|
|
#1471 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: mamy z Niemiec
Czesc dziewczynki!
Co tu dzisiaj taka cisza? Za mna dzis pracowity dzien. Gdzie ta nasza Xenia sie podziewa? Ja nie moglam sie doczekac, zeby zobaczyc jej malenstwo i poczytac o tym jak zniosla porod, ale wlasnie przypadkiem na innym portalu widzialam synka! Jest przeslodki! Teraz bedziemy wiec mialy trzech przystojniakow na forum: Edzia, Marko i synka Xeni. Gosiu, a Ty juz wiesz co kryje sie w Twoim brzuszku? A za Kamile i meliske trzymamy caly czas kciuki. Szczerze wierze, ze niedlugo do nas dolaczycie! ![]() Lece do wanny wygrzac sie troche. |
|
|
|
|
#1472 |
|
BAN stały
|
Witam.
Jestem nowa i chciałam Was Wszystkie Serdecznie Pozdrowic. Mieszkam z moim meżem w Geldern(on mieszka tu od 20 lat a ja od roku) Jestem w 7 miesiacu ciąży Powiem szczerze , ze jest mi sie ciezko zaklimatyzowac tym bardziej ,ze nie mam tutaj ani jednej koleżanki wiec całe dnie spedzam w domku. Czytajac wczesniejsze posty widze ,ze też było wam ciezko. Tesknie za Polska i za rodzina. |
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluje dzidziusia Tak jak juz czytalas, kazda z nas miala dosc trudne poczatki, tak to juz widocznie musi byc... Chodzilas juz na jakis kurs jezykowy? Pytam, bo tam poznaje sie czasami fajnych ludzi...Jak u ciebie ogolnie z jezykiem? Sorry, ze tyle pytan, ale to tak zawsze na poczatku...![]() ![]() Dziewczyny, ja zaraz padne ze smiechu...Moj tz doslownie blagal mnie, zebysmy dzisiaj ogladali Star Wars, wiec poniewaz mam miekkie serce to sie zgodzilam i co...? Po pol godzinie filmu zasnal i spi jak susel...
|
|
|
#1474 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witaj Iwonko
![]() Jeszcze nie wiemy co tam w brzuszku u nas sie kryje ale mam cicha nadzieje, ze juz niedlugo sie dowiem .Cytat:
Ja tez nie znam tu jeszcze nikogo, ale na to chyba potrzeba tez czasu. Wole poczekac i poznac wartosciowych ludzi niz pchac sie gdzies na chama. Wiem, ze wszystko sie jakos ulozy. A tutaj Ci napewno wspierac bedziemy. Mnie dziwczyny bardzo podniosly na duchu za co im jestem cholernie wdzieczna ![]() ![]() Mnie pierwszy rok na za granica tez bylo baardzo ciezko ale jakos dalam rade i jest juz coraz lepiej. Gratuluje dzidziusia a Ty co kryjesz w swoim brzuszku? Cytat:
Hahahah Tz chyba nie sadzil, ze ten film moze go tak szybko uspac .Ja powiem szczerze, nigdy tego nie ogladalam ale moze to i dobrze. Moj maz za to chce abym Rockiego z nim obejrzala . Bo az go skreca ze takiego klasyku nie widzialam .
|
|
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczynki!!
Pogoda w Pl jest straszna ![]() Tak sie zlozylo, ze zostajemy tu z Edziem jeszcze tydzien. Maz byl, przyjechal po nas, ale zepsul nam sie samochod, wiec wrocil autem moich rodzicow do De, a nas i samochod (mam nadzieje, ze naprawiony) odbierze za tydzien. Z jednej strony sie ciesze, bo jakos nie chcialo mi sie podrozowac, a zdrugiej jestem wsciekla No, ale co zrobic
|
|
|
|
|
#1476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis u nas tak pieknie ze szok . Zreszta od wczoraj jest slicznie. A w PL leje? Przykro mi, ze samochod sie zepsul, ale zawsze to bedziesz tydzien dluzej u rodziny nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo
|
|
|
#1477 |
|
Rozeznanie
|
DZIEWCZYNY , zyje nadal.
Mam tyle zaleglosci , tyle do poczytania. Normalnie nie mam kiedy, nie sadzilam , ze nie bede miala ani chwilki dla siebie. Nie wypada mi siedziec i klikac jak maly wyje. Dostanie mi sie ochrzan od meza. Chodze niewyspana, maly w nocy nie spi. Co to za noworodek, ze mu sie nie chce spac ? Napisze wam pozniej co i jak , co mi sie podobalo , co mnie draznilo a co doprowadzilo do wscieklosci w szpitalu. Nimfa , prosze o troche cierpliwosci , wiem, ze ci musze odpisac. Troche sobie nie radze co mnie martwi. Niestety jestem mama butelkowa i dziecko dostaje to samo mleko co w szpitalu. Milupe Aptamil Pre. No i jak od poczatku mial kupy musztardowe, robil latwo prawie po kazdym jedzeniu to od wczoraj ma problemy. Jakoby zaparcie. Caly dzien nic. Napoilam rumiankiem i kupa sie pojawila. Dzis znowu steka. Czy tak ma byc juz ciagle ? Jutro kupie koperkowa herbate. Mijalea Masz juz doswiadczenie. Co robic? Mleko nagle nie pasuje ? Zmienic ? A moze to normalne i trzeba wiecej poic herbatami ? Woda ? No i od jutra ma dostawac witamine D ale ona jest w tabletkach , jak mu to podawac ? A ja jutro ide do ginekologa. Mam podejrzenia , ze wdala mi sie przepuklina , boje sie jak diabli , bo ledwie wyszlam ze szpitala a tu wizja kolejnego.
|
|
|
|
|
#1478 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Spodziewam sie synka p.s co do wieku to mam 23 lata ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#1479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Xenia witaj ![]() Ciesze sie, ze masz sie dobrze, jesli mozna to tak nazwac. Domyslam sie, ze teraz zasu na interent to prawie wogule i doskolane to rozumiem. trzymam kciuki abys tej przepukliny nie miala .
|
|
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, tylko wpadlam sie przywitac bo chyba jednak dzsiaj juz zaczyna sie ten Orientireungswoche na uczelni wiec lece, zeby sie spoznic...Napisze troche pozniej
|
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie kochane,
Xeniu, serdeczne gratulacje! Znam ten bol, kiedy nie ma sie czasu nawet pojsc pod prysznic, ale to z sie unormuje jak maluch podrosnie Co do mleka, to nie pomoge, bo moj jadl i je nadal z piersi, a herbatek i wody nie bylo mozliwosci mu podawac bo nie umial pic z butelki, dopiero niedawno sie przelamal i cos pochlipuje z butli. Mleko sztuczne mam zamiar mu podawac na probe w nocy- bo mam wrazenie, ze moim sie nie najada. Ale cos mi sie wydaje, ze to tez nie bedzie latwe, bo mleko moje ma inny smak a Edzio to juz madry chlopek....dzis mam zamiar wyprobowac w ciagu dnia czy wogole to do ust wezmie, napisze wam jak nam poszlo. Co do spania, to moj spal, budzil sie tylko w nocy co 2 godzinki na papu,. a potem spal co raz dluzej. Xeniu a jak rozwiazalas sprawe z polozna?? przychodzi do ciebie?? Takie wlasnie watpliwosci dotyczace karmnienia powinnas z nia skonsultowac, albo z lekarzem. Kamilko, badz dzielna i podbijaj niemieckie uczelnie!! Nikittko, gratuluje chlopczyka, ja mojego nie zamienilabym na zadna dziewczynke |
|
|
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Ja wlasnie wrocialm od lekarza. Wszystko u nas super i dowiedzialam sie ....Ze nosze w sobie przepiekna DZIEWCZYNKE Teraz przynajmniej wiem kto w moim brzuszku siedzi . nie martwy sie za tem Gosia zadbala aby zenski gatunek przetrwal Kamilko trzymam kciuki ![]() Madziu jak tam u Ciebie??Edzio dalej w nocy jakby niedojedzony?
|
|
#1483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w pierwszych miesiacach ciazy myslalam, ze bedzie dziewczynka, ale pod koniec juz wiedzialam i czulam, ze to maly Edzio we mnie meiszka, no i mialam nosa! Maly juz troszke lepiej, ale nadal budzi sie conajmniej 4 razy, dzis wyprobuje na noc sztuczne mleczko, jesli zje, byc moze bedzie lepiej
|
|
|
|
|
|
#1484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oj to trzymam kciuki za Edzia aby grzecznie z buteleczki jadl i dluugo spal. Bede czekac jutro na wiesci co i jak po mleczku. A jakie mu bedziesz dawac mleko? I jak sie udala randka w piatek?
|
|
|
#1485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprobowalam dac malemu troche tego mleczka, ale wykapowal inny smak i tak jak sie spodziewalam nie chcial raczej jesc, choc byl glodny I znowu czeka nas przeprawa ![]() Ochhh zycie z takim maluchem to na prawde pasmo przygod, nigdy nie wiesz jak zareaguje i co sie zmieni ![]() W piatek bylismy na kolacji, bylo fajnie, porozmawialismy sobie. Smiac mi sie chcialo, bo wszystkie stoliki obok byly zajete przez uczestnikow spotkan klasowych oczywiscie z portalu Nk...jakze by inaczej...
|
|
|
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki za odpowiedz Edzio to jest spryciarz jak niewiem co wie ze mamusine mleczko najlepiej smakuje i zadne tam jakies butelkowe dokarmianie . No ale moze sie uda przekonac do tego mleka. Trzeba bedzie pewnie jeszcze pare podejsc zrobic, zanim sie calkiem przelamie.Ciesze sie, ze kolacja sie udala . Szkoda tylko, ze towarzystwo nie za bardzo wam sie udalo. A to byly cale klasy ? Czy jakies pojedyncze osoby?
|
|
|
#1487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Malgosiu a pochwal sie imieniem dla coreczki Macie juz jakies typy??
|
|
|
|
|
|
#1488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwazniejsze ze milo spedzilisicie wieczor Imie no wlasnie... Ja wybieralam imie dla chlopca (Oliwier) maz chce sie zajac imieniem dla dziewczynki Powiedzial, ze chce przestudiowac ksiazeczke z imionami i koniec.Ja bym chciala Alicje.
|
|
|
#1489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
;0 A dla dziewczynki pomyslow mialam wiele...co chwile zmienialam opcje. Edwarda wybral maz i odwolania od tej decyzji juz nie bylo
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, to jest bardzo dobry pomysl aby spisac liste imion jakie sie nam podobaja i droga eliminacji wybrac te naj. A potem malzonek moze miec to ostatnie slowo i zadecydowac .Juz chyba zaraz zaczne ![]() ![]() A Ty Madziu jakie mialas propozycje dla dziewczynki? Moze cos odpatrze
|
|
|
#1491 |
|
Rozeznanie
|
Jezu dziewczyny ale wy szybko piszecie, nie nadaze tego czytac pozniej.
Nikitta85 witaj na forum. Oczywiscie sprawdzilam gdzie mieszkasz i jak zwykle kawal drogi ode mnie ![]() Mijalea moj dostaje mleko takie jak dostal od razu w szpitalu , ono jest lekkostrawne i najbardziej zblizone do mleka matki .Polozna mowila , ze dzieci dosyc chetnie je pija. Milupa Aptamil Pre. Do poloznej dzwonilam , mam jej powiedziec kiedy ma przyjsc. Teraz sie szykuje , bo ide na 16 do lekarza. Chwila prawdy . Boze jak sie boje. Cala ta cesarke znioslam rewelacyjnie. Gdyby nie ta cholerna gruba wypuklosc nad rana dzis bylabym juz w pelni sil. Nic mnie nie boli . Jestem sprawna jak przed ciaza. Powiedzcie prosze jak mu ta witamine podac w tabletce. Rozpuscic i do mleka? Nie spytalam a juz teraz musze pierwsza dac. Mijalea a Ty jaka witamine podajesz , tez w tabletce? A odnosnie mojego malego to o 8 godzinie mnie brali a on juz 8.15 byl na swiecie. Dostal 10 punktow , mierzyl 51 i wazyl 3200. A dzis ? Niestety w dzien spi a w nocy nie chce. Nie wiem jak dlugo dam jeszcze rade tak funkcjonowac. Kurcze uciekam, musze korzystac z chwili i sie wyszykowac. pozdrawiam. trzymajcie za mnie. |
|
|
|
|
#1492 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a ja mam wiesci !
![]() Bede mama do kwadratu ![]() Termin ma na poczatku Lipca ! A teraz mam pytania: jakie ekstra sa oplacane przez ubezpieczenie ? Mam na mysli np. gimnastyka dla ciezarnych, akupunktura czy masaze w razie bulow kregoslupa, itp. Podczas pierwszej ciazy nie mialam ubezpieczenia wiec nie wiem jak to jest, ale pamietam ze inne kobiety korzystaly z jakis ekstra zabiegow oplacanych przez ubezpieczenie... A tak wogole co polecacie ? Mam chetke na taniec brzucha dla ciezarnych podobno latwiej po nim rodzic.
|
|
#1493 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale sie mamusiowo robi heheeh. Ja co prawda czekam na pierwszego dzidziusia i juz sie go doczekac nie moge.Ja jestem tutaj za krotko i ciagle sie dowiaduje jesli chodzi o korzystanie z uslug z ubezpieczenia. Ale chetnie sie dowiem, bo meczy mnie od paru tygodni potworny bol pod lopatka . Nawet juz schylac sie nie moge. Chyba jakis miesien mam nadwyrezony.
|
|
|
#1494 |
|
Zakorzenienie
|
enernal wieeeeeeeeeelkie gratulacje dla mamusi do kwadratu
Wlasnie wrocilam z uczelni i nie lenilam sie wiec zdazylam dzsiaj wyrobic sobie kolejno: Karte do stolowki, karte do Cafeterii, Karte do biblioteki, karte do Centrum jezykowego, Karte z dostepem do Medioteki, karte studencka ogolna, karte na egzamin z angielskiego i jeszcze jakas teraz widze JAKAS karte, ale nie mam pojecia do czego ona jest... Jutro tez zaczynamy o 10 na tzw. sniadaniu integracyjnym...Robilismy dzsiaj takie cwiczenia integrycyjne i jedno z nich polegalo na tym, ze trzeba bylo powiedziec swoje imie i nazwe zwierzecia zaczynajacego sie na ta sama litere co imie...No i ja strzelilam Kamila-Kangur...Problem polegal na tym, ze pod koniec malo kto pamietal imiona innych, ale zwieraki O TAK...takze pozniej chodzilismy i zwracalismy sie do siebie: chomik, orangutan, kongur itp... Padam ze zmeczenia...Jezykowo nie bylo tak zle, chociaz na poczatku jak musielismy sie przedstawic to troche sie denerwowalam...nie zauwazylam zadnych innych cudzoziemcow wiec jestem sama w tej kwestii....
|
|
#1495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i jeszcze Emilia ![]() Xenia, ta tabletke (pewnie amsz na mysli Zymafluor) polozna zalecila mi podawac takiemu maluszkowi w ten sposob, ze wklada sie ja do policzka jakby z boku i daje cyca czy butelke. Mozna tez rozpuscic w mleku na lyzeczce, ja wole te druga metode. Eternal, gratulacje!! Kamilko, radzisz sobie swietnie od samego pocztaku, na pewno bedziesz bardzo zadowolona! |
|
|
|
|
|
#1496 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje !!!
![]() Karenina niezle z tym Kangurem Raspberry poprzednim razem widzialam w Geburtshaus jak Hebamme akupunktura pomagala jakies mamie na bol plecow. Ta mama wygladala b. blogo, widac bylo ze jej pomaga. Na pewno w jakms Geburtshaus lub osrodku z takimi niezaleznymi poloznymi maja nie tylko akupunkture ale tez masaze dla ciezarnych, i rozne kursy.
|
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu, dopiero teraz doczytalam, ze juz wiesz, ze masz corcie!!
Z imion dla dziewczynki podobaja mi sie: Emilia, Alicja, Nelly, Lilly...no i Sophie oczywiscie, ale to juz wiecie...![]() Madziu, widze, ze probujesz przechytrzyc Edzia...ale on wie, ktore mleko jest najlepsze na swiecie - mleko od mamusi oczywiscie ![]() Takze, jesli chodzi o nasze zapoznawanie sie na kierunku to zostalam kangurem...ale nie jest jeszcze tak zle, bo jedna dziewczyna zostala Orangutanem wiec... Aha i wiadomosc dnia - sa zajecia z matematyki!! I to naprawde dosc trudne...Za co pytam, za co??
|
|
#1498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zapraszam na korepetycje z matmty ![]() . Slowa twojego Tz sie spelnily![]() hehe. Niestety chyba trzeba sie jej nauczyc, choc wiem, ze latwe to nie jest. Ja ledwo czaje matme po ang a co dopiero po niemiecku
|
|
|
#1499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to lece dalej dzisiaj...moze uda mi sie przekonac ludzi, ze mam na imie jednak Kamila...
|
|
|
#1500 |
|
Wtajemniczenie
|
Karenina bede pamietac zeby w razie czego przedstawic sie jako jakies mile zwierzatka .D
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

Chodzilas juz na jakis kurs jezykowy? Pytam, bo tam poznaje sie czasami fajnych ludzi...Jak u ciebie ogolnie z jezykiem? Sorry, ze tyle pytan, ale to tak zawsze na poczatku...

. Bo az go skreca ze takiego klasyku nie widzialam

Jutro tez zaczynamy o 10 na tzw. sniadaniu integracyjnym...Robilismy dzsiaj takie cwiczenia integrycyjne i jedno z nich polegalo na tym, ze trzeba bylo powiedziec swoje imie i nazwe zwierzecia zaczynajacego sie na ta sama litere co imie...No i ja strzelilam Kamila-Kangur...Problem polegal na tym, ze pod koniec malo kto pamietal imiona innych, ale zwieraki O TAK...takze pozniej chodzilismy i zwracalismy sie do siebie: chomik, orangutan, kongur itp...
I to naprawde dosc trudne...Za co pytam, za co??
No to lece dalej dzisiaj...moze uda mi sie przekonac ludzi, ze mam na imie jednak Kamila...