![]() |
#1471 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bukiety ślubne cz.III
[1=7573f32a00df3aa23f07f56 dc385049758d6ab33_6578f43 26d8a4;33016459]proszę bardzo, oto bukiety z hiacyntami
![]() ![]() aha i raczej myślę, że nie powinno być upału, ponieważ ślub jest w kwietniu ![]() ![]()
![]() |
#1472 |
Konto usunięte
|
Nie wiecie przypadkiem drogie Wizażanki, czy dostanę w kwiaciarni takie fioletowe goździki w połowie kwietnia??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1473 |
Raczkowanie
|
[1=7573f32a00df3aa23f07f56 dc385049758d6ab33_6578f43 26d8a4;33016459]proszę bardzo, oto bukiety z hiacyntami
![]() ![]() aha i raczej myślę, że nie powinno być upału, ponieważ ślub jest w kwietniu ![]() dzięki za foty. Bukiet z łodygami-luz, myślałam, że masz bukiet z pojedyńczymi hiacyntami nanizanymi np. na drucik. W takim bukiecie nawet jak podwiędną, co faktycznie w kwietniu nie powinno się przytrafić, to trzeba je mocno podciąć, wstawić do wody i przez tydzień bukiet będzie ok. Pamietaj tylko, że hiacynty rosną w bukiecie, tak więc po kilku dniach pędy hiacyntów będą o kilka centymetrów wyżej niż w dniu ślubu. Nic to nie szkodzi, aczkolwiek lekko zmieni fason wiązanki. Tak wykonany bukiet bedzie miał grubą rączkę (pędy hiacyntów są grube). ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- [1=7573f32a00df3aa23f07f56 dc385049758d6ab33_6578f43 26d8a4;33019658]Nie wiecie przypadkiem drogie Wizażanki, czy dostanę w kwiaciarni takie fioletowe goździki w połowie kwietnia?? ![]() goździki Moonaqua i Moonlite dostępne są w imporcie holenderskim cały czas, ale musisz je koniecznie wcześniej zamówić w kwiaciarni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1474 |
Rozeznanie
|
foto_frame jesteś florystką? podziwiam Twoją wiedzę! czy mogłabyś się odnieść do mojego posta? https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1452
Będę wdzięczna ![]()
Zapracowany Paidos Agogos ![]() ex-Damonowa Aparatka ![]() 17.12.2010 - 28.05.2012 Znalazłam Męża: 05.08.2004 r. ![]() Ślubowaliśmy: 07.06.2012 r. ![]() Et si tu n'existais pas J'essaierais d'inventer l'amour... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1475 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sam pomysł na bukiet ślubny z kliwii jest dobry, obawiam sie tylko co do dostepności rosliny w czerwcu. Botanicznie kliwia kwitnie w okresie luty-kwiecień, poszperam w materiałach, czy z upraw holenderskich pędzona jest do kwitnienia w tym terminie. Kwiaty trwałe, łodyga mocno uwodniona tak więc nie powinnaś mieć problemu z kwiatami w dzień ślubu. Możesz tez poszukać florystki, która przygotuje dla Ciebie bukiet. Możesz dogadać się, żeby bukiet wydano Ci w dniu ślubu- ja często pracuję w święta i inne wolne dni bo właśnie wtedy są śluby, a dla florystki to praca. Koniecznie pokaż efekt końcowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1476 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1477 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie podjęłam jeszcze ostatecznej decyzji co do bukietu, ale rozglądam się za pomarańczowymi kwiatami - jakie inne kwiaty w tym kolorze mogłabyś zaproponować? Gratuluję Ci wiedzy i troszkę zazdroszczę pracy połączonej z pasją ![]()
Zapracowany Paidos Agogos ![]() ex-Damonowa Aparatka ![]() 17.12.2010 - 28.05.2012 Znalazłam Męża: 05.08.2004 r. ![]() Ślubowaliśmy: 07.06.2012 r. ![]() Et si tu n'existais pas J'essaierais d'inventer l'amour... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1478 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ornitogalum dubium- śniedek . Musi być koniecznie to 'dubium', bo inne odmiany ornitogalum mają jasne kwiaty. 'Dubium' jest jeszcze żółte. kwiat b. trwały,piekny, bez zapachu. polecam alstroemeria- podobna do kliwii, ale z listkami przykwiatowymi, które łatwo można usunąć. Kwiaty trwałe, bezzapachowe o delikatnych szypułkach kwiatowych ale mimo to bardzo polecam lilia azjatycka- niepachnąca, o mniejszych kwiatach niż lepiej nam znane z kwiaciarni lilie pachnące (orientalne). Delikatne płatki, podatne na odgiatanie i wyłamanie. Może być frezja- piękna, delikatnie pachnaca, trwała- polecam mieczyk-( gladiola)- z pojedyńczych kwiatów bukiet bedzie fajny. Trwały (musi mieć dostęp do wody), ładny, niedrogi. polecam storczyk Vanda- piekny, trwały ale drogi. Wyglada super ale cena moża byc wysoooka gerbera mini- tylko miniaturka nadaje sie do bukietu ślubnego, wielkie placki odradzam;-) ładna, trwała ale nic orginalnego cantedeskia - bardzo trwała, ale podatna na gnicie- nie moznatrzymac bukietu w głębokiej wodzie. Prosta, elegancka ale popularna goździk- trwały, puchaty, niedrogi- klasyka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1479 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jesteś NIE - SA - MO - WI - TA ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1480 |
Raczkowanie
|
Miło mi.
Sprawdziłam tę klikwię dla Ciebie. Powinna być dostępna do końca czerwca w uprawach holenderskich, zatem śmiało możesz iść z bukietem z tych kwiatów do ślubu. Kwiaty koniecznie trzeba zamówić wcześniej, bo może przydarzyć sie, że kwiaty będą w ścisłym pączku i trzeba będzie czekać na rozkwitnięcie. Poszukaj kogoś dobrego kto Ci w tym pomoże. Samej ciężko Ci będzie w dniu ślubu myśleć jeszcze o układaniu bukietu ślubnego. Uwierz mi, że choć jestem florystką to nie robiłam sobie sama kwiatów do ślubu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy mogłabyś mi pomóc? Mam wrażenie że żadne kwiaty które lubię nie są dostępne we wrześniu 1. Najpierw myślałam o piwoniach - podobno klęska 2. Potem o bukiecie z gałęziami kwitnących drzew - także klęska 3. Potem o bukieciku z szafirów muscari tzw. "szafirków" - j.w. Brałam pod uwagę jeszcze jaśmin, fiołek leśny, bez, maciejkę - wszystko wiosną Już naprawdę nie mam pomsyłu, czy zostają mi róże i storczyki do cholery??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1482 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Piwonie na dobrą sprawę można sprowadzić z Afryki, ale koszt może być porażający (ok 15-20 zł/szt!) Gałęzie kwiatnacych drzew- to średni pomysł- płatki są bardzo delikatne i szybko opadają, obawiam się, że przy wychodzeniu z kościoła zostałyby same gałęzie, bez kwiatuszków ![]() Szafirki-niedostępne, a sprowadzane na zamówienie - jesli w ogóle by były to cena kosmos Miałaś na mysli chyba jaśminowiec (jasmin to pnącze uprawiane w naszych warunkach klimatycznych w doniczkach) ![]() Fiołek leśny- delikatny, szybko zwiędnie- bez możliwości odrutowania i wzmocnienia łodyg. Nawet jeśli by był to odpada. Bez- kwiat piękny ale potrafi szybko zwiędnąć. Ale i tak nie będzie, najwcześniej dostępny w grudniu ![]() Nie martw się, znalazłam kilka innych kwiatów, które będę dostepne we wrzesniu. agapantus- trwały, bezzapachowy, delikatne niebieskie lub białe kwiatuszki hortensja- okazała, biała, rózowa, fioletowa, niebieska, zielona, antiqu w różnych odcieniach tych kolorów, fajny temat dalia- średniej trwałości ale ślub i kilka dni po wytrzyma. Mnóstwo kolorów. polecam bouvardia- biała, różowa, czerwona- ładne drobne kwiatuszki, ale muszą być dobrze zabezpieczone przed zwiędnięciem. Robota dla profesjonalnej florystki ale warto eustoma- trwała, biała, różowa, kremowa, purpurowa, lawendowa, fioletowa, dwubarwna. Dziewczęca i piekna. polecam frezja- duzo kolorów. Trwała, polecam mieczyk miniaturka (gladiolus colvillei)- drobny mieczyk, bardzo ładny, trwały. Fajny eucharis - tylko biały, piekny, elegancki, trwały, orginalny. Cene ok 12 zł/szt ale warto. Polecam veronica - białe, rózowe, purpurowe, fioletowe. Smukłe kłosy o malutkich kwiatuszkach. Romantyczne, fajne. żeniszek- niebiesko-fioletowy. trwały, Edytowane przez foto_frame Czas edycji: 2012-03-22 o 20:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1483 |
Raczkowanie
|
i jeszcze kilka
nerina- biała, rózowa, czerwona. Bardzo trwała, ładna ale o specyficznym zapachu. Mimo wszystko polecam ornitogalum (arabicum/sandersiae) - białe z ciemnozieolym oczkiem. Bardzo trwałe, nietypowe, bezzapachowe, super pomysł cynia - trwała, mnóstwo kolorów. Sztywna łodyga, ale dla dobrej florystki nie bedzie to problem. polecam anemon- nie wszystkie odmiany będą dostepne we wrzesniu, ale fiolet, biały, bicolor powinny być. Kwiat delikatny ale kilka dni w bukiecie przetrwa na pewno. polecam anturium - bardzo trwałe, o smukłym wydłużonym kształcie i wrzosowym kolorze, kolba w kolorze oberżyny. do 2 tygodni trwałości. polecam trachelium- białe, niebieskie. trwałe, dobre jako wypełniacz. Mam nadzieję,że cos przypadło Ci do gustu. Edytowane przez foto_frame Czas edycji: 2012-03-22 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1484 |
Zakorzenienie
|
Z tych pasowałaby mi tylko hortensja ale jest podobno jakiś przesąd, że hortensja symbolizuje nieszczęście i śmierć i moja mama błaga, żebym nie robiła bukietu z hortensji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1485 |
BAN stały
|
Czy ktoś pomoże mi zidentyfikować te kwiaty? I czy one są trwałe czy nie bardzo? Będę baardzo wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1486 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie przesądów, to Twoja osobista sprawa. Jednak gdybym stosowała się do wszystkich przesądów związanych z kwiatami już dawno nie miałabym pracy, bowiem kwiaty mają bardzo bogatą symbolikę. Dziwi mnie tylko ten przesąd, że hortensja symbolizuje śmierć i nieszczęście, bo wystarczy przyjrzeć się w kościele radosnym dekoracjom wielkanocnym - hortensje w nich królują. A Wielkanoc to czas radości, zmartwychwstania i szczęścia, więc zupełne przeciwieństwo. Powodzenia w szukaniu wymarzonego bukietu. ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Goździk gałązkowy, b. trwały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1487 |
BAN stały
|
Dziękuję Ci bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1488 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1489 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=foto_frame;33118597]Przykro mi, że Ci nie pomogłam.
Odnośnie przesądów, to Twoja osobista sprawa. Jednak gdybym stosowała się do wszystkich przesądów związanych z kwiatami już dawno nie miałabym pracy, bowiem kwiaty mają bardzo bogatą symbolikę. Dziwi mnie tylko ten przesąd, że hortensja symbolizuje śmierć i nieszczęście, bo wystarczy przyjrzeć się w kościele radosnym dekoracjom wielkanocnym - hortensje w nich królują. A Wielkanoc to czas radości, zmartwychwstania i szczęścia, więc zupełne przeciwieństwo. Powodzenia w szukaniu wymarzonego bukietu.[COLOR="Silver"] Rzeczywiście rozmawiałam już z kilkoma osobami i tylko ja o tym chyba nie słyszałam :/ podobno ludzie nawet w ogrodach nie hodują hortensji z tego powodu... Myślałam o białych irysach ale pewnie też ciężko będzie we wrześniu. Szukam nadal czegoś oryginalnego bo niedługo okaże się, że zostaną mi róże, eustoma i lilie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1490 |
Raczkowanie
|
A ja polecam bukiet ze storczyków!, piękne, choć delikatne to jednak trwałe i dostępne we wrześniu w kilku kolorach!
[I] ![]() ![]() Edytowane przez agusias13 Czas edycji: 2012-03-27 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1492 |
BAN stały
|
Dziewczyny to znowu ja...
![]() Czy któraś z was wie jaka to odmiana róż, albo przynajmniej co wpisać w wyszukiwarkę by zobaczyć bukiety z takich róż? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1493 |
Raczkowanie
|
znalazłam kilka propozycji, najbardziej zbliżona moim zdaniem jest róża Memory Lane. Nazwy odmian w nazwie zdjęcia.
Edytowane przez foto_frame Czas edycji: 2012-03-29 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1494 |
BAN stały
|
Jesteś genialna!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1495 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1496 |
Raczkowanie
|
Foto_frame, a jakie jest Twoje zdanie na temat dostępności piwonii na początku lipca? A ich użyciem jako ozdoby do włosów? Bo spotykam różne opinie... Będę bardzo wdzięczna za odp.
![]()
![]() |
![]() |
#1497 |
Zadomowienie
|
Im dłużej będzie zimno tym później zakwitną piwonie i dłużej się utrzymają - też marzę o bukiecie piwonii i dlatego cieszę się, że u mnie dziś śnieg pada
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1498 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie ozdoby do włosów z piwonii to nie polecam jej. Po pierwsze piwonia jest duża i ciężka, trudno będzie utrzymać ją na włosach, po drugie jeśli zaczepisz o rozkwitnietą piwonię to mogą opaść płatki, chyba, że zrobisz ozdobę z lekko rozwiniętego pąka. Ale piwonia w cieple się otwiera i to szybko, więc to co rano było rozchylonym pąkiem po południu może być już wykwitniętym kwiatem;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1499 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za fachowe odpowiedzi!
![]() Czyli można stwierdzić, że jak narazie, aura pogodowa mi sprzyja ![]() Tę ozdobę do włosów jeszcze sobie przemyślę.
![]() Edytowane przez haczyk7 Czas edycji: 2012-04-05 o 10:50 Powód: odp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1500 |
Przyczajenie
|
Hej
Termin ślubu zbliża się nieubłaganie (7.07.2012 r.), a ja nadal nie znalazłam bukietu dla siebie... Dziewczyny pomożecie? Moja sukienka to biała princeska, górę mam delikatnie obsadzoną kryształkami , dół gładki. Jestem szatynką w długich kręconych włosach, 164 cm wzrostu. PM wystapi najprawdopodobniej w czarnym garniturze, jest ode mnie niewiele wyższy. Wesele mamy na terenie stadniny w karczmie. Podobają mi się bukiety kulki, a jeśli chodzi o kwiaty to eustoma, santini, goździki, frezje, ale jestem otwarta na propozycje. Słoneczniki odpadają. Proszę pomóżcie ![]() Nowa zagubiona forumowiczka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.