Mikołajkowe dzieciaczki 2007 IV - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-01, 19:38   #1471
*misia*
Zakorzenienie

Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007 IV

No właśnie u nas Kanciu też są takie huśtawki nastrojów, jednej chwili potrafi byc mega słodki rezolutny chłopczyk a za chwilę mega histeryczny potworek Wiecie znam swoje dziecko i wiem, że normalnie tak sie nie zachowywał, dlatego próbuje szukać przyczynę. A z tego co piszesz może i idę w dobrym kierunku. Bo to wygląda troche tak jakby od środka coś go męczyło i on nie potrafiłby powiedzieć co to jest.
Stary 2011-05-01, 19:58   #1472
annLee
Zakorzenienie

Misia-ja wierzę,że intuicja matki jest niezawodna i warto iść za głosem

a słodycze wzmagają agresję i huśtawki nastrojów to na pewno
nie wiem czy candidia ma coś do tego czy nie,ale warto odstawić i bardzo kontrolować ilosć cukru w diecie

można chyba zrobić badanie na candidię z krwi?

Misia,pewnie już tego próbowałaś,ale ja często próbuję w tych dobrych chwilach podpytać czy coś boli ?jak myśli dlaczego się denerwuje etc.no luźno podpytać,coś zasugerować..
powodzenia w każdym razie i zdawaj relacje

Celko-antybiol tak po 72h dopiero zaczyna działać,to wiesz? a zapalenie płuc jest chyba z tych upierdliwych i dość długo się leczy? Tak mi się o uszy obiło ,nie wiem czy słusznie

No2

"tylko nudne kobiety mają
nieskazitelnie czyste domy
"
annLee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 09:00   #1473
Kancia
Zakorzenienie

Adrian nie potrafił powiedziec dlaczego się złości, dlaczego jest przygnębiony.
To na prawdę była duża roznica bo ja wiem kiedy on ma focha, to potrafi za skóre zaleźć ale to się ciagneło za długo i ewidentnie coś było nie tak.
Pamiętam jak chciałam zrobić dobrze, jakoś go rozerwać, rozsmieszyć, zaplanowałam zoo. To była masakra, juz jak go odbierałam od tresciowej to był zły, ze w ogóle sie do niego odzywam, w tramwaju zrobił jazde bo chciał siedziec tam gdzie było zajęte, słonce jest, zle, słonca nie ma jeszcze gorzej. To był najgorszy wypad do zoo jaki miałam

ann niby mozna zrobic z krwi ale podobno rzadko wychodzi dobrze to badanie. Ja postanowiłam odstawić cukier i owoce. Miał diete czysto candidową. Kupilismy Ksylitol zeby jakis smak cukru był bo cięzko tak od razu dziecku zabrac cukier.
W p-lu poinformowałam panie, ze ma diete i było ok, pilnowały tego bardzo. Nie było łatwo bo dzieci jadły słodkie rzeczy ale po jakimś czasie same wiedziały, ze Adrian nie moze i nie jadły w jego obecnosci specjalnie
Adrian był mega dzielny bo sam informował wszystkich, ze ma chory brzuszek i nie moze jesc cukru
Nam sie to zbiegło z ta kuracja antybiotykową, chociaz dawałam mu tony probiotyku to widocznie za duzo antybiola było. Byc moze on nie miał typowej grzybicy ale jelita pocharatane były na bank.
Brzuszek musiał dojsc do siebie poprostu
Zresztą zmiane w zachowaniu zauwazyłam juz po 5 dniach bez cukru
Stary 2011-05-02, 09:58   #1474
annLee
Zakorzenienie

ja też widzę,że im mniej cukru tym Zu grzeczniejsza i jakaś latwiejsza komunikatywnie
chodzi mi o takie typowo wysoko przetworzone rzeczy i bardzo słodkie desery
zostawiłam jej owoce,jogurt naturalny i ewentualnie okazjonalnie kawałek ciasta czy kilka ciasteczek kiedy jesteśmy w gościnie,ale staram się zabierać jakieś zdrowsze wersje,jeśli mam czas na ich przygotowanie... jak nie to trudno-raz nie zawsze
u nas co prawda odstawienie było jak wiecie z powodu małego apetytu,ale efekt uboczny jest zauważalny

a jak wygląda teraz Wasza dieta?Adika znaczy się?

