|
|
#1471 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne
Nie ma czegoś takiego jak "plaster tabletek", mówi się blister.
|
|
|
|
#1472 |
|
Przyczajenie
|
ok ok "blister" ! ale to i tak nie zmienia faktu ze nie znam odpowiedzi,
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
1. dlaczego nie masz ulotki?
2. gdybyś przejrzała pierwszą stronę forum Ginekologia dowiedziałabyś się, że jest coś takiego jak uniwersalna ulotka do tabletek anty. Tobie sie nie chce szukać, nam się nie chce odpowiadać, 1:1.
|
|
|
#1474 |
|
Zadomowienie
|
Zaczynasz brać pigułki normalnie, tak jak powinnaś, mimo iż krwawienie z odstawienia nie wystąpiło. Tak się czasem zdarza i nie ma co panikować. Jeśli krwawienie przyjdzie później (gdy będziesz już brała pigułki) to nie przerywasz ich brania, tylko wszystko robisz zgodnie ze schematem (21 pigułek, 7 dni przerwy, 21 pigułek). Gdyby w tej kolejnej przerwie krwawienie znowu nie wystąpiło idź do ginekologa. Podczas przyjmowania 3 pierwszych opakowań mogą się dziać różne rzeczy, bo jest to okres adaptacyjny.
I na przyszłość: to wszystko jest w ulotce, wystarczy, że przeczytasz ją 1 raz i wszystko będziesz wiedziała. Najlepiej zamiast ją wyrzucać, to zachowaj sobie, by w razie czego rozwiać wątpliwości. Zachowanie ulotki nie boli. |
|
|
|
#1475 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje bardzo za wyjasnienie
Pozdrawiam
|
|
|
|
#1476 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Hej Dziewczyny!
Szukałam odpowiedzi na swoje pytanie na forum, ale nic nie znalazłam. Na początku października ub.r zrobiłam następujące badania: -próby wątrobowe(bilirubina, AspAt, AlAt, fosfataza alkaiczna) -glukoza -lipidogram(cholesterol, HDL,LDL, trójglicerydy) -APTT, protrombina -TSH -cytologia -USG piersi -USG ginekologiczne Badania polecił mi wykonac ginekolog, w związku z tym, że chciałam rozpocząć stosowanie tabletek antykocpecyjnych. Wszystkie wyniki wyszły prawdiłowe i lekarz przepisał mi Novynette. Niestety na skutek różnych okoliczności nie zrealizowałam recepty, teraz jednak chciałabym zgłosić się do ginekologa po nową receptę. Orientujecie się może jak długo mogą być ważne wyniki ww. badań? Robiłam je wszystkie prywatnie, receptę dostałam na trzy opakowania,łącznie z ceną za wizytę u lekarza wychodzi kilkaset złotych, a w tej chwili nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek, więc fajnie by było jakby okazało się, że nie wszystkie z tych badań muszę robić ponownie... pozdrawiam |
|
|
|
#1477 | |
|
Zakorzenienie
|
Ile minęło od wypisania tamtej recepty?
|
|
|
#1478 |
|
Raczkowanie
|
ok.6 miesięcy
|
|
|
|
#1479 | |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że wyniki badań powinny być jeszcze aktualne. Ale najlepiej będzie jak pójdziesz do ginekologa i się dowiesz. I tak będzie musiał Cię zbadać i recepte wypisać.
|
|
|
#1480 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1481 | |
|
Zakorzenienie
|
Normalne badanie ginekologiczne.
|
|
|
#1482 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie. mam nadzieję, że pomożecie. Moja koleżanka ostatnią tabletkę z blistra powinna wziąć w sobotę, ale nie wzięła jej w ogóle, czyli ostatnią wzięła w piątek i os soboty przerwe. To teraz kiedy ma wziąć? w sobotę?Licząc od ostatniej wziętej tabletki w piątek, 7 dni przerwy i 8 nowy blister czyli w sobotę? Tak ma zrobić?
z góry dzięki za pomoc.
|
|
|
|
#1483 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak, ma zacząć w sobotę. Przerwa ma mieć max 7 dni.
|
|
|
#1484 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mczyli jak ostatnią wzieła w piątek to kolejne opakowanie zaczyna od soboty ale na przyszłosc niech zjada wszystkie 21 tabletek
|
|
|
|
|
#1485 |
|
Zadomowienie
|
dzięki Wam.
|
|
|
|
#1486 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny mam pytanie. czy zbyt częste łączenie blistrów tabletek anty jest szkodliwe dla zdrowia? w moim przypadku to wygląda tak, że połaczyłam już dwa blistry bo rałam antybiotyk. bo wybraniu drugiego zrobiłam przerwe i po niej zaczełam nowy blister. teraz okazało się że @ dostanę 2 dni przed świętami, czyli w dzień mojego wyjazdu w góry i z tego powodu chciałabym znów połączyć listry. dodoam, że @ potrafi skutecznie zatruć mi życie zwłaszcza przez pierwsze 3 dni. proszę o odpowiedź
|
|
|
|
#1487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1488 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Nie wiem co sie dzieje,biore juz drugie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych Kontracept,mialam stosunek po pierwszej tabletce ktora zazylam!A teraz mam dziwne bole piersi,a do okresu jeszcze daleko wiec nie wiem czemu mnie bola!Czy to Ciaz???
|
|
|
|
#1489 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli zażyłaś 1wszą pigułkę w 1wszy dzień miesiączki to byłaś zabezpieczona od razu, to dopiero drugie opakowanie i różne rzeczy mogą się dziać, łącznie z bólem piersi.
|
|
|
|
#1490 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"wrażliwość piersi, ból i powiększenie" ....
|
|
#1491 |
|
Przyczajenie
|
DO KOBIET MAJACYCH IMPLANT ANTYKONCEPCYJNY:
tak wiec, wiecie moze czy taki o to implant moze sie złamac gdy jest juz w srodku ? i czy dziala nadal gdy tak sie stanie? a moze ktoras z was ktora go posiada moze wyczuc na srodku taka jakby przerwe? nie wiem czy to normalne ? moze ktoras pomoc?
|
|
|
|
#1492 |
|
Zakorzenienie
|
Brałam długi czas novynette, ale spadło mi libido no i powiedziałam lekarce. Przypisała mi yasmin no i libodo leży.
Teraz zmieniła na mercilen - mam receptę i tak się zastanawiam, bo niby mówiła, że te yasmin to mają mniej hormonów niż novynette i jak one nie pomogły to już mniej hormonów się nie da, ale dała jednak receptę na inne. Miałyście takie "poszukiwania libido" na tabletkach? Ktore z tych co wymieniłam mają w końcu najmniejszą dawkę, albo najkorzystniej wplyną na libido?
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu się nie zgodzę. niekoniecznie każdej z nas lepiej w tej sprawie posłużą tabletki z mniejszą ilością hormonów. ja sama przez pewien okres czasu brałam yasminelle, a później przeszłam na logest (czyli z mniejszej ilości hormonów na większą) i libido mi się poprawiło to jest po prostu kwestia indywidualna, chyba nikt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi, które tabsy poprawią Twoje libido. trzeba niestety próbować. |
|
|
|
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kwestię libido a tabletki jestem niewtajemniczona bo tabletki biorę długo, ale nigdy nie miałam z tym problemów ...
|
|
#1495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1496 |
|
Zakorzenienie
|
To może jeszcze jakoś przecierpię 3cie opakowania, z seksu i tak teraz nici, bo jakieś globulki dostałam na 12 dni, na po cytologii wyszedł jakiś stan zapalny.
|
#1497 |
|
Raczkowanie
|
Hej. Mam do Was pytanie... Mój cykl trwa około 33-34 dni, czasem niedokładnie tak, bo jest nieregularny. Kochałam się 29, a ostatnią miesiączke dostałam 18.03., boje się, że to mogły być już płodne. Niby nic się nie stało. Nie pekła prezerwatywa itp, ale mój facet przepisał mi escapelle i kazał wziąść. Czy po tym mogę się czuć bezpieczna, że wszystko będzie ok i dostane okres?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po każdym stosunku bedziesz zapobiegawczo brała?
|
|
#1499 |
|
Raczkowanie
|
Tylko ze względu na to, że mogły byc to plodne, a gdyby jednak poszlo cos nie tak to wszystko by sie powalilo.
|
|
|
|
#1500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fundowanie sobie bez potrzeby bomby hormonalnej jest naprawdę nierozsądne....
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.

Pozdrawiam