|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc
Może coś w "lalce"?
![]() |
#1502 |
Konto usunięte
|
Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc
Inspire własnie tylko literatura mnie interesuje
![]() ![]() A może znacie jakieś współczesne książki (nie lektury), które poruszaja takie tematy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1503 |
Kuźnia inspiracji
|
Kamona, jest seria książek "Cukiernia pod Amorem", gdzie są opisane dzieje osób z warstw społecznych, głównie szlachty, ale inni też się przewijają jak to ewoluowało przez wieki. Część historyczna zaczyna się chyba od początku XIXw. kończy na 1994 bodajże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1504 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna- pomocy ! ;)
Na temat samej pracy powiadasz... Masz jakąś tezę? Jak tak to do niej dobieraj literaturę. Albo wybierz literaturę i dopasuj tezę, czasem takie podejście od d##y strony też działa
![]() We wstępie tak ogólnie wyjaśnij temat, co będziesz robić, możesz powiedzieć, dlaczego Cię zaciekawił. Potem kolejno omawiasz literaturę i film. Jeśli tu masz tylko współczesną, czyli z jednego okresu, to mów alfabetycznie (ale najpierw książki, potem film) (i w sensie od autorów alfabetycznie). Opowiedz mniej więcej, o co chodziło w całości (ale nie baw się w szczegółowe streszczenia), przejdź do omawiania problemu. I z każdym kolejnym tak samo. Na koniec ładnie podsumuj, porównaj wszystkie przytoczone dzieła i powiedz kilka słów o moralności oraz powtórz, jak powyższe książki/filmy odnoszą się do niej.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1505 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tolerancja
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;31795800]hej, nie wiem czy w dobrym temacie piszę, ale może akurat znajdę tutaj pomoc
![]() Szukam książek, które poruszyły by temat tolerancji lub nietolerancji (potrzebne do prezentacji maturalnej). Najlepiej które by mówiły o tolerancji wyznaniowej (oprócz Żydów) bądź klasach/warstwach społecznych.Bardzo proszę o pomoc ![]() (mam na razie Mendel Gdański, Jądro Ciemności i jeden wiersz)[/QUOTE] Pismo Leonarda, Dina Rubina [opis | moja opinia], Między nami dobrze jest, Dorota Małowska [opis | moja opinia], Sekretna córka, Shilpi Somaya Gowda [opis | moja opinia], Czekolada, Joanne Harris [opis | moja opinia]; Dziewczyna, która pływała z delfinami, Sabina Berman [opis | moja opinia], Podmorska wyspa, Isabel Allende [opis | moja opinia]; Spójrz na mnie, Yrsa Sigurdardóttir [opis | moja opinia]. Z przeczytanych przeze mnie w ostatnim czasie te pierwsze przychodzą mi na myśl ![]()
![]() |
#1506 |
Zakorzenienie
|
Koniecznie przeczytaj Dla Was, Dominique Mainard. Genialna książka w tym temacie.
![]() |
#1507 |
Konto usunięte
|
Inspire, Futbolowa dziękuję za pomoc, na pewno coś z tego wybiorę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1508 |
Zadomowienie
|
Zna może ktoś tytuł i autora piosenki którą śpiewa koleś na wedding tv w Nasz wielki dzień.
![]() |
#1509 |
Zakorzenienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;31813082]Inspire, Futbolowa dziękuję za pomoc, na pewno coś z tego wybiorę
![]() ![]() Zachęcam, to jedna z lepszych książek, jakie czytałam. W tej chwili czytam Koniec gry Onichimowskiej - jest to książka dla młodzieży, w której konfrontują się ze sobą bracia bliźniacy - gej i wszechpolak. Jeżeli interesowałby Cię również ten rodzaj (nie)tolerancji - polecam.
![]() |
#1510 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1511 |
Zakorzenienie
|
Witam, a czy mogłybyście polecić coś z literatury z motywem dziecka? Również potrzebuję do prezentacji maturalnej. Oczywiście nie chodzi mi o lektury, tak dla jasności
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1512 |
Zakorzenienie
|
A jak chcesz ten temat ująć? Bo masz dzieci-dzieci, ale masz też np. Lolitę
![]()
![]() |
![]() |
#1513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1514 |
Raczkowanie
|
Dot.: Motyw latania w kulturze - POMOCY!!!!
Co to za film? http://f.asset.soup.io/asset/2866/4543_911d_480.gif
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1515 |
Raczkowanie
|
Miłość i inne używki
---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Dot.: SZUKAM - tytułu piosenki/filmu/książki/obrazu, literatury na dany temat (zbiorc Film emitowany był kilka lat temu na jedynce opowiadał o porywaczu dzieci z tego co kojarzę był to dramat/ thriller wśród ludzi którzy próbowali go ścigać była kobieta która miała 2 psy : owczarka niemieckiego który pracował razem z nią i jeszcze jednego ( taki czarno biały podobny do tego z filmu Rok pod psem ). W pewnym momencie porywacz zabija owczarka ( pies chyba coś wyczuł pobiegł do lasu w lesie była bomba i tak zginął ) kobieta jest b.smutna i szkoli tego drugiego psa aby mógł jej pomagać jak tamten Film kończy się tak że dzięki tej kobiecie i z pomocą psa Facet chyba ginie albo przynajmniej zostaje schwytany . Jeśli ktoś ma jakieś pomysły będę bardzo wdzięczna chciałabym go jeszcze raz obejrzeć Edytowane przez lena 21 Czas edycji: 2012-01-24 o 18:27 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1516 |
Zakorzenienie
|
Polecam "Diabelskie nasienie" Frances Reilly - idealnie pasuje do tego tematu, a jednocześnie nie jest tendencyjna.
![]() |
#1517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1518 |
Zakorzenienie
|
W serii książek McCall Smitha "44 Scotland Street" występuje genialny dzieciak - stuknięta mamusia posyła przedszkolaka na lekcje jogi, uczy włoskiego, każe grać na saksofonie i prowadza na psychoterapię. Myślę, że to jest bardzo fajne spojrzenie na ten temat
![]() Albo np. w "Sekretnej córce" Gowdy pojawia się motyw dziewczynki porzuconej przez rodzinę (urodziła się tam, gdzie promuje się chłopców, a dziewczynki z reguły skazuje na śmierć) - również ciekawe spojrzenie na temat.
![]() |
#1519 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jest jeszcze "Betonowy ogród" Iana Mac Ewana - dzieci po śmierci rodziców próbują przejąć ich role. Książka jest bardzo szokująca, pasuje do opisywania dysfunkcji.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1520 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1521 |
Zakorzenienie
|
Chlopiec z latawcem Khaled Hosseini
![]() |
#1522 |
Konto usunięte
|
Hej,
szukam piosenek o tematyce samobójstwa. Przeszukałam Google i wypowiedzi na innych forach. No i szukam dalej. Ktoś ma jakieś propozycje? ![]() Głównie chodzi mi o polskie teksty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1523 |
Zakorzenienie
|
Drogie Wizażanki szukam książki, która dobrze opisywałaby społeczeństwo polskie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1524 |
Zakorzenienie
|
Zależy, o jakie społeczeństwo Ci chodzi. Jeśli o takie zwykłe, żulasto-podmiejskie i bez nadziei, to może sięgnij np. po Hłaskę?
![]() |
![]() |
#1525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nawet nie pomyślałam o Hłasce, dziękuję za wskazówkę! ![]() Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to śmiało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1526 | |
Zadomowienie
|
[1=6ab835231803f4b1cac896d 6aed120cccc2755ce_6576510 2cc8be;31852424]Hej,
szukam piosenek o tematyce samobójstwa. Przeszukałam Google i wypowiedzi na innych forach. No i szukam dalej. Ktoś ma jakieś propozycje? ![]() Głównie chodzi mi o polskie teksty.[/QUOTE] List do M. Dzem Autobiografia Perfect Kiedy powiem sobie dosc O.N.A. Cytat:
Edytowane przez fossa Czas edycji: 2012-01-26 o 15:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1527 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1528 |
Rozeznanie
|
To i ja zwrócę się o pomoc w tym temacie, aby nie zaśmiecać forum kolejnym wątkiem o tej samej tematyce. Mój temat to:
Na podstawie analizy porównawczej wybranych utworów zaprezentuj różne sposoby ujęcia tematyki biblijnej w literaturze i filmie. Tak, tak wiem. W internecie jest wiele prezentacji na temat motywów biblijnych w literaturze, ale problemem w mojej prezentacji jest taki, że muszę porównać te utwory i przestawić rożne sposoby ujęcia. Dlatego mam pytanie-czy lepiej przedstawić jeden motyw, a dokładniej motyw RAJU (mam pomysł na kilka utworów) i skonfrontować rożne sposoby ujęcia tego jednego tematu, czy jednak przedstawić wiele motywów i próbować je porównywać w kategoriach np: utwór jako antyteza, lub utwór zgodny z Biblią... Sama nie wiem. Jakieś pomysły jak to ugryźć? : )
![]() |
![]() |
#1529 |
Zakorzenienie
|
Mnie się podoba wizja jednego, ciekawego motywu. Pole do popisu szerokie, ale też nie przesadzone.
![]() |
#1530 |
BAN stały
|
Hej
![]() ![]() Mógłby mi ktoś coś polecić? W Boże Narodzenie widziałam film o początkującej, czarnej właścicielce zakładu fryzjerskiego. Może ktoś zna coś podobnego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:14.