Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-30, 17:28   #1471
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

tak informacyjnie, jeżeli któraś z Was jest z Olsztyna, w max duecie na kanta są jedno pędowe dalamtyńczyki, biało-bordowe)) piękne po 21.99:P muszę się jutro zaopatrzyć w nie, mój TZ był przerażony jak zobaczył je i mnie przy nich oczywiście
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 17:28   #1472
esel12345
Raczkowanie

hehe czytać możemy ale najlepsze na wiedzę jest doświadczenie i zetkniecie się z problemem ;]

pf pf paskudztwa precz. ja nie chce ;]
a ty do BOJU!
tylko czy wytrzymasz (i storczyk) te 3 tyg
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 18:01   #1473
Karolina06071985
Raczkowanie

Witajcie dziewczynki!Ale dawno do was nie zagladałam, ale nic ciekawego z moimi kwiatuchami się nie działo zachwycających efektów wzrostu u nich nie widać, ale może coś ruszy.Niedawno je kapałam i przy okazji zrobiłam parę fotek, żeby sie zrobiło weselej.
U tego co pare tygodni temu opadły kwiatki to się nowy listek pojawił, a u biłaska 2 guzki sobie wyrastają to chyba korzonki, tak?A u filetowego żyłkowca zauważyłam też małego wyrostka między listkiem ale nieco inny niż u biłaska może to będzie pędzik?Może wy coś mi o nich napiszecie co prawda są jeszcze malutkie i niezbyt je widać ale może wam się uda.Pozdrawiam Was cieplutko.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyki 007.jpg (93,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 008.jpg (64,5 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 009.jpg (76,9 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 011.jpg (83,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 014.jpg (57,4 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 016.jpg (39,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 017.jpg (96,7 KB, 39 załadowań)

Edytowane przez Karolina06071985
Czas edycji: 2009-03-30 o 18:03 Powód: zapomniałam o jednym zdjęciu
Karolina06071985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 18:10   #1474
MonisiaBartusia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Monisia ja o tych robalach od kilku dni pisze. Te kreseczki to mlode, potem zaczyna to latac - takie male czarne muszki albo pojawia sie takie srebrno biale robaczki z czulkami - nie wiem ktore to dorosla forma bo u mnie byly 2. Teraz te kreseczki sobie biegaja w fiolku afrykanskim a w kolo niego lataja muszki Ja roslinki obmylam mydlinami z alkoholem - kazdy zakamarek, pomiedzy kwiatami tez, wyrzucilam stare podloze, obmylam korzenie i doniczke i wsadzilam w nowe podloze. Co kilka dni obmywam mydlinami. Nie mam tu dostepu do oprysku bo w Norwegii nie mozna sprzedawac trucizn - juz wiem czemu mi kwiaciarka nie mogla sprowadzic oprysk - wiec czekam na wyjazd do Polski i tam kupie jakies Bajerowski czy inny srodek na robale i opryszcze fiolka i reszte wesolej kompanii - fiolka obmywac nie moge niestety. Ale sproboj z tymi mydlinami bo to pomaga - pol szklanki wody, lycha ludwika i lyzeczka wodeczki i wacikiem i patyczkami szorujesz Zmien podloze koniecznie a do nowego powkladaj podzielone zabki czosnku co nic nie wlezie ponownie, do reszty kwiatow tez - to odstrasza przynajmniej na kilka dni. Powodzenia, melduj jak tam postepy.
Esel ja tam z tymi glonami to az tak sie nie spieszylam zwyczajnie usunelam je jak zmienialam podlze, jakos moim nie szkodzily ale sa zwolennicy ich usuwania i olewacy jak ja. Nie zaszkodzi jak je zmyjesz to przynajmniej nic sie nie stanie korzonkom co sie z nimi stykaja.

Dziekuję Norko za odp!! Czytam na bieżąco forum lecz chcialam miec pewność czy to napewno to te same robale o ktorych pisałaś.I chciałam sie dowiedziec jaka jest ich nazwa przedziorki wciornastki??Bo pierwszy raz spotkało mnie robactwo na storczykach a kilka lat juz mam i tu nagle taka przykra sprawa...
Zastosuje te przemywanie tak jak mowisz tą "magiczną miksturką" co kilka dni i wierze ze przyniesie skutki. Co do zmiany podłoża to czy moge teraz to robic gdy kwiatek ma pełno kwiatków?? A ten czosnek to serio tak czuć w całym domu? I jeszcze pytanko to czy te opryski są typowo dla storczyków czy poprostu na dane robaki?? i jeśli można to podajcie jakaś konkretną nazwę żebym sie rozejrzała po sklepach Który z preparatów z tej strony http://allegro.pl/search.php?string=bayer&category=1532 polecacie???

Esel12345 ja tez mam takiego glonka w doniczce i musze usunąć.. tylko że kwiatek jest w trakcie kwitnienia i oczywiście przez to się boję wyciagac z doniczki....

A musze sie pochwalić że dzis moj najstarszy śliczny żółty storczyk pięknie zapachniał gdy go powąchałam...mmmmm śliczności... idzie wiosna
MonisiaBartusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 18:19   #1475
Karolina06071985
Raczkowanie

Kurcze takie to zdjęcie nie wyraźne z tym moim niby pędem, ale on jest taki maciuki i liść go zastawia i na dodatek juz ciemnawo się robi ale dam jeszcze jedna zdjątko może coś dojżycie, bo ja już sobie uroiłam że to może pędzik jest, ale jestem nawiedzona
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyki.jpg (54,4 KB, 40 załadowań)
Stary 2009-03-30, 18:53   #1476
tancerkaGd
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Mi to na glona wyglada, ja kiedys kupilam kilka takich zaglonionych, to sie da zmyc a jak nie ma innych mchow i glonow na powierzchni to mozna stare podloze zostawic - czesto da sie calego kwiata wyjac z podlozem i wsadzic to z powrotem. Jesli to zzolknie i zacznie przypominac wate - u mnie tak raz bylo to znaczy ze masz ta przedziorki lub inne robale i trza go obserwowac czy na lisciach taki bialawy nalot waciasty sie nie pojawia.
Co do cambrii to sama obecnie testuje bo mam 1 raz i jak narazie dobrze sie trzyma ale przesadzalam dendrobium ktore ma podobny system korzeniowy do cambrii i mi rece padly bo zostalo tam prawie nic, ale teraz jest w nowym podlozu i raz na tydzien wkladam do wody na 30 min by sie napil, licze ze wiosna korzenie rosna i sie zreanimuje sam
Tancerka przerzuc troche to forum, tam gdzies wstawilam link odnosnie reanimacji bezkorzeniowcow w keramzycie. Te co maja korzenie a nic z lisci polecaja metode z workiem - wtsawiamy w mega przwietrzne podloze, wsadzamy w wora z dziureczkami i calosc stawiamy w cieple i widne miejsce, wietrzymy codziennie a jak widac ze sucho to podlewamy i znow do wora. Tworzy sie duza wilgotnosc taka jak storczasy lubia, ale trzeba wietrzyc i miec te dziurki w worku.
możesz podać jeszcze raz ten link?
to musi być keramzyt czy wystarczy nowe przewiewne podłoże?
no i czy keramzyt trzeba wcześniej czymś zraszać? Nigdzie o tym nie wyczytałam i jak widziałam fotografię z reanimacji to wydawało mi się, jakby keramzyt był wilgotny.....
no i co ja mam zrobić jeżeli te złączone liście odpadły..da się coś z nimi zrobić?
tancerkaGd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 19:08   #1477
esel12345
Raczkowanie

-----> Monisia Bartusia
mój tez kwitnie... ale chcialam to usonąc wiec siostra wyciągneła ostrożnie ( w sumei to nawet ta kora tak bardzo się NIE rozsypala bo korzenie ją trzymały) ja szybko przemylam.
nasypalam na dno kory pozniej wlozylam kwiatuszka i podsypalam troche
i ulgaaaa
mam nadzieje ze te 5 paczkow jeszcze zakwitnie....
;O

ale ponoć nie trzeba sie z tym spieszyc wiec sie nie martw ;]

Edytowane przez esel12345
Czas edycji: 2009-03-30 o 19:16

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-30, 19:32   #1478
norka27
Zakorzenienie

co to za robale sa to nie jestem na 100% pewna bo zauwazylam 2 typy, moze 3 - 1 to przedziorek bo na spodzie lisci taka jakby bialawa mgielka byla - pajeczynka - a i widywalam te biale z czylkami stwory - to chyba skoczogonki. A potem te latajace paskudy sie pojawily Czosnkiem wali bo ja je porozcinalam na slupki - latwiej wcisnac w podloze - a zaaplikowalam to do wszystkich 13 plus zwyklych kwiatkow. Doczytalam sie ze tych wesolych kreseczek to mozna tez sie pozbyc wkladajac doniczke do wody tak by ja zanurzyc i wesole towarzystwo wyplynie, i powtorzyc to kilka razy - przy zwyklych podlewaniach - ja sie osobiscie tego boje bo mi kora uciekala
Ladne kwiatuchy Karolinka, czy to pedy czy korzenie w ciagu kilku dni odkryjesz. Cierpliwosci, fajnie ze cos w ogole rusza
Co do reanimacji to worek z dziurkami pomaga utrzymac turgor lisci w przypadku malej ilosci korzeni i daje wilgotnosc by sie roslinka nie zaglodzila - dostep wody do tkanek nie przez korzenie, a keramzyt dla bezkorzeniowcow w ogole je ratuje dajac odpowiednie srodowisko wzrostu - tak pisza Zaraz linka znajde i zalacze Jest z fotami krok po kroku
Ok kilka linkow reanimacyjnych - opcje korzenie 0 lici, liscie 0 korzeni - http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989
http://www.floraforum.net/topics27/r...dowa-vt715.htm http://www.storczyki.net/?storczyki,...eanimacja.html
http://www.storczyki.pl/forum/table_...key=1206777454

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-03-30 o 20:04
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 20:29   #1479
adela17
Rozeznanie

witajcie wśród żywych już tak na serio... wariowałam bez neta też na serio już wczoraj bym go miała gdyby nie ta moja nadprogramowa genialność... no ale o tym nie piszę
aż 7 storczyków z parapetu puszcza liścia nowego

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 20:52   #1480
nefretiti19
Przyczajenie

Witam wszystkie wielbicielki tych pięknych kwiatów!!!
Wasze okazy są poprostu boskie .
Ja mam wielki dylemat tydzień temu kupiłam kolejnego storczyka i ku mojemu zdziwieniu w domu okazało się że ma glony co mam zrobić najchętniej bym go przesadziła ale boje się bo ładnie kwitnie i ma dużo pączków nie wiem co mam zrobić ???
Proszę pomóżcie!!!
nefretiti19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 21:37   #1481
esel12345
Raczkowanie

nefretiti19
mialam dzis ten sam problem.. ale przesadzilam.. jednak podobno nie jest to grozne i jesli o pęki się martwisz to zaczekaj... albo po prostu wyciagnij i wymyj./. ja tak dzis zrobilam.. a moj tez kwitnie...

pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-30, 21:55   #1482
nefretiti19
Przyczajenie

Jutro w południe przesadzam dziękuję za odpowiedz mam nadzię że bendzie ok i z twoim i z moim kwiatuszkiem pozdrawiam
nefretiti19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-30, 22:10   #1483
adela17
Rozeznanie

szczerze mówiąc ja mając glony nawet nie przesadzam ;P w tym jednym mam glony ale w osłonce szklanej i nic z tym nie robię, bo to dobrze u mnie na stroczyka działa - wypuścił już 3 pęd)

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-30, 22:27   #1484
norka27
Zakorzenienie

Z tymi glonami to 2 szkoly sa - ja osobiscie leniem jestem i czyszcze je dopiero przy przesadzaniu jednak wiele osob je usuwa a wrecz radzi by zaglonionych okazow nnie kupowac bo to swiadczy o przelaniu i wilgotnosci podloza. Przyznam wam sie bez bicia ze ja moja cambrie kupilam z mchem na wierzchu i dopiero po jakims miesiacu go usunelam W kazdym razie usunac je nie zaszkodzi, nie bedzie zadnego podloza bakteryjnego(musi to byc niezla pozywka taki rozkladajacy sie glonek ) jakie glon moze stworzyc, nie bedzie sie utrzymywala duza wilgotnosc - glony akumuluja wode - osobiscie uwazam ze jak glon jest mega wypasiony to nie dobrze dla korzeni ktore sie z nim stykaja, dziewczyny przesadzaja kwitnace i jakos im nie szkodzi a jak nowemu zacznie cosik opadac - no coz aklimatyzacja dziewczyny, kazdy musi swoje odbolec. Ale to moja osobista opinia - naczytalam sie za usuwaniem jak i o osobach ktore nic z tym nie robia - wolna amerykanka dziewczyny.
Stary 2009-03-31, 07:56   #1485
Karolina06071985
Raczkowanie

