Bukiety ślubne cz.III - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-19, 16:44   #1471
Ani_qa
Zakorzenienie

Dot.: Bukiety ślubne cz.III

[1=7573f32a00df3aa23f07f56 dc385049758d6ab33_6578f43 26d8a4;33016459]proszę bardzo, oto bukiety z hiacyntami szczególnie ten pierwszy...
aha i raczej myślę, że nie powinno być upału, ponieważ ślub jest w kwietniu [/QUOTE]pierwszy cudny
Stary 2012-03-19, 18:46   #1472
7573f32a00df3aa23f07f56dc385049758d6ab33_6578f4326d8a4
Konto usunięte

Nie wiecie przypadkiem drogie Wizażanki, czy dostanę w kwiaciarni takie fioletowe goździki w połowie kwietnia??
7573f32a00df3aa23f07f56dc385049758d6ab33_6578f4326d8a4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-19, 19:03   #1473
foto_frame
Raczkowanie

[1=7573f32a00df3aa23f07f56 dc385049758d6ab33_6578f43 26d8a4;33016459]proszę bardzo, oto bukiety z hiacyntami szczególnie ten pierwszy...
aha i raczej myślę, że nie powinno być upału, ponieważ ślub jest w kwietniu [/QUOTE]
dzięki za foty. Bukiet z łodygami-luz, myślałam, że masz bukiet z pojedyńczymi hiacyntami nanizanymi np. na drucik. W takim bukiecie nawet jak podwiędną, co faktycznie w kwietniu nie powinno się przytrafić, to trzeba je mocno podciąć, wstawić do wody i przez tydzień bukiet będzie ok. Pamietaj tylko, że hiacynty rosną w bukiecie, tak więc po kilku dniach pędy hiacyntów będą o kilka centymetrów wyżej niż w dniu ślubu. Nic to nie szkodzi, aczkolwiek lekko zmieni fason wiązanki.
Tak wykonany bukiet bedzie miał grubą rączkę (pędy hiacyntów są grube).

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

[1=7573f32a00df3aa23f07f56 dc385049758d6ab33_6578f43 26d8a4;33019658]Nie wiecie przypadkiem drogie Wizażanki, czy dostanę w kwiaciarni takie fioletowe goździki w połowie kwietnia?? [/QUOTE]
goździki Moonaqua i Moonlite dostępne są w imporcie holenderskim cały czas, ale musisz je koniecznie wcześniej zamówić w kwiaciarni.
foto_frame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 09:09   #1474
kasioonya
Rozeznanie

foto_frame jesteś florystką? podziwiam Twoją wiedzę! czy mogłabyś się odnieść do mojego posta? https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1452
Będę wdzięczna

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Znalazłam Męża: 05.08.2004 r.
Ślubowaliśmy: 07.06.2012 r.

Et si tu n'existais pas
J'essaierais d'inventer l'amour...
kasioonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 09:28   #1475
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasioonya Pokaż wiadomość
foto_frame jesteś florystką? podziwiam Twoją wiedzę! czy mogłabyś się odnieść do mojego posta? https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1452
Będę wdzięczna
Z zamiłowania i wykształcenia jestem florystką
Sam pomysł na bukiet ślubny z kliwii jest dobry, obawiam sie tylko co do dostepności rosliny w czerwcu. Botanicznie kliwia kwitnie w okresie luty-kwiecień, poszperam w materiałach, czy z upraw holenderskich pędzona jest do kwitnienia w tym terminie. Kwiaty trwałe, łodyga mocno uwodniona tak więc nie powinnaś mieć problemu z kwiatami w dzień ślubu. Możesz tez poszukać florystki, która przygotuje dla Ciebie bukiet. Możesz dogadać się, żeby bukiet wydano Ci w dniu ślubu- ja często pracuję w święta i inne wolne dni bo właśnie wtedy są śluby, a dla florystki to praca. Koniecznie pokaż efekt końcowy
Stary 2012-03-20, 13:41   #1476
7573f32a00df3aa23f07f56dc385049758d6ab33_6578f4326d8a4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez foto_frame Pokaż wiadomość
dzięki za foty. Bukiet z łodygami-luz, myślałam, że masz bukiet z pojedyńczymi hiacyntami nanizanymi np. na drucik. W takim bukiecie nawet jak podwiędną, co faktycznie w kwietniu nie powinno się przytrafić, to trzeba je mocno podciąć, wstawić do wody i przez tydzień bukiet będzie ok. Pamietaj tylko, że hiacynty rosną w bukiecie, tak więc po kilku dniach pędy hiacyntów będą o kilka centymetrów wyżej niż w dniu ślubu. Nic to nie szkodzi, aczkolwiek lekko zmieni fason wiązanki.
Tak wykonany bukiet bedzie miał grubą rączkę (pędy hiacyntów są grube).

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

goździki Moonaqua i Moonlite dostępne są w imporcie holenderskim cały czas, ale musisz je koniecznie wcześniej zamówić w kwiaciarni.
Dziękuję Ci przepięknie za odpowiedzi! no to już teraz będę sobie układać koncepcję bukietu, jak już znam odpowiedź na nurtujące mnie pytania , jeszcze raz dziękuję
7573f32a00df3aa23f07f56dc385049758d6ab33_6578f4326d8a4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 17:34   #1477
kasioonya
Rozeznanie

Cytat:
Z zamiłowania i wykształcenia jestem florystką
Sam pomysł na bukiet ślubny z kliwii jest dobry, obawiam sie tylko co do dostepności rosliny w czerwcu. Botanicznie kliwia kwitnie w okresie luty-kwiecień, poszperam w materiałach, czy z upraw holenderskich pędzona jest do kwitnienia w tym terminie. Kwiaty trwałe, łodyga mocno uwodniona tak więc nie powinnaś mieć problemu z kwiatami w dzień ślubu. Możesz tez poszukać florystki, która przygotuje dla Ciebie bukiet. Możesz dogadać się, żeby bukiet wydano Ci w dniu ślubu- ja często pracuję w święta i inne wolne dni bo właśnie wtedy są śluby, a dla florystki to praca. Koniecznie pokaż efekt końcowy
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Twoje informacje nt. kliwii są dla mnie bardzo cenne. Muszę szukać informacji na forach, bo w mojej mieścinie nie spotkałam się jeszcze chyba z profesjonalną florystką - jak dotąd panie pracujące w kwiaciarniach, w których byłam nie potrafiły mi udzielić informacji o pomarańczowych kwiatach nadających się do bukietu ślubnego...
Nie podjęłam jeszcze ostatecznej decyzji co do bukietu, ale rozglądam się za pomarańczowymi kwiatami - jakie inne kwiaty w tym kolorze mogłabyś zaproponować?

Gratuluję Ci wiedzy i troszkę zazdroszczę pracy połączonej z pasją

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Et si tu n'existais pas

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-20, 19:25   #1478
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Twoje informacje nt. kliwii są dla mnie bardzo cenne. Muszę szukać informacji na forach, bo w mojej mieścinie nie spotkałam się jeszcze chyba z profesjonalną florystką - jak dotąd panie pracujące w kwiaciarniach, w których byłam nie potrafiły mi udzielić informacji o pomarańczowych kwiatach nadających się do bukietu ślubnego...
Nie podjęłam jeszcze ostatecznej decyzji co do bukietu, ale rozglądam się za pomarańczowymi kwiatami - jakie inne kwiaty w tym kolorze mogłabyś zaproponować?

Gratuluję Ci wiedzy i troszkę zazdroszczę pracy połączonej z pasją
Przesyłam Ci kilka propozycji kwiatów, które występują w kolorze pomarańczowym i będa dostępne w czerwcu.
ornitogalum dubium- śniedek . Musi być koniecznie to 'dubium', bo inne odmiany ornitogalum mają jasne kwiaty. 'Dubium' jest jeszcze żółte. kwiat b. trwały,piekny, bez zapachu. polecam
alstroemeria- podobna do kliwii, ale z listkami przykwiatowymi, które łatwo można usunąć. Kwiaty trwałe, bezzapachowe o delikatnych szypułkach kwiatowych ale mimo to bardzo polecam
lilia azjatycka- niepachnąca, o mniejszych kwiatach niż lepiej nam znane z kwiaciarni lilie pachnące (orientalne). Delikatne płatki, podatne na odgiatanie i wyłamanie. Może być
frezja- piękna, delikatnie pachnaca, trwała- polecam
mieczyk-( gladiola)- z pojedyńczych kwiatów bukiet bedzie fajny. Trwały (musi mieć dostęp do wody), ładny, niedrogi. polecam
storczyk Vanda- piekny, trwały ale drogi. Wyglada super ale cena moża byc wysoooka
gerbera mini- tylko miniaturka nadaje sie do bukietu ślubnego, wielkie placki odradzam;-) ładna, trwała ale nic orginalnego
cantedeskia - bardzo trwała, ale podatna na gnicie- nie moznatrzymac bukietu w głębokiej wodzie. Prosta, elegancka ale popularna
goździk- trwały, puchaty, niedrogi- klasyka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ornitogalum dubium1.jpg (13,8 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg alstroemeria.jpg (15,4 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg lilia azjatycka.jpg (22,8 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg frezja-kwiat-odyga.jpg (64,6 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg baby-gladiolus-orange.jpg (17,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyk Vanda.jpg (30,2 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg gerbera pomarańczowa.jpg (19,6 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cantedeskia.jpg (69,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg goździk.jpg (31,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ornitogalum dubium.jpg (49,6 KB, 12 załadowań)
Stary 2012-03-21, 12:55   #1479
kasioonya
Rozeznanie

Cytat:
Przesyłam Ci kilka propozycji kwiatów, które występują w kolorze pomarańczowym i będa dostępne w czerwcu.
ornitogalum dubium- śniedek . Musi być koniecznie to 'dubium', bo inne odmiany ornitogalum mają jasne kwiaty. 'Dubium' jest jeszcze żółte. kwiat b. trwały,piekny, bez zapachu. polecam
alstroemeria- podobna do kliwii, ale z listkami przykwiatowymi, które łatwo można usunąć. Kwiaty trwałe, bezzapachowe o delikatnych szypułkach kwiatowych ale mimo to bardzo polecam
lilia azjatycka- niepachnąca, o mniejszych kwiatach niż lepiej nam znane z kwiaciarni lilie pachnące (orientalne). Delikatne płatki, podatne na odgiatanie i wyłamanie. Może być
frezja- piękna, delikatnie pachnaca, trwała- polecam
mieczyk-( gladiola)- z pojedyńczych kwiatów bukiet bedzie fajny. Trwały (musi mieć dostęp do wody), ładny, niedrogi. polecam
storczyk Vanda- piekny, trwały ale drogi. Wyglada super ale cena moża byc wysoooka
gerbera mini- tylko miniaturka nadaje sie do bukietu ślubnego, wielkie placki odradzam;-) ładna, trwała ale nic orginalnego
cantedeskia - bardzo trwała, ale podatna na gnicie- nie moznatrzymac bukietu w głębokiej wodzie. Prosta, elegancka ale popularna
goździk- trwały, puchaty, niedrogi- klasyka.

jesteś NIE - SA - MO - WI - TA

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Et si tu n'existais pas
Stary 2012-03-21, 13:04   #1480
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
jesteś NIE - SA - MO - WI - TA
Miło mi.
Sprawdziłam tę klikwię dla Ciebie. Powinna być dostępna do końca czerwca w uprawach holenderskich, zatem śmiało możesz iść z bukietem z tych kwiatów do ślubu. Kwiaty koniecznie trzeba zamówić wcześniej, bo może przydarzyć sie, że kwiaty będą w ścisłym pączku i trzeba będzie czekać na rozkwitnięcie. Poszukaj kogoś dobrego kto Ci w tym pomoże. Samej ciężko Ci będzie w dniu ślubu myśleć jeszcze o układaniu bukietu ślubnego. Uwierz mi, że choć jestem florystką to nie robiłam sobie sama kwiatów do ślubu.
Stary 2012-03-22, 17:59   #1481
inecita
Zakorzenienie

Cytat:
Miło mi.
Sprawdziłam tę klikwię dla Ciebie. Powinna być dostępna do końca czerwca w uprawach holenderskich, zatem śmiało możesz iść z bukietem z tych kwiatów do ślubu. Kwiaty koniecznie trzeba zamówić wcześniej, bo może przydarzyć sie, że kwiaty będą w ścisłym pączku i trzeba będzie czekać na rozkwitnięcie. Poszukaj kogoś dobrego kto Ci w tym pomoże. Samej ciężko Ci będzie w dniu ślubu myśleć jeszcze o układaniu bukietu ślubnego. Uwierz mi, że choć jestem florystką to nie robiłam sobie sama kwiatów do ślubu.

A czy mogłabyś mi pomóc?
Mam wrażenie że żadne kwiaty które lubię nie są dostępne we wrześniu

1. Najpierw myślałam o piwoniach - podobno klęska
2. Potem o bukiecie z gałęziami kwitnących drzew - także klęska
3. Potem o bukieciku z szafirów muscari tzw. "szafirków" - j.w.
Brałam pod uwagę jeszcze jaśmin, fiołek leśny, bez, maciejkę - wszystko wiosną

Już naprawdę nie mam pomsyłu, czy zostają mi róże i storczyki do cholery???

inecita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 19:59   #1482
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez inecita Pokaż wiadomość
A czy mogłabyś mi pomóc?
Mam wrażenie że żadne kwiaty które lubię nie są dostępne we wrześniu

1. Najpierw myślałam o piwoniach - podobno klęska
2. Potem o bukiecie z gałęziami kwitnących drzew - także klęska
3. Potem o bukieciku z szafirów muscari tzw. "szafirków" - j.w.
Brałam pod uwagę jeszcze jaśmin, fiołek leśny, bez, maciejkę - wszystko wiosną

Już naprawdę nie mam pomsyłu, czy zostają mi róże i storczyki do cholery???
Faktycznie, wybrałaś kwiaty, o których we wrześniu powinnaś zapomnieć.
Piwonie na dobrą sprawę można sprowadzić z Afryki, ale koszt może być porażający (ok 15-20 zł/szt!)
Gałęzie kwiatnacych drzew- to średni pomysł- płatki są bardzo delikatne i szybko opadają, obawiam się, że przy wychodzeniu z kościoła zostałyby same gałęzie, bez kwiatuszków
Szafirki-niedostępne, a sprowadzane na zamówienie - jesli w ogóle by były to cena kosmos
Miałaś na mysli chyba jaśminowiec (jasmin to pnącze uprawiane w naszych warunkach klimatycznych w doniczkach) z nim temat jak z gałęziami. Kwiaty pięknie pachną ale są bardzo delikatne i szybko opadają.
Fiołek leśny- delikatny, szybko zwiędnie- bez możliwości odrutowania i wzmocnienia łodyg. Nawet jeśli by był to odpada.
Bez- kwiat piękny ale potrafi szybko zwiędnąć. Ale i tak nie będzie, najwcześniej dostępny w grudniu

Nie martw się, znalazłam kilka innych kwiatów, które będę dostepne we wrzesniu.
agapantus- trwały, bezzapachowy, delikatne niebieskie lub białe kwiatuszki
hortensja- okazała, biała, rózowa, fioletowa, niebieska, zielona, antiqu w różnych odcieniach tych kolorów, fajny temat
dalia- średniej trwałości ale ślub i kilka dni po wytrzyma. Mnóstwo kolorów. polecam
bouvardia- biała, różowa, czerwona- ładne drobne kwiatuszki, ale muszą być dobrze zabezpieczone przed zwiędnięciem. Robota dla profesjonalnej florystki ale warto
eustoma- trwała, biała, różowa, kremowa, purpurowa, lawendowa, fioletowa, dwubarwna. Dziewczęca i piekna. polecam
frezja- duzo kolorów. Trwała, polecam
mieczyk miniaturka (gladiolus colvillei)- drobny mieczyk, bardzo ładny, trwały. Fajny
eucharis - tylko biały, piekny, elegancki, trwały, orginalny. Cene ok 12 zł/szt ale warto. Polecam
veronica - białe, rózowe, purpurowe, fioletowe. Smukłe kłosy o malutkich kwiatuszkach. Romantyczne, fajne.
żeniszek- niebiesko-fioletowy. trwały,
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg agapantus.jpg (20,1 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hortensja.jpg (24,2 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dalia.jpg (59,5 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bouvardia.jpg (9,5 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg eustoma.jpg (13,9 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg frezja.jpg (15,7 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mieczyk miniaturkowy.jpg (38,1 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg eucharis.jpg (27,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg veronica.jpg (72,2 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Ageratum_houstonianum żeniszek.jpg (80,5 KB, 5 załadowań)

Edytowane przez foto_frame
Czas edycji: 2012-03-22 o 20:15
Stary 2012-03-22, 20:12   #1483
foto_frame
Raczkowanie

i jeszcze kilka
nerina- biała, rózowa, czerwona. Bardzo trwała, ładna ale o specyficznym zapachu. Mimo wszystko polecam
ornitogalum (arabicum/sandersiae) - białe z ciemnozieolym oczkiem. Bardzo trwałe, nietypowe, bezzapachowe, super pomysł
cynia - trwała, mnóstwo kolorów. Sztywna łodyga, ale dla dobrej florystki nie bedzie to problem. polecam
anemon- nie wszystkie odmiany będą dostepne we wrzesniu, ale fiolet, biały, bicolor powinny być. Kwiat delikatny ale kilka dni w bukiecie przetrwa na pewno. polecam
anturium - bardzo trwałe, o smukłym wydłużonym kształcie i wrzosowym kolorze, kolba w kolorze oberżyny. do 2 tygodni trwałości. polecam
trachelium- białe, niebieskie. trwałe, dobre jako wypełniacz.
Mam nadzieję,że cos przypadło Ci do gustu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nerine.jpg (33,6 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Ornithogalum-Saundersiae.jpg (12,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cynia.jpg (38,4 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg anemon.jpg (32,7 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg anturium.jpg (9,5 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Trachelium.jpg (29,7 KB, 6 załadowań)

Czas edycji: 2012-03-22 o 20:17
Stary 2012-03-23, 11:23   #1484
inecita
Zakorzenienie

Z tych pasowałaby mi tylko hortensja ale jest podobno jakiś przesąd, że hortensja symbolizuje nieszczęście i śmierć i moja mama błaga, żebym nie robiła bukietu z hortensji.

Stary 2012-03-24, 10:23   #1485
misiadelko
BAN stały

Czy ktoś pomoże mi zidentyfikować te kwiaty? I czy one są trwałe czy nie bardzo? Będę baardzo wdzięczna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20100828-143749-DSC_6614.jpg (29,2 KB, 159 załadowań)
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-24, 18:06   #1486
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez inecita Pokaż wiadomość
Z tych pasowałaby mi tylko hortensja ale jest podobno jakiś przesąd, że hortensja symbolizuje nieszczęście i śmierć i moja mama błaga, żebym nie robiła bukietu z hortensji.
Przykro mi, że Ci nie pomogłam.
Odnośnie przesądów, to Twoja osobista sprawa. Jednak gdybym stosowała się do wszystkich przesądów związanych z kwiatami już dawno nie miałabym pracy, bowiem kwiaty mają bardzo bogatą symbolikę. Dziwi mnie tylko ten przesąd, że hortensja symbolizuje śmierć i nieszczęście, bo wystarczy przyjrzeć się w kościele radosnym dekoracjom wielkanocnym - hortensje w nich królują. A Wielkanoc to czas radości, zmartwychwstania i szczęścia, więc zupełne przeciwieństwo.
Powodzenia w szukaniu wymarzonego bukietu.

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Czy ktoś pomoże mi zidentyfikować te kwiaty? I czy one są trwałe czy nie bardzo? Będę baardzo wdzięczna
Goździk gałązkowy, b. trwały.
Stary 2012-03-24, 22:31   #1487
misiadelko
BAN stały

Dziękuję Ci bardzo
Stary 2012-03-25, 10:32   #1488
agusia_a
Przyczajenie

Cytat:
Myszeczek, Jamee super te Wasze bukieciki! gdyby dało się takie zrobić w kolorze pomarańczowym...

mam pytanie do specjalistek, które co jakiś czas się tu wypowiadają widziałam ostatnio w kwiaciarni kwiatki, które zrobiły na mnie ogromne wrażenie - pomarańczowe kliwie. zastanawiam się czy nadawałyby się na ślub - pobieramy się w Boże Ciało i podejrzewam, że kwiaciarnie mogą być tego dnia pozamykane, więc gdybym tak kupiła dzień wcześniej np. 3 takie kliwie, a w dniu ślubu jedynie przewiązała łodygi białą gipiurą (taką, jaką mam w sukience) i przypięła do niej jakąś broszę (albo i nie...)... co o tym myślicie? cena jednej kliwii w kwiaciarni to 20zł. będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi
mam ten kwiatek w domu i on puszcza pąki właśnie teraz, więc nie wiem, czy go dostaniesz w czerwcu, ale może jakaś dobra kwiaciarnia będzie w stanie Ci go zamówić. Jest piękny
agusia_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-25, 21:29   #1489
inecita
Zakorzenienie

[QUOTE=foto_frame;33118597]Przykro mi, że Ci nie pomogłam.
Odnośnie przesądów, to Twoja osobista sprawa. Jednak gdybym stosowała się do wszystkich przesądów związanych z kwiatami już dawno nie miałabym pracy, bowiem kwiaty mają bardzo bogatą symbolikę. Dziwi mnie tylko ten przesąd, że hortensja symbolizuje śmierć i nieszczęście, bo wystarczy przyjrzeć się w kościele radosnym dekoracjom wielkanocnym - hortensje w nich królują. A Wielkanoc to czas radości, zmartwychwstania i szczęścia, więc zupełne przeciwieństwo.
Powodzenia w szukaniu wymarzonego bukietu.[COLOR="Silver"]

Rzeczywiście rozmawiałam już z kilkoma osobami i tylko ja o tym chyba nie słyszałam :/ podobno ludzie nawet w ogrodach nie hodują hortensji z tego powodu...

Myślałam o białych irysach ale pewnie też ciężko będzie we wrześniu. Szukam nadal czegoś oryginalnego bo niedługo okaże się, że zostaną mi róże, eustoma i lilie

Stary 2012-03-27, 10:08   #1490
agusias13
Raczkowanie

A ja polecam bukiet ze storczyków!, piękne, choć delikatne to jednak trwałe i dostępne we wrześniu w kilku kolorach!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3108200462wk.jpg (32,1 KB, 51 załadowań)

Edytowane przez agusias13
Czas edycji: 2012-03-27 o 10:21
agusias13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 11:35   #1491
inecita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusias13 Pokaż wiadomość
A ja polecam bukiet ze storczyków!, piękne, choć delikatne to jednak trwałe i dostępne we wrześniu w kilku kolorach!
Wielkie dzięki, chociaż własnie róże, eustomy i storczyki to moje najmniej ulubione bukietowe kwiatki

Stary 2012-03-28, 20:12   #1492
misiadelko
BAN stały

Dziewczyny to znowu ja...

Czy któraś z was wie jaka to odmiana róż, albo przynajmniej co wpisać w wyszukiwarkę by zobaczyć bukiety z takich róż? Będę bardzo wdzięczna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Fall-Wedding-Bouquets-Roses-Pink-300x297.jpg (18,5 KB, 46 załadowań)
Stary 2012-03-29, 18:38   #1493
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny to znowu ja...

Czy któraś z was wie jaka to odmiana róż, albo przynajmniej co wpisać w wyszukiwarkę by zobaczyć bukiety z takich róż? Będę bardzo wdzięczna
znalazłam kilka propozycji, najbardziej zbliżona moim zdaniem jest róża Memory Lane. Nazwy odmian w nazwie zdjęcia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rosa Memory Lane.jpg (115,9 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosa Cezanne.jpg (106,5 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosa Esperance.jpg (85,6 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosa Hypnose.jpg (106,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosa Mamamia.jpg (110,2 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosa Metallina.jpg (111,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosa Ohara.jpg (104,9 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rosa Pretty Nina.jpg (109,8 KB, 30 załadowań)

Czas edycji: 2012-03-29 o 18:58
Stary 2012-03-29, 19:35   #1494
misiadelko
BAN stały

Jesteś genialna!
Stary 2012-03-29, 19:40   #1495
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
Jesteś genialna!
Stary 2012-04-02, 09:09   #1496
haczyk7
Raczkowanie

Foto_frame, a jakie jest Twoje zdanie na temat dostępności piwonii na początku lipca? A ich użyciem jako ozdoby do włosów? Bo spotykam różne opinie... Będę bardzo wdzięczna za odp.
Stary 2012-04-02, 10:48   #1497
elficzeq
Zadomowienie

GG do elficzeq Send a message via Skype™ to elficzeq

Im dłużej będzie zimno tym później zakwitną piwonie i dłużej się utrzymają - też marzę o bukiecie piwonii i dlatego cieszę się, że u mnie dziś śnieg pada

elficzeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-04, 10:39   #1498
foto_frame
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez haczyk7 Pokaż wiadomość
Foto_frame, a jakie jest Twoje zdanie na temat dostępności piwonii na początku lipca? A ich użyciem jako ozdoby do włosów? Bo spotykam różne opinie... Będę bardzo wdzięczna za odp.
Tak jak napisał Elficzeq kwitnienie piwonii zależy od pogody. Ale w lipcu może być już problem z krajową piwonią. Chociaż w zeszłym roku było ciepło i piwonie wykwitły, udało mi się zdobyć piwonie przechowywane przez producenta w chłodni i wykwitły akurat na początek lipca. Ale każdy sezon jest inny, trudno ocenić.
Odnośnie ozdoby do włosów z piwonii to nie polecam jej. Po pierwsze piwonia jest duża i ciężka, trudno będzie utrzymać ją na włosach, po drugie jeśli zaczepisz o rozkwitnietą piwonię to mogą opaść płatki, chyba, że zrobisz ozdobę z lekko rozwiniętego pąka. Ale piwonia w cieple się otwiera i to szybko, więc to co rano było rozchylonym pąkiem po południu może być już wykwitniętym kwiatem;-)
Stary 2012-04-05, 10:25   #1499
haczyk7
Raczkowanie

Dziękuję Wam za fachowe odpowiedzi!
Czyli można stwierdzić, że jak narazie, aura pogodowa mi sprzyja Ja jestem tak zdeterminowana, że jestem zdecydowana nawet na sprowadzanie piwonii zzagranicy.
Tę ozdobę do włosów jeszcze sobie przemyślę.

Edytowane przez haczyk7
Czas edycji: 2012-04-05 o 10:50 Powód: odp
haczyk7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 18:21   #1500
Killele
Przyczajenie

Hej
Termin ślubu zbliża się nieubłaganie (7.07.2012 r.), a ja nadal nie znalazłam bukietu dla siebie... Dziewczyny pomożecie?

Moja sukienka to biała princeska, górę mam delikatnie obsadzoną kryształkami , dół gładki. Jestem szatynką w długich kręconych włosach, 164 cm wzrostu. PM wystapi najprawdopodobniej w czarnym garniturze, jest ode mnie niewiele wyższy. Wesele mamy na terenie stadniny w karczmie.

Podobają mi się bukiety kulki, a jeśli chodzi o kwiaty to eustoma,
santini, goździki, frezje, ale jestem otwarta na propozycje. Słoneczniki odpadają.
Proszę pomóżcie

Nowa zagubiona forumowiczka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg suk.jpg (21,2 KB, 89 załadowań)
Killele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości