Starania o dziecko od 2018 roku część 4 - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-04-25, 07:24   #1501
misiaq002
Zadomowienie

Dot.: Starania o dziecko od 2018 roku część 4

Cytat:
Napisane przez ewka_mewka Pokaż wiadomość
Czyli styczniowe według terminu om. Na usg jeszcze może wyjść, że ciąża jest starsza albo młodsza, no ale tego się dowiesz dopiero za kilka tygodni. Jeszcze raz gratuluję. Ja nie powtarzałam bety, bo nie chciałam się denerwować. Tym bardziej, że na samyn początku i tak mamy na wszystko mały wpływ. Wolałam czekać na pierwsze usg . Teraz już maluch ma ponad 3 cm i pięknie macha łapkami . Czas szybko mija. Tylko trzeba jakoś wytrzymać do pierwszej wizyty .

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja powtórzę jutro po 48 godzinach dla pewności.

Skoro @ mialam 28 marca to dzisiaj mija równo 4 tydzień. To kiedy powinnam się umówić do lekarza? Jak to zrobić? Bo u mnie albo jest wizyta albo usg jako dwie osobne wizyty to chyba powinnam się umówić od razu na usg?

misiaq002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 07:30   #1502
MadziQ6
Zakorzenienie

Dzien dobry!
Dzis pobudka o 5.50 bo mloda jechala na wycieczke i przed 7 musialysmy byc w przedszkolu
Avina przykro mi bardzo ale licze ze lekarze zahamuja to tak zebys mogla miec dzieci kiedys
Misiaq gratulacje!!jako pierwsze zaczelas styczniowkito teraz szukamy pary dla ciebieniespiesz sie z usg bo potem bedziesz miala jeszcze wiekszy stresnajwczesniej w 6tyg zgłoś sie na usg

MadziQ6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 07:33   #1503
Kaamilaaa0508
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaq002 Pokaż wiadomość
Ja powtórzę jutro po 48 godzinach dla pewności.

Skoro @ mialam 28 marca to dzisiaj mija równo 4 tydzień. To kiedy powinnam się umówić do lekarza? Jak to zrobić? Bo u mnie albo jest wizyta albo usg jako dwie osobne wizyty to chyba powinnam się umówić od razu na usg?

Najlepiej po 6+0 wcześniej raczej nie na co leciec i sie dodatkowo stresować

No i raczej musi ci wtedy lekarz zrobic usg sprawdzić gdzie dokladnie jest dzidzius, jak bije serduszko itd

Dla mnie to jest dziwne ze trzeba sie osobno do lekarza umawiac na wizyte i osobno na usg bez sensu
To chyba lepiej znalezc takiego co ma usg w gabinecie izawsze zrobi bez problemu

Moja ma usg w gabinecie i bez problemu robi jak trzeba a teraz jestem zadowolona bo wcześniej placilam za wizyte z usg 120zł a teraz mam za darmo

Kaamilaaa0508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 07:35   #1504
krejzicatlady
Zadomowienie

Hej

Jeny nie było mnie chyba z 2 tygodnie znowu ale działo się u mnie i jakoś tak wyszło. Zmiany w pracy,pewne problemy rodzinne,wizyty u weterynarza więc chwilowo wylaczylam dziecioróbstwo.
Ale wracam do gry
@ w piątek powinna zawitać - szans na ciążę w tym cyklu 0% więc przynajmniej testów nie zmarnuje w tym miesiącu
A po @ dajemy sobie jeden cykl i przerwa na chwilę.

Nie nadrobię za uja co tu się działo więc tylko gratuluję tym którym się gratulacje należą
I mam nadzieję że wszystkie inne kropki ładnie rosną w brzuszkach

krejzicatlady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 07:40   #1505
Olusiaa_
Zakorzenienie

Avina
przykro mi szkoda, ze podczas laparo nie pousuwali ognisk endo, bo to zdaje sie najlepsza metoda zeby chorobe uciszyć

misia
gratulacje! tez dlugo sie staraliscie, super, coś w końcu pomogło czy udało sie zupelnie naturalnie ?
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 07:46   #1506
misiaq002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Avina
przykro mi szkoda, ze podczas laparo nie pousuwali ognisk endo, bo to zdaje sie najlepsza metoda zeby chorobe uciszyć

misia
gratulacje! tez dlugo sie staraliscie, super, coś w końcu pomogło czy udało sie zupelnie naturalnie ?
Chyba można powiedzieć, że naturalnie bo nie przyjmowaliśmy żadnych leków nic nic. Byłam na usg w piątek, miałam na nim pęcherzyk 19mm i owu koło niedzieli. Już byłam pewna, że nic z tego bo tż był bardzo zmęczony słabo w weekend się staraliśmy. W pon byłam znów na usg i już pęcherzyka nie było. No to poprawilismy w pon jeszcze seksy i czekanie na @.

Aleee czułam, że coś się ze mną dzieje tylko wiesz ja miałam często urojone objawy więc nic nie mówiłam nie zwracałam na nie uwagi. Ciągle spałam, gorączka, biegunka, zaparcia. Wczoraj po raz pierwszy doszukałam się cienia cienia cieniowatego i poleciałam na betę. Teraz już wiem dlaczego

Stary 2018-04-25, 07:50   #1507
Olusiaa_
Zakorzenienie

misiaq002
super, najwazniejsze, że się udało!

mnie wczoraj jedna ciocia zastrzeliła pytaniem: "Dlaczego nie myślicie o drugim? "

normalnie mnie zamurowało, bo na pytania w stylu "kiedy drugie" odpowiadam średnio raz w tygodniu :P
ale "dlaczego nie myślę... " jeszcze nie słyszałam.

nie wiem dlaczego ludzie nie mają za grosz taktu, nigdy w zyciu nikogo bym sie nie zapytala "kiedy dziecko", niewazne czy pierwsze czy piąte!!
Stary 2018-04-25, 07:52   #1508
misiaq002
Zadomowienie

Cytat:
misiaq002

mnie wczoraj jedna ciocia zastrzeliła pytaniem: "Dlaczego nie myślicie o drugim? "

normalnie mnie zamurowało, bo na pytania w stylu "kiedy drugie" odpowiadam średnio raz w tygodniu

nie wiem dlaczego ludzie nie mają za grosz taktu, nigdy w zyciu nikogo bym sie nie zapytala "kiedy dziecko", niewazne czy pierwsze czy piąte!!
To standard. Przynajmniej macie jedno bo jak się nie ma wgl to to pytanie jest na każdym kroku. Od każdego. Ktoś kto nie wie jak ciężko zajść w ciążę nie zdaje sobie sprawę jak ból zadaje pytaniami. Dlatego starałam się już nie reagować.

Stary 2018-04-25, 07:55   #1509
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
To standard. Przynajmniej macie jedno bo jak się nie ma wgl to to pytanie jest na każdym kroku. Od każdego. Ktoś kto nie wie jak ciężko zajść w ciążę nie zdaje sobie sprawę jak ból zadaje pytaniami. Dlatego starałam się już nie reagować.
a myslisz, ze jak sie ma jedno to nie pytaja??
ciagle slysze kiedy drugie, a przydaloby sie rodzenstwo, a juz taka duza, a jeszcze synek blablabla

normalnie az sie cisnie na usta "a chuj ciocię obchodzi" :P
Stary 2018-04-25, 07:56   #1510
Kaamilaaa0508
Zakorzenienie

Cytat:
misiaq002

normalnie mnie zamurowało, bo na pytania w stylu "kiedy drugie" odpowiadam średnio raz w tygodniu

Ehh ci ludzie ja raczej slyszalam teksty typu "po co juz myslec o drugim?" "po co w ogóle drugie?" "tak młodo to jedno ci starczy" "nie myśl o kolejnej ciazy bo cholera wie czy w ogole zajdziesz"... od obcych jakby to uslyszec to jeszcze pewnie by splynelo jak po kaczce ale jak slyszy sie to od siostry i od matki..

Stary 2018-04-25, 07:56   #1511
pajka03
Zakorzenienie

Cytat:
Beta 17,2. 28dc. Czy to możliwe? Jestem w ciąży?!

Ojeja gratulacje!!! Cudowna wiadomość

pajka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 07:58   #1512
MadziQ6
Zakorzenienie

Cytat:
a myslisz, ze jak sie ma jedno to nie pytaja??
ciagle slysze kiedy drugie, a przydaloby sie rodzenstwo, a juz taka duza, a jeszcze synek blablabla

normalnie az sie cisnie na usta "a chuj ciocię obchodzi" :P
Tez mialam ciagle te pytania az mnie nosilowkoncu odpowiadalam ze bedzie jak oni sami sobie zrobia

MadziQ6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 08:27   #1513
Martyna12524
Rozeznanie

Cytat:
Chyba można powiedzieć, że naturalnie bo nie przyjmowaliśmy żadnych leków nic nic. Byłam na usg w piątek, miałam na nim pęcherzyk 19mm i owu koło niedzieli. Już byłam pewna, że nic z tego bo tż był bardzo zmęczony słabo w weekend się staraliśmy. W pon byłam znów na usg i już pęcherzyka nie było. No to poprawilismy w pon jeszcze seksy i czekanie na @.

Aleee czułam, że coś się ze mną dzieje tylko wiesz ja miałam często urojone objawy więc nic nie mówiłam nie zwracałam na nie uwagi. Ciągle spałam, gorączka, biegunka, zaparcia. Wczoraj po raz pierwszy doszukałam się cienia cienia cieniowatego i poleciałam na betę. Teraz już wiem dlaczego

Gratuluję
Wiem, pewnie nie masz głowy do tego, ale przez wszystkie miałaś jakies zaplanowane leczenie, badania?

Martyna12524 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 08:28   #1514
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka_mewka Pokaż wiadomość
Czyli styczniowe według terminu om. Na usg jeszcze może wyjść, że ciąża jest starsza albo młodsza, no ale tego się dowiesz dopiero za kilka tygodni. Jeszcze raz gratuluję. Ja nie powtarzałam bety, bo nie chciałam się denerwować. Tym bardziej, że na samyn początku i tak mamy na wszystko mały wpływ. Wolałam czekać na pierwsze usg . Teraz już maluch ma ponad 3 cm i pięknie macha łapkami . Czas szybko mija. Tylko trzeba jakoś wytrzymać do pierwszej wizyty .

Mój ma już ok 12 od tego tygodnia już nie będziemy go mierzyć tylko ważyć i według tego sprawdzać czy rozwija się dobrze szok. Jestem już w 16 tyg, nie do pomyślenia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 08:29   #1515
misiaq002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martyna12524 Pokaż wiadomość
Gratuluję
Wiem, pewnie nie masz głowy do tego, ale przez wszystkie miałaś jakies zaplanowane leczenie, badania?

Zadaj jeszcze raz pytanie bo nie zrozumiałam?

Stary 2018-04-25, 08:30   #1516
Martyna12524
Rozeznanie

Hahah ok czy przez wszystkie mc starań brałas jakieś leki, mialas przeprowadzone badania?

Stary 2018-04-25, 08:32   #1517
drocia
Zakorzenienie

Cytat:

Super! Gratulacje

-------
To nie literówki... to słownik w telefonie zawsze wie lepiej
drocia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 08:35   #1518
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MadziQ6 Pokaż wiadomość
Dzis pobudka o 5.50 bo mloda jechala na wycieczke i przed 7 musialysmy byc w przedszkolu
Dokąd ta wycieczka ?
carmelove_03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 08:35   #1519
misiaq002
Zadomowienie

Cytat:
Hahah ok czy przez wszystkie mc starań brałas jakieś leki, mialas przeprowadzone badania?

Robiłam wszystkie podstawowe z krwi, tsh, kilka razy usg, prolaktyne, lh i fsh chyba się nazywa ten ostatni, progesteron, cytologię i badanie nasienia tż. W majówkę miałam iść ze wszystkimi badaniami aby oceniła co się dzieje. Biorę kwas foliowy z przerwami kiedy się nie udawało. W tym cyklu gdzieś przed owu zaczęłam znowu i biorę do tej pory tak naprawdę dopiero po tej wizycie miała gin zdecydować co robimy dalej

Stary 2018-04-25, 08:36   #1520
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluję
Stary 2018-04-25, 08:37   #1521
Martyna12524
Rozeznanie

Cytat:
Robiłam wszystkie podstawowe z krwi, tsh, kilka razy usg, prolaktyne, lh i fsh chyba się nazywa ten ostatni, progesteron, cytologię i badanie nasienia tż. W majówkę miałam iść ze wszystkimi badaniami aby oceniła co się dzieje. Biorę kwas foliowy z przerwami kiedy się nie udawało. W tym cyklu gdzieś przed owu zaczęłam znowu i biorę do tej pory tak naprawdę dopiero po tej wizycie miała gin zdecydować co robimy dalej

Ale badania z krwi miałaś wszystkie dobre? A badanie drożności jajowodow mialas robione?

Stary 2018-04-25, 08:39   #1522
misiaq002
Zadomowienie

Cytat:
Ale badania z krwi miałaś wszystkie dobre? A badanie drożności jajowodow mialas robione?

Taka podstawowa morfologie tak ale tych ostatnich badań nie zdarzyłam skonsultować jeszcze a sama nie wiem czy wyniki dobre chociaż w normie laboratorium się mieszczą. Badanie tż też wg nas było nie za dobre.

Droznosci jajowodow nie miałam a powinnam?

Stary 2018-04-25, 08:40   #1523
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaamilaaa0508 Pokaż wiadomość
Ehh ci ludzie ja raczej slyszalam teksty typu "po co juz myslec o drugim?" "po co w ogóle drugie?" "tak młodo to jedno ci starczy" "nie myśl o kolejnej ciazy bo cholera wie czy w ogole zajdziesz"... od obcych jakby to uslyszec to jeszcze pewnie by splynelo jak po kaczce ale jak slyszy sie to od siostry i od matki..
No tak, usłyszeć coś takiego od rodziny to przykre... Przecież to cudowna wiadomość, że planujecie drugie dziecko, mi gdyby siostra powiedziała, że planuje dziecko to byłabym mega szczęśliwa
A tak z ciekawości zapytam.. ile masz lat skoro mówią, ze taka młoda to jedno starczy?
Koleżanka z byłej pracy zaszła w ciążę w wieku 23 lat i mówiła, że rodzice się ucieszyli, ale babcia skomentowała "Taka młoda i już dziecko...". A przecież 23 lata to normalny wiek na ciążę :P

Edytowane przez carmelove_03
Czas edycji: 2018-04-25 o 08:41
Stary 2018-04-25, 08:40   #1524
CiastkoveLove
Zakorzenienie

Misiaq wielkie gratulacje
Ja myślałam że ten okres będę miała taki byle jaki, z tych bardziej "plamieniowych". A dziś tak się rozkręcił że musiałam się nafaszerować prochami żeby w ogóle funkcjonować :/ no ale dobrze że jest

CiastkoveLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 08:46   #1525
Kaamilaaa0508
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelove_03 Pokaż wiadomość
No tak, usłyszeć coś takiego od rodziny to przykre... Przecież to cudowna wiadomość, że planujecie drugie dziecko, mi gdyby siostra powiedziała, że planuje dziecko to byłabym mega szczęśliwa
A tak z ciekawości zapytam.. ile masz lat skoro mówią, ze taka młoda to jedno starczy?
Jak widac z rodzina to jednak najlepiej sie na zdjeciu wychodzi a i to nie zawsze
Akurat tej siostrze myslalam ze moge takie rzeczy powiedziec a tu takie coś drugiej jak sie przelamalam i chcialam powiedziec to nie potrafilam bo sie okazalo ze ostatnio stracila dziecko w 12tc.
Wiec teraz juz wiem ze tylko tu na watkach moge sie wygadać, zawsze ktos zrozumie

Jeszcze mam 21l choc lipiec to juz coraz bliżej i bedzie 22 no a syna urodziłam dwa i pol miesiaca przed 18tka

Stary 2018-04-25, 08:56   #1526
Martyna12524
Rozeznanie

Cytat:
Taka podstawowa morfologie tak ale tych ostatnich badań nie zdarzyłam skonsultować jeszcze a sama nie wiem czy wyniki dobre chociaż w normie laboratorium się mieszczą. Badanie tż też wg nas było nie za dobre.

Droznosci jajowodow nie miałam a powinnam?

Misiaku już nie musisz pytam o to badanie, bo to chyba jedno z podstawowych, ale bardziej inwazyjnych, badań w leczeniu niepłodności. Dobrze, że udało Wam się bez tego wszystkiego

Stary 2018-04-25, 09:00   #1527
pajka03
Zakorzenienie

Cytat:
Jak widac z rodzina to jednak najlepiej sie na zdjeciu wychodzi a i to nie zawsze
Akurat tej siostrze myslalam ze moge takie rzeczy powiedziec a tu takie coś drugiej jak sie przelamalam i chcialam powiedziec to nie potrafilam bo sie okazalo ze ostatnio stracila dziecko w 12tc.
Wiec teraz juz wiem ze tylko tu na watkach moge sie wygadać, zawsze ktos zrozumie

Jeszcze mam 21l choc lipiec to juz coraz bliżej i bedzie 22 no a syna urodziłam dwa i pol miesiaca przed 18tka

I w wieku 30 lat będziesz miała super odchowane dzieci i będziesz się cieszyła druga młodością. Ja zawsze chciałam zostać młodą mamą, tzn. marzyłam żeby urodzić w wieku 25 lat. Moze rzutem na taśmę mi się jeszcze uda. Pewnie chciałabym wcześniej, ale to studia, ślub, przeprowadzki. U mnie rodzina się cieszy, nie mogą się doczekać, ale teraz już uważają na to co mówią (praktycznie wszyscy wiedzą o stracie bo z radości prawie wszystkim powiedziałam o ciąży) nie pytają co chwila kiedy dziecko.

pajka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-25, 09:02   #1528
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
No i spoko Zresztą ja ogólnie jestem z tych co uważają, że lepiej zdecydować się wcześniej na dziecko, a nie czekać niewiadomo na co i dopiero po 30 zacząć myśleć Powiem Ci, że jak po maturze zamieszkałam z narzeczonym to też szybko chciałam mieć dziecko, nawet myśleliśmy o tym, żeby faktycznie się postarać, ale oboje byliśmy tylko na stażu, a na stażu to ani umowy nie muszą przedłużać do dnia porodu ani macierzyńskiego nie ma, więc odłożyliśmy starania. Potem poszłam do innej pracy, ale postanowiliśmy przeprowadzić się do Poznania, nowa praca, zaraz pojawił się pomysł, żeby trochę oszczędzić i rozglądam się za mieszkaniem do kupienia, w końcu nie znaleźliśmy mieszkania, a ja zwolniłam się z pracy.. I zawsze coś, te starania się tak mocno przeciągnęły... Teraz zaplanowany mamy sierpień i to termin nie do ruszenia, ewentualnie o miesiąc jak nie uda mi się szybko znaleźć nowej pracy
Stary 2018-04-25, 09:20   #1529
Kaamilaaa0508
Zakorzenienie

Cytat:
No i spoko Zresztą ja ogólnie jestem z tych co uważają, że lepiej zdecydować się wcześniej na dziecko, a nie czekać niewiadomo na co i dopiero po 30 zacząć myśleć Powiem Ci, że jak po maturze zamieszkałam z narzeczonym to też szybko chciałam mieć dziecko, nawet myśleliśmy o tym, żeby faktycznie się postarać, ale oboje byliśmy tylko na stażu, a na stażu to ani umowy nie muszą przedłużać do dnia porodu ani macierzyńskiego nie ma, więc odłożyliśmy starania. Potem poszłam do innej pracy, ale postanowiliśmy przeprowadzić się do Poznania, nowa praca, zaraz pojawił się pomysł, żeby trochę oszczędzić i rozglądam się za mieszkaniem do kupienia, w końcu nie znaleźliśmy mieszkania, a ja zwolniłam się z pracy.. I zawsze coś, te starania się tak mocno przeciągnęły... Teraz zaplanowany mamy sierpień i to termin nie do ruszenia, ewentualnie o miesiąc jak nie uda mi się szybko znaleźć nowej pracy
No ja kiedys myślałam ze nigdy nie chce miec dzieci pamietam jak to mowilam a jakis tydzien pozniej wysikalam ll i nagle wszystko sie przestawiło chcialam jak najszybszej powitac maluszka no a teraz tez bym chciala jak najszybciej a tu d.upa.

A to ze chce tak mlodo miec drugie dziecko i miec pozniej juz spokój to chyba dlatego ze gdzies tam z tylu glowy mam ze nie chce urodzic tak pozno jak moja matka
No i oczywiscie zalezy mi na nie wielkiej roznicy wieku no a chcac nie chcąc moj mlody ma juz 4lata... wiec czas leci

Stary 2018-04-25, 09:32   #1530
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:

Gratulacje!
Cytat:
misiaq002

Mnie to mega wkurza. Teściowa w kółko mówi o wnukach. Składamy siostrze TŻ życzenia urodzinowe, a teściowa się wtrąca, że wnuków jeszcze. Mam zawsze ochotę powiedzieć, że żeby mieć wnuki to musimy mieć najpierw dzieci i wnuków to sobie może życzyć.
Cytat:
Napisane przez MadziQ6 Pokaż wiadomość
Tez mialam ciagle te pytania az mnie nosilowkoncu odpowiadalam ze bedzie jak oni sami sobie zrobia

Mój TŻ tak mówi
Cytat:
Koleżanka z byłej pracy zaszła w ciążę w wieku 23 lat i mówiła, że rodzice się ucieszyli, ale babcia skomentowała "Taka młoda i już dziecko...". A przecież 23 lata to normalny wiek na ciążę :P
Taa 23 lata za wcześnie, 30 za późno. Czemu ludzie swoich spraw nie pilnują.
Cytat:
Napisane przez pajka03 Pokaż wiadomość
I w wieku 30 lat będziesz miała super odchowane dzieci i będziesz się cieszyła druga młodością. Ja zawsze chciałam zostać młodą mamą, tzn. marzyłam żeby urodzić w wieku 25 lat. Moze rzutem na taśmę mi się jeszcze uda. Pewnie chciałabym wcześniej, ale to studia, ślub, przeprowadzki. U mnie rodzina się cieszy, nie mogą się doczekać, ale teraz już uważają na to co mówią (praktycznie wszyscy wiedzą o stracie bo z radości prawie wszystkim powiedziałam o ciąży) nie pytają co chwila kiedy dziecko.

Dokładnie! Trochę zazdroszczę, ale my w sumie świadomie się zdecydowaliśmy na staranie teraz bo wcześniej nie mieliśmy, że tak to określę warunków. Fajnie być młodą mamą Co nie znaczy, że swojej decyzji żałuję

Kelpie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości