|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Joga
Cytat:
![]() ![]() jak widać co u jednych się sprawdza u innych niekoniecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1472 |
Raczkowanie
|
W przyszłym tygodniu mam zamiar pierwszy raz wybrać się na jogę. Mam jeden dość spory, w moim przekonaniu problem. Mianowicie: okulary. Czy mogę w nich ćwiczyć? Czy lepiej załatwić sobie soczewki ?
![]() |
#1473 |
Konto usunięte
|
w mojej grupie są osoby które ćwiczą w okularach, ale przed wykonaniem niektórych asan je ściągają. na pewno wygodniej będzie ćwiczyć bez.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1474 | |
Nie depcze krokusów
|
A ja się czuję joginką, bo praktykuję te zasady nie tylko na macie, ale też w pracy na krześle czy stojąc w tramwaju
![]() Cytat:
Ćwiczę w soczewkach. Mam wysoką wadę i zdejmowanie okularów do np. skłonów czy psa z głową w dół było uciążliwe i dekoncentrujące.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2015-01-13 o 22:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy nazwy w polskim języku, wiec po co? Tylko, ze ten ukłon dla osoby, którą traktuje jogę uzytkowo może wydawać się na siłę i pompatyczny.
After all this time? Always. kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url] książki Edytowane przez Jigoku Czas edycji: 2015-01-13 o 23:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1476 | |||||
Oby do wiosny
|
Cytat:
No tak... Dokładnie, ale ja się spotykam zazwyczaj z połączeniem obu nazw, więc nie mam tego problemu. Albo pada nazwa w sanskrycie, a potem wyjaśnienie co robimy., jak układamy każdy element ciała. To akurat rozumiem. Z nauczycielem musi być "chemia". Jak jej nie ma to nie ma przyjemności z praktyki. Z "ciażowymi" typowo się nie spotkałam. Zazwyczaj dziewczyny po prostu ćwczyły z nami, tylko niektóre asany były modyfikowane. Cytat:
Stare najkowe uchodziły za jedne z najlepszych mat. Moze ta Twoja jest właśnie jak te stare? Urabiam właśnie ostatnio swoje Szczęście w kierunku nowej maty, bo ta się nie sprawdziła... Nieźle mi idzie ![]() Niezłą kiedyś kupiłam Młodej- Everlast (sic!), śmiesznie tania- w TK Maax 30 złotych. Doskonale przyczepna, ale niestety mało trwała. Zaczęła się niszczyć po 2 latach. No ale za tę cenę ![]() Cytat:
Musisz tylko pamiętać, że przy niektórych wadach, nie powinno się wykonywać niektórych asan. NP przy dużych wadach należy zachować ostrożność przy pozycjach odwróconych (stanie na głowie, na rękach, świeca itp) Cytat:
![]() ![]() Zgadzam się. Poza tym, głupio troszkę by brzmiało: stajemy z dłońmi jak do modlitwy przyciskając kciuki do mostka. Namaste załatwia całość ![]() Ja ściągam tylko do savasany, lub gdy nauczyciel zasugeruje by zdjąć w danym momencie. Faktycznie jednak w soczewkach wygodniej. Na codzień nie nosze ich jednak, bo bolą mnie oczy przy pracy z komputerem. ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Cytat:
Dla mnie takie mówienie jest cenne. Bo jak ktoś powie, np stań w tadasanie/pozycji góry, to (szczególnie na początku) nie wiesz co zrobić. A i w dalszej praktyce, gdy nauczyciel sporo mówi, mozesz wtedy poprawiać i modyfikować pozycję doprowadzając ją do coraz lepszej formy |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1477 |
Nie depcze krokusów
|
U mnie na zajęciach też zwykle pada nazwa oryginalna, potem polska i wytłumaczenie, co robimy - nawet, gdy na zajęciach są sami starzy wyjadacze.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykre ostatecznie przychodzą tam dla adeptów nie dla siebie. Mata do mnie idzie , mnie nie ma i mam nadzieje że brat nie wypróbuje jej pierwszy ![]() Jaka jest wasza ulubiona asana? Moje to chyba pług i ryba. Ta druga ściąga mi całe napięcie ale bywa bolesna bo się garbie i często siedzę skulona... Taka niepozorna.
![]() |
![]() |
#1479 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Szczerze mówiąc nie trafiłam na fajnego nauczyciel jogi, mimo że kilka lat szukam. Ostatnia była babka, o której tu kiedyś pisałam - krzyczała na uczestników, jak ktoś nie chciał robić trudniejszych asan strasznie się denerwowała. A wymagała od początkujących stania na głowie np. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1480 | ||
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Brat też praktykuje? Moja to pariankasana (nie znam polskiego odpowiednika), na początku nie jest przyjemna w trakcie wykonywania, przez wbijająca się między łopatki kostkę, ale genialnie otwiera mi klatkę i lepiej mi się później oddycha. Smiałam się nawet, zę joga uczy czerpania radości z twardych przedmiotów wbijających się w ciało ![]() Dla odmiany nie lubię świecy (i przez to także pługa), bo tam narządy naciskają na płuca i oddycha mi się ciężej. Troszkę panikuję wtedy, jak zawsze gdy coś ogranicza mi swobodę oddechu... ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
Każdy ma inne ciało i każdy przez to nieco inną praktykę. Nie my jesteśmy dla jogi, lecz ona dla nas. To nie są zawody! To droga, ścieżka, a nie bieg do mety. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1481 |
Zakorzenienie
|
Nie , nie
![]() No nie jest to joga ale widzialam już takie zajęcia. Teraz chodzę do " Putina" i jest dobrze tylko że on jest tak restrykcyjny że z końca sali widzi każdy centymetr i wszelkie cienie bumelanctwa ![]()
![]() |
#1482 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
To fajnie ![]() Ważna jest ta wiedza bardzo. Dobry nauczyciel (czy nawet trener na siłowni) powinien mieć taką wiedzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1483 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie. Ja nie kończyłam medycyny ani nawet pielęgniarstwa ale z racji zawodu wiem co jest gdzie i na ile może sobie ( mogę sobie) człowiek pozwolić w ćwiczeniach na danym etapie "rozwoju fizycznego" i cuda czasami wygaduja na salach do ćwiczeń.
Ogólnie teraz jest moda na Chodachowską i wmawia sie ludziom że mogą teraz już, wszystko na raz , dieta ćwiczenia, rano i wieczorem... Różnie się na tym wychodzi, raczej kiepsko ![]()
![]() |
#1484 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Nie jogowo: Złoszczą mnie głosy: musisz ćwiczyć minimum pół godziny dziennie! I to jest bardzo demotywujące zwłaszcza dla osób które długo tego nie robiły. Nie jestem ekspertem, ale uważam, że lepiej mniej, a cokolwiek. Na Chodakowską często jest najazd, ze po jej ćwiczeniach bolą kolana. Jeśli jednak przysiady zrobisz niewłaściwie, to zawsze kolana będą bolały. Ćwiczyłam z nią, ale krótko. Za bardzo to nudne. Non stop te same zestawy. Kim jesteś z zawodu, zaintrygowałaś mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1485 |
Zakorzenienie
|
Tancerka
![]() ![]() ![]() Co do ćwiczeń to taki zryw kiedy nagle zaczyna się ćwiczyć a wcześniej zalegalo się na kanapie jest dla organizmu masakrą. Będą boleć kolana i za pare lat kilka innych rzeczy ![]() Ogólnie ruch i sport to zdrowie , ale nie do końca podoba mi sie umieśnione ciało i taka fit sylwetka. Zresztą osoby które ćwiczą tak intensywnie starzeją się ekspresem:/ Po koleżankach widzę, siebie wolę nie analizować ![]()
![]() |
#1486 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Tak, masz rację. Dlatego przerażają mnie takie programy w TV, gdzie walczy się kto więcej zrzuci na wadze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1487 |
Zakorzenienie
|
O tak. W Niemieckiej telewizji widziałam ostatnio coś takiego..
Joga jest supe bo jest taka delikatna i nie inwazyjna ![]() ![]()
![]() |
#1488 |
Zakorzenienie
|
Moje ulubione:
http://www.joga-joga.pl/pl105/teksty...Mukha_Virasana http://www.joga-joga.pl/pl105/teksty...ukha_Svanasana http://www.joga-joga.pl/pl107/teksty...sana_na_pasach
![]() |
#1489 |
Przyczajenie
|
ja tam w jodze najbardziej lubię relaks na końcu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co od umięśnionej/fit sylwetki to moim zdaniem jak ktoś ma się od tego lepiej czuć to czemu nie. Nie mi się ma podobać jego ciało tylko tej osobie. Gorzej jak ktoś robi to wbrew sobie, bo tak jest modnie, "prawidłowo", takie są kanony piękna - tu się zaczyna problem. A jak ktoś lubi ćwiczyć i chce mieć fit sylwetkę to tylko się ceni, że robi coś dla siebie i nie jęczy leżąc na kanapie tylko dąży do tego, co mu się podoba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moim problemem są nogi bo np o ile ramiona wyglądają super a brzuch jest płaski o tyle takie umięśnione nogi są ( w mojej opini oczywiście i tu mówie pod swoim kątem ) złe mmm. Robie wszystko żeby wysmuklić. Nie jestem wysoka a uda mam masywne. Myślę że były by bardziej smukłe bez tej masy mięśniowej. Co do Chodakowskiej to ja ją lubie , sama podkradłam kilka ćwiczeń ale moim zdaniem ( i pewnie większości sportowców) nie jest zdrowe naśladowanie takiego trybu życia. Podpatrywać warto. Całkowicie naśladować niebezpiecznie.
![]() |
![]() |
#1492 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mi joga jako jedyna aktywność nie wystarcza, zimą bardzo mi obniża nastrój, muszę mieć jakieś energetyzujące ćwiczenia, z dużą ilością ruchu, po których nie wiem jak się nazywam ![]() A o jakimś trybie życia konkretnie mowa? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam rozmiar 36 czyli nie jakiś duży ale są te nogi , no zbite masywne takie ![]() ![]() Joge ćwiczę b.długo ale niestety lat tańca i ćwiczeń często siłowych nie wytępi się godziną jogi dziennie zwłaszcza że wracam do gry ![]() Eksponuje po prostu górę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Efekty mogą przyjść też później, moja mama ćwiczy jogę chyba 8 lat już, a rzeczywiste wydłużenie mięśni zobaczyła w sumie najbardziej po 5 latach. Do tego oczywiście dochodzi wiek, dieta i częstotliwość zajęć, ale jest dobrym przykładem, że ciało nie przyzwyczaiło się do jogi tylko efekty są ciągle nowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1495 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ćwiczenie w okularach zupełnie mi nie przeszkadza. Ale może to dlatego, że ja je ogólnie lubię ![]() Edytowane przez 8fc2159fdb2bd9c27a8dfb949d06bd6ad91c9c61_60de4905781b1 Czas edycji: 2015-01-14 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1496 |
Zakorzenienie
|
No ja też pracuje ciałem więc mam po prostu efekt uboczny
![]() ![]() ![]() Ogólnie ostatni rok się zasiedziałam no ale z racji zdrowia i jest trochę lepiej ![]() Z pewnością joga ze mną zostanie. Ciekawa jestem tej nowej maty ![]()
![]() |
#1497 | |||
Oby do wiosny
|
Cytat:
Cytat:
Coś jak np w programie Ekstremalny kurs piękna. Ani to zdrowe ani rozsądne. To tak jak sama wspomniałaś jest trochę "wbrew sobie" więc prędzej czy później taka osoba wróci do dawnego stylu życia i efekt jojo gwarantowany. Cytat:
Bo ładnie zarysowane mięśnie pod skórą są piękne- oczywiście nie do przesady. Kulturystyka zdecydowanie nie trafia w moją estetykę. [QUOTE=Jigoku;49757141 Efekty mogą przyjść też później, moja mama ćwiczy jogę chyba 8 lat już, a rzeczywiste wydłużenie mięśni zobaczyła w sumie najbardziej po 5 latach. Do tego oczywiście dochodzi wiek, dieta i częstotliwość zajęć, ale jest dobrym przykładem, że ciało nie przyzwyczaiło się do jogi tylko efekty są ciągle nowe ![]() Rewelacja. ![]() Ile lat ma Twoja mama? No właśnie to jest cały urok jogi. Na fitnesie w pewnym momencie uzyskasz jakiś poziom i już a w jodze nigdy nie ma tego już, zawsze możesz iść dalej. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1498 |
Zakorzenienie
|
Chodakowska np ma umięśnioną sylwetkę. Tak konkretnie , bo ma niewiele tkanki tłuszczowej
![]() ![]() Ps akurat chodakowska ma super nogi , ja mam niestety ogólnie rzecz biorąc " WIĘKSZE" i mocniej zbudowane. Takie jak u typowej tancerki. Widać udziec niestety ![]()
!!!!!!!!!!!!! Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow. Edytowane przez Loyd Czas edycji: 2015-01-15 o 07:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1499 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
Z tego co opisujesz, to musisz mieć niesamowite ciało. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1500 |
Zakorzenienie
|
Teraz leci z nią program w Kuchnia+ z Chodakowską i widać jaki z niej jest produkt marketingowy. Jest gość, który gotuje, bo ona się na żywieniu nie zna. Jest ten jej facet, który pokazuje ćwiczenia, bo ona się na tym też nie zna
![]() Sylwetkę ma rewelacyjną. Widać, że gość jest dobry w tym co robi.
"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz - z wzajemnością" A. Hopkins Edytowane przez Kusum Czas edycji: 2015-01-15 o 08:35 Powód: 1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.