Ja też miałam miałam głony w jednym, i wiecie czym go usunełam patyczkiem do czyszczenia uszu ale to dlatego że ten gloniasty był dość wysoko prawie na brzegiem doniczki i dlatego dostałam go tym patyczkiem.I od tej pory już go nie ma.Pączki co prawda z niego opadły ale nie ądze żęby przez moją inwazję patyczkową, ale przez aklimatyzacje bo był on u mnie dopiero drugi dzień.Jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło żeby żaden pączek nie opadł z moich kwiatków po przyniesieniu do domu, czy to normalne czy latem też się tak dzieje czy tylko zimą.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-31, 08:52   #1486
manekinka
Raczkowanie

Witam!
Dziekuje raz jeszcze za rady! Dzieki Wam udało mi się uratować storczyki Minelo pare dni, jak przesadziłam jednego biedaczka, patrze, a tu wypuszcza listek To chyba dobry znak Poza tym, reszta też wypuszcza. A ten co wypuścił pęd i pąki zaczeły żółknąć i opadać, już nie opadają, tylko rosną tak sie ciesze, ogladam je codziennie i patrze jakie robią postepy.
Milego dnia życze i pozdrawiam
Stary 2009-03-31, 09:01   #1487
matakow
Raczkowanie

Mężowi bardzo spodobały sie te nakrapiane kwiatki i zrobił aż im sesję zdjęciową, a oto jedno ze zdjęć
nie ma co, męski punkt widzenia

no i chyba juz wiem czemu kobiety tak te kwiatki lubią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMGP1320.jpg (29,2 KB, 37 załadowań)
matakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 10:46   #1488
esel12345
Raczkowanie

Norka.. tak jak mówiłam.. usunęłam te glony.. ale teraz chyba zrobila mi sie ta pajęczynka o której wspominałaś...
mam zmienic kore? i jakie preparaty mam zastosować.. bo to te przedziorki moga byc..

poproszę o instrukcje naprawy kfiotka bo zalezy mi na nim. . eh i chyba nowa łodyżkę nawet bedzie poszczać

_____
chociaz nie. wróć. ten nalot jest tylko w miejscu gdzi korzeń styka się z liściem... a korzonek powietrzny jest taki dośś białawy.. ucielam tego najmniejszego listka co byl na samym dole.. bede obserwować bo robala zednego jeszce nie zobaczyłam ;/

_________
ps: jak myslicie to bedzie lodyżka nowa czy listek?

* http://iv.pl/images/3jh89si6e1lg4ea3je.jpg
* http://iv.pl/images/l50cq55qy4x7hcrfct.jpg

Edytowane przez esel12345
Czas edycji: 2009-03-31 o 16:11
Stary 2009-03-31, 14:29   #1489
adela17
Rozeznanie

dziewczyny w ciągu kilku dni straciłam tego łaciatego stożek zaczął w środku gnić, liście opadły ( korzenie są zdrowe... nie wiem co robić.... nawet liść środkowy cały zielony, ale już wszystkie odpadły i w środku czarne jest... to już chyba koniec

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-31, 16:42   #1490
norka27
Zakorzenienie

Adelciu takie tez mozna uratowac, pamietasz jak kiedys wstawialam te linki co ludki mieli same korzenie? I sie im udawalo - wsadzali w super przewiewne podloze albo w keramzyt. Inni robili metode z workiem by zapewnic odpowiednia wilgotnosc, w kazdym razie jak jest system korzeniowy a czubek wzrostu zgnity to roslina moze sie ratowac keikiem, ale to wymaga kilku miesiecy. Daj mu czas rybka, moze sie uda.
Odnosnie pajeczynki to taki bialawy watowaty nalot, taki jakby przypudzrony na pocvzatku jak ich malo, na spodniej lub wierzchniej stronie lisci - mniej lub wiecej zapowiada przedziorki - one sa tak male ze ich samych nie widac zbytnio, dodatkowo klejaca rosa po ssaniu sokow na lisciahc i lodydze - obserwuj go chwilowo a dopiero potem dzialaj - wiesz nadgorliwosc gorsza od faszyzmu.
Stary 2009-03-31, 17:19   #1491
la primavera
Wtajemniczenie

Kurcze dziewczyny, tragedia;/;/! Wrócilam z pracy, patrzę, a mój kwitnący storczyk ma wszytskie kwiatki takie przyklapnięte;/;/ a jeszcze dziś rano miał piękne kwiaty. Podejrzewam, że to od słońca (pogoda piekna), a stał na parapecie. Oczywiście przestawiłam go na półkę, myślicie, że jest jeszze szansa, że płatki się uniosą? czy przekwitnie?
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 17:34   #1492
adela17
Rozeznanie

norka to też powiedziałam że zostawię... już drugi tak mi robi...

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-31, 18:41   #1493
jaga_2001
Zakorzenienie

w moim phanaelopsisie ten jeden jedyny paczek usechl...

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-31, 19:05   #1494
norka27
Zakorzenienie

Adelciu to nie fajnie ze az 2 tak maja, chyba nie doczytalam, trzymam za bidaki kciuki, niech im sie polepszy jak najszybciej.
La primavera - on juz przekwitl - u mnie 2 tygodnie temu mialam taki mega opad a raz tak sie zdazylo jak mi zmarzl - wszystkie dostaly czadu.
Stary 2009-03-31, 19:08   #1495
adela17
Rozeznanie

no jeden to ten co już jakiś czas temu stracił liść sercowy a ten tak nagle zaczął i okazało sie cały stożek w środku czarny i taki zaschnięty dziękuję i sama mam nadzieje ze jakoś sie ułoży...

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2009-03-31, 20:44   #1496
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Smutno mi jak czytam o waszych kwiatuchach. Każda z nas wkłada tyle serca żeby kwitły i rosły a tu albo robale albo storczuś ginie z niewyjaśnionych przyczyn. Ja też przeżyłam chwile grozy. W zeszłym tygodniu wchodzę do sypialni i co widze okno otwarte-mąż wietrzy, a na dworze mróz! Już myślałam że po nich. Na szczęście nic im się nie stało. Kwitną pięknie. Po ostatnim biedronkowym rzucie moja kolekcja z trzech wzrosła do sześciu. jutro cyknę fotki.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 20:47   #1497
cypressangel
Zakorzenienie

Chętnie zobaczę Twoje biedronkowe nabytki

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 20:53   #1498
la primavera
Wtajemniczenie

z otwieraniem okna miałam podobne problemy, gdy nagle mojej wspóllokatorce zachciewało się wietrzyć pokój w styczniu;/;/;
la primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-31, 21:51   #1499
luka3006
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esel12345 Pokaż wiadomość
....
_________
ps: jak myslicie to bedzie lodyżka nowa czy listek?

* http://iv.pl/images/3jh89si6e1lg4ea3je.jpg
* http://iv.pl/images/l50cq55qy4x7hcrfct.jpg
Liście wychodzą z góry, to raczej będzie korzeń lub nowy pęd kwiatowy... jest zbyt mały, żeby określić co to jest!!!

Jeśli chodzi o wietrzenie i przeciągi (a stoją na parapecie, gdzie okno prawie zawsze jest otwarte, nawet w minusowych temperaturach!!!), to ja akurat nie zwracam uwagi na to i jakoś rosną i nic się z nimi nie dzieje
luka3006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-01, 11:54   #1500
blackswan
Raczkowanie

GG do blackswan Send a message via Skype™ to blackswan

Przepraszam ze dawno nie odzywalam sie, podgladalam tylko co jakis czas Wasze nowe nabytki...
Kilka dni temu dostalam w prezencie nastepna orchidee, rozowo-fioletowa...
Moj pierworodny puscil nareszcie pierwszego kwiatka, jeden pak mu odpadl z niewiadomych przyczyn...
Powiedzcie mi jedno, kwiatki stoja na parapecie wschodnim, rano zamykam im rolety, zostawiam dziurki (rolety zew.) zeby mialy umiarkowany dostep do slonca...
Od ok. 11-12 slonce swieci juz mniej nachalnie, to wtedy odslaniam je...
Czy to mozlliwe zeby paczek zsechl sie z nadmiaru slonca ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00653.jpg (145,0 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00654.jpg (141,0 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00655.jpg (144,5 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00656.jpg (150,7 KB, 12 załadowań)
If I've got nowhere to go?
Search for seas of gold
How come it's got so cold?

blackswan jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości