|
|
#1471 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
Ja brałam tylko magnez do 34tc, ale miałam też skurcze w nogach, więc akurat musiałam coś brać. Do tego też tygodnia leżałam.
Najdziwniejsze jest to, że do 37tc miałam rozwarcie (potwierdzone przez kilku lekarzy) a teraz rozwarcia nie ma (też kilku lekarzy mnie badało). Przepowiadacze mam od prawie miesiąca codziennie! Ogólnie to wypróbowałam wszystkie metody wywołania oprócz tego olejku. Ale obstawiam, że po prostu druga córa wdała się w moją rodzinę, bo ja urodziłam się 14dni po terminie a moja siostra 7. Może i się łudzę, ale fajnie by było, bo starsza córa to cały tż ![]() Na szczęście jeszcze tylko 4 dni |
|
|
|
#1472 |
|
Zadomowienie
|
Cudowne sposoby cudownymi sposobami, a dzieciak i tak wylezie jak będzie miał ochotę.
Były nawet badania czy współżycie w końcówce ciąży przyspiesza poród i wyszło, że owszem nie .
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak ktoś ma ochotę, to czemu nie, przynajmniej sobie humor poprawi
|
|
#1474 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny czy teraz tak się ubiera dzieci do chrztu? (konkretnie chłopców)
https://www.google.pl/search?q=ubran...ih=695&dpr=0.9 |
|
|
|
#1475 |
|
Konto usunięte
|
Mam wrażenie, że ubiera się jak RODZICOWI pasuje?
rok temu na chrzcinach mojej młodszej był chrzczony też chłopiec na oko 6mcy, w białym kaftaniku, białych śpiochach.
|
|
|
|
#1476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1477 |
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze to zależy od tego ile to dziecko ma, noworodka, małe niemowlę ja bym ubrała w biały pajacyk i tyle. Większe dziecko to już w zależności od wieku czy ma 10 miesięcy czy 4 lata
Na pewno bym ubrała ciemne spodnie i jasną górę. I na pewno nie w takie wstrętne garniturki.
|
|
#1478 |
|
Rozeznanie
|
Ubierz tak, jak tobie się podoba
jednym pasuje styl "stary maleńki" w ubranie w romby albo dziadkowe pasy a dla mnie np. to jest okropne. Kieruj się więc własnym gustem.
|
|
|
|
#1479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1480 | ||
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46233644]Mam wrażenie, że ubiera się jak RODZICOWI pasuje?
rok temu na chrzcinach mojej młodszej był chrzczony też chłopiec na oko 6mcy, w białym kaftaniku, białych śpiochach.[/QUOTE]a możesz napisać, co wchodzi w skład takiego ubioru? Nasżło mnie na sprawdzenie, bo w weekend teściowa pokazywała mi i mojej szwagierce takie jakby składane prześcieradło z falbankami z wkładem sprzed 30lat, a ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak teraz wyglądają chrzciny ![]() jak zobaczylam te mini dziadziusiowe garniturki, to troche mi kopara opadła Cytat:
Cytat:
na ostatnim chrzcie chłopca byłam 17 lat temu jak urodził się mój brat:P
|
||
|
|
|
#1481 |
|
Zadomowienie
|
ja mojego ochrzciłam jak miał 6 msc, był styczeń więc nie kombinowałam za bardzo z ubiorem ale chyba był bardziej na biało ubrany jakieś śpioszki, na to kombinezon zimowy
a że był niebiesko-granatowy to chciałam żeby jednak jakoś jak do chrztu wyglądał więc owinęłam go cieniutkim kocykiem białym i tyle. Co do postarzania maluchów.. ja zauważyłam taką chyba modę żeby małych ubierać jak nastolatków czy starzej.. właśnie tego typu garniturki czy inne szkockie ciuchy (spodnie w kratkę, czapkę w kratkę ale taką elegancką jak dla dorosłego człowieka) Ja mojego ubierałam głównie w pajacyki, śpioszki.. i myślę że do chrztu takiego malucha nie trzeba w żaden garniturek ubierać, ja bym pewnie bardziej na biało ubrała, zalezy ile dziecko będzie wtedy miało msc i w jakim miesiącu ten chrzest będzie (czy zimno będzie czy ciepło), ale w kościele właśnie najczęściej widzę maluchy w białych ubrankach (pajacyki czy śpioszki białe), a dziewczynki widzę w białych sukienkach , no chyba że duże dziecko idzie do chrztu takie które samo już biega to wtedy trochę inny strój Edytowane przez kinia656 Czas edycji: 2014-04-30 o 10:08 |
|
|
|
#1482 |
|
Konto usunięte
|
Anettko, no przecież napisałam
biały kaftanik (no taka bluzeczka na zatrzaski albo guziki, na pewno to masz w wyprawce) i śpiochy Ja dla córki gdy 5mcy miała na wszelki wypadek kupiłam biały polarek, taką bluzę z kapturem, nie ubrałam za to na tyle duża, że do dzisiaj używam (15mcy |
|
|
|
#1483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja mojego chrzcilam 4 latat temu i miał podobne ubranko, dokładnie takie: http://www.zaczarowane-sny.pl/pl/p/5...u-Piotrus-/390 Mi tam sie podoba, dziecko wyglada odswietnie Spodenki miekkie, wygodne, nie jakies sztywne w kant a koszula tez w niczym nie przeszkadzała![]() Mój synek miał pół roku jak chrzcilismy. A ta kamizelke po chrzcie najwiecej wynosił
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2014-04-30 o 11:15 |
||
|
|
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
mój syn został ochrzczony gdy miał miesiąc, w sumie na ubranie nie miałam wpływu, by u nas tradycja jest taka, że to chrzestna matka kupuje ubranie do chrztu, ale nie było źle, białe body, biały kaftanik , białe spodenki na gumce i skarpetki - wszystko bawełniane, do tego biały rożek który w zasadzie zasłaniał wszystko gdy byliśmy w kościele
|
#1485 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobre, u nas w zasadzie z córką było podobnie bo chrzest w zimie więc wpakowałam w śpiwór (jaki miałam czyli różowy bonie było sensu kupować nowego) i z głowy. W domu już body i sukieneczka . Syna podobnie, chrzest zimą więc biały kombinezon, w domu ciemnie spodnie i koszula
|
|
#1487 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, czy miałyście lub macie do zabawy stoliki piaskownice? teraz w Biedrze coś takiego jest, oglądam na all też, pod kątem prezentu na 4 urodziny - działka jest taka wiecie, pracownicza
jakieś wielkie zabawki odpadają, ale jesteśmy prawie codziennie przy ladnej pogodzie, i tak myślę, czy by córa nie zainteresowała się takim czymś właśnie ![]() http://www.biedronka.pl/pl/product,i...olik-do-zabawy http://allegro.pl/stolik-zabaw-piask...160534471.html to przykładowe ale teraz tak myślę... stolik pójdzie na działkę, czyli tak czy siak będzie dostępny dla młodszej siostry i 2letniego kuzyna - i o ile jak najbardziej jestem za dzieleniem się tam zabawkami, to... kurcze, prezent urodzinowy który będzie od razu dla wszystkich...? no jakoś mi tak... |
|
|
|
#1488 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj w szkole rodzenia zajęciach z pielęgnacji noworodka położna stwierdziła, żeby kąpać dziecko 3 razy w tygodniu w emolientach, oprócz tego codziennie "na sucho" i nie stosować żadnych kosmetyków.
Wyjątek ma stanowić oliwka, jeśli jest ewidentnie sucha skóra i to miejscowo, puder też miejscowo w fałdkach przy odparzonej skórze. Powiedziała, żeby nie stosować kremu do pupy, tylko na odparzoną skórę sudocrem. Za to latem na całe ciałko krem z wysokim filtrem od 30, (akurat oboje z mężem stosujemy 50, więc taki kupię dla syna). Ciekawa jestem, czy któraś z Was stosowała w praktyce taką bezkosmetykową pielęgnację..? ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46251783]Dziewczyny, czy miałyście lub macie do zabawy stoliki piaskownice? teraz w Biedrze coś takiego jest, oglądam na all też, pod kątem prezentu na 4 urodziny - działka jest taka wiecie, pracownicza jakieś wielkie zabawki odpadają, ale jesteśmy prawie codziennie przy ladnej pogodzie, i tak myślę, czy by córa nie zainteresowała się takim czymś właśnie ![]() http://www.biedronka.pl/pl/product,i...olik-do-zabawy http://allegro.pl/stolik-zabaw-piask...160534471.html to przykładowe ale teraz tak myślę... stolik pójdzie na działkę, czyli tak czy siak będzie dostępny dla młodszej siostry i 2letniego kuzyna - i o ile jak najbardziej jestem za dzieleniem się tam zabawkami, to... kurcze, prezent urodzinowy który będzie od razu dla wszystkich...? no jakoś mi tak...[/QUOTE] A może stolik kup jako wspólny prezent na dzień dziecka, a na urodziny jednak coś bardziej osobistego? Bo potem na pewno będą małe jazdy w stylu: "to moje" w napadzie złego humoru.
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46251783]Dziewczyny, czy miałyście lub macie do zabawy stoliki piaskownice? teraz w Biedrze coś takiego jest, oglądam na all też, pod kątem prezentu na 4 urodziny - działka jest taka wiecie, pracownicza
jakieś wielkie zabawki odpadają, ale jesteśmy prawie codziennie przy ladnej pogodzie, i tak myślę, czy by córa nie zainteresowała się takim czymś właśnie ![]() http://www.biedronka.pl/pl/product,i...olik-do-zabawy http://allegro.pl/stolik-zabaw-piask...160534471.html to przykładowe ale teraz tak myślę... stolik pójdzie na działkę, czyli tak czy siak będzie dostępny dla młodszej siostry i 2letniego kuzyna - i o ile jak najbardziej jestem za dzieleniem się tam zabawkami, to... kurcze, prezent urodzinowy który będzie od razu dla wszystkich...? no jakoś mi tak...[/QUOTE] moj ma taki stolik: http://www.argos.co.uk/static/Produc...er/3650684.htm Dostał w prezencie przed drugimi urodzinami i to bylo ok, ale dla 4 latka uwazam, ze to jest malo ciekawe...przede wszystkim jest to male, zdecydowanie lepiej sie siedzi w piasku a nie przy stoliku. Takie cos wydaje mi sie dobre dla mniejszych dzieci co przesypuja tylko piasek z foremki do foremki. Dla mlodszej to jak najbardziej
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2014-04-30 o 23:18 |
|
|
|
#1490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze są delikatne płyny do kąpania/żele do mycia. Jesli chodzi o stosowanie filtrów to utrudniają one syntezowanie naturalnej witaminy D w organizmie. Krótka ekspozycja na slońce z rana lub późnym popołudniem (lato) na pewno nie zaszkodzi. Z tego co pamiętam, większość filtrów i tak jest od 6 m-ca lub po roku. Wcześniej dziecko osłania się od slońca. trochę w temacie http://www.znaczkijakrobaczki.pl/201...la-dzieci.html Oliwka - poszukaj takiej, która nie ma w składzie parafiny. Fajna oliwka jest Hippa, z olejkiem migdałowym, do tego ładnie pachnie i szybko się wchłania, bardzo ją lubię, stosuję np. na suche dłonie zamiast kremu lub dodaję do kąpieli.Kremy przeciw odparzeniom - faktycznie, tylko jeśli pojawia się problem (a i tak najlepsza jest mąka ziemniaczana lub za 3-4 zł krem Babydream z Rossmanna). Latem (lub gdy po prostu jest ciepło) zasypka w fałdki zapobiega odparzeniom, ale i tak lepsza jest kartoflanka
|
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą to by się zgadzało, bo właśnie próbki tych kosmetyków są tam rozdawane itp. Ja kąpałam synka codziennie (kąpię nadal ), w bardzo łagodnych płynach/żelach, ale nie emolientach. Po co mu skórę zapychać bez potrzeby Oliwka do smarowania się sprawdza przy noworodku, któremu łuszczy się skóra, ale po kilku tygodniach też ją sobie lepiej darować. Mój syn nie miał problemów skórnych nigdy, więc po kilku pierwszych dniach smarowania właśnie oliwką, zrezygnowaliśmy z tego i dotąd (2,5 roku) nie smaruję go niczym. A skóra zawsze ładna. Za to ja jestem wyznawczynią smarowania pupy zapobiegawczo
|
|
#1492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1493 |
|
Rozeznanie
|
Nam położna w szkole mówiła żeby kąpać dziecko co 2 dni i do wody trochę oliwki dolać albo w jakimś łagodnym płynie to kupiliśmy taki :
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ja.html&next=1 a na pupke sudocrem albo kupiliśmy b-pantenol niby jakis specjalny na odparzenia a tak o to masaż oliwką po kąpieli |
|
|
|
#1494 |
|
Zakorzenienie
|
O linomagu mówiła też, że jak już ktoś czuje nieodpartą potrzebę smarowania to właśnie linomagiem.
Co do kosmetyków johnsons baby to mam o nich jak najgorsze zdanie, składowo podobno o niebo lepsze są baby dream. Oliwkę hipp kupię na pewno, bo słyszałam same dobre rzeczy, o dodawaniu do kąpieli też. Jeszcze jedno, koleżanka mówiła, że pampersy new born nie mają wycięcia na kikut pępowinowy, a jednocześnie nie są na tyle plastyczne, żeby się dały odgiąć. Czy któraś z Was może polecić pieluchy z tym wycięciem..? Czy jednak to nie ma aż takiego znaczenia? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Acha, jeszcze mówiła, że szampon powinno się stosować od 2 roku życia zgodnie z zaleceniami WHO. Kiedy wprowadziłyście szampon? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1496 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
Co do szamponu, dla niemowląt i małych dzieci wystarczy przemyć główkę letnią, czystą wodą, wcześniej możesz umyć tym samym płynem, którego uzywasz do kąpieli. Ważne jest właśnie to, aby dobrze opłukać główkę, szczególnie gdy jest dobrze owłosiona. Włosy córki zaczęłam myć szamponem (Babydream, Hipp) gdy miała około 1,5 roku, teraz, gdy ma 2 lata używam Alterry.
|
|
#1497 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak pisałam, mało miejsca, piaskownicy niet ale fakt, na urodziny szukam czegoś innego |
|
|
|
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja, fajny prezent na dzień dziecka
|
#1499 |
|
Rozeznanie
|
U mnie właśnie taki problem że w Belgii nie ma Rossmana i tych kosmetyków Babydream i musze używać kosmetyków które tutaj są żeby nie było że kupię w Polsce i zużyję butelkę a potem i tak muszę co innego kupić tutaj a nie chcę też tak zmieniać. A kurde też jak się szuka opinie na KWC o tych kosmetykach dla dzieci to większość opinii to "a mam wrażliwą skórę więc używam dla siebie..." i nie wiadomo już co jest dobre dla noworodków
|
|
|
|
#1500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To prawda, kwc jest bez sensu w tym przypadku. Ale ogólnie gdzie nie czytam, to zawsze j&j ma najgorsze opinie, sama chemia, etc., więc na pewno znajdziesz u siebie coś lepszego. To, co mi się podobało z kursu to przekonanie położnej, że w czerwcu nie ma co werandować, tylko heja na dwór, czapeczki po kąpieli nie stosować, a co do czapeczek na dworze latem - tylko jako osłonę przeciwsłoneczną, oprócz tego osłaniać całe dziecko, trzymać w cieniu i stosować filtry. Tylko teraz mam zagwozdkę z tymi filtrami. My z mężem obowiązkowo 50, bo mamy tendencje trądzikowe, ale co z noworodkiem..? Niby się suplementuje wit. D, ale sztuczna jest zawsze gorsza niż naturalna. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:57.

.

a że był niebiesko-granatowy to chciałam żeby jednak jakoś jak do chrztu wyglądał więc owinęłam go cieniutkim kocykiem białym i tyle. 

Oliwka do smarowania się sprawdza przy noworodku, któremu łuszczy się skóra, ale po kilku tygodniach też ją sobie lepiej darować. Mój syn nie miał problemów skórnych nigdy, więc po kilku pierwszych dniach smarowania właśnie oliwką, zrezygnowaliśmy z tego i dotąd (2,5 roku) nie smaruję go niczym. A skóra zawsze ładna.