|
|||||||
| Notka |
|
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
Magrad, zdjecia tylko i wylacznie dla siebie w kompie jako pamiatke sympatycznych przeroznych ptactw i zwierzakow ktore sie zatrzymuja w moim ogrodzie .
Te zdjecia troszke zmniejszalam , moze zbyt duzo . Wieczorem wstawie w oryginalnej wielkosci. |
|
|
|
|
#1472 |
|
zuy mod
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy ;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
|
|
|
#1473 |
|
Raczkowanie
|
To chyba najwieksze jakie mozna wstawiac
Jedno z mocnym powiekszeniem bardzo niewyrazne . Edytowane przez beatamalgorzata Czas edycji: 2012-07-21 o 00:34 |
|
|
|
|
#1474 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chyba zrobiłaś to o czym piszę: aparat robi zdjęcie "wszystkiego", Ciebie interesuje mały fragment tego "wszystkiego", więc (patrz obrazek): - zaznaczasz to co Cię interesuje (to czerwone na obrazku) - tylko usuwasz resztę, ale niczego nie powiększasz - odpowiednio poprawiasz zdjęcie, aby wyglądało jak najlepiej (wyostrzanie, kolory, jasność/kontrast/poziomy itd) W ten sposób korzystasz z małego kawałka oryginalnego obrazu, jednak często wystarczy takie kadrowanie, aby główny motyw "się powiększył" (jeśli brakuje większego "przybliżenia" albo powiększenia przy makro). Oczywiście może się okazać, że zdjęcie które wyglądało ślicznie na ekraniku aparatu, już tylko dobrze podczas oglądania (całego zdjęcia) na komputerze, po obcięciu okaże się tragiczne (albo "rozmyte", albo będzie widać, że ostrość ustawiła się na środek łąki a nie na ptaki, albo poruszone itd itd) ![]() Niestety, taki jest "urok" tego sprzętu, jeśli chcesz mieć dobre wyniki, nie uniknie się albo sporej własnej pracy (doskonalenie techniki, oswajanie zwierząt z czymś nowym w otoczeniu), albo kolejnych (sporych) wydatków, a najczęściej jednego i drugiego. Poczytaj np. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161105 może znajdziesz kilka porad do wykorzystania dla siebie ![]() Aha, nie prosiłem o wrzucenie "powiększonych" zdjęć na forum, tylko o wrzucenie gdzieś jakiegoś oryginału prosto z aparatu, bez przeróbek - wtedy byłoby wiadomo jak trafiła ostrość, jaka była jakość, czy zdjęcie ma szansę być nieporuszone itd ![]() I jeszcze mały cytat z życia fotografa ptaków: "Leżysz na brzuchu przykryty matą, po godzinie Ci juz wszystko w kościach trzeszczy, a tu nagle ptak Edytowane przez magrad Czas edycji: 2012-07-21 o 19:47 |
|
|
|
|
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam zapytanie co do Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego, na który kierunek lepiej się zdecydować (plan zajęć jest bardzo podobny ale mimo wszystko wolałabym się poradzić)
Zawód: Fotograf 343101 Kwalifikacje: A.20. Rejestracja i obróbka obrazu Plan nauczania Liczba godzin w cyklu nauczania I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy - 30 PDG – Podstawy działalności gospodarczej -30 JOZ - Język obcy zawodowy - 30 KPS – Podstawy komunikacji społecznej - 30 II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru administracyjno - usługowego Podstawy fotografii - 100 Marketing - 30 III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji A.20. Rejestracja i obróbka obrazu Organizacja prac fotograficznych - 250 Rejestracja obrazu - 250 Kopiowanie i obróbka obrazu - 250 RAZEM: 1000 Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych Zawód: fototechnik 343104 Kwalifikacje:A.20.Rejestr acja i obróbka obrazu; A.25.Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych Plan nauczania I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy - 30 PDG – Podstawy działalności gospodarczej - 30 JOZ - Język obcy zawodowy - 50 KPS – Podstawy komunikacji społecznej - 30 OMZ - Organizacja pracy zespołu - 30 II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru administracyjno - usługowego Podstawy fotografii - 100 Marketing - 30 III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji A.20.Rejestracja i obróbka obrazu Organizacja prac fotograficznych - 250 Rejestracja obrazu - 250 Kopiowanie i obróbka obrazu - 250 IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji A.25.Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych Przygotowywanie materiałów cyfrowych do wykonania projektów multimedialnych - 150 Przygotowanie projektów multimedialnych - 150 RAZEM:1350 Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin Te dwa kursy są w takiej samej cenie : 900zł/sem Znalazłam jeszcze inne kursy, o takie : Kurs Fotografia I stopnia Informacje ogólne: Liczba godzin: 30 Czas zajęć: w dni robocze - 2,3 razy w tygodniu Czas trwania kursu: 4 tygodnie Wymagania wstępne: ukończone 18 lat Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie podstaw fotografiki. Uwaga: zapewniamy sprzęt oraz materiały dydaktyczne w cenie kursu PROGRAM KURSU: 1. Aparat fotograficzny /3 godz/ · Rodzaje, możliwości, wyposażenie. · Obiektywy. · Oświetlenie dodatkowe. · Rodzaje kart pamięci do zapisu zdjęć. · Prawidłowy pomiar ekspozycji. · Zastosowanie filtrów fotograficznych. 2. Obraz fotograficzny i jego kompozycja /7 godz/ · Światło w obrazie. · Głębia ostrości. · Perspektywa. · Ruch w obrazie /zamrożony i dynamiczny/. 3. Parametry aparatu – wykorzystanie w praktyce /12 godz/ · Ustawianie jakości rejestracji obrazu. · Rejestracja w trybie manualnym i pełnej automatyki. · Kolorystyka zdjęcia a balans bieli. · Korekta balansu bieli automatyczna i wg wzorca. 4. Podstawy obróbki i zarządzania zbiorami zdjęć /8 godz/ · Podstawowe informacje o korekcie obrazu w programach graficznych – Photoshop, PaintShopPro, Gimp. · Laboratorium fotograficzne – przygotowanie plików. · Samodzielne wydruki – przygotowanie plików. Kurs Fotografia II stopnia Informacje ogólne: Liczba godzin: 30 Czas zajęć: w dni robocze - 2,3 razy w tygodniu Czas trwania kursu: 4 tygodnie Wymagania wstępne: ukończone 18 lat Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie komponowania i obróbki obrazu. Uwaga: zapewniamy sprzęt oraz materiały dydaktyczne w cenie kursu PROGRAM KURSU: 1. Budowa i zasada działania cyfrowych aparatów fotograficznych /5 godz/ · Sprzęt wspomagający i rozszerzający możliwości aparatu. · Rodzaje oświetlenia zewnętrznego. · Twórcze zastosowane filtrów fotograficznych. 2. Kreatywne spojrzenie na tematy zdjęć /7 godz/ 3. Cyfrowa ciemnia fotograficzna – Photoshop /18 godz/ · Anatomia obrazu cyfrowego. · Kalibracja monitora. · Przestrzenie barwne / sRgb, RGB, Lab /. · Korekta fragmentu i całego zdjęcia. · Cyfrowa korekta usterek / aberacje, czerwone oczy, itp. · Cyfrowy negatyw – RAW. Potęga możliwości. · Tworzenie montaży, kolaży i kompozycji z fotografii. · Techniki artystyczne. Natomiast te 600zł
|
|
#1476 |
|
Zakorzenienie
|
a powiedzcie mi czym mam się kierować, bo chcę kupić obiektyw z jak największym zoomem, czy jeżeli podane są parametry 18-200mm, to mam rozumieć że zoom jest 11-krotny (200/18=11,11)? Czy dobrze to rozumuję?
|
|
#1477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1478 |
|
zuy mod
|
Ale takie obiektywy mają to do siebie, że mają gorszą jakość - ciężko żeby obiektyw miał cechy i telezoomu i obiektywu szerokokątnego i na tym nie tracił. lepiej już dwa obiektywy.
|
|
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
więc jaki obiektyw wybrać żeby miał duuuży zoom?
|
|
#1480 |
|
zuy mod
|
kupić hybrydę.
a tak serio - co to znaczy duży zoom, potrzebujesz szerszego kąta czy potrzebujesz dużych zbliżeń, jaki masz aparat, jaki masz obiektyw(y) itp.?
|
|
|
#1481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam Nikona d5100 i narazie podstawowy obiektyw 18-55
|
|
|
#1482 |
|
zuy mod
|
70-300 w takim razie.
http://allegro.pl/sigma-70-300-apo-d...517199755.html np. po co Ci 18-200 skoro masz 18-55? "nierozmazanych" - a to z kolei co znaczy? duża głębia ostrości? EDIT: niech się jakiś nikoniarz wypowie czy ta sigma będzie mieć AF w 5100?
|
|
|
#1483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nierozmazane, tzn. ostre i wyraźne, a nie takie jak robię kompaktem z 20-krotnym zoomem, gdzie już przy 15-krotnym przybliżeniu cięzko stwierdzić co jest na zdjęciu ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- a i jeszcze pytanie o ten obiektyw, czy on faktycznie sporo przybliży? bo idąc tym tropem 55/18=3, to 300/70=4,3, więc to nie jest jakaś wielka różnica
|
|
|
#1484 |
|
zuy mod
|
![]() tu nie chodzi o to ile Ci wyjdzie z podzielenia. tylko o ogniskową. im większa - tym większe przybliżenie.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2012-08-01 o 14:12 |
|
|
|
|
#1485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- a tak już z czystej ciekawości - jaka bywa największa ogniskowa?
|
|
|
#1486 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
znajomy takim foci samoloty
|
|
|
|
#1487 |
|
Zakorzenienie
|
łoo, nieźle
a Ty jakiego sprzęta używasz, jeśli mogę zapytać?
|
|
#1488 |
|
zuy mod
|
ja jestem portrecistą.
canon 500d + super-takumar 50/1.4 + samyang 85/1.4 (ostatnio tylko ten ostatni) kita też mam.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2012-08-01 o 14:33 |
|
|
|
|
#1489 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy można wiedzieć, co chcesz fotografować, że potrzebujesz aż tak dużych "przybliżeń"? Różne rodzaje fotografii wymagają różnego sprzętu, obiektyw wystarczający do amatorskich zdjęć w słonecznym plenerze najczęściej nie sprawdzi się np. w hali sportowej itd itd Z czym masz problem w swoim kompakcie przy 15krotnym przybliżeniu, czy możesz pokazać przykład takiego "nieudanego" zdjęcia? Ale oryginał, duże zdjęcie prosto z aparatu, bez przeróbek i pomniejszania. Po co to jest potrzebne - niewykluczone, że problemy techniczne biorą się nie ze słabej jakości sprzętu tylko z braku umiejętności obsługi lub braku wiedzy fotograficznej. Jak pokażesz zdjęcie z pełnymi danymi EXIF, będziemy wiedzieć jakie były ustawienia i wtedy albo doradzimy zmianę złomu na jakiś lepszy sprzęt, albo podpowiemy, co zrobić aby zdjęcia były lepsze. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1490 |
|
zuy mod
|
no i pytanie czy ten zoom w kompakcie to zoom optyczny czy cyfrowy.
|
|
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1492 |
|
Raczkowanie
|
Z opisu wynika że AF. Zresztą poczytać można w sieci na stronie sigmy np. Raczej jest to AF właśnie.
|
|
|
|
|
#1493 |
|
zuy mod
|
dzięki
ja siedzę w canonach i nie do końca ogarniam cały ten burdel z AFem.
|
|
|
#1494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio neta mi strasznie muli i nie mam ciągle na nic czasu, jak tylko znajdę, wstawię zdjęcia z kompaktu i wyjąsnię o co mi chodzi
|
|
#1496 |
|
Raczkowanie
|
To nie wytłumaczenie. Pisze jak wół w opisie aukcji że jest z AF. Jak już ktoś zauważył - rewelacji nie będzie.
|
|
|
|
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam pytanie, bo duzo juz czytam o aparatach, a mysle nad zakupem lustrzanki, która dobrze by mi się sprawdziła w podróży. trochę podróżuję i niestety moja cyfrówka nie daje czasem rady, więc pomyślałam o lustrzance, natommiast nie chcę wydac kupy kasy. Maksymalnie 2200-2500zł. Możecie cos polecic?
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli jesteś początkująca to może C 1110D, a jeśli chcesz coś 'pół-profesjonalnego' to możesz zacząć od C 550/550/600D
|
|
|
#1499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
optyczny
|
|
|
#1500 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na safari jak najbardziej możesz podejść bliżej, będziesz mieć szansę na zdobycie sławy swoimi ostatnimi zdjęciami w życiu ![]() Ok, czyli tematy typowe-przeciętne. Poniżej 1000zł: Sigma 70-300 APO DG Macro (ostatnio gdzieś widziałem reklamę-promocja na te obiektywy, jakieś Euro albo podobna sieć) 1000-2000zł: Tamron 70-300 VC USD, ma bardzo dobre opinie biorąc pod uwagę cenę i możliwości. Ale zastrzegam: obiektywy o tak dużym zakresie są słabe na końcu zakresu (przy tym "300"). moya07 Jeśli lustrzanka Canon, to jak wyżej, 1100d, 550d, 600d (uchylany ekranik jest naprawdę przydatny). Niestety, obiektyw z zestawu nie jest "do wszystkiego", i najlepiej byłoby (zakładam, że chcesz po prostu robić zdjęcia na pamiątkę) zmienić go na jakiegoś "ultrazooma"(o dużym zakresie). Niestety, te obiektywy nie są najtańsze, być może kupisz 1100d i jakiś obiektyw tego typu (osobno, nie razem-w jednym pudełku). Mam jednak inną propozycję. Czy słyszałaś o "bezlusterkowcach"? To aparaty dobrej klasy, z dość dużą matrycą, w których można wymieniać obiektywy. Są gdzieś pomiędzy wysokimi modelami kompaktów/hybrydami (o wyglądzie małej lustrzanki) a lustrzankami, zarówno jeśli chodzi o wielkość/wagę, jak i cenę (nie dotyczy Sony NEX, są drogie). Taki aparat zmieścisz w małej torbie nawet na pasku, lustrzanka z dodatkowym obiektywem zajmuje więcej miejsca (i trzeba to nosić...). |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.