|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Eva dzięki wielkie
![]() to, że był król Hiszpanii wiedzialam. Pewnie trochę się zawiódł bo jego rodak miał spore szanse na zdobycie tytułu...jednak miał pecha ![]() Ale tylu przywódców to się nie spodziewałam. W telewizji wszystko wyglądało rewelacyjnie. Jeden z piękniejszych torów z całego sezonu. Sam wyścig był emocjonujący ale to wszystko wokół ...coś pięknego...ahh i ohhh ![]() A i jeszcze coś...czy mi się zdawało, że jedno trofeum wręczała kobieta?
![]() |
#1472 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Była to HE Sheikha Lubna bint Khalid bin Sultan Al Qasimi , Minister for foreign Trade UAE, a przedtem była Ministrem Ekonomii i Planowania UAE. Pochodzi z książęcej rodziny Al Qasimi z Sharjah, studiowała w USA w California State University, ma dyplom inżyniera z Computer Science i pracowała wcześniej w USA w firmie Datamation. Po powrocie do UAE pracowała jako senior manager w Dubai Ports Authority (DPA) największym porcie w Middle East, potem została CEO w Tejari<-KLIK (pierwszy Middle Eastern Business-to-Business Marketplace). Jest przykładem dla kobiet nie tylko z Middle East, ale i całego świata. “There are very few barriers in front of women here. They are respected. The challenges occur only in women’s own minds, such as the problems of balancing a career and family”
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-11-17 o 05:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1473 |
Rozeznanie
|
Czesc wam wszytskim
![]() Wczoraj byl pierwszy dzien Eid-u, bylam z rodzina, i w wieczorem bylam w Mall of the Emirates i spotkalam is z Eva i Jovikzu ![]() Cieplo pozdrawiam Eve i Jovikzu ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2010-11-17 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1474 |
Wtajemniczenie
|
zadziwiająco długie nazwiska przewijają się w tym wątku
![]() Gdzieś już widziałam zdjęcie tej kobiety, super. Widać, że jest ceniona, bo trofea zawsze wręczają ważne osobistości Jumeirah...Pięknie ![]() ps; dostałam dziś tajemniczego linka; http://www.webworksllc.com/I_Like_You.cfm i chciałam się podzielić, bo rozbawił mnie do łez, oczywiscie pozytywnie ps 2. Dzięki, ze jesteście. Zawsze miło mi kiedy widzę nowe wpisy w tym wątku EOT
![]() |
#1475 |
|
![]()
Jumeirah, pozdrawiam również bardzo cieplutko!
![]() Wyglądałaś wprost zjawiskowo ![]() Następnym razem robimy zakupy i pustoszymy półki w Fendi, Chanel i kilku innych sklepach.... no i oczywiście szyjemy na miarę te super abaye! Ja koniecznie chcę mieć podobną do Twojej. Dzięki Wenila ![]() ![]() Imię HE Sheikha Lubna bint Khalid bin Sultan Al Qasimi to w skrócie Sheikha Lubna Al Quasimi. Imię oficjalne dlatego jest takie długie, bo Sheikha oznacza Szejkę, czyli w tym przypadku* Księżniczkę, a "bint" oznacza "córkę", czyli jest córką Khalida i córką (wnuczką) Sultana z rodu Al Qasimi. Na przykład: Sheikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, to Sheikh (Książę) Mohammad Al Maktoum, "Bin Rashid" oznacza "Syn Rashida", Al Maktoum to nazwisko rodowe. * Shekih - jest określeniem pełnym respektu, oznacza człowieka starszego, mędrca, znawcę religii islamu, na półwyspie arabskim używa się go do określenia osób z bogatego rodu, do rządzących na swoim terytorium. Również arabscy chrześcijanie używają słowa Sheikh dla określenia osoby starszej i mądrej. Sheikh to odpowiednik łacińskiego "senex", z którego powstało określenie Senator.
![]() |
![]() |
#1476 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Oj tak ![]() ![]() ![]() W zalaczniku znajdziesz designerski Abaye od DAS Collection, ten sam model ktory mam ale caly czarny.
![]() |
![]() |
#1477 | |
|
Cytat:
Idziemy w kierunku Japońskim, czy Niemieckim ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1478 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak na poczatku kupie Audi Q5 ![]() ![]() Kiedy jeszcze raz przyjedziesz do Dubaju? ![]()
![]() |
![]() |
#1479 | |
|
Cytat:
Tak, tak, tak... Niemieckim i to bardzo Niemieckim! Lubię Audi, to bardzo dobre samochody.... Q5 to dobry wybór.... teraz jaki kolor? Tu się pewnie nie będziemy zgadzać, bo ja w kierunku bieli i szarości celuję. ![]() Postaram się przyjechać do Dubaju wkrótce, a kiedy chcesz iść do salonu Audi?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1480 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I already customized my upcoming car ![]() ![]() Moze na koniec mieszaca/ poczatek December
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2010-11-19 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1481 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Witaj Asiu! Ja przenosze sie do Abu w styczniu a moja malutka Ania ma dopiero 2 miesiace ;-) wiec bedzie mi bardzo milo, jak znajdziesz chwilke, zeby sie ze mna spotkac... ale to juz po Nowym Roku ;-) A poki co juz nei moge sie doczekac przyjazdu. Maz przejmuje kierownictwo w firmie, wiec co chwilke dostaje wiadomsoci, ze albo jest na plazy, albo rozkoszuje sie abudhabijskim klimatem.. co za farciarz, bo u na zimno, pochmurnie i deszczowo ;-) Eva, male pytanko: jak to jest z ta licencja na alkohol.. Gdzie sie ja wyrabia i ile wtedy mozna go sobie zakupic.. bo juz wyczailam sklepik kolo Spineya, troszke zakamuflowany, ale zawsze cos.. Drugi z tego co slyszalam jest przy Abu Dhabi Mall kolo Pizzy Hut, tak? Pozdarwiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1482 |
|
![]()
Absolutely lovely attachment
![]() Will you take me on a ride? ![]() Witaj Zollerki ![]() Świetnie, że przyjeżdżasz ![]() Licencja na alkohol, czyli Liquor Licence wyrabia się w głównym komisariacie Policji. Potrzebny jest list od Pracodawcy, zdjęcia, paszport, aktualna wiza i chyba tyle, nie pamietam dokładnie, ale sprawdzę bo muszę właśnie wyrobić nową. Licencję otrzymuje się na 12 miesięcy i w zależności od wysokości zarobków, przysługuje miesięcznie zakup alkoholu na 10% zarobku, czyli np. jeśli ktoś zarabia 30 tys, to za 3 tys. miesięcznie może legalnie kupić alkohol. Sklepów z alkoholem jest kilka, w niektórych nie trzeba pokazywać Licencji.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-11-21 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1483 |
|
![]()
W rankingu World’s most dangerous countries to drive in
Emiraty znalazły się na 9 miejscu ![]() Population (2007): 4,380,439 Number of registered vehicles: 1,754,420 Number of on-road fatalities: 1,056 Fatality rate per 100,000 people: 37.1
![]() |
![]() |
#1484 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Zollerki;23349854]Witaj Asiu!
Ja przenosze sie do Abu w styczniu a moja malutka Ania ma dopiero 2 miesiace ;-) wiec bedzie mi bardzo milo, jak znajdziesz chwilke, zeby sie ze mna spotkac... ale to juz po Nowym Roku ;-) Witam Cie serdecznie. Niestety ja wracam 30 grudnia do Krakowa, ale na moja wiadomosc odpowiedziala Iva74 i podala adres skrzynki. Mysle, ze spokojnie mozesz do niej napisac. Szkoda, ze sie miniemy...Za to pogode bedziesz miec wrecz boska dla Ani ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1485 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny
![]() Szanowni Panstwo, Zwrocil się do Ambasady RP w Abu Zabi Pan Jerzy Roszkowski z propozycja organizacji polskiego stoiska podczas organizowanego „Christmas Basar 2010 w Kościele pw. Św. Jozefa. Przesyłam poniżej treść listu od Pana Roszkowskiego z osobistym poparciem projektu. Konsul Rafal Pawlak Szanowni Panstwo, Zwrocil sie do mnie dr Manfred Diefenbach – niemiecki teolog rezydujacy w domu biskupa przy Katedrze St. Josef w Abu Dhabi z propozycja zorganizowania polskiego stoiska na planowanym w dniu 10 grudnia br (piatek) kiermaszu „Christmas Basar 2010 in St. Joseph Abu Dhabi”. Proponuje on zaprezentowanie europejskich spolecznosci uczeszczajacych do Koscioła St. Josef przewidujac, ze wiekszosc stoisk na kiermaszu bedzie z Filipin i Indii. Ma on juz potwierdzenie organizacji stoiska niemieckiego, austriackiego, wegierskiego, wloskiego i hiszpanskiego. Szykowany jest w tym celu osobny europejski sektor na terenie wokoł koscioła katedralnego. Celem organizacji stoisk jest zaprezentowanie produktow danego kraju – przykladowo Wegrzy zamierzaja sprzedawac gulasz a Niemcy kawe i ciastka, z przeznaczeniem wszystkich wpływów ze sprzedazy na cele charytatywne. Dobrze byloby tez miec jakies charakterystyczne produkty czy turystyczne pamiatki .No i wskazana bylaby dekoracja stoiska w stylu narodowym. Wstep na taki kiermasz jest platny – 10 dhs od osoby. Kiermasz jest przewidziany miedzy godzina 9-10 rano a godz. 8 wieczorem. Wstepna organizacja i dekoracja stoiska musialaby byc wykonana w czwartek wieczorem. Reasumujac, chetnie podejmiemy sie takiej organizacji jesli jeszcze ze 3-4 osoby wziełyby w tym udzial. Jesli ktos z Panstwa moze się w to właczyc to prosze o kontakt e-mailowy Jerzy_R@eim.ae lub telefoniczny 02 5566135 w ciagu najblizszych 3-4 dni. Jesli nie uda sie znalezc chetnych do wspolnego udzialu w przygotowania takiego stoiska to sami sie tego nie podejmiemy i powiem ze rezygnujemy z polskiego stoiska. Serdecznie zapraszam Jerzy Roszkowski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1486 | ||
|
Cytat:
Liquor Licence - Abu Dhabi Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-11-21 o 15:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1487 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem tu jak widać nowy. Trafiłem na ten temat przypadkiem aczkolwiek w poszukiwaniu wiadomości o ZEA. Bardzo zaciekawił mnie ten kraj. Marzy mi się po ukończeniu szkoły wyjechać tam , znaleźć dobrą pracę i cieszyć się życiem.. no ale to marzy się chyba większości ludzi mających chociaż trochę wiadomości o Emiratach Arabskich , lecz póki co chciałbym się dowiedzieć jak tam jest właśnie z tą pracą , jakie zarobki i jak kosztowne jest tam życie , z jakim wykształceniem "przeciętny" Polak musi się tam pokazać żeby zdobyć dobrą i dobrze płatną pracę , heh nawet nie wiem o jakich wypłatach "mówimy" więc jeżeli możecie pomóc proszę o informacje
![]() ![]() Edytowane przez Szowi Czas edycji: 2010-11-21 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1488 | |
|
Cytat:
![]() Czytając ten wątek znajdziesz odpowiedzi na większość Twoich pytań. Powtórzę tylko, że zarobki są różne, zależne od wysokości wykształcenia i wykonywanego zawodu. Nikt nie da Tobie gwarancji jak będzie za kilka lat, gdy ukończysz szkoły, lecz nie jest to najlepszy kraj aby tutaj zaczynać pracę zaraz po studiach. Bardzo ważne jest doświadczenie, a jak wiesz nawet w krajach europejskich to cenią.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1489 |
Przyczajenie
|
"The hiring process typically takes anywhere from 1 - 4 months. The application fee is a nominal amount of $92 CAD that is used as a deposit to secure the photographs and content of your resume on our main website. This fee is FULLY REFUNDABLE only after 6 months have passed and you are not successfully placed by that time. This recruitment offer is Free to all UAE citizens, UAE residents Nationals of the GCC countries."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1490 | |
|
Cytat:
Witaj Erol ![]() Przeczytaj proszę ten artykuł i komentarze do niego. Job Sites Scams. <-KLIK You Don’t Need a Job in Dubai. A Job in Dubai Needs You!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1491 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, czy korzystałyście może z usług salonów fryzjerskich Glow Me lub Beauty Spot w Abu Dhabi? Na innych forach internetowych znalazłam dużo dobrych opinii na temat Steve’a, ale nie jestem pewna, gdzie można go obecnie zastać.
Czy w którymkolwiek z salonów kosmetycznych wykonuje się peeling kawitacyjny lub migdałowy? Tam gdzie pytałam proponowali tylko oczyszczanie manualne :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1492 |
Przyczajenie
|
Nikt nie pomoże?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1493 | |
|
![]() Cytat:
Witaj Midsummer ![]() Nie znam wymienionych przez Ciebie salonów fryzjerskich, ze swojej strony mogę polecić w Abu Dhabi salon HAIR WORKS w Spinney na Khalidyah. Możesz zapytać o Lindę, to Australijka i jest dość dobra. W załączeniu wizytówka salonu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1494 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1495 |
Raczkowanie
|
Ewa,
jak zwykle jestes niezastąpiona ;-) Dzięki wielkie za info! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1496 |
|
Erol, życzę powodzenia w znalezieniu dobrej pracy, a w razie jakichkolwiek wątpliwości, pytaj śmiało.
![]() Ahhhh... Zollerki... powiem nieskromnie, wiem ![]() ![]() Ucałuj Anię od przyszłej ciotki ![]()
![]() |
![]() |
#1497 |
|
W ostatnich kilku dniach gościliśmy w Abu Dhabi Królową Elżbietę z Księciem Filipem i Księciem Andrzejem, którzy przyjechali z dwudniową wizytą.
To kolejna już wizyta Królowej w Emiratach <-KLIK ostatnia miała miejsce 31 lat temu. Również w tym samym mniej więcej czasie przebywała z 5-dniową wizytą Prezydent Indii, Pratibha Devisingh Patil.
![]() |
![]() |
#1498 |
Zakorzenienie
|
oh, spójrzcie na co trafiłam zupełnie przypadkiem (sprawdzając potencjalne nazwy dla mojej firmy
![]() http://www.luxhabitat.ae/ przepiękne!! moje marzenie ![]()
![]() |
#1499 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-12-02 o 05:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1500 | |
|
Witam w nowym 1432 roku
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.