BEZROBOTNI łączmy się:) - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-14, 18:16   #1471
marta1210
mj

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się:)

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Oj uwierz mi - jest to problem. Wyobrażasz sobie wykładanie jakiegoś przedmiotu czy robienie ćwiczeńz czegoś na czym się nie zna???
Patrzyłam na necie to kierunki doktoranckie są: chemia, technologia chemiczna i inżynieria chemiczna. SUPER i ja bym miała prowadzić z tego zajęcia, nie ma mowy. Zresztą nawet jakby temat mi spasował tej pracy doktorskiej to po prostu nie wyobrażam sobie "doktorowania" przez 4 kolejne lata i dostawania 1200 zł. Nabory są do końca września więc najgorsze jest że chyba przed ślubem jeszcze będę musiała się żreć z teściową i robić jakieś kłótnie tak jak było rok temu. Ona ma jakieś ambitne zapędy żeby mi pracę znaleźć, ale to nie jest praca, tylko uszczęśliwianie mnie na siłę. Najgorzej że TŻ jest po jej stronie. Nieraz mi mówi że: "nawet nie spróbujesz a potem marudzisz, że nie masz pracy", albo że "jak tak będę nastawiona to mama już nic nie będzie dla mnie szukać". Ja z drugiej strony trochę się jej boję, bo ma ciężki charakter, sama wie najlepiej i mnie przytłacza, a do tego TŻ stoi za nią murem. No i też nie mam z nią takiego dobrgo kontaktu żeby wziąść ją na bok i pogadać.
A powiedz mi, bo ja tego nie rozumiem.. Czemu ona się uparła na tą chemię, ona ma z tym jakoś do czynienia czy jak?

Czy może ona uważa, że kierunek który kończyłaś się z tym ściśle wiąże?
Bo ja tego nie rozumiem, bo to dla mnie wygląda tak jakby komuś po filologii angielskiej mówić by poszedł zrobić doktorat z filologii rosyjskiej..

Czemu ona sobie ubzdurała że Ty to powinnaś umieć?
Bo jak rozumiem Ty na studiach miałaś tej chemii tyle o ile i również nie był to Twój ulubiony przedmiot, to nie był jeden z przedmiotów głównych?
Stary 2010-08-14, 18:25   #1472
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Kurcze chemia na tym kierunku to nie wiem czy jest bardziej rozwinięta niż w ogolniaku na profilu biol-chemicznym.

Moja koleżanka studiowała budownictwo na akademii rolniczej.Ktoś jej kiedyś zadał pytanie na temat nawożenia burakow czy coś w tym stylu,powiedziała,że nie wie,to wielkie zdziwienie,przecież akademia rolnicza.

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2010-08-14 o 18:29
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 19:11   #1473
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marta1210 Pokaż wiadomość
A powiedz mi, bo ja tego nie rozumiem.. Czemu ona się uparła na tą chemię, ona ma z tym jakoś do czynienia czy jak?

Czy może ona uważa, że kierunek który kończyłaś się z tym ściśle wiąże?
Bo ja tego nie rozumiem, bo to dla mnie wygląda tak jakby komuś po filologii angielskiej mówić by poszedł zrobić doktorat z filologii rosyjskiej..

Czemu ona sobie ubzdurała że Ty to powinnaś umieć?
Bo jak rozumiem Ty na studiach miałaś tej chemii tyle o ile i również nie był to Twój ulubiony przedmiot, to nie był jeden z przedmiotów głównych?
Ona pracuje w instytucie chemicznym PAN. Nie wiem czemu sobie ubzdurała, dobrze wie że kończyłam ochronę środowiska, ale nie rozumie tego że chemii nie umiem. Twierdzi że się można nauczyć i każdy może robić doktorat z chemii. Chemia nie była przedmiotem głównym, mialam 3 chemie: chemia podstawowa, fizyczna i jakaś tam jeszcze. Ja rok temu do tego instytutu dałam CV i LM i teściowa chodzi teraz z tym i się pyta ludzi o pracę dla mnie. Jeden koleś się zainteresował, bo potrzebuje dwóch doktorantów pod swoją opieką żeby uzyskać stopień profesorski. No i zainteresowała go moja praca inżynierska i mogłabym robić coś podobnego jednak własnie poprzez studia doktoranckie na wydziale chemicznym polibudy. Nie ma innej możliwości by tam pracować chyba, tylko jedynie doktoryzować się i robić swoje badania u nich. Tak to rozumiem. No nic, w najbliższym czasie jej powiem że to raczej nie dla mnie czy coś, ale nie wiem jak jej to powiedzieć żeby znowu haji nie było.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-08-15 o 12:06
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-14, 19:45   #1474
pumas
Zakorzenienie

Ariena, wspolczuje. Szkoda, ze nie masz takiego kontaktu z tesciowa, by wziac ja na bok i pogadac na ludzie.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 09:46   #1475
pumas
Zakorzenienie

Pierwszy raz od niepamietnych czasow wyslalam kilka CV, ale bez LM, bo mi sie nie chce, nie mam cierpliwosci i nie widze w tym sensu. Pewnie i tak nikt sie nie odezwie, skoro tych listow nie ma, no ale trudno. W ogole nie ma ogloszen tak apropo, ale to juz znacie....
Stary 2010-08-16, 10:57   #1476
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cześ Kobietki
Widzę, że u Was tak samo sycho jak i u mnie
Przez weekend się tym nie zajmowałam, zajrzę, może będą jakieś ogłoszenia

Pozdrawiam!

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 11:05   #1477
Ariena
Zakorzenienie

U mnie też lipa, coś tam na siłę by się znalazło ale nie chcę wysyłać bo nie mam do tego głowy z powodu ślubu. Nie pojechalibyśmy na wakacje jakby co i to dopiero by było bez sensu.
Stary 2010-08-16, 11:07   #1478
marta1210
mj

Dziś po 14 mam drugi etap.
Z pracy wzięłam dzień wolny, co prawda powód wymyślony, ale obawiałam się dziś iść do pracy a to dlatego, że do tej pory 2 razy było tak, że jak miałam umówionego ortodontę (oczywiście po godzinach pracy) to szef sobie umawiał spotkanie na 15:30, gdzie nagle potrzebował 7 kopii sporych raportów, przy czym nie mamy kopiarki z podajnikiem także każdą kartkę trzeba ręcznie wymieniać a do tego mapy i rysunki w formacie A3, więc trzeba było zmieniać format papieru. Później całość zbindować itp. 2 identyczne sytuacje dzięki czemu zamiast o 16, wychodziłam 16:30 i do ortodonty spóźniałam się średnio 30-40 min.
Bałam się że teraz też coś wymyśli, albo jego wspólniczka, albo kierowniczka biura(ta starsza archiktekt) która dziś z urlopu wracała.

A poza tym wczoraj już chciał mówić jakieś "ale" że nie bardzo by mnie dziś nie było, ale nie dałam mu praktycznie dojść do słowa i wyszłam na swoje ;p.

Stresuję się troszeczkę, ale jednocześnie mam w głowie myśl, że to ja zostanę wybrana, także mam nadzieje, że moja podświadomość dobrze działa
Stary 2010-08-16, 12:30   #1479
zielonooka niewiasta
Raczkowanie

Witam. Dołączam się do poszukujących ja już prawie rok szukam pracy, wysłałam już setki CV i nic, aż dzisiaj ku memu wielkiemu zaskoczeniu oddzwonił pan i zaprosił mnie na rozmowę, firma z arykułami medycznymi, praca na recepcji........ale jestem załamana, bo nie będę miała jak tam dojeżdżać.... niby to nie daleko-20km ode mnie , ale nawet autobusy ani pociągi w tamtą stronę nie kursują...muszę coś wydumać, nie chciała bym stracić takiej okazji
zielonooka niewiasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 13:00   #1480
pumas
Zakorzenienie

Zielonooka, jak juz dostaniesz prace, to sie bedziesz martwic. Na rozmowie twardo mow, ze masz czym dojezdzac.

