|
|
#1471 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zazdrośnice cz. 38
Ja jestem za zmianami w ślubach cywilnych by mogły być bardziej uroczyste, mieć indywidualny charakter i obejmować też pary tej samej płci. Idea ślubów humanistycznych które są kolejną formą nie przemawia do mnie. Nie ma sensu tworzyć bytów ponad konieczność skoro można udoskonalić istniejące.
|
|
|
|
#1472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1474 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moja koleżanka z pracy ma akurat krwisto czerwony i wygląda super.A co do frencha to robi się oczywiście...ale gdzieś na wizażu czytałam że może się ten biały pasek gorzej trzymać, ścierać, odpryskiwać i takie tam, aczkolwiek moja kol miała frencza i jej się super trzymało.
|
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
cholera zaczełam się gubić
|
|
|
|
#1476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale najpierw obowiązywała dopłata 600 zł za taki ślub a teraz chyba tylko płaci się za przejazd urzędnika. Daje świetne możliwości przyrodnicze ale nie ma własnej przysięgi
|
|
|
|
|
#1477 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co wiem, to można w plenerze, ale trzeba pisać jakieś specjalne pismo, a i tak wszytsko zależy od dobrej woli urzędnika. chyba, że już się coś pozmieniało i urzędy nie utrudniają tego
|
|
|
|
#1478 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra zostawiam was dziewczynki
Dobranoc
|
#1480 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie taki ślub humanistyczny miałby mi zastąpić to, co daje ślub kościelny (oczywiście nie mówię o wymiarze wiary), np. w trakcie ślubu humanistycznego świadkowie mogliby powiedzieć parę słów (zamiast kazania księdza ). Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
wróciłam z kolacji Było bardzo fajnie, byliśmy jedyni w restauracji, tylko jedzenie mogło byś lepszeCo do ślubu humanistycznego słyszałam o nim kilka lat temu, ale później ucichło. Jak dla mnie trochę bez sensu taka uroczystość jeśli i tak nikomu nic nie daje. To równie dobrze "ślubu" może mi przyjaciółka udzielić |
|
|
|
#1482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no a ślubu, który Ci dała przyjaciółka, nie zgłosisz w USC ![]() edit: fajnie, że wieczór udany, mimo złego jedzenia
|
|
|
|
|
#1483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok, ale jeśli nie ma mocy prawnej, to dla mnie bez sensu. Rozumiem, że najlepiej wykorzystać go jako dodatkowy, ale po co? może lepiej pójść sobie w ulubione miejsce i samemu sobie przysięgać. To zależy ile to miałoby jeszcze kosztować.
|
|
|
|
|
#1484 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spotkałam już kilka takich przypadków, par z własną przysięgą i wspólnie z osobą która udzielała im ślubu układali tekst przysięgi - znaczy młodzi mówili co chcą, a urzędnik ewentualnie korygował lub dodawał to co obligatoryjne w przysiędze wg prawa
|
|
|
#1485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu jest przeszkolony człowiek, który (w Polsce jest taki jeden) może udzielić takiego ślubu, no i jest to ślub, a nie powiedzenie sobie samemu, że się kocha. to jednak różnica. no i koszt to podobno 300-400 zł. Cytat:
w plenerze i z własną przysięgą by mi chyba wystarczyło
|
||
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1487 |
|
Zakorzenienie
|
Jest jeszcze jedna możliwość: o ile pamiętam to kapitan na statku może udzielać ślubów
Więc w sumie wybór całkiem duży jak jeszcze uwzględnić mnogość religii
|
|
|
|
#1488 |
|
Polka Ogarniaczka
|
chyba się już położę, muszę się zmęczyć z książką w łóżku, bo spałam do 12 i teraz mi się nie chce. A Krzysiek pisze, że się przeziębił, tak myślałam, że się młodzieńcze wyskoki skończą :P
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
witam moje zacne Lachonarium
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
|
|
#1490 |
|
Polka Ogarniaczka
|
Cześć Piękna
jak weekend wyjazdowy?
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
smerfetka - tak, to jest dla niewierzących, niechcących ślubu w jakiejś religii jako dodatkowy ślub - tak jak kościelny. ma dokładnie takie samo znaczenie dla państwa jak sam ślub kościleny. nie wiem, co tu jest trudne do zrozumienia jeśli ja nie mogę wziąć ślubu kościelnego, bo sumienie mi nie pozwala, ale sam ślub jest dla mnie ważny i chciałabym, by był piękny i wyjątkowy, to biorę taki, który jest uznawany przez państwo (!), ale nie ma mocy prawnej (jak kościelny). szczerze myślę, że taki jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż śluby pseudokatolików, którzy biorą ślub w kościele, choć grzeszą aż miło, idą do spowiedzi, która jest nieważna (bo nie żałują seksu przed ślubem, stosowania antykoncepcji itp., ale się z tego spowiadają), bo ślub kościelny to takie oczywiste i ładne, no i nikt nie będzie wytykał palcami ![]() jestem w szoku jak wiele osób to robi, nawet takich, których bym o to nie podejrzewała. niedawno rozmawiałyśmy z koleżanką z pracy o ślubach i jej powiedziałam, że mi trochę szkoda, że nie wezmę kościelnego, ale w moim przypadku to byłaby hipokryzja i źle bym się z tym czuła, to usłyszałam, że zbyt serio do tego podchodzę i nie jest odosobniona w tej opinii. także naprawdę uważam, że dla takich osób jak ja, dla których to ważny dzień, a nie podpisanie papierka, to jest dobre wyjście. Przynajmniej póki te cywilne śluby nie będą bardziej elastyczne
|
|
|
|
|
#1492 |
|
Zakorzenienie
|
O, znowu dużo napisałyście
Idę was nadrabiać, bo widzę ciekawy temat ślubów
|
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli ci się to podoba, to najważniejsze.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1495 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1496 |
|
Zakorzenienie
|
sobota super, dzis tragedia na maksa :/
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
|
|
#1497 |
|
Polka Ogarniaczka
|
mamy tulić do cyca? Profilaktycznie ode mnie -
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
Wysłałam maila do promotorki z konspektem i teraz będę żyć w stresie - zaliczy czy nie zaliczy
|
|
|
|
#1499 |
|
Polka Ogarniaczka
|
spokojnie, o tej godzinie już i tak nic nowego się nie wydarzy. Myć zęby i spać spokojnie, będzie dobrze (ja to mam chyba wieczór tulenia do cyca dziś, choć mam małe) - dla Ciebie też
|
#1500 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

moja koleżanka z pracy ma akurat krwisto czerwony i wygląda super.
13.03.2008

w plenerze i z własną przysięgą by mi chyba wystarczyło

Wysłałam maila do promotorki z konspektem i teraz będę żyć w stresie - zaliczy czy nie zaliczy