|
|||||||
| Notka |
|
| Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
フワフワの猫
|
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.
Ech, pogadałam dziś po angielsku przez około 4 godziny i doszłam do wniosku, że jeszcze duużo czasu zajmie mi dojście do takiego poziomu, jaki chciałabym osiągnąć. Co prawda nie zrozumiałam tylko 2 słów, sama zapomniałam jednego, ale i tak czuję, że czegoś brakuje w moim angielskim. :| Ale i tak nie było źle.
Przede wszystkim czas spędzony w miłym towarzystwie i akcenty z całego świata (Undi coś dla Ciebie - była tam pół-Szwedka ), poza tym poczułam się trochę tak, jakbym nauczyła się na nowo mówić po angielsku. :P Coś jakbym weszła na wyższy level, o.
|
|
|
|
#1472 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teoretycznie certyfikaty zaczynają się już na poziomie A1, choć te najprostsze bardziej popularne to zwykle minimum B1/B2 w zależności od języka.
|
|
#1473 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a jakie znacie fajne forum do nauki (pomocy z nauką) j. niemieckiego? Na ang była swojego czasu podstrona z niemieckim, ale z tego co ostatnio patrzyłam to jest tam grono mało uprzejmych osób które każde pytanie i potrzebę pomocy objeżdżają...
|
|
|
|
#1474 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I rzeczywiście jak się zacznie rozmawiać - szczególnie z ludźmi z różnych krajów - to tak jakby weszło się na wyszczy level
|
|
|
|
|
#1475 | |
|
フワフワの猫
|
Cytat:
Edytowane przez nekofood Czas edycji: 2012-06-14 o 15:50 |
|
|
|
|
#1476 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, poratujecie? Mam jutro ważny sprawdzian i za nic w świecie nie rozumiem regularnej odmiany w niemieckim, w czasie przeszłym. Np. verkaufen, wg zasady powinno być więc verkauft, a co z formą środkową?
|
|
|
|
#1477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co masz na myśli?
|
|
#1478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O to Ci chodzi? |
|
|
|
|
#1479 |
|
Rozeznanie
|
Generalnie jest tabelka i w niej są trzy formy. Ja nie wiem, jak odmieniać czasowniki, których w tej tabelce nie ma...
|
|
|
|
#1480 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Generalnie bierzesz czasownik, odcinasz EN (lub samo N, jeśli usunięcie E oznaczałoby trudną wymowę), dodajesz T i potem odmieniasz (wkuwasz końcówki i tyle). Są czasowniki nieregularne, których odmianę musisz wykuć na blachę (-> sein). Są czasowniki nieregularne, których bazę musisz wkuć (-> nehmen). Np. regularnym jest reden -> tutaj baza to REDE ich redeTE du redeTEST er/sie/es redeTE wir redeTEN ihr redeTET sie/Sie redeTEN Mam nadzieję, że nie pokićkałam, nie lubię tego czasu :P. Swoją drogą, w internecie mnóstwo teorii na ten temat jest. ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- O, a Twoje verkaufen też jest regularne ich verkaufTE du verkaufTEST er/sie/es verkaufTE wir verkaufTEN ihr verkaufTET sie/Sie verkaufTEN Edytowane przez heksita Czas edycji: 2012-06-14 o 23:22 |
||
|
|
|
#1481 |
|
Raczkowanie
|
Hej hej
![]() Miałam kiedyś ambitne plany nauczyć się sama norweskiego. Ale zostało na planach tylko. A że od przyszłego semestru zaczynam lektorat na uczelni, to jako drugi język biorę rosyjski. Więc będę sie edukować przez wakacje. |
|
|
|
#1482 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
Edgar zrobił czerwcową promocję, całkiem fajne ceny!
![]() http://www.jezykiobce.pl/czerwcowa_wyprzedaz.php
|
#1484 |
|
Kawaii strona mocy
|
Już chciałam się zdecydować na Klausa i słownictwo, ale zobaczyłam, że tylko wersja 5.0 jest obniżona, trochę szkoda
![]() Mam nadzieję,że jeszcze tydzień i będę mogła wrócić do systematycznej nauki języków, jakoś mi tego brakuje. |
|
|
|
#1485 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czasami tanie książki Edgarda można znaleźć na allegro. Ludzie często chcą sprzedać książki, które skończyli przerabiać, albo które kupili i zabrakło im motywacji
|
#1486 |
|
Przyczajenie
|
Może byśmy założyły wątek pod tytułem " Co dziś zrobiłam dla lepszej znajomości języka X " .????
Mnie to by bardziej zmotywowało . Potrzebuje jakiejś grupy wsparcia
|
|
|
|
#1487 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() PS Dziękuję za uświadomienie odnośnie poziomów językowych.
|
|
|
#1488 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziewczyny , a wy jak na to patrzycie ?
|
|
|
|
|
#1489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałam się pochwalić, że zdałam egzamin z rumuńskiego na B1 na czwórkę )
|
|
#1490 |
|
Kawaii strona mocy
|
Brawo Nadziejko
![]() Nie wiem czy do tego jest aż potrzebny nowy wątek, często tutaj dziewczyny piszą co codziennie zrobiły z języka, mam wrażenie, że tamten wątek byłby tylko wyliczanką i chyba nie zawsze udałoby się w taki sposób motywować
|
|
|
|
#1491 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#1492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nauka ma sprawiać przyjemność, inaczej nic z tego nie będzie
|
|
#1494 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dostałam zamówioną niedawno książkę Murphyego z gramatyką. Kurczę, ta, co ją mam od dawna, jest wydrukowana na normalnym papierze kredowym, można pisać ołówkiem i potem łatwo wygumować. A ta nowa jest na śliskim papierze. Przecież szlag go trafi, jak zacznę używać gumki |
|
|
|
|
#1495 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1496 |
|
Zadomowienie
|
Bryyy
Podczytuję Was od paru dni , zmotywowało mnie to do nauki języków! Korzystającx z tego że mam pomaturalne wakacje, postanowiłam naprawde się tymi językami otoczyc Angielski - średniozaawansowany, największą trudność sprawia mi słuchanie ;/ więc słucham podcastów z linków ktore podałyście zwłaszcza z diki. pl i BBC . Francuski - po trzyletniej nauce w LO przy znakomitej nauczycielce , prawdziwej 'Madame' , naprawdę pokochałam ten język. Na razie znalazłam stronkę http://francebienvenue1.wordpress.com ze słuchaniem . Mam nadzieję że czytajac Was i uczielając się tu moja motywacxja ni e zgaśnie
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
A czy ktoś, kto się uczy francuskiego, mógłby sprawdzic mi krótki list? Muszę napisac co będę robiła w wakacje, taki prosty
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1499 |
|
Zakorzenienie
|
Chère Alicja,
Merci de ta dernière lettre. Comment vas-tu? Moi, je vais bien. Je voudrais t'écrire quelques mots à propos demes vacances. Je vais passer les vacances à la montagne avec les parents. Nous allons passer les nuits dans le petit hôtel 'Potok' et nous allons prendre la voiture parce nous aimons aller là où nous voulons. Nous allons visiter les châteaux et nous allons admirer les tableaux. Nous allons faire du vélo aussi. Je vais lire un livre aussi. Je meurs d'envie. Je viens de faire la vaisele! Bisous, X. Droga Alicjo, Dzięki za ostatni list. Jak się masz? U mnie wszystko dobrze. Chcę ci napisac kilka słów o moich wakacjach. Spędzę wakacje w górach z rodzicami. Spędzimy noce w małym hotelu 'Potok' i jedziemy autem ponieważ lubimy jeździc tam, gdzie chcemy. Będziemy zwiedziac zamki i podziwiac widoki. Także bedziemy jezdzic rowerem. Ja także przeczytam ksiązkę. Nie mogę się doczekac. Już się spakowałam! Buziaki, X. Byłabym wdzięczna za sprawdzenie
|
#1500 |
|
Zakorzenienie
|
Wysłałam Ci PW
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

Przede wszystkim czas spędzony w miłym towarzystwie i akcenty z całego świata (Undi coś dla Ciebie - była tam pół-Szwedka
), poza tym poczułam się trochę tak, jakbym nauczyła się na nowo mówić po angielsku. :P Coś jakbym weszła na wyższy level, o.

I rzeczywiście jak się zacznie rozmawiać - szczególnie z ludźmi z różnych krajów - to tak jakby weszło się na wyszczy level

Co masz na myśli?
Piekarnik Laury