|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Marnowanie czasu mimo głowy pełnej planów - wspierajmy się!
Ja jak się ochłodzi wracam chyba do treningów z Jillian Michaels i z kettlem.
Teraz w upały nie dawałam rady z takim wysiłkiem. Zerknęłam na to co mam jeszcze do przerobienia w ramach powtórki z gramatyki francuskiej i wygląda to obecnie tak: Do przerobienia (jesień/zima)- subjonctif (4 czasy), 2 czasy przeszłe historyczno-literackie, tryb rozkazujący (2 formy), imiesłów teraźniejszy, conditionnel (2 pozostałe ,poza conditionnel present) Inne: nominalizacja, przymiotnik-liczba mnoga i pozycja w zdaniu; pisanie-listy formalne. Dziś robiłam powtórkę dotyczącą wszystkich sposobów wyrażania przyszłości. Jesienią muszę zrobić powtórkę słownictwa. Może zainwestuję w jakiś program albo książkę do tego. Chyba wolałabym coś wirtualnego bo od nauki języków zaczynamy tonąć w kserówkach. I ja się uczę i TŻ, więc sporo teraz tego wytwarzamy. Na dziś mam plan sprzątnąć na komputerze (nie mam wyjścia, muszę ). Mieszkanie ogarnęłam. Zrobiłam 2 prania. A teraz idę gotować na 2 najbliższe dni. No i jeszcze planner muszę uzupełnić na wrzesień.
![]() |
#1502 |
Raczkowanie
|
Hej!
U mnie coraz lepiej. Od września zaczynam nową pracą. Póki co korzystam z wolnego czasu i chodzę na fitness. Zapisałam się do szkoły policealnej. A od września ruszam z indywidualnymi lekcjami angielskiego. Mam nadzieję, że uda się chodzić chociaż 4x w miesiącu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1503 |
Zakorzenienie
|
O szkoła policealna? Czego się będziesz uczyć? Za mną pierwszy dzień sprzątania na kompie. I właśnie się zorientowałam, że dysk zapchały mi stare bazy danych z różnych badań. I dumam gdzie by tu je zarchiwizować bo szkoda mi je tak po prostu z dysku wywalić. Mogłabym sobie jeszcze kiedyś jakieś analizy na nich dla treningu porobić z użyciem innych technik czy narzędzi. A ja myślałam, że dysk zapchały mi tylko języki obce. Pewnie jeszcze mi parę dni na tych porządkach na dysku zejdzie. 4 razy w miesiącu na spotkania z lektorem w sam raz. Ja sama planowałam takie wsparcie, ale bardziej przez Italki albo Verbling. Na jeżdżenie gdzieś do kogoś nie mam czasu, a do siebie zapraszać nie chcę. Też myślałam o tym, żeby mieć lektora raz na tydzień- albo do prac pisemnych albo do rozmów na przerobiony temat lub do konsultacji z gramatyki, choć to ostatnie najmniej prawdopodobne bo gramatykę chyba przebrnę sama. Za to ktoś do rozmów by się przydał. No chyba, że znajdę jakiegoś native speakera do wymiany język za język.
![]() |
#1504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. ![]() 04.01.2019 r. ![]() 13.06.2020 r. ![]() Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1505 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Duży plus za to, że działasz z tym komputerem! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No, ale poczytałam dziś w temacie, znalazłam nowy serwis z ciekawymi filmikami, więc mam nadzieję, że jakoś to "zmęczenie materiału" pokonam. Żeby nie było, że małych kryzysów w walce o produktywność nie miewam. Miewam, właśnie dziś mam. Ale staram się z nimi walczyć.
![]() |
![]() |
#1507 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja nie mam przemęczenia materiału jak chodzi o francuski (właściwie zakochuję się w języku na nowo - podoba mi się bardziej niż na początku
![]() ![]()
![]() |
#1508 | |
Zakorzenienie
|
Ja przedawkowałam gramatykę po prostu. Z uczniami rzeźbię w gramatyce, sama z francuskiego musiałam sobie też gramatykę odświeżyć, więc przemęczyłam się ilością pracy umysłowej nad tym po prostu. Wiem, że muszę od tego odpocząć, ale wiem też, że na tej szybkiej powtórce gramy mi zależy i wiem po co to robię, więc też nie mogę sobie tylko robić samej przyjemnej nauki. No, ale muszę małą przerwę zrobić bo co za dużo to niezdrowo.
---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1509 |
Zakorzenienie
|
Ja musze zrobić porządek ze zdjęciami, jestem maniaczką zdjęć i po tem szkoda mi któreś wyrzucić ale wiem, że muszę to zrobić, dobrze, że mam pojemny dysk, zakupiłam 1 tb powinien mi starczyć na jakiś czas.
![]() |
#1510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strasznie czasochłonne jest sprzątanie elektronicznych śmieci. No, ale raz na jakiś czas trzeba to robić. Postanowiłam, że do marca przyszłego roku siedzę intensywnie we francuskim i hiszpańskim. A potem biorę się porządnie za włoski i powtórkę rosyjskiego. W międzyczasie niemiecki po troszku żeby dojść do mocnego A2. No i chyba w telefonie też powinnam posprzątać bo mam masę notatek, zdjęć, smsów. Pamięć pewnie też już zapchana. No już dziś mi lepiej. A wczoraj miałam wrażenie, że mnie jakaś depresja sezonowa dopada. Co okres robi z ludźmi. ![]()
![]() |
![]() |
#1511 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1512 |
Przyczajenie
|
Hej, przyłączę się
![]() ![]() Jak dotąd u mnie najskuteczniejszą metodą było nastawienie minutnika i robienie czegoś przez ten czas, ale gorzej, gdy miałam powtarzać czynność regularnie. Internet jednak wygrywał z motywacją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są apki i wtyczki do przeglądarki odcinające alb cały internet albo wybrane strony www o określonych godzinach albo na pewien czas- np. najbliższe 30 minut. Może tak spróbuj?
![]() |
![]() |
#1514 |
Wtajemniczenie
|
Cześć,
Opracowywanie pytań na obronę idzie mi jak krew z nosa - mam 26/28 specjalnościowych, zostały mi 33 ogólne ![]() Planów na sierpień nie udało się w całości zrobić, ale latem tak to już jest, wolę posiedzieć na balkonie z książką niż sprzątać, uczyć się. Angielskiego trochę liznełam, (a miała być solidna powtórka) ze sprzątania też było mniej niż więcej. We wrześniu spróbuję zrobić plan minimum, a nóż z rozpędu zrobię coś więcej: -powtórki Supermemo - 30 minut dziennie ogarniania chaty - 2 razy w tygodniu ruch - pytania na obronę
![]() |
![]() |
#1515 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie zrealizowałam planu na sierpień na 100% bo nie wszystkie lektury w obcych językach zdążyłam przeczytać i nie zrobiłam aż tyle z niemieckiego, ile planowałam, ale skupiłam się na francuskim i na hiszpańskim i tu sporo przerobiłam.
![]() |
![]() |
#1517 |
Konto usunięte
|
A ja kupiłam maszynę do szycia i zamiast się zabrać za niemiecki, to szyję i szyję, nawet w nocy mi się śni szycie
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1518 |
Zakorzenienie
|
[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;85849563]A ja kupiłam maszynę do szycia i zamiast się zabrać za niemiecki, to szyję i szyję, nawet w nocy mi się śni szycie
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] To może chociaż jakiś kwadransik na kurs na memrise by się znalazł? Albo jakiś kurs audio do słuchania podczas szycia? Fajnie.Ja maszyny niestety obsługiwać nie umiem, a zawsze chciałam się nauczyć. U nas maszynowo szył tata, ale uczyć mnie nigdy nie miał czasu. Za to umiem ręcznie i kiedyś nawet lubiłam haftować. Frywolitek chciałam się nauczyć, ale też nie mam od kogo. Ja sobie w tym miesiącu zaplanowałam codziennie kwadrans hiszpańskich słówek na memrise.
![]() |
#1519 |
Konto usunięte
|
Ja żadnego kursu nie miałam. Mama wprawdzie szyła, ale raz przy maszynie siedziałam i to tak na zasadzie, że mama wszystko nawlokła i ustawiła, a ja tylko usiadłam i wcisnęłam pedał. Zdarzało mi się coś ręcznie przerobić lub coś drobnego uszyć (typu woreczek na pionki). A teraz kupiłam, przeczytałam instrukcję, na początek kupiłam trochę powłoczek w lumpeksie i sobie po kolei wypróbowałam wszystkie stopki i techniki opisane w instrukcji. Te nowe maszyny są bardzo przyjazne. Szukam wykroju/ tutorialu w necie i działam
![]() ![]() Nie przepadam za memrise, chyba faktycznie poszukam czegoś do słuchania na początek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- A z frywolitkami nigdy nie miałam do czynienia, ale zdaje się, że to wyższa szkoła jazdy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1520 |
Zakorzenienie
|
No może faktycznie nowe maszyny prostsze w obsłudze. My mamy już w sumie zabytkową, więc z nią to się boję sama bo nie chcę tacie igły połamać.
Może się kiedyś na małą, własną skuszę? Wykroje i burdy to mam b jak tata szył to kiedyś razem zbieraliśmy. No i spódnice ręcznie szyłam i tym podobne rzeczy. No u mnie kwadransik słówek hiszpańskich na dziś zrobiony. ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Tak, frywolitka to rodzaj koronki klockowej. Takie małe ręczne krosno trzeba opanować.
![]() |
#1521 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że szycie bardziej opanowane przez mężczyzn
![]() Niestety u mnie haftowac nikt nie umie a z chęcią bym sie nauczyła, szkoda, że w domach kultury nie ma takich zajęć czy kursów.
![]() |
#1522 |
Zakorzenienie
|
Mam dzisiaj doła. TŻ kłótliwy bo stres przed egzaminem. Kot ledwie zagoiłam ranę pod draśnięciu na dłoni chlasnął mnie i zrobił mi na dłoni nową, większą. Coraz częściej mam wrażenie,że ten kot powinien dostawać coś na uspokojenie na te wybuchy agresji wobec otoczenia. Do tego jakiś gość na YT zdołował mnie faktem, że i tak roboty przejmą miejsca pracy ludzi, więc czego by się nie robiło to i tak jest to bez sensu. I na dobitkę TŻ pokazuje mi jakimi bzdurami ludzie się zajmują podczas wybierania swoich kandydatów na rządzących w najbliższych wyborach. Jeden z tych dni, kiedy mam ochotę wyjść z domu i nie wrócić. Czyli -jesień idzie i mam jakieś przesilenie. A raczej wszyscy je mają. Czyli najlepiej zakopać się w hiszpańskiej gramatyce po czubek nosa i może we francuskiej tez trochę i za bardzo się stamtąd nie wychylać aż otoczenie stanie się nieco mniej wkurzająco- dołująco-gryząco-drapiące. Pocieszająca rzecz na dziś- doszły mi książki językowe, więc będzie czym myśli zająć. Wiem, wyjątkowo dziś zrzędzę. Czasem trzeba. Mam nadzieję, że jak pozrzędzę raz, a porządnie to mi szybciej dobry nastrój wróci.
![]() |
#1523 |
Zakorzenienie
|
Miss nie przejmuj się, dziś wstał nowy dzień i bedzie lepiej.
Ja o dziwo dzis pełna energii, może dlatego, że od rana byłam na zakupach i kupiłam ładne kolczyki ![]()
![]() |
#1524 |
Zakorzenienie
|
No oby było lepiej. Wczoraj była kulminacja stresorów dla mnie, szczególnie wieczorem bo to o czym pisałam pod koniec wczorajszego dnia to był zaledwie wierzchołek góry lodowej, więc jak nie znoszę zrzędzenia tak musiałam dla własnego zdrowia psychicznego wyrzucić z siebie co mi leżało na wątrobie, ale dziś trzeba się otrzepać, przestać marudzić, pierś do przodu i brać życie za łeb.
Jutro z rana wybieram się po moje książki na pocztę, Dziś zaczęłam od zrobienia sobie maseczki na poprawę nastroju. Mam nowy olejek do kąpieli, więc może tez poprawi mi humor. Jak szaleć to szaleć to może jeszcze porządną maseczkę na włosy do tego zrobię. Obiad będzie na wynos. Ciężki dzień i noc mieliśmy, późno wstaliśmy, więc oficjalnie robię strajk załogi w kuchni. Fakt, czas na sezonowe porządki odzieżowe, więc też może zrobię. Dłubałam wczoraj w powtórkach trybu subjuntivo z hiszpańskiego. I jeszcze chyba trochę podłubię. Kociakom muszę jutro karmy suchej dokupić i chyba jak nigdy wybiorę się po nią stacjonarnie. Muszę dziś przejrzeć pod tym kątem ofertę i cennik Karuska. Chyba przydałby mi się kalendarz albo terminarz nauczyciela- muszę poszukać czy i co firmy w tym zakresie oferują. I jakoś muszę skontaktować się z wydawnictwem Macmillan w moim mieście bo nie mogę dojść do ładu z tym, co naprawdę wchodzi w skład jednego z pakietów najnowszych podręczników do CAE, które oferują ( czy są w tym nagrania do listeningów z podręcznika czy nie, ot zagadka roku. Podejrzewam przebiegłą taktykę z cyklu- nie kupisz teacher's booka, nie odsłuchasz nagrań). No i muszę się wybrać do księgarni obejrzeć to cudo na żywo, żeby wiedzieć co wewnątrz tego zlecanego do self-study podręcznika naprawdę jest. Powinnam też zgrać sobie płytę CD z mojego kursu hispzańskiego do mp3 (kiedy producenci takich książek wpadną na to, że laptopy nie mają już napędu na płyty cd i jeśli nagrania to powinny być w jakimś pliku zip lub rar w mp3 do pobrania ze stron wydawnictwa? ). No i uporządkować zasoby do nauki do CAE w jeden folder. Z uwzględnieniem najnowszych testów i podręczników po zmianach formatu egzaminu. No i zrobić rozpiskę z harmonogramem nauki od października do lutego. Rany, jak to wszystko spisuję to trochę jednak roboty z tym będzie. A jeszcze rzeczy dla siebie powinnam porobić- cv powysyłać, swój plan nauki ułożyć, dopisać się do spisu wyborców, dowiedzieć o terminy szczepień przeciw grypie, załatwić sprawy z UP, zarejestrować się na targi, zrobić plan pracy na konferencję i się kontaktować się z jej koordynatorem plus zrobić kwerendę biblioteczną źródeł. No i odnowić karty biblioteczne.
![]() |
#1525 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Mnie (jeszcze) jesienna chandra nie dopadła, wróciłam dzisiaj z tatr, spędziłam tam piękne trzy dni, pogoda była super ![]() Po powrocie tylko pranie zrobiłam, zakupy i się rozpakowałam. Zaraz lecę pod prysznic, też jakąś maseczkę nałożę na twarz bo wystawiłam się dzisiaj się na słońce na Gubałówce, była 8 rano a już grzało ![]() Nakupiłam też warzyw, bo po trzech dniach na kanapkach mam ochotę teraz same surowe warzywa wcinać ![]() Mam urlop do końca tygodnia, jutro idę do ortodonty, skoczę też do biblioteki i posprzątam w papierach. Po południu uciekam też na siłownię a w międzyczasie będę się uczyć, pewnie trochę angielskiego i trochę mam rzeczy do nauki do pracy do których nie ma kiedy zajrzeć ![]() Jak będzie pogoda to zabieram to do parku i tam będę czytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1526 |
Zakorzenienie
|
Mnie nawet nie tyle dopadła chandra, co oberwałam rykoszetem bo otoczenie było w stresie i nie w sosie. Czekają mnie jeszcze około 3 dni wariatkowa, ale mam nadzieję, że wytrzymam. Jeśli coś mnie dołuje to raczej listopad. Zmarzluchem jestem to połączenie deszcz plus zimny wiatr jest dla mnie niezbyt przyjemne. No i idące za tym częstsze, sezonowe migreny. Teraz to jedynie dłoń mnie boli bo mnie kotka poharatała i jak to zwykle po niej goi się niczym po ugryzieniu Warana z Komodo. Chyba po prostu na noc nasmaruję maścią z antybiotykiem choć staram się ich nie nadużywać bo to jednak prawa dłoń i jest to upierdliwe.
![]() |
#1527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1528 |
Wtajemniczenie
|
Hej, hej, jaka jesienna chandra, toż my lato pełną gębą mamy
![]() Dziś już czwartek a ja do pytań na obronę nawet się nie zabrałam ![]()
![]() |
![]() |
#1529 |
Konto usunięte
|
Serio u Was jeszcze tak ładnie? U mnie od początku tygodnia pada, wieje i 10 w porywach do 15 stopni.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1530 |
Wtajemniczenie
|
Serio, serio u mnie 24 stopnie teraz są, pełne słońce
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.