![]() |
#1471 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
FRIDO w niedziele minie 2 tygodnie jak mam storczyka, może sie jeszcze aklimatyzwać?? On zrzuca tylko te malutkie nierozwinięte jeszcze pączki,
Edytowane przez Smutna_Myszka Czas edycji: 2008-07-25 o 12:56 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#1472 |
Zakorzenienie
|
Smutna Myszko - one najczęściej zrzucają tylko pąki, kwiaty rzadziej. U mnie jeszcze żaden nie zrzucił pąków po dwóch tygodniach. Najczęściej było do tygodnia,a nawet tak po 8-9 dniach pobytu w domu zaczynało się opadanie.
Kiedy Twój storczyk zrzucił ostatniego pączka? Jeżeli kilka dni temu - to już raczej powinno byc ok. Można zaobserwowac czy pąk będzie zrzucony czy nie. Zmienia się wówczas jego kolor (przestaje byc intensywnie zielony, żółknie, lub nabiera kolorów lekko zbliżonych do koloru kwiatów - to w przypadku bordowych, fioletowych.) Jeżeli ten ostatni pączek jest nadal zielony, łodyżkę ma też zieloną ( a nie różowawą) to już zostanie ![]() Przypomniało mi się jeszcze jedno - storczykom przeszkadza ta folia w której je kupujemy, w takie upały one się w niej po prostu gotują. Więc jeżeli ktoś sobie kupił storczyka, wrzucił do samochodu na parkingu i poszedł na dalsze zakupy, to ma zapewnione, że po przywiezieniu do domu, po kilku dniach opadnie prawie wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
#1473 |
Rozeznanie
|
nie prawda ja oglądałam i cóż mam napisać bardzo bardzo mi sie podoba na takiego poluje i nawet był u nas w netto hm niestety wygrał zielony bo miał az 3 pędy a pozatm zadługo sie zastanawiałam i babka mi sprzatła go z przed nosa ![]() bo tak miałabym 2 nowe storczyki |
![]() ![]() |
![]() |
#1474 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1475 |
Rozeznanie
|
Kulbit, Twoj nowy sliczny!!! ja chcialam taki duzy z obi, ale...cena :/
Zazdrsnico, moje z allegro posadzilam najpierw sloiku, w podlozu dla storczykow, potem w doniczce. dlugi czas nic sie nie dzialo, wydawalo mi sie,ze nie rosnie, dopiero po kilku miesiaacach zauwazylam zmiany. rosna sobie, maja juz trzy listki, ale do nich trzeba miec szczegolna cierpliwosc, bo kwitnienie jest po kilku latach... ciekawi mnie,jaki klor beda mialy kwiaty
#1476 |
Zakorzenienie
|
Platynko od kiedy je masz? Ile lat się czeka na pierwsze kwiaty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1477 |
Rozeznanie
|
wlasnie dokladnie nie pamietam, ale na pewno przyszlo jakos jesienia ubieglego roku... podobno na kwitnienie czeka sie 4-5 lat... :/
Frido, w orchidsklepiku zaznaczasz POCZTA/PRZELEWEM?
![]() |
#1478 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1479 |
Rozeznanie
|
oj, to bardzo dobra, ja zapłaciłam...40 zl
#1480 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1481 |
Rozeznanie
|
a to w allegro sa takie tanie?
#1482 |
Zadomowienie
|
na allegro sa licytacje i wielu chetnych wiec tanio sie raczej nie da kupic, ja akurat biore od znajomego ktory prowadzi kwiaciarnie i znalazl prywatna osobe ktora dostarcza mu dorosle osobniki za ok 15 zl (ktore potem w sklepie sprzedaje za 40-80 zl ;/) i dla mnie wyprosil tez 5 "sadzonek" ze sloiczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1483 |
Rozeznanie
|
![]() Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-07-25 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1484 |
Rozeznanie
|
hm dla mnie to też długi czas czekania na kwitnienie ja do cierpliwych nie naleze
zobaczcie jaką oni maja przebitke storczykowy biznes przynosi niezłe zyski nie wiem jak u was ale u mnie w miescie to za taki okaz jak jest w netto za 19.99 to w kwiaciarni trzeba minimum 35 zł. a przecież netto też musi na tym zarobić platynko a jak tam ten kwiatuszek który miał łezki? |
![]() ![]() |
![]() |
#1485 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1486 |
Rozeznanie
|
Justynko, lezki? te kropelki na lodygach? dalej ma, ale dalej kwitnie i puscil lisc... , wiec chyba taki jego urok. to on:
![]() ![]()
#1487 |
Rozeznanie
|
zazdrośnico - uprosiłabyś 6? w sensie dla ciebie 5 a byś mi jednego podesłała
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() frido a ja dziś byłam na poczcie i z mamą która mną trochę kierowała dokonałam wpłaty za stemple które potrzebuję do scrapowania ![]() ![]() hmmm, a ja z tego co wiem to na kwitnienie i teraz nie wiem czy to jest to samo...;| keika bodajże czeka się 2 lata więc pewnie z sadzonką podobnie ![]() w orchi różowy miniaturka powoli otwiera pączek ![]() ![]() a tak po za storczykowo pokazuję zakładkę którą ostatnio dla siebie zrobiłam od tak se na poprawienie humoru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1488 |
Rozeznanie
|
tak tak platynko ja na to mówie łezki bo mój pierwszaczek wyglądał wtedy jakby płakał a jak widziałas ma sie dobrze i przeduża pęd kwiatowy
|
![]() ![]() |
![]() |
#1489 |
Rozeznanie
|
Adelo, Ty zdolna betia jestes.
Justynko, to chyba nie trzeba sie przejmowac kropelkami? Frido, wstawisz zdjecia? To nasze forum niezle sie rozwija ![]()
![]() |
#1490 |
Rozeznanie
|
dziewczyny a jak długo macie już swoje storczyki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1491 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mój tez jest nie mały Platynko ma ponad 80 cm wysokości ![]() Ale wczoraj to ja widziałam cudoooo w kwiaciarni ![]() ![]() Ja mam od około roku. Platynko podoba mi się ten storczyk z kielichem jak z kieszonką nie wiem co to za gatunek.. Ale jest bardzo piękny i wygląda tak egzotycznie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1492 |
Zakorzenienie
|
Kulbit - a ile kosztowało to cudo?
Platynki storczyk, który Ci się podoba to Sabotek- tu masz krótko na jego temat http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72157,1968765.html http://www.encyklopedia.multiflora.pl/roslina/64 Justynko - ja mam swoje dopiero od wiosny tego roku. (kwiecień/maj) |
![]() ![]() |
![]() |
#1493 |
Raczkowanie
|
Platynko piekne te Twoje laleczki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrowionka dla wszystkich ![]() ![]()
![]() |
#1494 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a teraz ja z małymi 2 problemami ![]() ![]() ![]() ps przepraszam za kiepska jakość fotek ale to telefonem
![]() |
#1495 |
Zakorzenienie
|
Zazdrośnico - widac, ze te ciemnobrązowe są puste. One na pewno do wycięcia. Raczej storczykowi to nie zaszkodzi. Miejsca cięcia zasyp cynamonem lub węglem drzewnym i będzie ok.
Dario - napisałam wyżej, że Platynko storczyk to Sabotek. A co do tych pączków - storczyki mają czasem takie okresy przestoju i po pewnym czasie zaczną rosnąc. Moje nabytki (przepraszam ale będzie dużo zdjęc) ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1496 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1497 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1498 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1499 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]()
#1500 |
Zakorzenienie
|
Dario - Ciapki są Dwa!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:36.