Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 cz,IV - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-13, 11:41   #1471
taribari
Zadomowienie

Dot.: Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 cz,IV

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
Kejt, trzymam kciuki za poprawę u małego.

Czym można posmarować przesuszona powieke dziecka? Linomag a+E? Tam skóra jest cienka i blisko oka

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
a nie masz jakiegoś oleju/ oliwy z oliwek? On na bank nie będzie szczypał, a maść może.

I Love The Life I Live
I Live The Life I Love

taribari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 11:43   #1472
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia
Dot.: Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 cz,IV

Cześć Mamuśki

Nie nadrabiam wszystkiego bo nie mam na to najmniejszych szans spamerki ale Mam do Was ogromną prośbę. Może któryś TŻ zna się na remontach i wykończeniach bo potrzebuję rady.
Jak ocieplić przeszkloną ścianę?? U Antosia w pokoju ściana która wychodzi na taras to są trzy wielkie okna od podłogi do sufitu. Chcemy je na zime jakoś zasłonić. Nie wiemy czy rolety zewnętrzne, okiennice, jakaś folia termiczna na szyby, czy może jakieś płyty które da się wiosną zdemontować?? Bo nie chcemy zabudowywać tych okien, pokój jest fajnie nasłoneczniony dzięki nim, ale przy niższej temperaturze bardzo wychładzają pokój

Fajnie się mieszka w dużym mieszkaniu, jest gdzie wózkiem szaleć, ale ogrzać taką przestrzeń to już wyzwanie
A i uprzejmie donoszę, że królewskiemu podniebieniu wreszcie posmakowała dynia z ziemniaczkiem z hippa

Oli
ojej a co się stało, że krew z noska poszła?? Byliście u lekarza?? Mam nadzieję, że nic Lali nie będzie. Co do bąbla Tosiek też takie miewał tak samo się zastanawiałam skąd mogły się wziąć ale niestety zagadki tej nie rozwiązałam do tej [pory
Enlevee rzeczywiście nieciekawa sytuacja więc nic dziwnego, że chcesz się wynieść. TŻ chyba trochę nie tak ma priorytety ułożone, przecież najpierw powinny być potrzeby Wasze a przede wszystkim Tomusia a dopiero jego wygoda bo domyślam się że o to mu chodzi. No i sama wilgoć już wystarczy żeby z dzieciakiem uciekać jak najszybciej przecież to strasznie niezdrowe dla takiego malca. Nie wiem co Ci radzić chyba tylko walcz aż wywalczysz więc sił życzę i wytrwałości bo masz całkowitą rację
Tesokciuki za marudę oby przeszło.
Elaine w sumie to porozkładali te egzaminy bo wiosną było chyba z 6 a teraz tylko dwa jeszcze rok żeby wytrzymać i koniec. A jak Twojemu TŻtowi poszły egzaminy??
Madi Tosiek też nie łapie się za stópki. Na wykresie w kalendarzu nivea jest napisane że to dopiero w 8 miesiącu
Stary 2013-11-13, 11:45   #1473
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madi82 Pokaż wiadomość
to falbanke dla Lilo wez
Ale on taki jasniutki, co rusz będę prala
Kurcze, mam metlik, nie pomagacie
Eeeech, ide to przemyslec po drodze do Lali szkoły

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

No i mialam napisac: LILO JESZCZE NIE WIE, ZE W OGOLE MA STÓPKI
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 11:49   #1474
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
Wiem, że któraś z Was tu polecała jakiś inhalator, błagam, kojarzycie sprawę? Chcę kupić, bo wolałabym obejść się bez antybiotyku..
http://allegro.pl/inhalator-nebuliza...541463422.html

http://www.nowafarmacja.pl/inhalator...sorowy-tlokowy

http://www.ceneo.pl/7170561?se=gPgUy...FYKS3god21oAIg

evewe polecala, miałam te w zakładkach, nie pamietam którys chwalila,ze kolezanka ma.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Madiiii, tak w ogole to ja sie nie chce narzucac, ale mam sliczny spiworek z Disneya na jednej mojej aukcji, taki zimowy grubiutki nick na All jak na Wizazu :P normalnie za mniej niz dychacza
Oliath spoko nie narzucasz sie pisz zawsze jak masz jakies okazjenawet chłopaczkowe

a spiworki bmam,dziekuje,

Ps, musze luknac na to Twoje all..

28.07.2013r.
madi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 11:50   #1475
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taribari Pokaż wiadomość
a nie masz jakiegoś oleju/ oliwy z oliwek? On na bank nie będzie szczypał, a maść może.
mam oliwe z oliwe.
w sumie masz rację... młoda
po kąpieli delikatnie jej przetrę powiekę, bo ma przesuszoną. dobrze, że tylko jedną
Stary 2013-11-13, 11:51   #1476
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
O Kochana czworkę licytuję u jednej mojej najulubienszej pani na Allegro, jest szansa, ze niedrogo wygram :P
A typ nr 2 to niestety wlasnie tez moj typ, niestety, bo najdrozszy, ale w komplecie jest jeszcze czapeczka i szalik z tej samej kolekcji Wojcika, i za nowe w sklepie wlascicielka zaplacila zusammen do kupy 430 pln

Edit: To moze jednak nie bierz, Madi, jedynki
czemu??

a ja własnie nad nim rozmyslam

Tylko sie boje czy nie mały bedzie? czy nie lepszy by był 68/74 szajse...noo

28.07.2013r.
Stary 2013-11-13, 11:51   #1477
mela1234
Zakorzenienie

Proszę mi na pw napisać jak dokładnie krok po kroku robi się marchewkę do słoiczka. Będzie taka dobra dusza co mi to wytłumaczy jak krowie na rowie?

Oliath idź ty swoimi aukcjami do okopów. No nie moge na nie patrzeć bo mi się zachciewa a kasy brak. Aczkolwiek wczoraj była męża babcia przejazdem i dała dziewczynom po 50 zł na coś. Hmmm.
mela1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 11:54   #1478
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Proszę mi na pw napisać jak dokładnie krok po kroku robi się marchewkę do słoiczka. Będzie taka dobra dusza co mi to wytłumaczy jak krowie na rowie?

Oliath idź ty swoimi aukcjami do okopów. No nie moge na nie patrzeć bo mi się zachciewa a kasy brak. Aczkolwiek wczoraj była męża babcia przejazdem i dała dziewczynom po 50 zł na coś. Hmmm.
a ja prosze by jednak ne na PW tylko najlepiej do klubu lub na ogole bo ja tez z tych krównie obrazajac krów oczywiscie

28.07.2013r.

Edytowane przez madi82
Czas edycji: 2013-11-13 o 11:57
Stary 2013-11-13, 11:59   #1479
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ghia Pokaż wiadomość
Cześć Mamuśki

Nie nadrabiam wszystkiego bo nie mam na to najmniejszych szans spamerki ale Mam do Was ogromną prośbę. Może któryś TŻ zna się na remontach i wykończeniach bo potrzebuję rady.
Jak ocieplić przeszkloną ścianę?? U Antosia w pokoju ściana która wychodzi na taras to są trzy wielkie okna od podłogi do sufitu. Chcemy je na zime jakoś zasłonić. Nie wiemy czy rolety zewnętrzne, okiennice, jakaś folia termiczna na szyby, czy może jakieś płyty które da się wiosną zdemontować?? Bo nie chcemy zabudowywać tych okien, pokój jest fajnie nasłoneczniony dzięki nim, ale przy niższej temperaturze bardzo wychładzają pokój

Mój mąż jest budowlańcem z wykształcenia, a pracuje w firmie produkującej okna, drzwi balkonowe itd. więc może wiedzieć. Zapytam i dam znać.
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 12:01   #1480
fiazo
Zakorzenienie

Przypomniało mi się...
Możecie polecić jakieś pochłaniacze wilgoci, chodzi mi o to żeby nie zbierała się rosa na oknach

Sent from my FUN using Wizaz Forum mobile app

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 12:02   #1481
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
Przypomniało mi się...
Możecie polecić jakieś pochłaniacze wilgoci, chodzi mi o to żeby nie zbierała się rosa na oknach

wietrz pokój
Stary 2013-11-13, 12:02   #1482
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

To ja dołączam do krów
Stary 2013-11-13, 12:04   #1483
Agrafka86
Wtajemniczenie

EN :banghead: co za gość Kochana próbuj może jednak się uda!

STRAWBERRY ja dopiero wprowadzam dania. Mały pluje zje ok.7-8 łyżeczek, a później płacz. O 14 mleko, 16 danie, 18 mleko. Na razie tak to wygląda. Może dzisiaj zje więcej

TARI ja też uważam, że każdy dzieciak idzie swoim rytmem i też już nie sieje paniki

KEJT mocno zaciskam kciuki!

MELA jak Ci ktoś napisze z tą marchewką to prześlij mi wiadomość prosze

Mały śpi, a ja nie mam ochoty nic dzisiaj robić.
Po ciąży objawy choroby znikły, a wczoraj wieczorem wróciły, myślałam, że się udusze własną ślina bo nie mogłam polknac. Zmęczenie zaczyna dawać znać

Sent from my GT-I8260 using Wizaz Forum mobile app

09.07.2011 Żona

Agrafka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 12:04   #1484
Ghia
Zadomowienie

GG do Ghia

Anulka a dasz znać na priva?
Stary 2013-11-13, 12:06   #1485
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ghia Pokaż wiadomość
Anulka a dasz znać na priva?
Stary 2013-11-13, 12:09   #1486
taribari
Zadomowienie

Mlody wlasnie wyrwal mi lyzke z dynia i caly sie nia usmarowal bedzie jadl nago a pokoj musze oblozyc folia...

I Love The Life I Live
I Live The Life I Love

Stary 2013-11-13, 12:14   #1487
misiaczka555
Wtajemniczenie

Kurcze pakowalam Mai rzeczy na spacer bo mamy piękne słońce dzisiaj a ona usnęła w huśtawce

Mam nadzieje że to krótka drzemka. No nic, zrobiłam sobie zielona herbatę i posiedze z wami

Wczoraj musiałam iść pod wieczór do sklepu po mięso na obiad (TZ wrócił o 21 i o tej porze obiad jedliśmy).
Ale Maja spała i nie zapowiadało się że szybko się obudzi. I tu się sprawdził śpiworek. Cudowny wynalazek przeniosłam ją do niego, zapiełam zamek a ona nawet nie drgnela w kombinezonie już by histeria była. Obudziła sie dopiero jak wnosiłam ją z zakupami na góre

MAJA🍼

23.08.2013
misiaczka555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 12:21   #1488
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
Przypomniało mi się...

To podobno coś nie tak z instalacją okna i ogólną wentylacją w mieszkaniu nie tak. Tez to mam i chętnie bym sposoby znalazła.

Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
MELA jak Ci ktoś napisze z tą marchewką to prześlij mi wiadomość prosze
Póki co znalazłam w int to http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia...oku,nId,618671
ale ja będę od jutra miała maszynę parującą i nie wiem teraz jak to zadziałać. Bo w linku jest napisane, żeby zblendować marchewkę z tą wodą co się w niej gotowała. A jak to zrobić w przypadku gotowania na parze?

Alicja śpi pod dachem na dworze już godzinkę. Na dworze mglisto, mżawka, opatuliłam ja na maxa. Liczę, że będzie ok. W pt szczepienie. Musze iść do apteki po plastry Emla i ją znieczulić bo mi szkoda tego jej płaczu.
A poza tym ja wiem, że wcześnie, ale od wczoraj jak jemy jabłka to daję Alicji (z tej strony co jeszcze nie gryzłam) jabłko do possania. Jejku jak jej smakuje. Przysysa się jak do cyca z szałem w oczach.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Napisane przez misiaczka555 Pokaż wiadomość
Kurcze pakowalam Mai rzeczy na spacer bo mamy piękne słońce dzisiaj a ona usnęła w huśtawce

Mam nadzieje że to krótka drzemka. No nic, zrobiłam sobie zielona herbatę i posiedze z wami
Wiesz co ja się nie szczypię. Jak mi Alicja dziś zasnęła przy cycu to normalnie położyłam ją na przewijak, obudziła się, ubrałam ją i sru na dwór. Szybko spowrotem zasnęła w wózku.
Stary 2013-11-13, 12:25   #1489
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taribari Pokaż wiadomość
Mlody wlasnie wyrwal mi lyzke z dynia i caly sie nia usmarowal bedzie jadl nago a pokoj musze oblozyc folia...

fotografuj, fotografuj!

Cytat:
To podobno coś nie tak z instalacją okna i ogólną wentylacją w mieszkaniu nie tak. Tez to mam i chętnie bym sposoby znalazła.
Nie wiem czy czegoś nie pomyliłam, ale kiedy jest taki problem, to chyba uszczelkę w oknie trzeba naciąć, tzn. wyciąć kawałek.
Stary 2013-11-13, 12:26   #1490
isale
Raczkowanie

witajcie
Już kiedyś pisałam w tym wątku, bardzo dziękuję Mamom które wypełniły dla mnie ankietę
A te które tego jeszcze nie zrobiły a miałyby ochotę (i urodziły w latach 2011 - 2013) zachęcam do wypełnienia http://moje-ankiety. pl/respond-52330.html (przy kopiowaniu adresu usuncie spację przed "pl" - inaczej się nie dało linka wkleić)
Ankieta dotyczy stanadrów opieki okołoporodowej
Dzięki i pozdrawiam
Iza
isale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 12:28   #1491
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:

A poza tym ja wiem, że wcześnie, ale od wczoraj jak jemy jabłka to daję Alicji (z tej strony co jeszcze nie gryzłam) jabłko do possania. Jejku jak jej smakuje. Przysysa się jak do cyca z szałem w oczach.
Też tak dałam ostatnio Misiowi possać jabłko. Ssał, wydawało się tak obojętnie. Myślę sobie- nie zainteresowany- i siup, zjadłam na jego oczach, a on płacz. Musiałam odkroić jeszcze kawałeczek i dać z powrotem do possania.
Stary 2013-11-13, 12:29   #1492
misiaczka555
Wtajemniczenie

Dobra zbieramy się bo Maja otworzyła oczęta

Jak wrócę to zgłębiam sie w badania na temat wprowadzania glutenu i alergi. Boje sie bo ja w dzieciństwie byłam na diecie bezglutenowej bo miałam celiakie. I badania są sprzeczne, jedne mówią że im później gluten tym lepiej (gdy były problemy w rodzinie) inne że lepiej wcześniej po troszeczku i to ma zapobiec alergi na gluten
Zgłupialam.

Lecę. Do potem

MAJA🍼

23.08.2013
misiaczka555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 12:34   #1493
mela1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Nie wiem czy czegoś nie pomyliłam, ale kiedy jest taki problem, to chyba uszczelkę w oknie trzeba naciąć, tzn. wyciąć kawałek.
Powycinałam, a i tak parują. Zastanawiam się czy nie ma to związku z ociepleniem domu. Jak nie ocieplony to parują (nie ocieplaliśmy jeszcze). Ale nie wiem.
Stary 2013-11-13, 12:36   #1494
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaczka555 Pokaż wiadomość
Dobra zbieramy się bo Maja otworzyła oczęta

Jak wrócę to zgłębiam sie w badania na temat wprowadzania glutenu i alergi. Boje sie bo ja w dzieciństwie byłam na diecie bezglutenowej bo miałam celiakie. I badania są sprzeczne, jedne mówią że im później gluten tym lepiej (gdy były problemy w rodzinie) inne że lepiej wcześniej po troszeczku i to ma zapobiec alergi na gluten
Zgłupialam.

Lecę. Do potem
Ja czytałam, że wcześniej, bo można wtedy uniknąć alergii. ale nie zagłębiałam się bardzo szczegółowo. Wiem, że na kp 5-6 miesiąc, a jeśli nie to dopiero 9 miesiąc.
Stary 2013-11-13, 12:43   #1495
taribari
Zadomowienie

Mela ja mam wszystko uparowane i pomrożone w pojemnikach na lód. Biorę kostkę np. dyni i podgrzewam w miseczce, jak jest za gęste to dodaję troszkę wody gotowanej i już. Jak chcesz koniecznie w słoiki uparowane to możesz moim zdaniem tą uparowaną marchew zblendować z woda i do słoika.

Młody zjadł z 10 łyżeczek dyni z ziemniakiem i popił 180 ml mleka No ale postęp jest, bo zaczął to traktować jak jedzenie. Wcześniej jak był głodny i dawałam łyżeczkę to darł się dalej domagając mleka. Teraz koniec darcia po pierwszym kęsie. Po prostu musiał do tego dorosnąć

I Love The Life I Live
I Live The Life I Love

Stary 2013-11-13, 12:48   #1496
karolajn1987
Wtajemniczenie

My juz po spacerze. Doopa mi zmarzla brzydal:

Czy mamy na forum jakaś księgową? ?

En- a jakie argumenty podal tz? Za niewyprowadzka?

Kejt- kciuki aby nie trzeba bylo antybiotyku

Moje dziecko ma dzis skok skoka. Non stop wyje ( poza spaniem na spacerze)

Madi- helou

Wysłane z mojego GT-I9300
Stary 2013-11-13, 12:51   #1497
Oliath
Zakorzenienie

MELA

Sloiczki sa banalne, nalezy ugotowac marcheweczke, zmiksowac, zagotowac zmiksowane i wrzace przekladac wyparzoną lyzeczka do wyparzonych sloiczkow, mocno zakrecac i stawiac do gory dnem

Ja na wszelki wypadek staram sie trzymac sloiczki w lodowce, bo nie ufam takiej domowej sterylizacji do konca

A co do szyb, to pocą się szyby glownie pojedyncze i jest to skutek primo roznicy temperatur z obu stron szyby, secundo - szczelnosci (plastiki pocą sie bardziej niz drewniane). Nie ma to nic wspolnego z dociepleniem, zwykla kondensacja. Jedyny pewny sposob to wymienic okna na podwojne szyby albo ukladac ręczniki na parapecie zwiniete w rulon i regularnie wymieniac - jesli kondensacja na tyle uciazliwa, ze z szyb az strumyczki plyna.
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-13, 12:55   #1498
mela1234
Zakorzenienie

No coś muszę pomyśleć. Maszynę będę miała jutro to może gdzieś po worki na lód skoczę. Gdzie takie worki się kupuje? Nigdy nie kupowałam. Na jakim dziale? w markecie?

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
A co do szyb, to pocą się szyby glownie pojedyncze i jest to skutek primo roznicy temperatur z obu stron szyby, secundo - szczelnosci (plastiki pocą sie bardziej niz drewniane). Nie ma to nic wspolnego z dociepleniem, zwykla kondensacja. Jedyny pewny sposob to wymienic okna na podwojne szyby albo ukladac ręczniki na parapecie zwiniete w rulon i regularnie wymieniac - jesli kondensacja na tyle uciazliwa, ze z szyb az strumyczki plyna.
I tu cię mam. 5 lat temu zakładaliśmy okna DREWNIANE z PODWÓJNĄ SZYBĄ. I parują... Zimą na dole szyby jest taki paseczek skroplony.

Cholera cukier sobie z domu poszedł, a mąż dopiero wieczorem wróci!
Od jakiegoś czasu zbieram się, żeby kupić xylitol, ale jakoś mi nie idzie.
Stary 2013-11-13, 12:56   #1499
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
wietrz pokój
Wistrze całe mieszkanie po kolei każde pomieszczenie, a w kuchni mam często mikroszczelinę zrobioną

Cytat:

Póki co znalazłam w int to http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia...oku,nId,618671
ale ja będę od jutra miała maszynę parującą i nie wiem teraz jak to zadziałać. Bo w linku jest napisane, żeby zblendować marchewkę z tą wodą co się w niej gotowała. A jak to zrobić w przypadku gotowania na parze?

Alicja śpi pod dachem na dworze już godzinkę. Na dworze mglisto, mżawka, opatuliłam ja na maxa. Liczę, że będzie ok. W pt szczepienie. Musze iść do apteki po plastry Emla i ją znieczulić bo mi szkoda tego jej płaczu.

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Wiesz co ja się nie szczypię. Jak mi Alicja dziś zasnęła przy cycu to normalnie położyłam ją na przewijak, obudziła się, ubrałam ją i sru na dwór. Szybko spowrotem zasnęła w wózku.
U mnie na bank zła wentylacja w mieszkaniu bo w łazience zamiast wyciągać to nam do środka wieje, nawet przy spr instalacji nam facet powiedział, że tak nie powinno być.

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-13, 12:56   #1500
taribari
Zadomowienie

Cytat:
No coś muszę pomyśleć. Maszynę będę miała jutro to może gdzieś po worki na lód skoczę. Gdzie takie worki się kupuje? Nigdy nie kupowałam. Na jakim dziale? w markecie?
Wygodniejsze będą silikonowe tacki. Tak w markecie tam gdzie pojemniki, worki etc. Ja kupiłam w Carrefurze za grosze te tacki.

I Love The Life I Live
I Live The Life I Love

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości