![]() |
#1471 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Coś nas tu zaszczurzyło
![]() ![]() ![]() Bleee... Pamiętam jak we Francji moja kuzynka jadła krewetki. Jakieś wędzone, oczy miały i ogólnie wyglądały jak żywe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1472 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1687032 9]widzę, że się rozpisałyście, jak mnie nie było
![]() mnie też to cholernie dziwi, a najdziwniejsze w tym jest to, że większość takowych osób pewnie nie bardzo zna smak prawdziwego mięsa ![]() nie pocieszę Cię, szukałam... nigdzie takowych nie znalazłam. znalazłam oferty indywidualnych wczasów w Polsce z zaoferowaną dietą wegetariańską. gł. agroturystyka i te takie "zdrowotne" wczasy typu medytacja, nauka jogi czy ekologii. może nie tyle co powoli, ale niektórzy żyją w przeświadczeniu, że dieta wegetariańska to normalny obiad odjąć kotlet. pewnie nie bardzo się przyłożyli do tej diety wegetariańskiej, ale przynajmniej odchudzić się można ![]() student medycyny ![]() ciekawe, co na takowe wywody powiedzieliby w jego uczelni. mimo że wegetarianizm nie budzi sympatii wśród środowiska lekarskiego, takie stwierdzenie powinno wywołać śmiech na sali ![]() no to juz nie wiem co mam zrobic... co Wy byście zrobiły na moim miejscu? jak juz mówicie o jedzeniu to ja na obiad dzis miałam fasolke szparagową z serkiem wiejskim ![]() moze zadam głupie pytanie, ale w chińskich restauracjach to co oni za mięso podają? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1473 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do krewetek, to ja prawie zemdlałam jak ktoś mi kiedyś na talerzu zapodał krewetkę. Nie miała oczu ale miała ogonek! taką płetwę własciwie ... i też mi się jej szkoda zrobiło ![]() a w te wakacje byłam w oceanarium i widziałam mega krewetkę na żywo ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
![]() ale pamiętam, kiedyś była afera że w jakichś budach z egzotycznym jedzeniem w Wawie NAPRAWDĘ odkryli psie i kocie mięso ![]() Cytat:
![]() ja już niestety nie w tym wieq co się na obozy jeździ ... buuuu ![]()
![]() |
![]() |
#1474 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1475 | ||
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1687032 9]widzę, że się rozpisałyście, jak mnie nie było
![]() mnie też to cholernie dziwi, a najdziwniejsze w tym jest to, że większość takowych osób pewnie nie bardzo zna smak prawdziwego mięsa ![]() nie pocieszę Cię, szukałam... nigdzie takowych nie znalazłam. znalazłam oferty indywidualnych wczasów w Polsce z zaoferowaną dietą wegetariańską. gł. agroturystyka i te takie "zdrowotne" wczasy typu medytacja, nauka jogi czy ekologii. może nie tyle co powoli, ale niektórzy żyją w przeświadczeniu, że dieta wegetariańska to normalny obiad odjąć kotlet. pewnie nie bardzo się przyłożyli do tej diety wegetariańskiej, ale przynajmniej odchudzić się można ![]() student medycyny ![]() ciekawe, co na takowe wywody powiedzieliby w jego uczelni. mimo że wegetarianizm nie budzi sympatii wśród środowiska lekarskiego, takie stwierdzenie powinno wywołać śmiech na sali ![]() Cytat:
Cytat:
no nie wiem najwyzej nie będe tam jadła ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1476 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a z tymi chińskimi restauracjami to naprawdę? ostatnio uraczacie mnie tu pięknymi historiami, chyba przestanę ze strachu o to, co zobaczę, przychodzić na wątek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1477 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1688568 3]pojechałabym tam, gdzie jest "szwedzki bufet" jeśli chodzi o dania, bo samemu można wybrać, co się na talerz kładzie. albo, jak za granicę, to tam, gdzie nie mają obsesji z wpychaniem mięsa w każdą potrawę. pod tym względem na Sycylii miałam lajtowo, bo pasty zazwyczaj bywały bezmięsne, a i się z kelnerem (niczego sobie...
![]() a z tymi chińskimi restauracjami to naprawdę? ostatnio uraczacie mnie tu pięknymi historiami, chyba przestanę ze strachu o to, co zobaczę, przychodzić na wątek ![]() ja myslałam raczej o Hiszpanii, Chorwacji, ew. Grecji dokładnie tez się boję na ten wątek wchodzic, bo moja wyobraźnia potem podsuwa mi okropne obrazy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1478 |
Raczkowanie
|
witam wszystkie wizażanki-wegetarianki ; p
jestem wegetarianką z rocznym stażem, chociaż właściwie nigdy nie jadłam zbyt wiele mięsa. chyba dlatego, że już jako małe dziecko odrzucała mnie świadomość, że kotlecik z obiadu nie powstał z drzewka, tylko ze świnki, kurki, czy innej żywej istotki. no i oczywiście miałam obiekcje dotyczące smaku i zapachu mięsa. sporadycznie jadałam kurczaka i ryby. kurczaka odrzuciłam mając 13 lat. z ryb, żelatyny i podobnych produktów, przechodząc tym samym na wegetarianizm zrezygnowałam pół roku później : ) na początku stycznia minął roczek mojego odżywiania się w ten sposób i żyje mi się z tym niesamowicie dobrze, nikogo nie namawiam do przejścia na wegetarianizm, żyję po prostu w zgodzie ze sobą samą i ze swoimi poglądami na pewne sprawy : )
![]() |
#1479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale już nie bede ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- nie wiem czy Wy też tak macie ale czasami mam dosc... czuje się taka bezsilna z tym moim wegeterianizmem... ja przeciwko milionom mięsożerców... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1481 |
Zakorzenienie
|
nie no, tak na serio, już bez dramatyzmu
![]() ![]() ![]() tak jeszcze a propos przyjemnych tematów - czyli szczura, to nie wiecie może czy dla alergika jest równie nieznośny co pies czy kot? w sensie, czy podobnie uczula. Bo to jest dla mnie w sumie jedyna przeszkoda ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1482 | ||
Konto usunięte
|
witam serdecznie na wątku
![]() życzę wytrwałości w zielonych szeregach. Cytat:
dla mnie warto być wegetarianką nawet tylko dla jednej krowy/świni. zdaję sobie sprawę, że nie jestem w stanie zbawić świata, z resztą byłoby to znacznie trudniejsze, niż się wydaje. ale najważniejsze dla mnie jest to, że to nie ja się przyczyniam do śmierci zwierząt, że to nie ja będę je miała na sumieniu. doszłam do wniosku, że jestem zdecydowanie przeciwna temu, co spotyka z winy człowieka zwierzęta, i tego się trzymam ![]() Cytat:
![]() ale moja znajoma także ma u siebie szczura, szczur liczy sobie prawie 3 lata i żadne choróbsko na szczęście go nie dopadło. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1483 |
Konto usunięte
|
ja kocham szczury, nie wiem, czemu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1484 | |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1689905 4]witam serdecznie na wątku
![]() życzę wytrwałości w zielonych szeregach. więcej wiary w siebie! dla mnie warto być wegetarianką nawet tylko dla jednej krowy/świni. zdaję sobie sprawę, że nie jestem w stanie zbawić świata, z resztą byłoby to znacznie trudniejsze, niż się wydaje. ale najważniejsze dla mnie jest to, że to nie ja się przyczyniam do śmierci zwierząt, że to nie ja będę je miała na sumieniu. doszłam do wniosku, że jestem zdecydowanie przeciwna temu, co spotyka z winy człowieka zwierzęta, i tego się trzymam ![]() ![]() ale moja znajoma także ma u siebie szczura, szczur liczy sobie prawie 3 lata i żadne choróbsko na szczęście go nie dopadło.[/QUOTE]warto byc wege, ale teraz dociera do mnie jak wiele wegetarianizm zmienia w moim życiu ![]() tylko żałuje, ze oprócz zabijania zwierząt dla mnie nie mogę zrobic nic z zabijaniem dla innych Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1485 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() na początku co prawda musiałam z wszystkim ochłonąć, ale obecnie knuję, kogo by tu zarazić wegetarianizmem ![]() i faktycznie teraz zauważam jakiś nieurodzaj na wegetarian... znajomych może mam i sporo, ale gdzie się będę pchać do ledwo znajomych ludzi, aby od razu nad czymś poważniejszym gadać. sporo bym dała, aby mieć takiego przyjaciela od serca wegetarianina. a gdyby jeszcze tego jedynego... to byłby raj ![]() no i dlatego staram się delikatnie "nawracać", do agresywnych metod i rozmów się nie uciekam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1486 |
Rozeznanie
|
Szczurzy offtop
![]() Z tego, co wiem, to szczury mogą uczulać nie tyle ze względu na sierść (mają jakąś inną strukturę włosa), co na mocz- dotyczy to zwłaszcza niekastrowanych samców. Mój mąż ma początki alergii i nie może sprzątać klatki, bo od zasikanego pyłu żwirkowego mu łzawią oczy i jak go nasz kastrat zadrapie ( pewnie ma na pazurach cząsteczki moczu czy coś) to go przez chwilę swędzi. Co do wieku- obecnie przyjęło się i niestety praktyka to potwierdza (niezależnie czy szczur rasowy czy nie), że szczur 2- letni jest seniorem. Dalej zaczyna się już tylko starzenie. Pamiętam, że szczury, które miałam w podstawówce żyły dłużej. Teraz też są wyjątki, że szczurom udaje się dożywać 3 lat (ostatnio nie jestem na bieżąco ze szczurzymi forami, więc nie daję sobie ręki uciąć czy ostatnio nie pojawił się jakiś długodystansowiec), ale budzi to podziw i zazwyczaj jest to już taki szczur, na którym widać upływ czasu, jest schorowany itd. Moje obecne szczury dożywały ponad 2 lata (najdłużej 2,7) ale były już pierwsze oznaki chorób w stylu guzy, serce itd. Obecnie mam szczurzycę która nigdy nie chorowała, zawsze była meeeeeeeeega sprawna, w lutym dopiero będzie kończyć 2 lata- a od sylwestra ledwo funkcjonuje na lekach, bo serduszko wysiadło ![]() A na koniec jeszcze info, że jeżeli rozpatrujecie wzięcie szczura pod swój dach- to tylko z towarzystwem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1690395 8]no właśnie dlatego niczego takiego sobie nie obiecywałam ![]() na początku co prawda musiałam z wszystkim ochłonąć, ale obecnie knuję, kogo by tu zarazić wegetarianizmem ![]() i faktycznie teraz zauważam jakiś nieurodzaj na wegetarian... znajomych może mam i sporo, ale gdzie się będę pchać do ledwo znajomych ludzi, aby od razu nad czymś poważniejszym gadać. sporo bym dała, aby mieć takiego przyjaciela od serca wegetarianina. a gdyby jeszcze tego jedynego... to byłby raj ![]() no i dlatego staram się delikatnie "nawracać", do agresywnych metod i rozmów się nie uciekam ![]() oj tak, przyjaciel wege to coś pięknego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1488 |
Konto usunięte
|
mam jedną jedyną przyjaciółkę wege, i fajnie nam razem, nie czuję się wtedy inna
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1489 |
Zakorzenienie
|
a co myslicie o kebabach wege?
bałybyscie sie sosów? mogą byc robione na jogurtach/ smietanach na zelatynie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1490 |
Konto usunięte
|
mnie już z góry odtrąca miaro kebab.
nigdy jakoś nie próbowałam, ale sosy faktycznie mogą być na bazie śmietany czy jogurtu niewegetariańskiego. to mój problem w większości barów i restauracji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1491 |
Konto usunięte
|
dlatego staram się chodzić do wege barów i kawiarni, czasem nawet "odkrywam" coś pysznego wegańskiego <a jestem lakto-owo>, i nawet koleżanki już się nie skarżą, że bezmięsne to to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1492 |
Zakorzenienie
|
też nie jadam tych kebabów ale czasami jak gdzies jestem to mama mi zawsze chce wcisnąć coś bezmięsnego
![]() ja nie mam w mieście wege barów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1493 |
Konto usunięte
|
ech, wiecie, okropnie się cieszę, że jestem wege. tak mnie jakos naszło...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1494 |
Zakorzenienie
|
ja też sie cieszę
![]() ![]() jutro przyjeżdża moja mama i temat wege na pewno powróci ![]() a co do tych kebabów, to macie na myśli takie "bułki jarskie", tak? buła + surówki + sos? ja w ogóle rzadko jadam w fast foodach, ale tym białym sosom zupełnie bym nie ufała ![]() ![]() ![]() co do barów wege, to ja mam w mieście głównie GreenWaye ![]() A wiecie co otworzyli zamiast marketu? Subway ![]() ![]()
![]() |
#1495 |
Konto usunięte
|
bez sensu, ale czego się nie zrobi dla zysku, nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1496 |
Zakorzenienie
|
właśnie, komercyjni popaprańcy
![]() ale z tego co widzę to chyba kiepsko na tym wyszli (i dobrze im tak ![]() bo jak tam jem to w części wege zawsze ktoś jest, a subway swieci pustkami ![]() ale Green też schodzi na psy, że się tak wyrażę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1497 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1498 |
Zakorzenienie
|
ile ja bym dała za greenwaya w pblizu
![]() jakie jogurty naturalne napewno nie mają żelatyny itp? bo ja się gubię, praktycznie na zadnym jogurcie nie ma pełnego skałdu i trochę w ciemno kupuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wydaje mi się że jeżeli coś zawiera żelatynę to chyba powinno być to zaznaczone na opakowaniu? chyba nie można dodać i nie napisać? poprawcie mnie jeżeli się mylę ![]() a żelatyna jest oznaczana jako E441 na innych produktach ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.