No2

"
Stary 2011-05-02, 12:51   #1475
Kancia
Zakorzenienie

teraz je wszystko ale staram sie cukier dawac okazjonalnie. On bardzo uwielbia mleko z dodatkami a ulubione dodatki są dośc cukrowe niestety. Uwielbia soki, owoce więc nie jest łatwo.
My dodatkowo mamy odwieczny problem z twarda kupą nic nie pomaga zadne laktulozy, błonniki i inne cuda. Na tej diecie ewidentnie robił lepsze kupy ale myślę ze duzo tez robił probiotyk ale jadł go naprawde duze ilosci.
Teraz dostaje tabletkę dziennie ale widze, ze to za mało ehhh
podejżewam, ze winowajca są soki i owoce bo po tym zatwardzenie jest nasilone.
Stary 2011-05-02, 17:28   #1476
celka2000
Zakorzenienie

ann - moze i antybiotyk zaczyna dzialac po 72 godzinach, ale 48 godz od poddania pierwszej dawki (a to Summamed ktory czesto sie podaje tylko w 3-4 dawkach!) - rozwinelo sie zapalenie pluc. Wczesniej tego nie mial. Mial tylko zapalenie oskrzelikow. Zaczal brac antybiotyk i w tym samym czasie infekcja zeszla nizej...
Wiec nie byl to dobry antybiotyk. Zreszta leczenie trwalo 3 dni, wiec mozna uznac, ze przepisowe 3 dni byly. Teraz bierzemy Zinnat.
Dzis bylismy na kontroli. No i Adas nadal ma zapalenie pluc! Tym razem babka wysluchala je dwustronnie, a bylo tylko jednostronnie. A to juz jakby nie patrzec 5 dzien antybiotykow, 3 dzien na Zinnacie (4 dawki)... Ja mam obawy, czy to leczenie dziala.

No i Zuza ma zapalenie oskrzeli i zap. ucha. Na razie ciagle bez antybiotyku (choc miejsowe do uszu i nosa). Ale ja bym chyba jej podala juz antybiotyk. Jestem wprawdzie przeciwniczka, ale cos czuje, ze u niej sie tez kiepsko skonczy. Po prostu z dnia na dzien jest coraz gorzej. Caly czas ma stan podgoraczkowy. W nocy nie mogla spac przez to ucho. Kaszle. Wczesniej bylo ok. TEraz zmiany oscluchowe. Pewnie jej to tez zejdzie na pluca przy takim czekaniu....

Maz na antybiotyku. Tez mu na oskrzela schodzi.

Ja (odpukac) tylko katarek
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-02, 18:46   #1477
Kancia
Zakorzenienie

celka my mielismy zap oskrzeli podano Adikowi klacid, rozwinęło sie zap płuc , pozniej Sumamed który tezn nie zadziałał ale pozniej dostał antybiol w zastrzykach 10 iniekcji!! nie wiem czy Zinnat sobie poradzi z zap płuc tym bardziej juz obustronnym robiliscie rtg? może zamiast do pediatry wal do pulmonologa
ale pech

co do Zuzi ja bym przy zap oskrzeli i zap ucha dała antybiol, wydaje mi sie ze przy współisteniejących tych chorobach nie poradzi sobie sama. Szkoda zeby zlazło niżej a w usku doszło do wysięku. Bo to oznacza, ze bakterie juz hulają w obwodzie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-02, 18:50   #1478
annLee
Zakorzenienie

Celko-ło matko! aleście się rozłożyli! mnóstwo dla Was! I niestety mam podobne obawy i przeczucia,ale mam nadzieję,że jednak się mylimy...to zap.ucha to zewnętrzne?czy boli ją?
Summamed i Zinnat raczej słabe są-tak mi się wydaje u nas Klacid świetnie zadziałał na oskrzelowo-płucowe sprawy u T.,ale zbyt dużego doświadczenia w kwestii antybiolów nie mam niestety... może przejedźcie się do szpitala?

Kancia-owsiankę na śniadanie? woda z miodem i cytrynką rano na czczo? ogólnie dużo wody powinien pić.surowe owoce go zatwardzają?

No2

"
Stary 2011-05-02, 18:54   #1479
Kancia
Zakorzenienie

no własnie woda jest be no po owocach i sokach owocowych widzę pogorszenie

spórbuje z tym miodem i cytryną jak mówisz to słodkie to moze mu podejdzie

hmmm owsianka to nie wiem czy przejdzie przez gardło ale jak na mleku to moze, moze. Generalnie to mleko z biszkoptami, cini minis nesquiq, cheerios. Z tym to mogłby mleko jesc 5 razy dziennie
Stary 2011-05-02, 19:51   #1480
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
celka my mielismy zap oskrzeli podano Adikowi klacid, rozwinęło sie zap płuc , pozniej Sumamed który tezn nie zadziałał ale pozniej dostał antybiol w zastrzykach 10 iniekcji!! nie wiem czy Zinnat sobie poradzi z zap płuc tym bardziej juz obustronnym robiliscie rtg? może zamiast do pediatry wal do pulmonologa
ale pech

co do Zuzi ja bym przy zap oskrzeli i zap ucha dała antybiol, wydaje mi sie ze przy współisteniejących tych chorobach nie poradzi sobie sama. Szkoda zeby zlazło niżej a w usku doszło do wysięku. Bo to oznacza, ze bakterie juz hulają w obwodzie.
RTG nie robilismy, ale ma latwe do wysluchania rzezenia drobne. Tzn badalo go trzech lekarzy i nie mieli zadnego problemu po przylozeniu stetoskopu, ze ma takowe rzezenia. Lekarka w szpitalu mowila, ze czasem jest zapalenie srodmiazszowe i je ciezko wykryc. To u niego - oczywiste. Zreszta zapalenie oskrzelikow tez bylo po lewej str. To zapalenie pluc nie jest w jakiejs bardzo ostrej fazie. Tzn u podstawy lewego pluca, bo i teraz jeszcze slychac u podstawy prawego (ale sa to juz rzezenia nieliczne). Martwi mnie to, ze on nadal rzezi i ze z drugiej strony bylo cos slychac. Co wnosi RTG?

Zuzi lekarka nie kazala podac antybiotyku. Mowila, ze jakby sie pogorszylo to tak... Ale co oznacza pogorszenie? Poprzednia mowila, ze jakby goraczka wrocila. Na razie (odpukac) goraczki nie ma (do 37,5).
Zeby bylo smieszniej to babka wpisala, ze mloda ma furczenia grube (czyli oskrzelowe) i u podstawy rzerzenia drobne z pytajnikiem? Bez sensu, jesli podejrzewa, ze moze miec cos z plucami to jej reakcja nieadekwatna zupelnie do sytuacji... Ilez mozna. Zuza jest osluchiwana co drugi dzien normalnie, juz tyle wizyt miala....

Cytat:
Napisane przez annLee Pokaż wiadomość
Celko-ło matko! aleście się rozłożyli! mnóstwo dla Was! I niestety mam podobne obawy i przeczucia,ale mam nadzieję,że jednak się mylimy...to zap.ucha to zewnętrzne?czy boli ją?
Summamed i Zinnat raczej słabe są-tak mi się wydaje u nas Klacid świetnie zadziałał na oskrzelowo-płucowe sprawy u T.,ale zbyt dużego doświadczenia w kwestii antybiolów nie mam niestety... może przejedźcie się do szpitala?
To ucho to na pewno zewn. Bolalo ja w nocy okropnie, bo rycztala 1,5 godz, az jej dalam paracetamol. Ale w dzien ok. Wiec mysle, ze na uchu dicortineff pomoze. Ale to sie za bardzo wszystko rozlazi. Ucho, katar, kaszel, oskrzela, gardlo i powiekszone migdaly itd...

ps. Tez mielismy kiedys Klacid i to wlasnie u Adaska na zp. pluc. Pomogl w trybie natychmiastowym.
Ale niestety to ta sama grupa co Summamed, wiec w tym przypadku odpada.

Cytat:

hmmm owsianka to nie wiem czy przejdzie przez gardło ale jak na mleku to moze, moze. Generalnie to mleko z biszkoptami, cini minis nesquiq, cheerios. Z tym to mogłby mleko jesc 5 razy dziennie
No moj tez by mogl 5 razy dziennie platki na mleku...

Edytowane przez celka2000
Czas edycji: 2011-05-02 o 19:53
Stary 2011-05-02, 22:25   #1481
bingo30
Rozeznanie

celko--bardzo współczuje... to sie nalatasz do tych lekarzy.. wogóle jak czytam Twoje wypowiedzi to słownictwo medyczne juz masz,że hej! że tez to wszystko zapamiętasz.. za to tez Cie podziwiam! i trzymam kciuki za szybkie wyzdrowienie Adasia i Zuzi!!

kancia--a spotkałaś sie z "błonnikiem dla dzieci z probiotykiem" czeskiej firmy ASP?? Emilka miała straszne zaparcia i odkad zaczełam jej dawac ten błonnik, a było to juz ponad pół roku temu..pozbylismy sie zaparc.. jesli sie nie spotkałas to mozesz poczytac na stronie osoby która jest dystrybutorem www. zdrowybrzuszek . pl tam jest wiele cennych informacji i mozna tez zamowic. Ja osobiście kazdemu go POLECAM!!

Jezeli chodzi o "jazdy" to Emilka tez czasami miala..ostatnio dość dawno.. i własnie o bzdety..potrafiła godzine płakać/ryczec/piszczec,bo słonce zaszło a ona chce żeby świeciło; albo z tego powodu,że porozrywałam czteropaki jogurtów (z rozpędu to zrobiłam) , a to ona chciała; albo,ze cos wylało sie jej na bluzke i ona nie chce zeby byla mokra... i to właśnie histryczne zachowanie..nie dało sie spokojnie wytłumaczyć,ze słonko zawsze zachodzi,że jest dzien potem noc-nie! ona chce,zeby zawsze świeciło!; że są danonki,jeśli chce to moze porozrywac-nie! ona chciała tamte!!...ze bluzke powiesimy,żeby wyschła i ją załozy znowu...- nie! ona chce,żeby sie to nie wylało,żeby nie było mokre.. i o takie rzeczy histeria na całego!!

Teraz za to całymi dniami chodzi za mną,żebym mówiła za misia/lalke itp. itd. i prowadziła z nia dyskusje w imieniu tych zabawek.. a mi juz czasami pomysłów brak..
a zadziwia mnie to,że pamięta niektóre sytuacje sprzed paru miesiecy i ok. roku nawet..nie to,że ja ją zapytam- sama wspomina..i smieszy mnie jak mówi "a pamiętam jak byłam mała,to..."

Emilcia urodziła się 21 listopada 2007r
Klaudusia urodziła się 3 marca 2010r

Edytowane przez bingo30
Czas edycji: 2011-05-02 o 22:27
bingo30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 09:56   #1482
primavera
Zakorzenienie

celka - biedne te twoje dzieciaki... Podziwiam cię normalne- lekarze co drugi dzień, odydwoje chorzy równocześnie, jeszcze ucho-i płacząca w nocy Zu... A zawsze mi się wydawało, ze twoje dziecci to będą najzdrowsze z wszystkich, bo chyba najdłużej na piersi... Zdrówka dla nich i duzo siły dla ciebie

My zaliczyliśmy w niedziele muzeuk parowozów - Hubert zachwycony.
Wczoraj rejs statkiem po Odrze -też super.
Dziś w planach mieliśmy Skalne Miasto -ale ze względu na paskudną pogodę przełożyliśmy...
No i od trzech dni codziennie mamy gości -na całe szczęście na ogrodzie przy ognisku a nie w domu ale juz na dziś powiedziałam :stop:

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

czy u was też sypie śnieg?
u mnie pada mocno, taki wielkie płatki jak dłoń - Hubert się na sanki szykuje
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 10:27   #1483
annLee
Zakorzenienie

Cytat:

spróbuj,może akurat może taki napój mu zasmakuje zamiast soków?
tylko najlepiej by było łyżkę miodu rozpuśćić na noc w wodzie i dopiero rano wypić

czy sama robisz te soki? jakbyś miała sokowirówkę to może sok z jabłka,marchewki i buraka by mu posmakował i pomógł

Na mnie z kolei pięknie w ciąży działał COlonC i wszystkim polecam tylko nie wiem czy dzieci go mogą?
Cytat:
jak z mlekiem to myślę spokojnie możesz spróbować

przepłucz garść płatków owsianych,kilka rodzynek/morelkę suszoną /śliwkę suszoną wrzuć na mleko/wodę. rozgotuj.zmiksuj.dodaj zwykłych płatków dla niepoznaki i więcej mleka jeśli potrzeba
możesz dodać surowe,starte jabłko albo powidła śliwkowe jeśli lubi a nie lubi suszonych

jak polubi to mozesz też dodawać słonecznik,dynię albo sezam (tylko też wcześniej przepłukać i po ugotowaniu zmiksować)

do picia możesz też spróbować dawać wodę po owocach suszonych,jest słodka i bardziej wartościowa od kupnych soczków

a może polubiłby suszone owoce do podgryzania? trzeba je przepłukać i namoczyć kilka godzin.Jak napęcznieją są super smaczne i wartościowe.I mają dużo błonnika Zu uwielbia figi,morelkę,rodzynki i żurawinę

Celko-niezmiennie 3mam kciuki za Was! i zdrowia życzę ufaj swojej intuicji,bo Ty wiesz najlepiej też mi się wydaje,że trochę za dużo na Zuzkę i powinna dostać antybiola,bo jakieś bakterie grasują ostro ale może to tylko tak groźnie wygląda i się mimo wszystko wyliże

Prima-Hubiś niezły u nas pada obrzydliwy deszcz i jest 3'

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Bingo-mnie Zu wczoraj zrobiła histerię o kawałek szynki.Wyciągnęła z lodówki i stwierdziła,że zimny i odłożyła.To wzięłam i wrzuciłam do ciepłej wody po parówkach na chwilę,po czym wyciagnęłam i osuszyłam w ręczniku papierowym ło matko co się działo! ale powiedziałam,że teraz jest ciepła i sucha i ma jeść, a jak będzie wrzeszczeć to nie pójdzie na spacer i momentalnie się uspokoiła
niestety na Zu szantaż najmocniej działa...

a zjada ostatnio więcej ode mnie

wstała po 7 i zjadła już:
-skibę chleba z plasterkiem szynki
-parówkę
-jajko(!)
-skibę chleba z masełkiem
-kilka plasterków ogórka kiszonego(!)
-miseczkę mleka(!) z płatkami kukurydzianymi
-sporą kiść winogron

łikendujemy u moich rodziców i skutecznie ją urabiamy,że jak będzie jadła to i tamto to będzie mogła przyjechać do babci na wakacje
i tym sposobem moja córka je kawałek mięsa i kilka plasterków jakiegoś gotowanego warzywa na obiad
jajko i mleko to też nowość
ciekawe jak w domu będzie

No2

"

Edytowane przez annLee
Czas edycji: 2011-05-03 o 10:15
Stary 2011-05-03, 12:18   #1484
Kancia
Zakorzenienie

bingo nie słyszałam o tym, poczytam sobie.

ann z owoców suszonych to morele lubi, sliwki są be. Teraz zajada sie activią ze zbożami i śliwkami.
Adikowi dawałam Colon C i Dicoman Junior, Lactuloze, Debridat, Syropek Z dagomedu (nie pamiętam nazwy) jedyne co pomogło to AC Zymes plus zero owoców i cukru.

Napój, rano wypił pół szklanki popijając Luivac
Tylko nie wiem jak często moze pić taki napój bo on wypija około 900 ml płynów plus zupa i ewentualnie na kolacje mleko.
Stary 2011-05-04, 11:45   #1485
*misia*
Zakorzenienie

dzięki dziewczyny za Wasze rady, muszę na spokojnie wszystko przemyśleć, przeanalizować, dokształcić się i chyba zacząć działać.
U nas dziś Mati poszedł pierwszy dzień do żłobka, rano wstał nawet w dobrym humorze, szedł ładnie, zadowolony, aż byłam w szoku, ładnie wszedł na salę, (kolejny szok) ale tam gdy zamknęły się za mną drzwi zaczał trochę płakać, że on chciał iść ze mną i wykłucać się z ciocią, że dzieci mogą isć z mamą do pracy bo przecież on u mnie był Odebrała go teściowa i mam info, że popłakał tylko trochę do śniadania a potem już było ok. Zresztą dziś czego nie wiedziałam był fotograf mieli mieć robione zdjęcia na zakończenie w todze, takzę jestem ciekawa efektu.
Celko kurczę, ale się u Was porobiło z tymi chorobami. Mam nadzieję, tyllko, ze lekarka podjęła dobrą decyzję o niepodaniu antybiotyku Zuzi, ja mimo, że nie jestem zwolenniczką antybiotyków w tej sytuacji pewnie bym bez wyrzutów sumienia dała, bo jednak widać infekcja szaleje na całego.
Prima u nas wczoraj było podobnie padał śnieg i Mati też kazał po sanki iść i się szykował na dwór.
Ann bo o ile dobrze pamiętam Ty jesteś oblatana w tej kwestii, gdzie mogę poczytać z jakiegoś sprawdzonego źrodła na temat robali, czy innych pasożytów, jakie objawy dają, jak badać itd?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 16:09   #1486
celka2000
Zakorzenienie

Nie chce zapeszac, ale chyba wszystko idzie ku dobremu. Jutro kolejna kontrola, bo sie Adaskowi antybiotyk konczy. Na moje oko to Zuza z tego wyjdzie/wyszla. Adaskowi chyba tez ten antybiotyk sluzy. Zobaczymy co powie lekarka.
........
Zauwazylam ostatnio, ze u Adaska zrodzila sie empatia.
Kiedys to tylko przekupstwa dzialaly, ew. straszenie kara, jak czegos nei zrobi.

A teraz mowie:
- Adasiu chodz z mama do fryzjera, musimy Ci obciac wloski
Adas (nie chce): z tatusiem pojde
ja: ale mi bedzie przykro jak nie pojdziesz ze mna (i wale zasmucona mine)
Adas: bedzie Ci przykro?? (taki zasmucony pyta)
ja: tak
on: no dobra, to pojde z Toba...

No i zaczal go meczyc temat smierci. Co to bedzie jak on bedzie w niebie. Ze ktos do nieba idzie.
No i pyta zasmucony: a kto bedzie mieszkal w jego mieszkaniu?
Chyba go najbardziej wizja przejecia jego zabawek/lozeczka przez kogos innego zasmucila
Stary 2011-05-04, 16:47   #1487
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Celka trzymam
niech dzieciaki zdrowieją
nam też zinnat chyba nie bardzo pomógł, może nie doleczył do konca, bo tydzień pozniej Gosia miała już zapalenie oskrzeli, dopiero klacid pomógł - szybko widać było poprawę i oczywiście plus inhalacje

misia co do badań na pasożyty i robale to najlepiej chyba z kału, słyszałam, że candide można z krwi ale nie robiłam. Podobno najlepiej wziąść sporą porcję kału z różnych części w pojemniczek, wtedy jest bardziej miarodajne. U mnie w laboratorium robią wielkie oczy jak im tak przynoszę - każą się umawiać z mykologiem, który pobierze próbkę takim próbnikiem z patyczkiem i wacikiem. Po dyskusji, że tak uzgodniłam telefonicznie z panią z laboratorium, kilku telefonach recepcjonistki do laboratorium wreszcie przyjmują
Na grzyby lepiej zrobić posiew mykologiczny, który trwa ok 7 -10 dni.
Objawy to jak Kancie pisała, ja bym jeszcze dodała nieprzyjemny zapach z ust i nie wiem czy było, swędzenie pupy-tutaj dobrze posmarować maścią za całe 3 zł clotrimazol. Oczywiście dieta ubogocukrowa plus dobry probiotyk.
Jak pojdziesz dom lekarza po skierowanie to popytaj jeszcze.

my w poniedziałek byliśmy na badaniach. Gosia w związku z tym przelekłym kaszlem dostała skierowanie na morfologię i rtg klatki piersiowej. O ile z rtg poszło gładko to morfologii się obawiałam, ale też poszło w miarę dobrze. Rozpłakała się jak pani ukuła w paluszek, ale grzecznie siedziała i dała pobrać krew, jakiś rok temu jak pobieraliśmy krew na tsh to wiła się i krzyczała, chyba cała przychodnia ją słyszała tak się darła.

Dziś odebrałam wyniki rtg wydaje się spoko pola płuc bez zmian ogniskowych, ale sylwetka sercaw projekcji AP nieco powiększona - ciekawe co to oznacza, czy mam się już bać?
Morfologia też niby ok poz bazocytami i monocytami.
bazocyty procentowo są w normie ale ilościowo za mało. Monocyty znowuż procentowo trochę za dużo a ilościowo w normie
Jutro idziemy do pediatry to mi może to troche rozjaśni.
trzymajcie kciuki
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-04, 20:07   #1488
annLee
Zakorzenienie

Yoolia-

Misia-nie do końca jestem oblatana w tej kwestii ale Rzabba mi kiedyś linkowała z gazeta.forum na dzieciach alergicznych jest sporo informacji
spróbuję coś znaleźć

Celko-no to super! Zu też zawsze przychodzi jak płaczę(udając,że jest mi smutno)przytula mnie i pociesza.Chętnie zgadza się na różne rzeczy ale nie wykorzystuję tego a i ona uśmiecha się pod nosem śmieszne to jest

A ja dzisiaj cały dzień się stresowałam czy Zu się czasem nie potyka i nie przewraca ale niby nie biega w crocsach,Jutro może ja ją odbiorę to się dopytamale niby bacznie ją teraz obserwują i ma dostać jakiś prezent od wróżki-zębuszki(już dostała od nas też,ale to jej nie przeszkadza ) jestem ciekawa co to będzie.
Chyba panie jednak czują się trochę winne

No2

"
Stary 2011-05-05, 07:27   #1489
celka2000
Zakorzenienie

jeszcze jedna mi sie fajna historyjka przypomniala z moimi dzieciakami.
Ostatnio maja mnostwo roznych lekow/syropow itd...
Adas nienawidzi tych wszystkich syropow (poza tranem ktory nie traktuje jako syrop), no i zawsze proszenie/straszenie/bieganie za nim/nagrody itp. Sam chetnie to sie nigdy nie zgodzi na syrop.
No i Zuza oczywiscie jeszcze bardziej niechetna. Wypluwa wszystko itd.
No i tak kolejny syrop jej wmuszamy. Ona ryczy, ucieka. A ja trzymam jak glupia lyzeczke i biegam za nia.
Podchodzi Adas i mowi:
- mamusiu ja moge wypic zamiast Zuzi
Tak sie chlopak chcial poswiecic. Milosc miedzy rodzenstwem kwitnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-05, 08:43   #1490
bingo30
Rozeznanie

Celko - rzeczywiście podszedl bohatersko.. ale wypił chociaz? czy to lekarstwo zupełnie nie bylo dla niego? (bo czasami są lek. ktore moze i jedno i drugie pić)
EMilka za to uwielbia syropy.. ale raczej smaczne są..jak niesmaczny to mieszam z sokiem malinowym...
sama dopomina sie o syropek..z misiem..malinowy..na kropki (to jak jej dawalam w czasie ospy)
zazwyczaj w strzykawke nabieram albo ew. do kieliszka od lekarstw..
przynajmniej to nie jest problemem..

dziewczyny piszcie jakies zabawne historyjki dzieciaczków..

Teraz co mi sie prypomina, to jak emilka czasem chodzi i powtarza z reklamy powaznym głosem " tantum rosa -pomaga nam, kobietom!"

Stary 2011-05-05, 09:32   #1491
annLee
Zakorzenienie

Na syropki niestety muszę uważać,bo zauważyłam,że po niektórych ją wysypuje-na pewno benzoensan sodu a tak ją nimi faszerowałam robiąc kuku

za to tableteczki uwielbia
często podchodzi i mówi:"daj do ssania"
albo"marsjanka dzisiaj nie dostałam"
lekomanka
i dokładnie wie co i ile musi dostać w czasie choroby,strofuje mnie z wyrzutem kiedy o którejś zapomnę:"jeszcze tą malutką!"
I dodaje"zapomniałaś,nie hihi aleeee jajaaaa taka gapcia jesteś,nie? "

A jak Tośka nie chce czegoś pić to ją też strofuje:"Tosiuuulaaa! Proszę to wypić! Chcesz być zdrowa czy nie? No to dalej pij ładnie! No! I po co płaczesz? Nie ma co płakać>Trzeba pić syropki,żeby być zdrowym!"

No2

"
Stary 2011-05-05, 09:32   #1492
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bingo30 Pokaż wiadomość
Celko - rzeczywiście podszedl bohatersko.. ale wypił chociaz? czy to lekarstwo zupełnie nie bylo dla niego? (bo czasami są lek. ktore moze i jedno i drugie pić)
akurat ten syrop nie byl dla niego. Ale sie chcial poswiecic i to sie liczy
Ostatnio nawet chcial, zebym to jemu zakropila ucho skoro Zuza nie chce. Ciekawe czy by faktycznie dal...

a tekst "nam kobietom" - niezly
Stary 2011-05-05, 09:33   #1493
annLee
Zakorzenienie

Emilka to prawdziwa kobieta

No2

"
Stary 2011-05-05, 14:40   #1494
celka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Na syropki niestety muszę uważać,bo zauważyłam,że po niektórych ją wysypuje-na pewno benzoensan sodu a tak ją nimi faszerowałam robiąc kuku

lekomanka
i dokładnie wie co i ile musi dostać w czasie choroby,strofuje mnie z wyrzutem kiedy o którejś zapomnę:"jeszcze tą malutką!"

A jak Tośka nie chce czegoś pić to ją też strofuje:"Tosiuuulaaa! Proszę to wypić! Chcesz być zdrowa czy nie? No to dalej pij ładnie! No! I po co płaczesz? Nie ma co płakać>Trzeba pić syropki,żeby być zdrowym!"
a co podajeszw tabletkach? Do lykania, czy ssania?
Bo Adasiek to np. witaminki, zelki vibovit to lubi. Kropelki cebion tez lubi. Rutinacea junior w tabletkach tez jest ok.
Stary 2011-05-05, 15:51   #1495
bingo30
Rozeznanie

Cytat:
lekomanka

- dzieci sa boskie..

Emilka tez przypomina: "a wiesz czego jeszcze nie wzielismy???
kul, kul" jesli jestesmy na etapie tranu w kulkach
albo: "hello, hello" jesli sa żelki hello kitty
to takie nasze tajemne skróty

Stary 2011-05-05, 18:37   #1496
primavera
Zakorzenienie

fajny Adaś- troskliwy brat

Jestem padaka
Hubert zajarzył, że szybka jazda=większa przyjemność.
Nie ufam mu jeszcze na tyle, żebym wsiadła na swój rower i jechała obok niego - więc biegam z pęzorem po pachy za nim - przynajmniej dobrze dla kondycji
Teraz na szczęście tż wrócil i go przejął na rowerze.

Chyba zamówię http://silikonki.pl/index2.php?cPath=5
Co prawda mam taką podobną do tych szpitalnych,ale ona taka troszkę dzidziusiowa już jest - a ta taka już dla większego chłopaczka.
Stary 2011-05-05, 18:57   #1497
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

fajne te nasze dzieci
takie rozgadane
Gosia ostatnio wyganiała dziadka z domu
idź dziadku do piwnicy i zapal sobie papieroska

wróciłyśmy od pediatry. Morfologia ok ale dostałyśmy skierowanie do kardiologa ze względu na tą nieco powiększoną sylwetkę serca. Ponadto do pulmunologa w związku z tym kaszlem a potem na testy alerg.
A jutro jeszcze ortopeda.
Znowu zaczyna sie maraton po lekarzach
Stary 2011-05-05, 20:08   #1498
annLee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
a co podajeszw tabletkach? Do lykania, czy ssania?
Bo Adasiek to np. witaminki, zelki vibovit to lubi. Kropelki cebion tez lubi. Rutinacea junior w tabletkach tez jest ok.
w tabletkach do ssania męczymy teraz homeopatię na odporność,katar i obkurczenie 3migdała czyli: Engystol 3x dz ,LimphozilH 3x dz
poza tym Euphorbium krople do picia 2xdz
marsjanki do ssania jak mi się przypomni
i jak pamiętam to omegę3,spirulinę,probioty k,ale raczej wychodzi co kilka dni

Yoolia- a jakie testy będziecie robić?skórne? skierowanie macie? jakie się robi,wiecie może?

No2

"
Stary 2011-05-06, 06:03   #1499
primavera
Zakorzenienie

yoolia -jeśli testy skórne, to (jak będziesz miała możliwość) pros na pleckach no chyba że wiesz, ze Gosia baardzo spokojnie wysiedzi.

Hubert lekarzy uwielbia i nigdy nie marudzi,ale jednak czekanie 20 min z wyciągniętymi rękami w bezruchu dało nam popalić - a nie mógł się ruszyć, ponieważ (zwłaszcza że to było rok temu i był mniejszy) te przedramionka malutkie - to i kropki jedna zaraz przy drugiej - a nie mogą się pomieszać, tak więc nie mogłam go niczym zając (nie da rady dać niczego do ręki czy porysowania - bo ręce musiały być sztywno)
Stary 2011-05-06, 07:56   #1500
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

podejrzewam, że skórne a są jakies inne?
narazie mam skierowanie do pulmunologa a on daje na testy - podobno krócej czeka się do pulmunologa niż do alergologa ale jeszcze sie nie umówiłam, dzis od 12-tej będe próbowała sie dodzwonić.

Gosia raczej nie wysiedzi
ale myślę, ze chyba maja sposoby na zwiercone dzieci ?
może wląsnie zrobia na pleckach

Gosia lubi chodzic do lekarza, ostatnio w naszej przychodni jest bardzo częstym Gościem, ma już chyba wszystkie naklejki i książeczki do malowania, niektóre podwójne
Chetnie daje się badać i pokazuje aaaa- to głowna atrakcja
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości