|
|
#1471 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Miała któraś z Was może zakładane w trakcie leczenia tzw. haczyki Kobayashi? Wiecie czy mogę o nie spokojnie zahaczać wyciągi (dzisiaj pierwszy raz dostałam a gapa ze mnie, bo nie spojrzałam czy mam zakładać na te haczyki co są przy zamkach czy na te kobayashi)?
|
|
|
|
#1472 |
|
Rozeznanie
|
a jak on wyglada, wklej coś z netu...
|
#1473 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa
Całe podniebienie jest z takiego ala plastiku, a po środku jest sprężyna która rozpycha boki
|
|
|
|
#1474 |
|
Rozeznanie
|
Będziesz miała zakładany? Masz duży tyłozgryz? Ja chyba bym wolała operację...
|
|
#1475 |
|
Rozeznanie
|
|
#1476 |
|
Rozeznanie
|
Same zamki bez druta wyglądają fajniej (foto z mycia zębów u orto;P)
https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ctureid=219816
|
#1477 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
By mnie to nie zdziwiło. Mama mówiła, że to aparat. Dopytywałam, ale więcej nic nie wiedziała. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1478 |
|
Raczkowanie
|
Za trzy miesiące ściągam aparat
. Tak jak nie mogłam się doczekać założenia - tak teraz nie mogę doczekać się ściągnięcia. Niestety wyciągi mam cały czas 24h/dobę. No i okazało się, że jednak mam za bardzo "zciachaną" trójkę - będzie trzeba ją od razu nadbudować. Zdjęcia postaram się wam jutro pokazać.
|
#1479 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1480 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W grudniu będzie dwa lata - już. Założenia były 2-2,5 roku. Długo czekałam na założenie, dużo kasy zainwestowałam, więc konsekwentnie nosiłam wyciągi i bardzo ładnie i szybko przesuwały mi się zęby na swoje nowe, prawidłowe miejsce. A tu zdjęcia :
|
|
#1481 |
|
Raczkowanie
|
Wystarczy, że porównamy zdjęcia w pierwszym rzędzie. Teraz górne jedynki są równo z dolnymi jedynkami. Mam wyrwaną czwórkę.
|
|
#1482 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak mam mieć za jakieś pół roku dołożony do tego co już mam. Z tego co mi tłumaczyła orto to mam go mieć po to żeby mi podniósł zęby bo na dole od 1-4 mam za nisko, a 5-8 już dobrze czy jakoś tak. To to jest tyłozgryz? ![]() ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
Dzięki, ale już czytałam o nim i wiem jak wygląda jednak chciałam jakiejś opinii od doświadczonych
|
|
|
#1483 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
Miała któraś z was piłowane zęby przed zamykaniem diastem? Mam diastemę rozbieżną, jeszcze nie zamkniętą, ale już widzę, że dwójki nie będą się ładnie stykać :/Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj miałam dłutowaną pierwszą ósemkę... ogólnie zabieg był bardzo spoko
w sumie teraz nawet nie potrzebuję tabletek przeciwbólowych choć spuchłam jak chomik, co się widzę w lustrze to jestem przerażona swoim wyglądem za 2 tygodnie idę ściągnąć szwy i usunąć drugą ósemkę Zachciało mi się pięknego uśmiechu xD I_g_1 wow jaka różnica
|
|
|
|
#1485 |
|
Raczkowanie
|
Ja jeszcze raz z zapytaniem o kolor gumek. Miałyście białe? Barwią się tak, jak przezroczyste?
|
|
|
|
#1486 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam w kolorze kości słoniowej czy jakos tak i zabarwiły mi się w tamtym miesiącu chyba przez carry... ![]() ale teraz znowu je założyłam, nie jem caryy a mam je już od dwóch tygodni i wyglądają tak jak na początku ![]() Podobnie z moimi przezroczystymi - jak na razie nie narzekam
|
|
|
#1487 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
parę dni temu również dowiedziałam się, że za jakieś 3 miesiące będę oddrutowana (jeszcze wyciski pod retencje i rekontury siekaczy).Masz piękne ząbki! Jesteś zadowolona z ostatecznego efektu?
|
|
|
|
|
#1488 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=mart89;64231686]Tak mam mieć za jakieś pół roku dołożony do tego co już mam. Z tego co mi tłumaczyła orto to mam go mieć po to żeby mi podniósł zęby
bo na dole od 1-4 mam za nisko, a 5-8 już dobrze czy jakoś tak. To to jest tyłozgryz? [COLOR="Silver"]nie, to nie jest tyłozgryz tyłozgryz jest wtedy, gdy dolny łuk zębowy jest cofnięty w stosunku do górnego |
|
|
|
#1489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W 95 % zadowolona. W 5% jednak nie. Wyjaśniam. Nie wiem' czy widać na moich zdjęciach, ale nie podoba mi się moja prawa dwójka (na zdjęciu to ta po lewej ). Mam wrażenie, że jest ustawiona pod kątem. Pytałam się ortodonty, czy tylko ja mam takie wrażenie - bardzo się zdziwił i powiedział, że jest prosto w łuku. Ale ja widzę to inaczej. Boję się, że jak ściągnę aparat to ona mi znowu wejdzie na jedynkę, jedynka na drugą i apiać od początku.To u góry, zaś na dole jedna jedynka jest troszkę z tyłu. Ale to mi akurat nie przeszkadza. Za nie cały trzy tygodnie mam wizytę i zobaczymy co będzie. Staram się nosić wyciągi jak tylko mogę, ale mam od nich straszne zajady. Więc robię sobie przerwy w dzień, zaś na noc zakładam wtedy mocniejsze. A ty zadowolona?
Aparatka - góra 09.12.2014 - 21.11.2016 - dół 05.03.2015 - 21.11.2016 Edytowane przez I_g_1 Czas edycji: 2016-08-22 o 15:10 |
|
|
|
|
#1490 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
trzymam kciuki żeby jednak zadowolenie doszło do 100% (w końcu tyle poświęciłyśmy dla pięknego uśmiechu) ![]() Ja też nie jestem zadowolona w pełni - góra jest super, aczkolwiek czeka mnie jeszcze szlifowanie trójek (nie mam dwójek, więc chcemy je trochę upodobnić - zarówno ze względów estetycznych jak i dla podtrzymania efektu). Dół natomiast idealny nie jest... Widać, że nie ma perfekcyjnego łuku. Jednak orto stwierdził, że on na ten moment jest usatysfakcjonowany, zarówno pod względem estetycznym jak i trwałości efektu. Jednak dał mi możliwość wyboru, przy czym zaznaczył, że dół będzie się przesuwał maksymalnie 1 mm na miesiąc i nie wiadomo czy to jest warte zachodu... Postaram się załączyć za jakiś czas zdjęcia porównawcze
|
|
|
|
|
#1491 |
|
Przyczajenie
|
Czy któraś miała mikrośrubę ortodontyczną? Niedługo mnie to czeka i nei wiem czy już się bać.
|
|
|
|
#1492 |
|
Raczkowanie
|
Byłam dzisiaj na konsultacji i dowiedziałam się, że mogę założyć zwykły metalowy aparat ale muszę usunąć 4 lub założyć aparat samoligaturujący i być może obejdzie się bez ekstrakcji (okaże się w trakcie leczenia). Co o tym myślicie, czy rzeczywiście samoligaturujący lepszy?
|
|
|
|
#1493 |
|
Zakorzenienie
|
Izuuch, jesli bez ekstrakcji to wzięłabym samoligaturujący. Ja mam właśnie damona i po 6mies jestem bardzo zadowolona z efektów. Zdrowych zębów nie dałabym sobie wyrwać. Ale z drugiej strony, skonsultuj to jeszcze z innym ortodontą. Dobry ortodonta nie powinien wyrywać zdrowych zębów nawet w zwykłym aparacie...
|
#1494 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1495 |
|
Zadomowienie
|
Izuuch ja mam samoligaturujący i uwierz mi - działa
mam dół od kwietnia, górę od czerwca i różnica ogromna... Właściwie to mam problem, bo mi się drucik ślizgał po zębach i wychodził z jednej strony hahah. Teraz już po wizycie mam zablokowany drucik i jest ok. Ale już wiem, że nie będę miała żadnych gumek, wyciągów ani nic. Śmiesznie :p
|
|
#1496 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź, no brzmi to przekonująco
|
|
|
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po 2 miesiącach noszenia aparatu mogę oficjalnie powiedzieć, że... mój największy kompleks jeśli chodzi o zęby przestał istnieć
|
|
|
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam samoligaturujący i po 6mies zamknął mi sie zgryz otwarty, który kwalifikował się do operacji i nawet ortodontka raczej nastawiała się na to, że trzeba będzie dłużej na to czekać ; )
|
#1499 |
|
Raczkowanie
|
No to pięknie, moja właśnie powiedziała coś takiego, że obliczenia obliczeniami ale zawsze jest niepewność i wszystko zależy od tego jak zęby współpracują, dużo rozczarowań i dużo niespodzianek, różnie bywa
|
|
|
|
#1500 |
|
Zakorzenienie
|
Izuuch, u mnie to nie tylko aparat, bo jestem też od samego poczatku pod opieką logopedy (język ma ogromny wpływ na wady zgryzy) i codziennie ćwiczę logopedycznie. Ale wciąż - nie wszyscy ortodonci kierują do logopedy. Jestem bardzo zadwolona!
ale to dziwne uczucie jak jedynki górne i dolne się dotykają, bo nigdy w życiu tak nie miałam
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.

By mnie to nie zdziwiło. 

bo na dole od 1-4 mam za nisko, a 5-8 już dobrze czy jakoś tak. To to jest tyłozgryz? 

w sumie teraz nawet nie potrzebuję tabletek przeciwbólowych choć spuchłam jak chomik, co się widzę w lustrze to jestem przerażona swoim wyglądem