Marta, nie stresuj sie, na pewno sie uda

Ariena, mam podobne podejscie hehe. Jak dostalam prace w korporacji to moja pierwsza mysl nie byla "hurrrraaaaaaaaaaaaaaaaaa aa" tylko "o kurde, jak ja pojade na wykupione juz wakacje?????"

Mam dziś doła, więc lepiej nie będę się odzywać....
Stary 2010-08-16, 13:08   #1481
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielonooka niewiasta Pokaż wiadomość
Witam. Dołączam się do poszukujących ja już prawie rok szukam pracy, wysłałam już setki CV i nic, aż dzisiaj ku memu wielkiemu zaskoczeniu oddzwonił pan i zaprosił mnie na rozmowę, firma z arykułami medycznymi, praca na recepcji........ale jestem załamana, bo nie będę miała jak tam dojeżdżać.... niby to nie daleko-20km ode mnie , ale nawet autobusy ani pociągi w tamtą stronę nie kursują...muszę coś wydumać, nie chciała bym stracić takiej okazji
zdecydowanie mów ze masz czym dojeżdżać. Może mogłabyś pozyczyć auto od TZ albo rodziców, a w międzyczasie mogłabyś rozglądać się za własnym niedrogim używanym autkiem??

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 13:57   #1482
Ariena
Zakorzenienie

Pumas ja wiesz, olałabym te wakacje i pojechała najwyżej później. Ale mój TŻ ciągnie resztkami energii, byliśmy na wakacjach ostatnio 2 lata temu i to takie byle jakie pod namiotem gdzie ciągle padało. Wcześniej znowu 2 lata nie byliśmy nigdzie, tylko w Londynie gdzie w sumie TŻ i tak pracował fizycznie, a ja przyjechałam na 2 tygodnie i sprzątałam po domoach, po czym wróciliśmy do Polski. Generalnie to nie mieliśmy NIGDY wakacji odkąd jesteśmy razem czyli 6 lat.
Także mój TŻ jest przemęczony pracą, ja szukaniem pracy i siedzeniem w domu.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-08-16 o 13:59
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 14:09   #1483
zielonooka niewiasta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
zdecydowanie mów ze masz czym dojeżdżać. Może mogłabyś pozyczyć auto od TZ albo rodziców, a w międzyczasie mogłabyś rozglądać się za własnym niedrogim używanym autkiem??
Rodzice mają auto, ale tata nim jeździ do pracy, a od tż'a raczej nie pożyczę, bo jak coś zepsuję to będzie na mnie...mam prawko, ale jeżdżę sporadycznie i już chyba wyszłam z wprawy
Stary 2010-08-16, 14:11   #1484
pumas
Zakorzenienie

Ariena, pewnie - nalezy wam sie !! Takze prace na pewno pozniej tez znajdziesz. wiadome, ze jakby sie cos trafilo, to nie ma co z pracy rezygnowac dla 2 tyg. rozrywki, no ale warto odpoczac i naladowac akumulatory. Zobaczysz, bedziesz zachwycona takimi wczasami

Zielonooka, oczywiscie, ze byloby na Ciebie, jesli zepsuje sie przy Twoim uzytkowaniu, ale przeciez to Twoj TZ, wiec nie powinnas miec skrupulow
Stary 2010-08-16, 14:30   #1485
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielonooka niewiasta Pokaż wiadomość
Rodzice mają auto, ale tata nim jeździ do pracy, a od tż'a raczej nie pożyczę, bo jak coś zepsuję to będzie na mnie...mam prawko, ale jeżdżę sporadycznie i już chyba wyszłam z wprawy
jak sie zepsuje to trudno. Najwyżej trzeba bedzie wyłozyc kaskę na naprawę No ale to w sumie tez zalezy jakie miałby podejście do takiego rozwiązania twój TZ.
czy tato nie mógłby chwilowo dojezdzac np. z kolegą?
ew. może rodzice pożyczyliby ci troszkę grosza na pierwsze lepsze auto, a ty byś im z czasem oddała (ja dogadałam sie z moimi rodzicami, że tak zrobimy jesli w końcu cos znajde i będę potrzebować auta)

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 14:46   #1486
pumas
Zakorzenienie

nie ma co gdybac, ona musi najpierw prace dostac, a poki co, idzie dopiero na rozmowe
Stary 2010-08-16, 17:56   #1487
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Marta, trzymam kciuki! Coś czuję, że będzie dobrze!

Zielonooka, jedź na rozmowę, nie wiesz czy w ogóle Tobie sie tam spodoba itp

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 18:24   #1488
zielonooka niewiasta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
jak sie zepsuje to trudno. Najwyżej trzeba bedzie wyłozyc kaskę na naprawę No ale to w sumie tez zalezy jakie miałby podejście do takiego rozwiązania twój TZ.
czy tato nie mógłby chwilowo dojezdzac np. z kolegą?
ew. może rodzice pożyczyliby ci troszkę grosza na pierwsze lepsze auto, a ty byś im z czasem oddała (ja dogadałam sie z moimi rodzicami, że tak zrobimy jesli w końcu cos znajde i będę potrzebować auta)
Mama mówi żebym szukała pracy bliżej, żebym nie musiała dojeżdżać.....łatwo powiedzieć, kurde szukam już rok i nic...już mam dość tego siedzenia w domu , nerwicy można dostać
Z tym pożyczeniem na autko to dobry patent, pogadam dzisiaj z tatą i zobaczymy co on o tym myśli

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
nie ma co gdybac, ona musi najpierw prace dostac, a poki co, idzie dopiero na rozmowe
Dokładnie, narazie się nie nastawiam, bo nie wiadomo czy coś z tego wyjdzie, okarze się w środę, trzymajcie kciuki żeby się udało

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
Zielonooka, jedź na rozmowę, nie wiesz czy w ogóle Tobie sie tam spodoba itp
Stary 2010-08-16, 19:55   #1489
pumas
Zakorzenienie

Bedziemy trzymac ;-) Ja mam dołek odnosnie pracy, wiec chyba nie jestem zbyt zachecajaca dzisiaj.
Stary 2010-08-16, 20:03   #1490
zielonooka niewiasta
Raczkowanie

Cytat:
Bedziemy trzymac ;-) Ja mam dołek odnosnie pracy, wiec chyba nie jestem zbyt zachecajaca dzisiaj.
A długo już szukasz?
nie dołuj się, będzie good
Stary 2010-08-16, 20:15   #1491
pumas
Zakorzenienie

4 miesiace.
Stary 2010-08-16, 20:53   #1492
zielonooka niewiasta
Raczkowanie

Cytat:
4 miesiace.

No widzisz.... to co ja mam powiedzieć
Stary 2010-08-16, 20:55   #1493
pumas
Zakorzenienie

Szczerze to sobie nie wyobrazam. Mam nadzieje, ze max za miesiac cos fajnego znajde.
Dzisiaj z powodu tego dołka zaczelam zalowac, ze nie wzielam tej pracy, ktora tak tu roztrzasalysmy... Ale mama mnie przywrocila do pionu, ze dobrze zrobilam.
Stary 2010-08-16, 22:02   #1494
Jula
Zakorzenienie

Pumas, za to Twój wish list jest powalająco-inspirujący.
Tylko ja bym wolała Kambodżę, Wietnam lub Indie

Dziś był mój pierwszy dzień w nowej pracy, nawet fajnie było Milion procedur i rzeczy do nauki... ale dam radę

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 22:07   #1495
pumas
Zakorzenienie

Jula, opowiedz cos wiecej Ciekawa jestem - pierwsze dni zwykle bywaja stresujaco-zabawne

Taaaaa, lista dosc inspirujaca, mam zamiar jej pierwsza czesc zrealizowac do listopada, a druga do marca
Stary 2010-08-16, 22:28   #1496
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Jula, opowiedz cos wiecej Ciekawa jestem - pierwsze dni zwykle bywaja stresujaco-zabawne

Taaaaa, lista dosc inspirujaca, mam zamiar jej pierwsza czesc zrealizowac do listopada, a druga do marca
Hmn, coś więcej? Nie miałam pojęcia, że jest tyle różnych certyfikatów jęz! Nie obsługuję na razie klientów, muszę najpierw wkuć różne rzeczy. Praca wydaje się ok, chociaż nigdy nie pracowałam w biurze. Tony papierów, telefony non stop. Z tego co widzę jest dobry system przepływu informacji. Dziewczyny są fajne i sympatyczne, kierowniczce zależy na integracji zespołu.
Mam nadzieję, że będzie dobrze, chociaż trochę podświadomie jest mi smutno, że jestem teraz pracownikiem szeregowym i moja pensja jest dużo mniejsza niż ostatnio
Plusem jest możliwość nauki nowych programów, nowych technik sprzedaży no i język. Ostrzę sobie zęby na biznesowy ang. No i na pewno atut to odległość od mojego domu - 20 minut spacerkiem .
Co do stresu - jest, bo zupełnie nowa branża i mnóstwo wiedzy, którą trzeba przyswoić. Na razie brak zabawnych rzeczy

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 22:30   #1497
pumas
Zakorzenienie

Ciesze sie, ze masz pozytywne wrazenia z pierwszego dnia Oby tak dalej.
A stanowiskiem sie nie przejmuj... Pierwszy milion i tak trzeba ukrasc ;-)
Stary 2010-08-17, 16:32   #1498
czoko21
BAN stały

jakby byl ktos chetny dorobic sobie w czasie szukania pracy to

polecam sprzedaz kosmetykow
,srodkow czystosci,perfum(podroby oryginalow) firmy FM

zarabiasz sprzedajac produkty w twoim otoczeniu .na jednym produkcie od 10-25zl +
dostajemy pieniadzde za stworzona grupe, im wiecej osob zarejestrujesz tym wiecej zyskasz...

moje gg 3419620 wrazie zainteresowania
czoko21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 19:21   #1499
KOCI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez theoneandonly Pokaż wiadomość
Nic dziwnego, bo jak się szuka pracy to pierwsze co się robi to odnawia siatkę swoich kontaktów-informuje się wszystkich możliwych znajomych, że szuka się pracy, wręcza swoje cv-wiadomo jedni przekażą dalej inni nie, ale szanse zawsze bardzo wzrastają.
Powiem Ci tak nie narzekam na brak znajomych i wszyscy wiedza ze szukam pracy - natomist jesli ktos sam dostal sie po znajomosci do swojej spracy i jest mu glupio wciskac tam jeszcze swoich znaomych no to wybacz bic go nie bede. A poza tym niestety nie wszyscy pracuja w zawodach ktore ja bym mogla wykonywac.
Tak wiec pamietaj mozna miec znajomych ale niekoniecznie na takich stanowiskach ktore Ci cos daja.

A uscislajac moj Tz dostal prace dzieki mamie a nie znajomym ktorzy rowniez nie maja za duzo do powiedzenia na swoich stanowiskach.

- domowy zwierzyniec
KOCI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-17, 19:42   #1500
caroline_1988
Zakorzenienie

GG do caroline_1988

Mogę dołączyć? Od 1,5 roku nie mam pracy...
Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama!
caroline_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości