|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
❤ bee happy ❤
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny- zniecierpliwione,zdespero wane,wyluzowane c
VinVinara stooooo lat !
|
|
#1472 |
|
zuy mod
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny- zniecierpliwione,zdespero wane,wyluzowane c
Goplankowa - zalezy co to za praca na zlecenie a co na umowe o prace. Imho umowa o prace to nie jest zaden swiety Graal do ktorego trzeba dazyc za wszelka cene.
Wazniejsze byloby dla mnie to ktora praca wiecej wnosi do CV, ktora daje wieksze szanse na rozwoj no i ktora jest lepiej platna.
|
|
#1473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dolączam sie Wszystkiego dobrego! ![]() Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#1474 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
VinVinara sto lat
No nie wierze dziewczyny co za pechowy dzień dziś mam... Rano chciałam szybko pozmywać bo jakoś wyjątkowo dużo naczyń było, tak zmywałam, że aż zbiłam dwa talerze. Ok, zdarza się. Tż mi rano napisał, że jak szedł do pracy to widział, że w sklepiku odzieżowym obok nas szukają kogoś do pracy, chciałam zanieść CV, na pewno nie zaszkodzi ale nie miałam gdzie go wydrukować ;/ obeszłam pół miasta, w końcu znalazłam jakiś punkt druku, okazało się, że plik jest uszkodzony.... Już zła jak nie wiem co zaszłam na rynek po małe zakupy, m.in kupiłam jajka.. chyba już domyślacie co się stało ;p dwa rozbiły mi się w torbie - wszystko w jajkach. Muszę jeszcze zrobić jakiś obiad dla Tżta - mam nadzieję, że się przy tym nie zabije. A później chyba siądę i do końca dnia nie ruszę nawet na krok ;/ Edytowane przez aguleekk Czas edycji: 2014-09-02 o 15:33 |
|
|
|
#1476 |
|
zuy mod
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47969608]Bo nie chcesz mieć dzieci... Dla kobiety, która chce zajść w ciąże zwykle to sprawa najwyższej wagi.[/QUOTE]
Zalozylam (moze mylnie), ze goplankowa w ciagu najblizszego roku ciazy nie planuje. Chyba lepiej zdobyc najpierw zdobyc doswiadczenie w zawodzie, zeby potem moc dostac lepiej platna, bardziej rozwijajaca prace.
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2014-09-02 o 15:37 |
|
|
|
#1477 |
|
Konto usunięte
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47969608]Bo nie chcesz mieć dzieci... Dla kobiety, która chce zajść w ciąże zwykle to sprawa najwyższej wagi.[/QUOTE]
dlaczego? |
|
|
|
#1478 |
|
Rozeznanie
|
Jeszcze ja
![]() Haha, pochwalę się, a co |
|
|
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
Przypadkiem nie dlatego, że zachodząc w ciąże potem masz prawo do urlopu macierzyńskiego, ogólnie pracodawca nie może tak łatwo Cię zwolnić, a będąc na zleceniu mogą Cię spokojnie wyrzucić?
Poprawcie mnie jak się mylę. |
|
|
|
#1480 |
|
Konto usunięte
|
Nie masz umowy o pracę = nie jesteś chroniony. Jak zajdziesz w ciąże na zleceniówce to Cię wywalą przy pierwszej okazji (bo mogą), bo ciężarówka nie może wykonywać pewnych prac (siedzieć za długo przy kompie, itp., jest to uregulowane przepisami). Więc kasy nie masz, a nikt Cię nie zatrudni. Potem nie masz urlopu macierzyńskiego, więc cały czas nie masz dochodu - nawet 1,5 roku. No i mało kto potem przyjmie Cię do pracy, gdy masz małe dziecko. A jak masz umowę o pracę, to spokojnie pracujesz póki możesz (a jak coś się dzieje to możesz dać zwolnienie lekarskie i nikt Cię za to nie może wywalić), potem na macierzyńskim i wychowawczym masz dużą część wypłaty, a jak wracasz potem do roboty, to nie można Cię ot tak zwolnić, bo jesteś "pod ochroną" przez bodajże rok. Ja bym nie ryzykowała bycia utrzymywaną przez cały okres ciąży i wychowawczy - chłop może stracić pracę/zachorować i co wtedy?
|
|
|
|
#1481 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() :brzyda l:agulek- Bardzo nieładnie rozwiązali sytuację. Tak się nie robi i świadczy to sporo o nich. Trzymam kciuki, że dzisiejszy dzień już jest lepszy Cytat:
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1482 |
|
Raczkowanie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47969983]Nie masz umowy o pracę = nie jesteś chroniony. Jak zajdziesz w ciąże na zleceniówce to Cię wywalą przy pierwszej okazji (bo mogą), bo ciężarówka nie może wykonywać pewnych prac (siedzieć za długo przy kompie, itp., jest to uregulowane przepisami). Więc kasy nie masz, a nikt Cię nie zatrudni. Potem nie masz urlopu macierzyńskiego, więc cały czas nie masz dochodu - nawet 1,5 roku. No i mało kto potem przyjmie Cię do pracy, gdy masz małe dziecko. A jak masz umowę o pracę, to spokojnie pracujesz póki możesz (a jak coś się dzieje to możesz dać zwolnienie lekarskie i nikt Cię za to nie może wywalić), potem na macierzyńskim i wychowawczym masz dużą część wypłaty, a jak wracasz potem do roboty, to nie można Cię ot tak zwolnić, bo jesteś "pod ochroną" przez bodajże rok. Ja bym nie ryzykowała bycia utrzymywaną przez cały okres ciąży i wychowawczy - chłop może stracić pracę/zachorować i co wtedy?[/QUOTE]
Dokładnie. Są tez kwestie typu chorobowe, nie daj Boże renta i inne takie - na umowę zlecenie nie masz nic. Nie zapominajmy tez o chociażby mieszkaniu- jak pójdziesz po kredyt do banku z umowa zleceniem to się ładnie pośmieją a nie kredyt dadzą. Ale wracając do problemu to ma być tylko na rok więc tez nie ma co siać paniki. Ważne żeby dziewczyna po roku nie została z niczym. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- PannaBlack sto lat! ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Ale mam zamulający dzień spać mi się chce. Dobrze, że chociaż załatwiłam pieczątkę w dzienniczku praktyk. Jeszcze dwie ![]() PannaBlack i VinVinara wszystkiego najlepszego! [1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47969983]Nie masz umowy o pracę = nie jesteś chroniony. Jak zajdziesz w ciąże na zleceniówce to Cię wywalą przy pierwszej okazji (bo mogą), bo ciężarówka nie może wykonywać pewnych prac (siedzieć za długo przy kompie, itp., jest to uregulowane przepisami). Więc kasy nie masz, a nikt Cię nie zatrudni. Potem nie masz urlopu macierzyńskiego, więc cały czas nie masz dochodu - nawet 1,5 roku. No i mało kto potem przyjmie Cię do pracy, gdy masz małe dziecko. A jak masz umowę o pracę, to spokojnie pracujesz póki możesz (a jak coś się dzieje to możesz dać zwolnienie lekarskie i nikt Cię za to nie może wywalić), potem na macierzyńskim i wychowawczym masz dużą część wypłaty, a jak wracasz potem do roboty, to nie można Cię ot tak zwolnić, bo jesteś "pod ochroną" przez bodajże rok. Ja bym nie ryzykowała bycia utrzymywaną przez cały okres ciąży i wychowawczy - chłop może stracić pracę/zachorować i co wtedy?[/QUOTE] Wszystko się zgadza oprócz pogrubionego ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Osobiście bym wybrała pracę w zawodzie z myślą, że to dla lepszej przyszłości. Będziesz bardziej wartościowym pracownikiem dla pracodawcy jeśli w doświadczeniu będziesz miała też pracę w zawodzie.
|
#1484 |
|
Konto usunięte
|
ale czasami jak się czeka z dzieckiem na umowę o pracę, to się można nie doczekać.
akurat wczoraj byłam na urodzinach koleżanki i znajomi hejtowali jakieś babeczki u siebie w pracy. że przychodzą, każdy się cieszy na nowego pracownika, bo powinno iść wszystko szybciej z robotą do przodu, a tu bum - po miesiącu taka w ciąży i tyle ją widzą, bo idzie na L4. u mojego tżta w pracy jest tak samo - chyba w kwietniu przyjęli nową panią i z tego co wiem, to jeszcze jej na oczy nie widzieli ![]() jak będę chciała mieć dziecko i będę miała umowę o pracę to okej, fajnie. ale na pewno nie zrobię tak, że dostanę umowę, popracuje miesiąc i zajdę w ciążę dlatego, że umowa w końcu jest. |
|
|
|
#1485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1486 |
|
Raczkowanie
|
Dlatego ciesze się ze wybrałam jak wybrałam - teraz pracuje w drugim moim zakładzie pracy i w obu miałam etat
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1487 |
|
zuy mod
|
Zgadzam sie z loloo. Potem pracodawcy nie chca zatrudniac mlodych kobiet bo same sobie szkodza szybkimi ciazami.
|
|
#1488 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;47970314]To bezczelne zachowanie, ja chciałabym jak najszybciej zdobyć umowę o pracę, żeby właśnie nie zachodzić w ciąże jak tylko ją zdobędę i wyjść na oszustkę. Popracuję tak ze 2 lata i dopiero zacznę starania, nie wcześniej. O tym L4 to aż szkoda gadać... Mając własną działalność najlepiej sprawdzić pracownicę (przez przepytanie wcześniejszego pracodawcy), bo może mieć wpisane 2 lata pracy na danym stanowisku, a tak naprawdę mieć przepracowany miesiąc. Przez takie baby mamy później problem ze znalezieniem pracy :/ Cieszę się, że mój zawód jest sfeminizowany, inaczej faceci pewnie zabraliby wszystkie miejsca pracy
[/QUOTE]Moj też jest sfeminizowany chociaż znam rodzynków
|
#1490 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1491 |
|
Zakorzenienie
|
Ale niestety bardzo dużo jest takich dziewczyn. Praktycznie nie znam żadnej co nie było na zwolnieniu w ciąży. Nie mówię tutaj o końcówce ciąży albo gdy ciąża jest zagrożona. Dwie kreski ledwo ujrzy na teście i już idzie na zwolnienie. A, że to są młode dziewczyny to też zazwyczaj bardzo krótko pracują. Więc się pracodawcą nie dziwie, że nie chcą zatrudniać młodych kobiet.
|
#1492 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A potem problem maja też kobiety, które mają rzeczywiście zagrożoną ciążę :/ |
|
|
|
|
#1493 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Był taki wątek na wizażu na ten temat i część się upierała, że by chciała wymienić na inny. ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
Ojej... Przykro to słyszeć ![]() Ale albo ten wątek jest jakiś felerny pod tym względem i przyciąga zwolnienia, albo nie wiem co . Z moich znajomych wszyscy mają pracę. Nawet w szkolnictwie mówi się, że sypią się zwolnienia, a nasza dyrektorka musiała zatrudnić kilka osób bo nie miała kadry.---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Ja też się dołączam!! Wszystkiego naj ![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
|
|
#1494 |
|
❤ bee happy ❤
|
PannaBlack też wszystkiego naj naj
|
|
#1495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1496 |
|
Japońska rzepa
|
Sto lat dziewczyny!
|
#1497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- no dokładnie tak, choć chciałabym mieć też stałą pensję..
|
|
#1498 |
|
Konto usunięte
|
nawet na wizażu bardzo często widzę posty w stylu 'jak tylko dostanę umowę o pracę, to od razu chcę zajść w ciążę'
potem nie ma się co dziwić, że pracodawca czuje się oszukany i drugi raz już mało chętnie zatrudnia młodą dziewczynę. u mnie praca zdecydowanie nie będzie aż tak ważnym czynnikiem w przypadku tego czy będę chciała zajść w ciąże czy nie. |
|
|
|
#1499 |
|
Zakorzenienie
|
tak apropos, jest tu jakaś księgowa ?
uczę się na egzamin i nie umiem rozkminić jednego pytania, i nikt nie umie mi pomóc
|
#1500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.

Zwolnili mnie z pracy. Niby z jednej strony dobrze z drugiej źle. Sama już nie wiem ;/

Zaliczyłam egzamin

chociaż znam rodzynków 

Ale niestety bardzo dużo jest takich dziewczyn. Praktycznie nie znam żadnej co nie było na zwolnieniu w ciąży. Nie mówię tutaj o końcówce ciąży albo gdy ciąża jest zagrożona. Dwie kreski ledwo ujrzy na teście i już idzie na zwolnienie. A, że to są młode dziewczyny to też zazwyczaj bardzo krótko pracują. Więc się pracodawcą nie dziwie, że nie chcą zatrudniać młodych kobiet.
. Z moich znajomych wszyscy mają pracę. Nawet w szkolnictwie mówi się, że sypią się zwolnienia, a nasza dyrektorka musiała zatrudnić kilka osób bo nie miała kadry.