|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
tak informacyjnie, jeżeli któraś z Was jest z Olsztyna, w max duecie na kanta są jedno pędowe dalamtyńczyki, biało-bordowe
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1472 |
Raczkowanie
|
hehe czytać możemy ale najlepsze na wiedzę jest doświadczenie i zetkniecie się z problemem ;]
pf pf paskudztwa precz. ja nie chce ;] a ty do BOJU! ![]() tylko czy wytrzymasz (i storczyk) te 3 tyg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1473 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczynki!Ale dawno do was nie zagladałam, ale nic ciekawego z moimi kwiatuchami się nie działo zachwycających efektów wzrostu u nich nie widać, ale może coś ruszy.Niedawno je kapałam i przy okazji zrobiłam parę fotek, żeby sie zrobiło weselej
![]() U tego co pare tygodni temu opadły kwiatki to się nowy listek pojawił, a u biłaska 2 guzki sobie wyrastają to chyba korzonki, tak?A u filetowego żyłkowca zauważyłam też małego wyrostka między listkiem ale nieco inny niż u biłaska może to będzie pędzik ![]() ![]() Edytowane przez Karolina06071985 Czas edycji: 2009-03-30 o 18:03 Powód: zapomniałam o jednym zdjęciu |
![]() ![]() |
![]() |
#1474 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziekuję Norko za odp!! ![]() ![]() Zastosuje te przemywanie tak jak mowisz tą "magiczną miksturką" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esel12345 ja tez mam takiego glonka w doniczce i musze usunąć.. ![]() A musze sie pochwalić że dzis moj najstarszy śliczny żółty storczyk pięknie zapachniał gdy go powąchałam...mmmmm śliczności... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1475 |
Raczkowanie
|
Kurcze takie to zdjęcie nie wyraźne z tym moim niby pędem, ale on jest taki maciuki i liść go zastawia i na dodatek juz ciemnawo się robi ale dam jeszcze jedna zdjątko może coś dojżycie, bo ja już sobie uroiłam że to może pędzik jest, ale jestem nawiedzona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1476 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
to musi być keramzyt czy wystarczy nowe przewiewne podłoże? no i czy keramzyt trzeba wcześniej czymś zraszać? Nigdzie o tym nie wyczytałam i jak widziałam fotografię z reanimacji to wydawało mi się, jakby keramzyt był wilgotny..... no i co ja mam zrobić jeżeli te złączone liście odpadły..da się coś z nimi zrobić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1477 |
Raczkowanie
|
-----> Monisia Bartusia
mój tez kwitnie... ale chcialam to usonąc wiec siostra wyciągneła ostrożnie ( w sumei to nawet ta kora tak bardzo się NIE rozsypala bo korzenie ją trzymały) ja szybko przemylam. nasypalam na dno kory pozniej wlozylam kwiatuszka i podsypalam troche ![]() i ulgaaaa mam nadzieje ze te 5 paczkow jeszcze zakwitnie.... ;O ale ponoć nie trzeba sie z tym spieszyc wiec sie nie martw ;] Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-03-30 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1478 |
Zakorzenienie
|
co to za robale sa to nie jestem na 100% pewna bo zauwazylam 2 typy, moze 3 - 1 to przedziorek bo na spodzie lisci taka jakby bialawa mgielka byla - pajeczynka - a i widywalam te biale z czylkami stwory - to chyba skoczogonki. A potem te latajace paskudy sie pojawily
![]() ![]() Ladne kwiatuchy Karolinka, czy to pedy czy korzenie w ciagu kilku dni odkryjesz. Cierpliwosci, fajnie ze cos w ogole rusza ![]() Co do reanimacji to worek z dziurkami pomaga utrzymac turgor lisci w przypadku malej ilosci korzeni i daje wilgotnosc by sie roslinka nie zaglodzila - dostep wody do tkanek nie przez korzenie, a keramzyt dla bezkorzeniowcow w ogole je ratuje dajac odpowiednie srodowisko wzrostu - tak pisza ![]() ![]() ![]() Ok kilka linkow reanimacyjnych - opcje korzenie 0 lici, liscie 0 korzeni - http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 http://www.floraforum.net/topics27/r...dowa-vt715.htm http://www.storczyki.net/?storczyki,...eanimacja.html http://www.storczyki.pl/forum/table_...key=1206777454 Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-30 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#1479 |
Rozeznanie
|
witajcie wśród żywych już tak na serio... wariowałam bez neta też na serio
![]() ![]() aż 7 storczyków z parapetu puszcza liścia nowego ![]()
![]() |
#1480 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie wielbicielki tych pięknych kwiatów!!!
Wasze okazy są poprostu boskie . Ja mam wielki dylemat tydzień temu kupiłam kolejnego storczyka i ku mojemu zdziwieniu w domu okazało się że ma glony co mam zrobić najchętniej bym go przesadziła ale boje się bo ładnie kwitnie i ma dużo pączków nie wiem co mam zrobić ??? Proszę pomóżcie!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1481 |
Raczkowanie
|
nefretiti19
mialam dzis ten sam problem.. ale przesadzilam.. jednak podobno nie jest to grozne i jesli o pęki się martwisz to zaczekaj... albo po prostu wyciagnij i wymyj./. ja tak dzis zrobilam.. a moj tez kwitnie... pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1482 |
Przyczajenie
|
Jutro w południe przesadzam dziękuję za odpowiedz mam nadzię że bendzie ok i z twoim i z moim kwiatuszkiem pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1483 |
Rozeznanie
|
szczerze mówiąc ja mając glony nawet nie przesadzam ;P w tym jednym mam glony ale w osłonce szklanej i nic z tym nie robię, bo to dobrze u mnie na stroczyka działa - wypuścił już 3 pęd
![]()
![]() |
#1484 |
Zakorzenienie
|
Z tymi glonami to 2 szkoly sa - ja osobiscie leniem jestem i czyszcze je dopiero przy przesadzaniu jednak wiele osob je usuwa a wrecz radzi by zaglonionych okazow nnie kupowac bo to swiadczy o przelaniu i wilgotnosci podloza. Przyznam wam sie bez bicia ze ja moja cambrie kupilam z mchem na wierzchu i dopiero po jakims miesiacu go usunelam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1485 |
Raczkowanie
|
Ja też miałam miałam głony w jednym, i wiecie czym go usunełam patyczkiem do czyszczenia uszu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1486 |
Raczkowanie
|
Witam!
Dziekuje raz jeszcze za rady! Dzieki Wam udało mi się uratować storczyki ![]() ![]() ![]() ![]() Milego dnia życze i pozdrawiam ![]()
#1487 |
Raczkowanie
|
Mężowi bardzo spodobały sie te nakrapiane kwiatki i zrobił aż im sesję zdjęciową, a oto jedno ze zdjęć
![]() nie ma co, męski punkt widzenia ![]() no i chyba juz wiem czemu kobiety tak te kwiatki lubią ![]()
#1488 |
Raczkowanie
|
Norka.. tak jak mówiłam.. usunęłam te glony.. ale teraz chyba zrobila mi sie ta pajęczynka o której wspominałaś...
mam zmienic kore? i jakie preparaty mam zastosować.. bo to te przedziorki moga byc.. poproszę o instrukcje naprawy kfiotka bo zalezy mi na nim. . eh i chyba nowa łodyżkę nawet bedzie poszczać ![]() _____ chociaz nie. wróć. ten nalot jest tylko w miejscu gdzi korzeń styka się z liściem... a korzonek powietrzny jest taki dośś białawy.. ucielam tego najmniejszego listka co byl na samym dole.. bede obserwować bo robala zednego jeszce nie zobaczyłam ;/ _________ ps: jak myslicie to bedzie lodyżka nowa czy listek? * http://iv.pl/images/3jh89si6e1lg4ea3je.jpg * http://iv.pl/images/l50cq55qy4x7hcrfct.jpg Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-03-31 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1489 |
Rozeznanie
|
dziewczyny w ciągu kilku dni straciłam tego łaciatego
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1490 |
Zakorzenienie
|
Adelciu takie tez mozna uratowac, pamietasz jak kiedys wstawialam te linki co ludki mieli same korzenie? I sie im udawalo - wsadzali w super przewiewne podloze albo w keramzyt. Inni robili metode z workiem by zapewnic odpowiednia wilgotnosc, w kazdym razie jak jest system korzeniowy a czubek wzrostu zgnity to roslina moze sie ratowac keikiem, ale to wymaga kilku miesiecy. Daj mu czas rybka, moze sie uda.
Odnosnie pajeczynki to taki bialawy watowaty nalot, taki jakby przypudzrony na pocvzatku jak ich malo, na spodniej lub wierzchniej stronie lisci - mniej lub wiecej zapowiada przedziorki - one sa tak male ze ich samych nie widac zbytnio, dodatkowo klejaca rosa po ssaniu sokow na lisciahc i lodydze - obserwuj go chwilowo a dopiero potem dzialaj - wiesz nadgorliwosc gorsza od faszyzmu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1491 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze dziewczyny, tragedia;/;/! Wrócilam z pracy, patrzę, a mój kwitnący storczyk ma wszytskie kwiatki takie przyklapnięte;/;/ a jeszcze dziś rano miał piękne kwiaty. Podejrzewam, że to od słońca (pogoda piekna), a stał na parapecie. Oczywiście przestawiłam go na półkę, myślicie, że jest jeszze szansa, że płatki się uniosą? czy przekwitnie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1492 |
Rozeznanie
|
norka to też powiedziałam że zostawię... już drugi tak mi robi...
![]()
![]() |
#1493 |
Zakorzenienie
|
w moim phanaelopsisie ten jeden jedyny paczek usechl...
![]() ![]()
![]() |
#1494 |
Zakorzenienie
|
Adelciu to nie fajnie ze az 2 tak maja, chyba nie doczytalam, trzymam za bidaki kciuki, niech im sie polepszy jak najszybciej.
La primavera - on juz przekwitl - u mnie 2 tygodnie temu mialam taki mega opad a raz tak sie zdazylo jak mi zmarzl - wszystkie dostaly czadu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1495 |
Rozeznanie
|
no jeden to ten co już jakiś czas temu stracił liść sercowy a ten tak nagle zaczął i okazało sie cały stożek w środku czarny i taki zaschnięty
![]()
![]() |
#1496 |
Raczkowanie
|
Smutno mi jak czytam o waszych kwiatuchach. Każda z nas wkłada tyle serca żeby kwitły i rosły a tu albo robale albo storczuś ginie z niewyjaśnionych przyczyn. Ja też przeżyłam chwile grozy. W zeszłym tygodniu wchodzę do sypialni i co widze okno otwarte-mąż wietrzy, a na dworze mróz! Już myślałam że po nich. Na szczęście nic im się nie stało. Kwitną pięknie. Po ostatnim biedronkowym rzucie moja kolekcja z trzech wzrosła do sześciu. jutro cyknę fotki.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1497 |
Zakorzenienie
|
Chętnie zobaczę Twoje biedronkowe nabytki
![]()
#1498 |
Wtajemniczenie
|
z otwieraniem okna miałam podobne problemy, gdy nagle mojej wspóllokatorce zachciewało się wietrzyć pokój w styczniu;/;/;
|
![]() ![]() |
![]() |
#1499 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o wietrzenie i przeciągi (a stoją na parapecie, gdzie okno prawie zawsze jest otwarte, nawet w minusowych temperaturach!!!), to ja akurat nie zwracam uwagi na to i jakoś rosną i nic się z nimi nie dzieje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1500 |
Raczkowanie
|
Przepraszam ze dawno nie odzywalam sie, podgladalam tylko co jakis czas Wasze nowe nabytki...
Kilka dni temu dostalam w prezencie nastepna orchidee, rozowo-fioletowa... Moj pierworodny puscil nareszcie pierwszego kwiatka, jeden pak mu odpadl z niewiadomych przyczyn... Powiedzcie mi jedno, kwiatki stoja na parapecie wschodnim, rano zamykam im rolety, zostawiam dziurki (rolety zew.) zeby mialy umiarkowany dostep do slonca... Od ok. 11-12 slonce swieci juz mniej nachalnie, to wtedy odslaniam je... Czy to mozlliwe zeby paczek zsechl sie z nadmiaru slonca ?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.