na wakacje coś pomogą. Nie muszą nic za to płacić. W okół domu też robią wszystko sami, naprawiają sami, a remontu co roku się nie urządza, tylko raz na kilka-kilkanaście lat, to sobie przez ten czas zaoszczędzą.
---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- No ja się przecież z Tobą zgadzam, dyskutuje z gypsy_heart, która nie wierzy jak takie niskie ceny za pokój mogą się opłacać.[/QUOTE]No ale właściciel pracuje za darmo, nie kumam? Przecież musi wyliczyć jakiś zysk ekonomiczny, skoro nic innego nie robi (jakoś nie wydaje mi się to do pgoodzenia z etatem). Druga sprawa, praca sezonowa, to z czego ci ludzie żyją w pozostałe miesiące, skoro seozn jest tak krótki? No chyba, że to sami emeryci z emeryturami ponadprzeciętnymi. Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1477 |
Zadomowienie
|
Czy miała któraś z was doświadczenie z bielizną korygującą Spanx? Czy jest warat swojej ceny? chodzi mi głównie o spodenki z wysokim stanem. Czy trzeba brac o rozmair mniejsze żeby był efekt super obciśniecia czy są jednak małe i lepiej brac swój rzeczywisty...
Widziałam wypowiez Kim K, że po ciąży po to zeby wogole wyjsc z domu u bierala kila par na raz ![]()
![]() |
#1478 | |
Wtajemniczenie
|
Próbowałam, ale prawde mowiąc akurat nie dała mi ona efektu uładzenia rzęs, nadal były pogniecione. Co do ogólnego efektu to po prostu lekko urosły na długość i tyle.
Cytat:
![]() Ale jakby ktos miał jeszcze do polecenia jakis produkt to zapraszam ![]() Myśle jeszcze czy nie kupić oleju ze słodkich migdałów np. Nacomi https://jokasklep.pl/olejki/42848-na...539701975.html Tylko czy nałożenie go na rzęsy będzie bezpieczne? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1479 |
Konto usunięte
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89108764]No ale właściciel pracuje za darmo, nie kumam? Przecież musi wyliczyć jakiś zysk ekonomiczny, skoro nic innego nie robi (jakoś nie wydaje mi się to do pgoodzenia z etatem). Druga sprawa, praca sezonowa, to z czego ci ludzie żyją w pozostałe miesiące, skoro seozn jest tak krótki?
No chyba, że to sami emeryci z emeryturami ponadprzeciętnymi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No tak często to są emeryci, a zawsze to są rodzinne biznesy, więc np. mąż chodzi do pracy, a żona ogarnia pokoje. We dwójkę nie muszą przecież tego robić. Koszty takiej działalności są tak niskie, że tak jak pisałam, spokojnie te kilka-kilkanaście tysięcy na czysto miesięcznie wyciągną. Bo przecież wynajmują nie jeden, a kilka pokoi. Cena jest też za osobę, więc jak przyjeżdża rodzina, to już za pokój wezmą 200 zł, nie 50, a koszty nadal praktycznie żadne. Bo raczej nikt nie siedzi podczas wakacji cały czas w pokoju, zużywając media. Teraz czytam, że nawet działalności nie muszą mieć, jeśli: "Wynajem pokoi turystom to najem krótkoterminowy – goście zatrzymują się w obiekcie tylko na kilka nocy. Działalność jest więc prowadzona na szerszą skalę i w sposób ciągły. W tym wypadku właściciel powinien zarejestrować działalność gospodarczą. Ale i od tej reguły można znaleźć wyjątki, na przykład: gdy najem prowadzony jest na małą skalę, całość obsługi realizowana jest przez właściciela. Trudno jednak wyraźnie określić, czy dana działalność prowadzona jest na niewielką skalę, czy już w sposób zorganizowany. Tutaj zwykle decyduje sposób interpretacji Izby Skarbowej, dlatego zanim właściciel podejmie decyzję o nie rejestrowaniu działalności gospodarczej, powinien sprawdzić to w odpowiednich instytucjach w swoim regionie. https://www.nocowanie.pl/chcesz-wyna...dpowiedzi.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1480 | ||
Zakorzenienie
|
Na bookingu np. niskie ceny mają nowe apartamenty, które nie mają jeszcze żadnych opinii. Po czasie ceny rosną ![]() [1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89108146]W tym roku prawdopodobnie ceny wzrosną, ale w zeszłym moja mama była nad morzem na przełomie lipca/sierpnia i tyle właśnie płaciła. Za pokój z łazienką, miała też dostęp do kuchni. (50 zł/doba) Tylko takich noclegów najlepiej szukać na własną rękę, czyli po prostu dzwonić. Wtedy też istnieje opcja jakiejś tam negocjacji. Teraz ceny będą wszędzie rosnąć, w hotelach zapewne również, więc to wciąż może być najtańsza opcja. Z tymże mi osobiście ona nie odpowiada, nie czuję się zbyt swobodnie na takim wynajmie.[/QUOTE] Serio ktoś jeszcze szuka noclegów na własną rękę i dzwoni? Ja bym się bała, że na miejscu taki nocleg okaże się jakąś wtopą. Zdecydowanie bardziej wolę booking i inne tego typu strony niż wydzwanianie po ludziach z którymi często ciężko jest się dogadać. Cytat:
Można. To nie jest duża kwota, więc nikt się nie przyczepi ![]() Cytat:
Też pamiętam takie czasy jak za dzieciaka jeździłam z rodzicami na wakacje nad morze albo do Chorwacji i w taki sposób szukaliśmy kwater ![]() Nie polecam takich odżywek, bo przez nie rzęsy mogą rosnąć w miejscach w których nie powinny np. pod powieką. [1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89108764]No ale właściciel pracuje za darmo, nie kumam? Przecież musi wyliczyć jakiś zysk ekonomiczny, skoro nic innego nie robi (jakoś nie wydaje mi się to do pgoodzenia z etatem). Druga sprawa, praca sezonowa, to z czego ci ludzie żyją w pozostałe miesiące, skoro seozn jest tak krótki? No chyba, że to sami emeryci z emeryturami ponadprzeciętnymi.Oczywiś cie, że cena jakieś trzykrotnie niższa poniżej rynkowej jest punktem do zastanowienia się. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No, ale przecież zwykle ludzie takie coś traktują jako dodatkowe źródło dochodu, a nie główne. Trochę nie rozumiem o co Ci chodzi. Ja nie widzę tu żadnego problemu żeby takie coś godzić z etatem. Sprzątanie kilku pokoi i łazienek i to nie wszystkich na raz, bo ludzie różnie przyjeżdżają i wyjeżdżają to jest przecież chwila.
![]() |
![]() |
#1481 |
Zakorzenienie
|
Odstępne za mieszkanie to kwota która się płaci dodatkowo co miesiąc?
Google mówi co innego, właściciel co innego ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1482 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po pierwsze tak mogę znaleźć taniej. Po drugie jeśli szukam na ostatnią chwilę, to tak jest większe prawdopodobieństwo, że znajdę coś wolnego. Po trzecie nieraz tak jest łatwiej znaleźć coś w odpowiadającej mi lokalizacji. Jak się chce jechać w miejsce niezbyt popularne turystycznie i nie chce się codziennie dojeżdżać do docelowych atrakcji, to bywa to wręcz jedyna opcja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1483 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co mówi właściciel? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym jak jadę na wakacje, to w pokoju z reguły tylko śpię, więc poza własną łazienką nie wymagam jakichś super rzeczy. ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89108887]Ja tak robię. Po pierwsze tak mogę znaleźć taniej. Po drugie jeśli szukam na ostatnią chwilę, to tak jest większe prawdopodobieństwo, że znajdę coś wolnego. Po trzecie nieraz tak jest łatwiej znaleźć coś w odpowiadającej mi lokalizacji. Jak się chce jechać w miejsce niezbyt popularne turystycznie i nie chce się codziennie dojeżdżać do docelowych atrakcji, to bywa to wręcz jedyna opcja.[/QUOTE] O właśnie, z tym też się zgodzę. Mnie akurat cena nie jest obojętna i nie zapłaciłabym 100 zł czy więcej za osobę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1485 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
Czasem zdarza się jednak, że niektórzy tym odstępnym nazywają kwoty wynajmu przy mieszkaniu np w bloku, nowych apartamentach, tzz to co właściciel ma dla siebie, plus płacisz też co miesiąc czynsz do wspólnoty i całą resztę jw. Np 2 pokoje ktoś chce 1600zł i dodatkowo czynsz powiedzmy 500zł i ekstra za liczniki.To 1600zł można nazwać odstępnym. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1486 |
Zakorzenienie
|
Ja tez dzwonię
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1487 |
Zakorzenienie
|
Mi by się chyba nie chciało dzwonić
![]() ![]()
![]() |
#1488 | |
Kathy Leonia
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1489 |
BAN stały
|
Ja jeszcze co do tych noclegów to zwrócę uwagę, że na bookingu też można znaleźć prywatne kwatery. W tym roku zaliczyliśmy krótki wypad w góry i nocowaliśmy właśnie w takiej starej wilii, która właściciel emeryt remontuje i utrzymuje na własną rękę. Standard był przyzwoity, właściciel pomocny, lokalizacja rewelacyjna (w okolicy już same 5* hotele, gdzie buliłabym jak za zboże), cena nie dawała nam po kieszeni, więc nawet głupio by mi się było z facetem targować o jakieś 10 zł mniej od osoby. Jak jestem zadowolona z usługi, czy to restauracji czy noclegu, to nie mam problemu zapłacić więcej (oczywiście w granicach rozsądku), bo liczę, że dane miejsce się utrzyma i być może ja albo ktoś z moich bliskich będzie jeszcze mógł skorzystać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1490 |
Zadomowienie
|
Pytanie do dziewczyn, które chodziły na szkołę rodzenia - czy miałyście możliwość indywidualnej praktyki na lalce, np. sposobów trzymania noworodka, przewijania, kąpania, etc.? Ile tak mniej więcej było par?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1491 | |
Challenge(r) me!
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1492 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1493 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2022-02-08 o 10:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1495 | |
BAN stały
|
Cytat:
do odstępnego musisz sobie doliczyć czynsz administracyjny + zużycie mediów prąd, gaz, być może też internet. jeśli szukasz mieszkania na wynajem, to te ceny co tam podają, to zwykle jest samo odstępne. więc jak widzisz ogłoszenie że mieszkanie za 2000 zł, to do tego zwykle trzeba sobie jeszcze doliczyć czynsz administracyjny i media, bo to 2000 zł to jest jedynie zarobek właściciela (ale to wszystko powinno być w ogłoszeniu napisane) Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2022-02-08 o 11:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas było może z 6 par na szkole rodzenia. Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1497 |
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;89108953]Ja jeszcze co do tych noclegów to zwrócę uwagę, że na bookingu też można znaleźć prywatne kwatery. W tym roku zaliczyliśmy krótki wypad w góry i nocowaliśmy właśnie w takiej starej wilii, która właściciel emeryt remontuje i utrzymuje na własną rękę. Standard był przyzwoity, właściciel pomocny, lokalizacja rewelacyjna (w okolicy już same 5* hotele, gdzie buliłabym jak za zboże), cena nie dawała nam po kieszeni, więc nawet głupio by mi się było z facetem targować o jakieś 10 zł mniej od osoby. Jak jestem zadowolona z usługi, czy to restauracji czy noclegu, to nie mam problemu zapłacić więcej (oczywiście w granicach rozsądku), bo liczę, że dane miejsce się utrzyma i być może ja albo ktoś z moich bliskich będzie jeszcze mógł skorzystać.[/QUOTE]
Ja to w ogóle się nie lubię targować, bo mi się to jakoś tak grażynowo kojarzy ![]()
🍀🍀🍀🍀🍀 Edytowane przez meliandra Czas edycji: 2022-02-08 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1499 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1500 |
Zakorzenienie
|
Kurde właśnie zauważyłam, że przed dodaniem trochę wiadomości sobie wykasowałam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.